2017-11-02 63 浏览
前幾日同朋友係附近食飯,見到有間好媽媽既台灣菜,今晚就約媽咪去試下一坐底就留意到有一邊牆身寫咗段文章,大約講老闆兒時回憶&開依間餐廳既原因,內容都幾感動拍青瓜拼木耳 $29青瓜、木耳、炸菜都整得好爽口,味道有小小微辣,不過唔食得辣都食到一啖接一啖咁停唔到蔭瓜鳯梨苦瓜雞湯 $45個湯好足料,而且冇味精,好有媽媽的味道柯仔煎 $48好大份,而且入面超多柯仔,另外仲有好多菜,重點係整得唔會好油,外層都幾香脆滷水拼盤 $70依個味道偏淡,滷水味唔算太濃,不過贏在份量夠多,依個價錢有咁大碟咁多款,味道又唔差牛肉麵套餐 $68湯底濃郁,牛肉嫩滑而有牛味,麵條夠煙韌大大碗,好滿足

拍青瓜拼木耳 $29
一啖接一啖咁停唔到

蔭瓜鳯梨苦瓜雞湯 $45
個湯好足料,而且冇味精,好有媽媽的味道

柯仔煎 $48

滷水拼盤 $70

牛肉麵套餐 $68
湯底濃郁,牛肉嫩滑而有牛味,麵條夠煙韌
大大碗,好滿足
每次想念台灣小食的時候 就會想要來報到喜歡這裡價格相宜餐牌全部附圖晚市也有提供套餐炒米粉新竹米粉屬於濕潤的那種,不會讓人越吃越乾上面的肉燥好香,拌一拌,真的會讓人一口接著一口鹹度味道剛剛好,柔軟細緻吃後也不會感到脹氣大腸麵線 看起來非常的簡單和平凡無奇蚵仔真的是很肥滿,很紮實的一顆但它的確有讓人著迷的魅力大腸吃起來彈牙有嚼勁蚵仔煎表面煎得非常香脆蚵仔每顆也是大又飽滿,吃起來很鮮甜沒有腥味生菜有好多,而且蛋和太白粉也分布的很均勻食物不錯,但飲品實在有待加強港鐵太子站 C2 出口, 步行約4分鐘
每次想念台灣小食的時候 就會想要來報到喜歡這裡價格相宜
餐牌全部附圖
晚市也有提供套餐
炒米粉

新竹米粉屬於濕潤的那種,不會讓人越吃越乾
上面的肉燥好香,拌一拌,真的會讓人一口接著一口
鹹度味道剛剛好,柔軟細緻吃後也不會感到脹氣
大腸麵線

看起來非常的簡單和平凡無奇
蚵仔真的是很肥滿,很紮實的一顆
但它的確有讓人著迷的魅力
大腸吃起來彈牙有嚼勁

表面煎得非常香脆
蚵仔每顆也是大又飽滿,吃起來很鮮甜沒有腥味
生菜有好多,而且蛋和太白粉也分布的很均勻
食物不錯,但飲品實在有待加強

港鐵太子站 C2 出口, 步行約4分鐘
2017-10-30
  • 炒米粉
2017-10-29 6787 浏览
不知不覺原來這陣子吃了不少台灣菜,是晚跟友人在數間餐廳下還是選了台灣菜。除了牛肉麵和滷肉飯,這裡的選擇跟平常的台菜很不一樣,賣點是樸實地道。我們也趁機不點牛肉麵和滷肉飯這些例牌,點些較清淡的家常菜養養生。餐廳地方不大,但平日晚上七時半已經坐滿,幸好我們趕及在七時入座,還有舒適的卡位可以坐。餐牌全部附圖,實在花多眼亂。基本一個麵食或飯都不過五十元,還有套餐可選,價錢都很相宜。但我們想自由度大一點,便選擇了散點。說明是養生的晚上,當然要點兩杯熱飲。欣賞這裡不只得一般的冰紅茶、冰綠茶、珍珠奶茶,熱飲也有一版紙的選擇。我們分別點了桂圓紅棗茶和蜂蜜蘋果茶,用糖漿加熱水沖泡,偏甜但很夠味道,喝下去暖胃又潤喉。外出吃飯難得有湯水喝喝,便點了一人一款試試。蔭瓜原來是用黑豆醬油醃製過的黃瓜,是台灣的家常醃製罐頭物。雖然看不見真身,但湯水已有很濃烈的醬油味,實是比較鹹。苦瓜和鳳梨都已煮得非常林,味道卻沒有太多落於湯中,咬下去仍有其原味。用上新鮮的鳳梨,沒有糖水泡過,帶點鹹也不會怪。原盅燉的方式令雞肉仍然嫩滑,當然用上雞腿部分也有關係。驚喜的是有蜆肉,不過因湯底的醬油味太重,不太覺得其鮮味。另一紫菜豆腐蚵

左: 紅棗桂圓茶 ($18); 右: 蜂蜜蘋果茶 ($26)

外出吃飯難得有湯水喝喝,便點了一人一款試試。

紫菜豆腐蚵仔湯

另一紫菜豆腐蚵仔湯,看上去比餐牌上的淺色,可是喝下去鹹味和胡椒粉的辣味也是偏重。
紫菜豆腐蚵仔湯

紫菜用的品種較一般厚和挺身,浸在湯中不會溶成糊漿。蚵仔份量很多,略略一數都有十數顆。
紫菜豆腐蚵仔湯

看這個超巨型的蚵「仔」 (這麼大都不算仔了...)!
咬下去仍然creamy,不會被滾至過熟,而且有蠔鮮味,一點也不腥,果然是用上新鮮蚵仔。後面的豆腐則是切得較小顆但仍工整,是漿粉做的豆腐,很是滑溜。

菜脯蛋披薩

是晚最期待也是最好吃的一道菜--菜脯煎蛋披薩。用料非常簡單樸素,出色的地方在於煮法和創意。雞蛋煎得外皮乾身不會太油、香脆並帶焦香的啡面,而內裏就像奄列般非常鬆軟,最內層的軟滑蛋漿混合爽脆的甜菜脯,很是滋味。能夠將最家常的菜脯煎蛋變奏出一個這麽有層次口感的菜式,實在不簡單。

台式炒米粉

新竹米粉非常幼身人人皆知,所以大多餐廳都將其放湯,很少真的會挑戰炒米粉。這裡在餐牌上炒新竹米粉的圖示旁邊,居然還有一個大大的推介字樣,當然要一試究竟。端上來的新竹米粉好像比一般吃的更幼身,真的絕不欺場,可仍條條分明,炒得非常乾身卻不油膩,值得稱讚。
配料豐富,有芽菜、韭黃、青椒絲、洋蔥、紅蘿蔔絲和肉絲,都夾雜於新竹米粉之間,可見「大兜亂」得很均勻,不會「米粉還米粉、配料還配料」的分得開開。 最上面還放了些滷肉醬,拌在米粉當中一起吃更為惹味。

傳統麻油雞

麻油雞是台灣很家常的一道菜,據說很滋補,尤其是產後孕婦最適宜吃。所謂麻油雞,當然是要下麻油,還有另一個最重要的材料就是台灣米酒。不要看它醬汁呈淺啡色,以為有下麻醬,其實是雞肉與麻油和米酒煮久了的顏色。
這個麻油雞雞肉又是用上雞腿部分,即使炆煮過一段時間也不會鞋口。雞肉事先出過水去除了髒物,所以醬汁不會有油或髒物浮面。雞肉還有用薑炒過才煮,僻腥又僻寒雪味。這裡還加入了椰菜塊,比傳統的麻油雞更為均衡健康,不過若可煮林一點會更好。

這樣的台式家常菜作賣點比較少有,樸實暖胃之餘,竟然很有驚喜。其實台菜真的不限於牛肉麵和滷肉飯,像這家小館也有很多有心思的選擇。
  • 台式炒米粉
  • 菜脯蛋披薩
  • 傳統麻油雞
2017-10-29 4656 浏览
出開九龍睇戲,順便出去食埋飯。出門前,先上Openrice搵食,看到這間台式食肆的食評不錯。因丈夫是臺灣人,住港十多年,每次帶他去試台式食品,食完出嚟,他都會窒我,香港既台式食肆,您都好信既??今晚冒住比人窒的風險來試試😂。我們叫了兩碗台式牛肉麵(食牛肉麵,我會先試湯頭,呷一口,味道較清淡,少了那些滷水香料的味道,有點失色。牛肉好大嚿,厚切的,有咬口得嚟,入面炆得夠焾,麵質彈牙),大腸蚵仔麵線(湯頭較淡及較稀,蚵仔夠飽滿,大腸也很焾,味道還可以)。皮蛋豆腐(多了蕃茄碎,對於吃蕃茄的人會覺得很清新,很驚喜。但對於不吃蕃茄的臺灣人來說,見到已很反感,無喇喇加乜嘢蕃茄,不倫不類的😂。皮蛋切得太碎,少了在台吃的風味,醬油膏調得太稀及味道較淡)。椒麻雞(在台灣吃的椒麻醬較突出,這兒吃不出椒麻味,也煎得較乾)。塔香鹽酥雞(炸得很酥脆,但吃不出鹽酥粉的味道,炸九層塔只有三片,問侍應攞紅椒粉,回應沒有。但有提供准鹽給我們醮著吃。)飲品叫了兩杯百香果綠茶,不知道是否冰塊問題,味道很淡,反而女兒叫的芋香珍珠,味道突出,有點驚喜。飯後聽到幾位講台灣腔國語的年輕人與店員聊天,其中一句是店員回應他們的:”要遷就香港人口味”。聽到有點無奈,但也明白店主,做香港人生意,要迎合香港人口味,希望這樣才長做長有。但打正台式食肆旗號,應揸緊臺灣地道風味為依歸,這才能在眾多台式食肆中突出。作為香港人,希望吃到的台式食品,是我們去台灣吃到的地道風味。作為在港的臺灣人,也希望吃到真正的家鄉風味,以慰藉心靈。記得我在台灣生活時,在樓下既台北晴光市場吃到所謂廣東粥,香港根本就沒有甚麼他們賣的廣東粥。雖然味道還是不錯的,但當時思鄉的我,只有失望。寄語店主再加努力,做番真正的台灣口味。

總結: 此店食品雖然較清淡,但不是淡而無味那種,味道還好的,只是,應撇除台式食品的概念來吃,以價錢,味道來說,我會比4星。
如為了真正臺灣地道口味以來的,很抱歉,此店只有3星而已。
三個人,埋單只是$320左右,抵食的。
塔香鹽酥雞
百香果綠茶&芋香珍珠
2017-10-28
塔香鹽酥雞
2017-10-28 3375 浏览
我同朋友都好中意食台灣菜,見到呢間餐廳既評價唔錯,就約埋一齊去喇~~有好幾樣野都想食呀~~ 菜脯蛋披薩 $48 第一次食咁厚身既菜脯蛋,十足十一個小pizza🍕,圓圓既金黃大餅,賣相吸引,外皮香脆,入面濕潤軟綿,全是滿滿既咸菜脯,好岩送飯食😝 三杯雞套餐 $69 套餐有3杯雞,肉燥青菜,白飯同飲品,價錢黎講幾抵食😛 青菜有啲肉燥粒,肥瘦適宜,令到普通既青菜更惹味! 3杯雞香濃惹味,煮到好入味又唔會過咸,雞件仲幾嫩滑,仲有啲菇粒,好快就食晒碗飯😝😝! 蚵仔酥 $48 蠔仔份量幾多呀,香脆,但調味唔夠,咸少少會比較好~ 台式炒米粉 $48 用左比較幼身既新竹米粉去炒,有少少芽菜、紅蘿蔔絲、肉燥等,食到中間會覺得有D dry,唔夠味><配菜多少少就好喇~~ 食物質素不錯,同朋友都食清光!! 不過珍珠奶粉就甜左少少>< 餐牌 餐廳資料:好媽媽台灣館地址:太子荔枝角道100號金鳳樓地舖

菜脯蛋披薩 $48

三杯雞套餐 $69
套餐有3杯雞,肉燥青菜,白飯同飲品,價錢黎講幾抵食😛
青菜有啲肉燥粒,肥瘦適宜,令到普通既青菜更惹味!

三杯雞套餐

蚵仔酥 $48
蚵仔酥
蠔仔份量幾多呀,香脆,但調味唔夠,咸少少會比較好~

台式炒米粉 $48

台式炒米粉
食物質素不錯,同朋友都食清光!!

不過珍珠奶粉就甜左少少><

餐牌
餐廳資料:好媽媽台灣館
地址:太子荔枝角道100號金鳳樓地舖
2017-10-27 1849 浏览
向來喜歡台灣菜,更愛珍珠奶茶,最近才知道金鳳餐廳旁邊開了一間台灣菜館,門外不時擠滿等位的人群,跟奶奶說開,原來她都是珍珠奶茶的粉絲,而且很久沒喝了,所以這晚特意帶她來到好媽媽吃台灣菜和喝珍珠奶茶~來到好媽媽台灣館,門外仍是擠滿輪候的人,但我們等了約十分鐘就有位了,在這𥚃會感受到一份濃濃的溫情,因為店內無論是餐牌或是牆壁上,都寫上了好媽媽台灣館的由來,原來這餐館是一班孝順的子女為了完成生於台灣的母親賣便當的心願而開,也為了保留回憶中的味道而辛苦經營著~好媽媽的菜式跟其他台灣菜館很不一樣,除了必備的台式牛肉麵、花枝丸、滷肉飯外,還有更多不同而且在外不常見的特色菜,而且價錢合理~午市和睌市都有優惠的套餐,我們點了其中一個,前菜有拍青瓜拼木耳,青瓜爽脆清新,木耳也很爽口,配上酸酸甜甜的醋汁,加上涼拌的口感很醒胃!好媽媽滷肉飯汁多,滷肉沒有太多肥豬肉,吃得更健康,配上流心滷蛋,不愧為8大必食推介👍🏻除了前菜和滷肉飯外,還配有香酥大雞排,連同飲品,套餐只需$79!香酥大雞排也是8大必食推介之一,份量頗大,而且非常厚身,外層酥脆香口,雞肉結實嫩滑,單點$39客~喜歡飲湯的朋友一定一定不能錯過好媽媽的

好媽媽魯肉飯

蔭瓜鳳梨苦瓜雞湯

喜歡飲湯的朋友一定一定不能錯過好媽媽的的蔭瓜鳳梨苦瓜雞湯,單點$45,跟餐只需加$22,沒有味精,來自好媽媽的住家靚湯,即使不愛吃苦瓜的人也會愛上這個湯,除了苦瓜外,還有蜆肉及台灣土雞,味道甘香而不苦澀,先嚐到清甜的味道,再滲出苦瓜的甘香,初時我們四人只點了一盅,每人嚐了幾口後,一枱湯怪決定再加兩盅👍🏻

菜脯蛋披薩

菜脯蛋披薩是一個滿特別的菜式,加入fusion的元素,飽滿的披薩造型,蛋香十足,再配撘菜脯的咸香,傳統的材料造出新穎的菜式,值得一試!

鹽酥花枝丸

鹽酥花枝丸是最受歡迎的台灣小食之一,一串$18有3粒,我們點了兩串,一送來香味十足,也很彈牙,惟一可惜是稍為放涼了一點,如果即炸即食就十分完美了!

鹽水雞

見牆上貼了新菜式:鹽水雞,我們就點了一客,這些雞是用出生100-120天的台灣直送土雞製作,肉質結實不油膩,而且酒味香濃,雪凍來吃,別看相片好像很多骨,其實食落也有很多肉呢!

芋香珍珠+葡萄愛玉冰

除了珍珠奶茶外,我們還點了芋香珍珠(左$18)和葡萄愛玉冰(右$26),台式飲品真的很棒,珍珠份量夠多,口感軟糯帶有甜味,葡萄愛玉冰味道跟巨峰提子一樣,肉有豐富椰果和啫喱等,甜度也剛好!

在好媽媽嚐著各種台灣地道菜式,還有暖暖的媽媽靚湯,每一口都是溫情的味道,每一口盡是回憶的滋味,也讓我想念身在加拿大的媽媽,很久沒有喝過媽媽煲的湯了⋯
2017-10-26
好媽媽魯肉飯
鹽酥花枝丸
芋香珍珠+葡萄愛玉冰
2017-10-26 56 浏览
自從台灣旅行後,一直在惦念當地的美食,剛巧路過好媽媽,便決定一試。晚市在店外站滿正在等候的人,雖然餐廳在非常繁忙的時間,但店員的服務態度仍相當親切。我們先點了鹽酥雞和花枝丸,剛炸好的鹽酥雞相當酥脆,非常可口。再加上塔香葉的點綴,必試。另外點了皮蛋凍豆腐,配以皮蛋和蕃茄碎,再淋上醬油,令整體味道得以平衡。而主角牛肉麵是我整個晚上的最愛。清甜的湯底,煮至軟身的紅白蘿蔔不需花牙力便入口即化。牛肉則是腩的部位,筋與肉之間配合非常適宜。平常最怕筋會太韌而卡在牙縫裡,而他們則把牛煮至肉筋也軟身,容易入口。除了彈牙爽口外,每條麵也吸收了湯底的味道,令整碗麵更提升了層次。

• 皮蛋凍豆腐
  • 台式牛肉麵
2017-10-23 98 浏览
唔洗去台灣都可以食到地道台灣菜,黎開太子就決定食台式午餐,好媽媽台灣館既台灣野食係唔錯的。蚵仔煎$48加左牙菜,蛋,蠔,口感好煙Un, 仲有醬汁。午餐番茄雞肉烏冬$36雞肉先炸香,所以好香脆。番茄湯都幾濃郁,烏冬份量都幾多。肉燥飯$23雖然價錢平但已經有雞蛋同羅白,肉燥份量都好多。招牌美食當然要一試。滷豆腐$18吸汁左汁,所以豆腐口感唔錯。煙肉炒高麗菜$40耶菜炒係最好食,加左牛肉更有層次。珍珠奶茶珍珠非常多,同紅棗茶非常養顏,係特色的台灣飲品~

蚵仔煎$48
加左牙菜,蛋,蠔,口感好煙Un, 仲有醬汁。

午餐番茄雞肉烏冬$36
雞肉先炸香,所以好香脆。番茄湯都幾濃郁,烏冬份量都幾多。

肉燥飯$23
雖然價錢平但已經有雞蛋同羅白,肉燥份量都好多。
招牌美食當然要一試。

滷豆腐$18
吸汁左汁,所以豆腐口感唔錯。
煙肉炒高麗菜$40
耶菜炒係最好食,加左牛肉更有層次。
珍珠奶茶珍珠非常多,同紅棗茶非常養顏,係特色的台灣飲品~
2017-10-19
2017-10-21 1124 浏览
今晩試試太子的台灣家常菜,餐廳帶著老闆兒時回憶的家傳味道。環境雖不算大,但坐著卡位的我們也覺得很舒適。我本身不太喜歡吃苦瓜,但這個蔭果鳳梨苦瓜湯 ($45) 卻令我另眼雙看。湯底有苦瓜的甘,也有鳳梨的甜,所以令味道易入口,但朋友便覺得偏鹹了些小。蚵仔大腸麵線 ($38) 是台灣非常地道的小吃,蚵仔份量很多又鮮甜,大腸煮得又香又腍,而麵線不會太稠。牛肉麵套餐 ($68) 是台灣媽媽的家庭式味道。牛肉煮得稔而入味,沒有根和渣。麵質煙韌有咬口,十分爽滑。皮蛋凍豆腐 ($38) 豆腐非常滑溜,還有粒粒皮蛋和青瓜絲在面,口感豐富。再配上蕃茄粒,味道酸酸的既開胃又清新。培根炒高麗菜 ($48) 鮮嫩爽口,但培根份量有點小。木耳鹽水雞 ($74) 的雞肉鮮甜嫩滑,加上爽口的木耳有營養又好吃。最後還有珍珠奶茶,珍珠夠煙韌,奶茶又不會太甜,十分解渴唷~🤗

培根炒高麗菜 ($48) 鮮嫩爽口,但培根份量有點小。

2017-10-19
2017-10-20 57 浏览
朋友想食台灣o野,介紹我地去試呢間好媽媽台灣館。都幾受歡迎,要等一陣位先入得,等果陣係門口見到餐廳原來上過電視!食台灣o野必點的蚵仔煎,外面煎得香脆金黃!上面D醬甜甜地辣辣地好惹味,而且好足料!灑上些許椒鹽的炸花枝丸!非常香口彈牙!喜愛的台灣小食之一!仲有必點GE就係LEE個菜脯蛋披薩,脹卜卜圓碌碌的外表超級令人注目!切開係好香GE蛋撘,好味!蚵嗲肉碎泡飯,個湯幾清甜同樣足料!蚵仔好肥美!LEE碟台式炒米粉炒得非常之香又入味!用左新竹米粉,真係好耐無食過!米粉又細又軟,炒到條條分明夠乾身,非常爽口食到差不多就叫埋o野飲,我LEE杯係胚芽珍珠奶茶,唔會太甜,珍珠煙韌撈埋胚芽好有嚼勁朋友就嗌左黑糖薑母茶

食台灣o野必點的蚵仔煎,外面煎得香脆金黃!

上面D醬甜甜地辣辣地好惹味,而且好足料!

灑上些許椒鹽的炸花枝丸!非常香口彈牙!喜愛的台灣小食之一!

切開係好香GE蛋撘,好味!

蚵嗲肉碎泡飯,個湯幾清甜

同樣足料!蚵仔好肥美!

LEE碟台式炒米粉炒得非常之香又入味!

朋友就嗌左黑糖薑母茶

2017-10-18 220 浏览
慕名來到金剛小儀都食過的好媽媽,店子放了不少明星相。晚市去的時候客人都多,全店滿座,但店員服務仍然好周到,不時清理食完的碟子,上過電視都維持到質素。之前做過功課,菜脯蛋披薩是必點名物,上菜真的似 pizza!切開蛋 pizza 就見到滿滿的菜脯,送飯非常惹味!布丁奶茶的布丁充足(杯底黃色的就是了),甜度剛好,好飲。鹽酥花枝調味也是剛好,不會過鹹。花枝丸不是粉團,吃起來彈口有料,外皮則是香脆的。滷水拼盤有滷豆腐、大腸、牛展和雞翼,是豐富的組合。皮蛋凍豆腐賣相討好,豆腐頗滑、蕃茄粒新鮮,滿開胃的。鹽水雞用上台灣的土雞,感覺肉質較結實。加 $5 加了木耳,很爽口。

菜脯蛋披薩

切開蛋 pizza 就見到滿滿的菜脯,送飯非常惹味!

布丁奶茶

布丁奶茶的布丁充足(杯底黃色的就是了),甜度剛好,好飲。

滷水拼盤

滷水拼盤有滷豆腐、大腸、牛展和雞翼,是豐富的組合。

皮蛋凍豆腐

皮蛋凍豆腐賣相討好,豆腐頗滑、蕃茄粒新鮮,滿開胃的。

布丁奶茶
2017-10-18 67 浏览
今日十一點左右 就嚟到呢間好媽媽台式飯店 去到已經有午餐賣 呢個時間嘅餐廳就冇乜人 只係得一枱客 價錢亦都比出面嘅餐廳平 只係三十幾至四十蚊 叫咗個好媽媽肉燥飯配鹽酥雞 鹽酥雞炸得好香好脆 肉燥飯有台灣本土風味 加上半隻流心蛋 簡直回味無窮 另外朋友仲嗌咗個咖哩豚肉飯 豚肉係用豬頸肉做 爽口但而且又唔油膩 再淋上咖哩汁 係日本咖哩汁比較甜口 叫咗個台灣奶茶同埋柑桔檸檬 好有台灣嘅味道 裝修似港式嘅茶餐廳 枱凳都比較擠迫 我哋食完嘅時候大約十二點零鐘 已經有好多中學生擁入嚟舖頭 全場爆滿啦 如果想舒舒服服咁食個午餐建議就早啲嚟啦

叫咗個台灣奶茶同埋柑桔檸檬 好有台灣嘅味道

2017-10-17 157 浏览
想食台灣野,又吾想食大集團或者平時食開既果幾間,就努力咁搵下有咩好味既台灣菜推介,見倒呢間好媽媽台灣菜係街坊廚神既節目上過鏡,我諗質素應該吾錯,又有咁多特色台灣小食,諗都吾諗就決定一於去試下🤓四人飯聚最好就係可以叫多d野食,可以試多d吾同既野食,咁岩前排去完台灣番離,大家都瘋狂咁叫左好多台灣美食😂👁‍🗨 鹽酥菇 (6.5/10) 💲35去台灣已經吾知食左幾多次鹽酥菇啦,又香又脆🤤難得見倒呢間餐廳其中一樣既夜市小食推介有鹽酥菇,就比佢吸引左,不過一咬落去就已經有少許失望,原因係因為佢炸粉沾得太多,變左皮多餡少,但係話雖如此,味道係吾差既,如果份量多番少少就更好🤓👁‍🗨 蚵嗲肉碎泡飯 (7.5/10)💲39其實無論係蚵仔麵線,蚵仔煎,抑或係蚵仔泡飯全部都好好味好吸引🤤當一班蚵仔愛好者見倒有呢個蚵嗲泡肉碎泡飯,又點會錯過呢🤓雖然咁睇碗泡飯,吾係好睇倒d咩😂但係成碗泡飯份量適中架,重點係個湯底幾清又吾係重味精既果種,入面仲有好多隻好飽滿既蚵仔,比想像中大隻,夜晚離食都只係$39😱,相當之抵食🤤👁‍🗨 蚵仔煎 (7/10)💲48除左牛肉麵之外,係香港都好難食倒正宗既蚵仔煎🍳就咁睇個樣,就已經覺得

👁‍🗨 鹽酥菇 (6.5/10) 💲35

鹽酥菇

👁‍🗨 蚵嗲肉碎泡飯 (7.5/10)💲39

蚵嗲肉碎泡飯

👁‍🗨 蚵仔煎 (7/10)💲48

蚵仔煎

除左牛肉麵之外,係香港都好難食倒正宗既蚵仔煎🍳就咁睇個樣,就已經覺得吾似,之不過撇除佢吾夠正宗,其實整體離講都算吾錯,幾足料,差吾多每一啖都食倒肥肥既蚵仔,入面同樣有菜同芽菜,只係冇左係台灣食既果d透明膠狀既物體😶同埋醬汁帶有少少辣

👁‍🗨 鹽水雞 (7/10)💲69

鹽水雞

見倒鹽水雞就諗番起係台灣瘋狂咁食鹽水雞既日子啦😭去五日至少食兩三次,因為實在太好味🤤同行既朋友同我一樣都好鍾意食鹽水雞🐔,一入到間餐廳見倒有得食就已經心心眼,決定要叫離食🙄不過食完之後,我都係掛住台灣夜市既鹽水雞多d🐔🥒,果種風味同呢個鹽水雞係吾同既,好味d又平d,雖然呢度既鹽水雞🐔味道吾差,雞肉嫩滑,但係以$69離講,份量就少左d咁啦😶

👁‍🗨 台式牛肉麵 (6.5/10) 💲68 (套餐包一杯台式飲品)

台式牛肉麵套餐包飲品

係香港其實真係好難可以食倒台灣既味道,呢間店雖然有好多吾同種類既台灣食品,但係佢既牛肉麵始終吾係台灣既果種味道😭至於牛肉,份量係算多,不過就略嫌佢太過大舊,又吾夠腍,食起上離都幾麻煩🙃整體離講,不過不失,至少麵條入味,吾難食,只係牛肉同湯底有點失色

👁‍🗨 套餐: 前菜+香酥大雞排+好媽媽滷肉飯+台式飲品) (7/10) 💲79

好媽媽滷肉飯

本來想就咁散叫,但係見倒有呢個套餐有想食既野,比起散叫平得多,識揀既當然揀套餐啦😇呢個滷肉飯既味道比起平時食既有少少吾同,但係吾係難食既,大概其中一個原因係因為佢既肉吾夠肥,令到成碗飯吾夠香🤔旁邊既果隻溏心蛋賣相吸引,但食落一般,所以整體離講不過不失

香酥大雞排

香酥大雞排炸得好香好脆,吾會過咸,如果鍾意食重口味d或者鍾意淮鹽既朋友,就可以蘸埋淮鹽一齊食😳至於餐飲就基本上大部分既飲品都可以叫,我就揀左個芋香奶茶,不過個奶茶就偏向重奶味,芋頭味吾太出,一般般,或者叫番杯冬瓜茶會最穩陣🤔但係整體離講,呢個套餐真心吾差,真心抵🤓$79有咁樣既一個套餐,佢算係吾錯架啦🙃

🔛 整體評分(7/10)
蚵嗲肉碎泡飯
2017-10-09 74 浏览
昨晚收工後同朋友一同去食晚餐,我哋行過見到一間台灣餐廳,個名幾溫馨喎,叫做好媽媽,於是我哋就入去試下。 首先我哋就試個柯仔大腸麵線$38柯仔台灣係最耍家,佢嘅鮮甜味好出色,滑嘟嘟一咬開就感覺到啲肉汁源源流出在口腔,好豐富,醃製過的大腸味道一流,林林甜甜,火爐控制得恰到好處,加上麵線又爽滑,湯底濃郁。 佢個蔭瓜鳳梨苦瓜雞湯$45,佢有鳳梨嘅香甜,苦瓜嘅甘,濃濃嘅雞上湯,多種嘅配搭味俱全。 一個鹵水拼盤$70,鹵水汁調教得非常出眾,佢將啲豆腐浸製得非常入味,口感嫩滑無比,一個咁普通嘅豆腐都做得咁出色。鹵水大腸,煙韌得嚟又好咬口,味道濃郁。鹵水雞翼,醃製得嫩滑又入味,火路剛剛好。 鹵水牛展,甘香啖啖肉,煙靭又林甜。 麻油雞烏龍麵$48,呢個真係考師傅嘅功夫,醃製過嘅雞肉,仍然不失佢嘅嫩滑鮮味又彈牙,濃濃嘅雞肉味加上麻油嘅香,配合埋爽滑嘅麵底,真係冇得輸。 至於飲品都不錯,珍珠奶茶同一般啲唔同$18,加上有胚芽配製,飲落有非一般感受,令人會有回味嘅感覺。 佢有個蒟蒻青蘋果優格$26,做得好出色,青蘋果味清幽芳香,蒟蒻爽口清甜,真係可以做到有色香味俱全。
鹵水大腸,煙韌得嚟又好咬口,味道濃郁。
鹵水雞翼,醃製得嫩滑又入味,火路剛剛好。
 鹵水牛展,甘香啖啖肉,煙靭又林甜。

2017-10-05 170 浏览
因為係附近返工既緣故,晏晝都黎過呢度食,午餐好特惠,只需三十幾蚊就食到個餐!因為今晚ot,收左工就同同事黎呢度解決晚餐喇!九點鐘左右黎到,好多人,好彩兩個人易搵位,唔洗等好耐小食方面,首先叫左個蚵仔煎!大大個,面頭蛋餅較脆,啲醬有少少辣,但唔太,唔食得辣既我都接受到夾住煎既係好多既菜同蚵仔!菜爽口,唔會淋晒,而蚵仔都算多同大只,漲卜卜!炒米粉用左新竹米粉,所以較為幼身,撈埋炒既有紅蘿蔔絲同牙菜等,面頭有鹵肉,好夠味!正!牛肉麵大大碗!牛肉麵最緊要係個湯同牛肉!個人覺得,哈哈。首先,個湯都幾濃,好有牛肉味,可能加左紅蘿蔔既關係,個湯仲多左重甜甜地既味道。牛肉都幾多舊下,足料、夠淋、入味。有啲肉較瘦,有啲有筋、腩位,好多骨膠原,哈哈。麵條唔太粗,似係自己打,可能係,除非唔係幾爽口。最後叫左個套餐,有前菜、雞排、鹵肉飯同飲品。前菜:木耳拍青瓜如其名,仲有啲酸菜,碟野酸酸地,幾開胃!鹵肉飯,好味!肉碎都幾多,唔會剩係得汁,甜甜地唔太咸,好香,味道剛好!一碗唔係好夠喉香酥雞排剛炸起,熱辣辣!雞皮好鬆脆!雞肉葉過黎,入味,好嫩滑!點埋個椒鹽食,超正!!!推介要食!飲品奶菜茶味濃,唔算太甜,岩我飲!
因為今晚ot,收左工就同同事黎呢度解決晚餐喇!

九點鐘左右黎到,好多人,好彩兩個人易搵位,唔洗等好耐

小食方面,首先叫左個蚵仔煎!

炒米粉

牛肉麵
大大碗!牛肉麵最緊要係個湯同牛肉!個人覺得,哈哈。

牛肉麵

麵條唔太粗,似係自己打,可能係,除非唔係
幾爽口。

最後叫左個套餐,有前菜、雞排、鹵肉飯同飲品。

前菜:木耳拍青瓜
如其名,仲有啲酸菜,碟野酸酸地,幾開胃!

木耳拍青瓜

鹵肉飯,好味!

肉碎都幾多,唔會剩係得汁,甜甜地唔太咸,好香,味道剛好!
一碗唔係好夠喉

鹵肉飯

推介要食!

飲品
奶菜茶味濃,唔算太甜,岩我飲!

呢個餐只需$79,抵食!!

整體上唔錯,會再黎食!但希望下次唔會係因為ot而黎啦。
木耳拍青瓜
鹵肉飯