2023-03-29 369 浏览
我想有十幾年沒吃過 好時。想當年還在拍拖時期,老公專登帶我去食。結婚後聽說結業了,但這幾年卻常在Openrice上見到🤨所以襯有機會就手拖手去懷緬一下。已經不記得十多年前的味道,海南雞飯最特別的應該是飯跟湯,雞反而不是特別出色😅見很多人都特別叫上碗雞湯。飯粒分明帶光澤而不油膩,有香料跟少許雞味,調味適中👍🏻另外點了加多加多(印尼沙律),那醬汁果然是靈魂,拌起只是青菜跟蛋,也令人再繼續吃。另一味我也喜歡的是炒蘿蔔糕,非常有鑊氣,好似在大排檔吃的一樣,微辣加上粒粒菜脯,令軟濡的蘿蔔糕帶點咬口👍🏻👍🏻👍🏻最後那招牌的沙嗲串燒,反而不太得我歡心,那醬汁跟加多加多有些不同,較浠和帶點點酸味。不過肉比較乾,所以我認為可以不吃。

• 星州炒蘿蔔糕
  • 加多加多
2023-03-28 3361 浏览
202212月週日--好時沙嗲地址: 尖沙咀麼地道63號好時中心144-148號舖當天是週日,晩上七時的好時中心有點冷清,老字號的好時沙嗲卻坐滿客人,不過等了一會,便可安排入座店子不大好時打嗲主打多款新加坡地道菜式點餐:肉骨茶($68)有配上幾件切細了的油條蘸湯來吃肉骨茶是以肉骨和藥材煲成的湯水藥材味濃郁,暖身又補身,但我本人本來就對肉骨茶有偏見,不太喜歡海南雞飯($58)用上一個圓盤,整整齊齊的有湯有飯有雞,還有齊三款醬料,一併送上,賣相討好椰菜清雞湯有蔥香,意外地還有雞味,好喝飯粒粒分明,軟硬度適中,雞油夠晒香雞份量慷慨,肉質特嫩,相信用上特別用心的浸雞方法有齊酸辣醬,薑茸、黑醬油用來蘸雞來吃,提辣又惹味什錦沙嗲半打(自選三串雞、三串豬)串燒肉頗厚,肉質有點軟有點鞋沙嗲醬汁,有粗粒花生碎,也有南薑和香草味道等等醬汁比串燒肉好吃埋單: $197 海南雞飯性價比高,值得一試肉骨茶我本人就不推薦
202212月週日--好時沙嗲

地址: 尖沙咀麼地道63號好時中心144-148號舖
店子不大

好時打嗲主打多款新加坡地道菜式

點餐:
肉骨茶($68)
有配上幾件切細了的油條蘸湯來吃

肉骨茶是以肉骨和藥材煲成的湯水
海南雞飯($58)

椰菜清雞湯有蔥香,意外地還有雞味,好喝
飯粒粒分明,軟硬度適中,雞油夠晒香
雞份量慷慨,肉質特嫩,相信用上特別用心的浸雞方法
有齊酸辣醬,薑茸、黑醬油
用來蘸雞來吃,提辣又惹味

什錦沙嗲半打(自選三串雞、三串豬)
串燒肉頗厚,肉質有點軟有點鞋

沙嗲醬汁,有粗粒花生碎,也有南薑和香草味道等等
醬汁比串燒肉好吃

埋單: $197
海南雞飯性價比高,值得一試
肉骨茶我本人就不推薦
2022-12-11
$98.5 (晚餐)
2023-03-27 574 浏览
係紅館睇Jay Fung之前去咗尖東搵食。今次就試咗好時沙嗲依間鋪係個細商場仔入面,啲人入得去多數都係食依間佢都有兩間鋪仔所以位置都唔少,同埋都幾出名🤔#星洲炒蘿蔔糕 ($65)- 超正好惹味,雖然唔太食得出蘿蔔糕應有既質感。但炒完出嚟係另一種風味同食法。👍🏻👍🏻👍🏻必食之選#肉骨茶 ($70) - 佢唔係藥材味個種肉骨茶☹️但都係好濃味既又唔係胡椒底咁。不過肉質鞋咗啲同埋油炸鬼細舊咗#香蘭葉包雞 - 一碟有6舊。可能係炸既關係,真係太油🥹拆開班蘭葉個陣都feel 到好油膩(會成手都油冧冧)。雞肉有班蘭葉味,清淡既口味。唔錯👍🏻👍🏻#串燒 ($55/6pc) - 沙嗲醬唔太突出,串燒偏細。肉質都可接受既。 沙嗲醬可以重返啲味會更好。雖然其他餸都係重口味,但略嫌串燒沙嗲冇乜味☹️#馬拉盞通菜 - 正常發揮侍應態度有啲差,雖然好多人等位。但唔使咁急躁既同埋餐廳唔收信用卡㗎💳❌
依間鋪係個細商場仔入面,啲人入得去多數都係食依間
佢都有兩間鋪仔所以位置都唔少,同埋都幾出名🤔

雖然其他餸都係重口味,但略嫌串燒沙嗲冇乜味☹️

#馬拉盞通菜 - 正常發揮

侍應態度有啲差,雖然好多人等位。但唔使咁急躁既
同埋餐廳唔收信用卡㗎💳❌
星洲炒蘿蔔糕
馬拉盞炒通菜
星洲炒蘿蔔糕
馬拉盞炒通菜
2023-03-23 546 浏览
八十年代尾?從前這店子曾被食客蔡瀾在電視節目讚賞。不過我當時只是住在新界老遠的中學生,一直無去食過,直至近呢十年左右才去。今日下午六時前去食,點了海南雞飯和馬拉盞炒芥蘭。飯套餐配湯和雞油飯。很多人說好時中心人少已成死場,是的,尖東也不是千禧之前多人多遊客又有夜總會。所當時只有兩枱客人。亦因此,不要以為有下午茶餐。海南雞不夠肉滑,但肯定有幾件肉很「嚡」,另外有一些肉出現「梅」的情況。雞皮下全找不到滾水淥後冷卻的啫喱狀物。雞肉間又有刀切不斷的「賴刀」情況。雞肉加鋪了一層椰菜絲。我反而覺得給用鹽煮過的椰菜更好。湯淡,欠雞或肉味,又下大量全生椰菜絲,感覺很差。飯也不覺很重的油香或香茅味,很平凡普。至於馬拉盞炒芥蘭,味道遍淡又碟底多菜水,普通。服務中規中矩。另外如想另點飲品,晚上六時前半價。

湯淡,欠雞或肉味,又下大量全生椰菜絲,感覺很差。

飯也不覺很重的油香或香茅味,很平凡普。

至於馬拉盞炒芥蘭,味道遍淡又碟底多菜水,普通。

服務中規中矩。另外如想另點飲品,晚上六時前半價。
炒芥蘭
2023-03-23
2023-03-16 618 浏览
🎊新年之後 因為食咗好多嘢👅 嘗試努力跟餐單 越食越少 點知尋日睇營養師 👩‍⚕️佢話我食得唔夠多肉 🥩咁我唯有 放肆咁食啦😎尖東見完營養師 之後好餓就即時沖過對面嘅好時沙嗲🐤海南雞飯🐔飯係可以轉白飯嘅 🍚但係我都係鍾意食油飯佢啲雞 基本上都起晒骨🦴好滑 好好食🤩佢啲醬汁 黑色係咸嘅 🖤綠色係薑蓉嚟嘅💚 紅色就梗係辣醬啦 ❤️用嚟點雞 係唔同嘅感覺 但係都係咁好味😍喇沙🍜佢嘅喇沙椰汁美好重 🌴好香🥥又唔係好辣 所以好好食🤤基本上識佢一碗喇沙都已經好夠🤰但係家廚話唔夠 所以我哋叫咗串燒🍢沙嗲串燒🍢佢嘅沙嗲串燒有雞肉 🐔豬肉🐖牛肉 🐮我發現佢好似每一串都揸左海南雞飯嘅綠色薑蓉 食落係辣既但係又好好食好惹味😋由於要吸收蛋白質 所以我哋叫咗一打 1️⃣2️⃣食完就捧住個肚走差啲仲想叫多半隻海南雞 因為真係太好食啦😂😂重點咁好食嘅海南雞飯都只係需要$60尖沙咀區嚟講真係冇得輸人數: 2人人均: HKD 120再黎: 🟢一星期去兩次都仲得 啱晒附近返工嘅人好時沙嗲

🎊新年之後 因為食咗好多嘢👅

[尖沙咀麼地道63號好時中心144-148號舖]
喇沙
喇沙
串燒
返返香港搵吓啲多年未食嘅好嘢就嚟到尖沙咀好時沙嗲叫咗三個餸,都非常之滿意通菜配上特製的馬拉盞醬汁,口感香辣開胃。通菜本身微甜,和馬拉盞醬的組合非常完美。辣味偏重,鍾意辣味嘅你一定滿意。巴東牛肉非常美味。牛肉切薄片,燒烤後仍然嫩滑多汁,配上巴東醬,味道更豐富。這道菜非常適合送飯。椰汁咖喱雞口感香濃而不膩,雞肉燉煮到非常嫩滑,吃起來非常入味。總之,好時沙嗲的菜式選擇豐富,但以上三道菜都是值得推薦的主菜。
返返香港搵吓啲多年未食嘅好嘢
就嚟到尖沙咀好時沙嗲
叫咗三個餸,都非常之滿意
  • 馬拉盞通菜
  • 巴東牛肉
2023-03-15 337 浏览
尖沙咀的好時沙嗲真的很出名,喇沙的確很好食,價錢又親民上菜又快! 推介必食串燒,可選雞牛豬,配上沙嗲醬不嗆侯! 必點海南雞飯雞肉嫰滑,雞油飯十分香,超抵食之選,平靚正快。

2023-02-18
2023-03-05 333 浏览
中小學嘅時候,我跟父母來吃過。印象中要等好耐,也是我人生第一次吃串燒沙嗲!多汗美味,果然吃不停口。現在,我帶父母來回味。今次訂好位,不用等位👍🏼除咗一定叫的串燒沙嗲外,還點了咖喱牛肉,肉骨茶等一枱都係😋串燒沙嗲,雞、牛、豬都叫齊。三款都係我嘅至愛係,美味可口,肉質鮮嫩多汁,同學生年代吃的味道一樣,當然份量小了,小時候串滿差不多全支竹簽,而家約半支😅。大家明白,無問題啦,最緊要味道keep住。努力呀!我會再來。
中小學嘅時候,我跟父母來吃過。
印象中要等好耐,也是我人生第一次吃串燒沙嗲!
多汗美味,果然吃不停口。

現在,我帶父母來回味。
今次訂好位,不用等位👍🏼
除咗一定叫的串燒沙嗲外,還點了咖喱牛肉,肉骨茶等一枱都係😋

• 串燒
2023-02-09 532 浏览
嚟到尖沙咀想搵間平靚正唔食茶記,就係去食呢間嘢炒貴刁大大份有蛋有蝦有魷魚,鍾意食濃味就啱晒但係食到尾太勁味,都會有少少膩一上碟熱辣辣炒嘢夠鑊味同行朋友,次次都食海南雞飯油飯夠味,雞有雞味,有皮有肉
嚟到尖沙咀想搵間平靚正
唔食茶記,就係去食呢間嘢

炒貴刁大大份
有蛋有蝦有魷魚,鍾意食濃味就啱晒
但係食到尾太勁味,都會有少少膩
一上碟
熱辣辣炒嘢夠鑊味
同行朋友,次次都食海南雞飯
油飯夠味,雞有雞味,有皮有肉
2023-02-05 514 浏览
經典新加坡菜🥢星洲炒蘿蔔糕 $65蘿蔔糕入面有蝦,菜脯,雞蛋,蔥一齊落去炒,炒得好香口又入味😋但有小小辣🌶️惹味❤️同埋油左少少🫣🫣🥢沙嗲串燒(半打) $55沙嗲醬很香花生味,但我個人唔中意佢有D酸味,所以就冇乜點食過個醬。串燒有齊雞牛豬3款肉,我自己比較中意雞肉,豬肉同牛肉偏乾同韌,雖然係招牌之一,但我都唔係太推薦🫢🫣評分:味道:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐整體:⭐️⭐️⭐️————————————————————————
經典新加坡菜

環境:⭐️⭐️⭐
整體:⭐️⭐️⭐️

————————————————————————
2023-02-02 438 浏览
突然想食海南雞,記起同事推介的這間餐廳,剛好在附近就來了。 由於這是early dinner/ late tea時間, 餐廳內只有2台客人,十分寬敞。海南雞飯餐第一啖入口,感覺就是淡,淡雞味而且味道亦很清淡。湯也相對清淡,但加了椰菜絲在內,淡之餘也有點清甜。油飯則呈鬆散狀,粒粒分明。三款醬唯一特別及好食的是中間的蔥油,這裡的蔥油跟外邊的不同,不是蔥粒而是蔥蓉。再叫一個沙嗲串燒,豬牛雞各2串。沙嗲醬很香花生味,串燒肉則稍淋。原來同事跟我的口味都幾唔同,下次去返常去的那間好了。雖然這店比較淡口,但其實都不錯的,可能只是不太適合我而已。
突然想食海南雞,記起同事推介的這間餐廳,剛好在附近就來了。

海南雞飯餐
第一啖入口,感覺就是淡,淡雞味而且味道亦很清淡。
湯也相對清淡,但加了椰菜絲在內,淡之餘也有點清甜。
油飯則呈鬆散狀,粒粒分明。

2023-01-31
讀書時代成日幫襯呢間餐廳,算係平靚正,只係覺得味精多左少少,食完會有點渴。幾年無食,今次有朋友提議食呢間,真係有啲回憶返晒黎既感覺。① 海南雞飯 $58雞多而且肉嫩夠滑,油飯好香,超級推介!!② 叻沙(椰汁咖喱米粉)$53雖然配料只係魚蛋,蝦仔,豆卜,芽菜等,但份量算係好多,味道亦香濃。③ 雞、牛、豬沙嗲 $53呢個招牌反而有啲失望,雖然沙嗲醬好味,但豬肉及牛肉偏韌偏乾。④ 馬拉盞通菜 $50絕對睇得出餐廳毫不吝嗇,好大碟菜!味道亦正~

① 海南雞飯 $58
雞多而且肉嫩夠滑,油飯好香,超級推介!!

② 叻沙(椰汁咖喱米粉)$53
雞牛豬沙嗲

③ 雞、牛、豬沙嗲 $53
馬拉盞通菜

④ 馬拉盞通菜 $50
絕對睇得出餐廳毫不吝嗇,好大碟菜!味道亦正~
馬拉盞通菜
2023-01-26 519 浏览
星期五晚,約咗友人喺尖東食晚飯!由於唔想食西餐,日本嘢,於是就揀咗一間特別小小嘅印尼菜!對上一次嚟,應該都有10年,仲喺度緊大學嘅時候🙈最記得當時嘅好足料嘅喇沙!今晚07:15嚟到,要等位,前面大概有五個人,因為友人未到,所以照排。過咗一陣,友人到了,有位姐姐剛好出嚟嗌:人齊就可以入!於是我們二人變入座,我們被安排到一張細細的二人台,店內10分擠迫,亦很嘈吵,好像室內大排檔!看看餐牌,我們二人點了1份海南雞飯,1碗叻沙同半打雞肉,豬肉串燒。過了10分鐘,先上海南雞飯,大概有八件雞,配上一碗熱湯,一碗油飯,仲有三款醬汁!雞好滑,有雞味!油飯亦好香!食得好滋味!難怪店員推介!特別要讚嘅係薑蓉磨得好幼細!好香,唔油膩!整體呢碟雞飯有8/10分!食到一半飯,串燒亦送上,串燒好迷你,得竹籤嘅三份一,乾身,唔好期望有肉汁!沙嗲醬正正常常,冇乜特別!價錢唔算貴,可以一試!6.5/10分到最後既叻沙!原本期望好高,但係賣相同10年前爭好遠!配料唔多,只有三粒蝦仁,6片半邊白魚蛋,和3粒豆卜!呢度嘅叻沙=椰汁咖喱撈米粉,椰汁味好重,但太傑,似芡汁多過湯,好失望!🤦🏼‍♀️5/10分由於環境10分嘈吵,想坐
星期五晚,約咗友人喺尖東食晚飯!

雞,豬沙嗲串

叻沙

由於環境10分嘈吵,想坐耐啲都唔得!食完即走!整體嚟講,如果想食個快飯,快餐,可以選擇呢度。但係想舒舒服服食個飯,就唔係一個好選擇!加上要+1,但唔覺得有任何服務!所以有其他選擇,應該唔會回頭!
2023-01-19 267 浏览
位於尖東的30年,老字號新加坡餐廳,雖然尖東不及以往多人流許多店鋪亦結業,但好時沙嗲依然屹立不倒,挨過了關門風波與疫情😷今次喊咗正宗海南雞飯 同埋 好時沙嗲串燒(豬牛雞各2)價錢實惠海南雞餐,都只不過係$56雞肉略嫌較肥,味道較淡,配咗三款醬料,獨家調味,同海南雞好夾set入面有雞湯,有椰菜絲同蔥花,味道清淡終於試到期待已久嘅好時沙嗲串燒豬牛雞肉都比較細串,比較乾身,唔知係今日廚房問題個沙嗲汁係酸的,唔知以為加咗檸檬汁,食完返去肚痛🥲🥲🥲

set入面有雞湯,有椰菜絲同蔥花,味道清淡

終於試到期待已久嘅好時沙嗲串燒
2023-01-13 344 浏览
今次黎食香港少有嘅新加坡菜,佢就係開起絕對少人嘅好時中心,不過就相對多人食嘅好時沙嗲。巴東牛肉,根據朋友所言,佢起熱嘅時候唔酸,起半熱嘅時候半酸,起4分之1熱嘅時候4分之3酸,唔熱嘅時候唔酸,相當神奇,一款菜居然起唔同時候有唔同味道,相當不推薦喱款蝦咖哩 ! 一般貨色吧,咖哩有D好似蝦頭嘅味,蝦就有D梅有D唔梅。唔好怪我影得咁樣衰,佢上到黎已經係咁嘅樣。入面包住嘅係雞,明顯醃得太犀利,黑椒落得太多,所有雞呀、葉呀,乜味都冇晒,不推薦。排骨湯,一般貨色,不過一場黎到,你冇可能唔整番碗飲掛,必點。一打串燒,D沙嗲醬酸酸地,一般貨色,不過一場黎到,你冇可能唔整番串食掛,必點。塞飽你嘅咸魚芽菜飯,炒得幾好,粒粒分明加乾身,味道......未炒飯囉,你話想食D有特色D嘅野食?不過一場黎到,你冇可能食唔飽就走佬掛,必點。PS 喱一次嘅經歷,就好似起死城裏面突然找到人類聚居地嘅感覺。

排骨湯,一般貨色,不過一場黎到,你冇可能唔整番碗飲掛