2020-10-16 396 浏览
認識好豆是因為它的social media宣傳實在非常給力,instagram上的帖子不單有設計感,而且內容幽默抵死 ⬇️⬇️第一次接觸到好豆,已成功引起了我的興趣。遠道來到元朗,一於拜訪一下好豆製研究所。.地舖位置就在街口非常好找,店面雖然不大,但裝修同樣花心思。藍 / 黃 / 白的配色用色大膽,充滿活力。陳設方面乾淨脷落,沒有多餘雜物,品牌logo和霓虹特色牆就是全店的最大亮點。以只賣豆漿的小店而言,消費體驗非常完整 。1️⃣ 烏龍茶豆乳 (下圖右)W先生是各茶品的愛好者,云云眾多的豆乳口味他兩秒就鎖定了烏龍茶豆乳。好可惜茶味實在不明顯,再仔細試真,咦怎麼會是黑豆豆漿的味,平心而論,味道與商品名稱也是有點距離。2️⃣ 榛果可可豆乳 (上圖左)喜歡味道上沒有死甜,朱古力以外應該沒多添加糖,有淡淡榛子的味道,感覺很適合當小朋友早餐的營養飲料。質感上近似於日本丸三無調整豆乳的濃厚,自家製非常足料。( W先生卻說那是有豆渣的感覺,看來烏龍茶對他打擊不少,大概喝豆乳也講人夾豆的chemistry啊 )這個世道要懂得苦中作樂,對呀沒甚麼是食好喝好解決不了的,吃飽明天就有氣力戰鬥了。

1️⃣ 烏龍茶豆乳 (下圖右)

2️⃣ 榛果可可豆乳 (上圖左)

• 榛果可可豆乳
我真係好鍾意飲豆漿~係IG見到唔少foodie介紹過哩間元朗專買豆漿既店bookmark左好耐~終於有機會去試下啦~🤩專程叫左2款唔同既~試下係咪真係冇分別~✔原味($20)✔特濃($22)2支都揀左微甜~飲完覺得~真係唔好慳個2蚊~特濃既真係濃味好多~豆味都突出好多~好多人好怕既豆腥味~2款都冇22蚊支豆漿雖然唔稱得上平~不過經開的話~我唸我都會忍唔住買返支黎飲下~🥰🥰(仲有好多隻味可以慢慢試🥰🥰)
我真係好鍾意飲豆漿~
係IG見到唔少foodie介紹過哩間元朗專買豆漿既店
bookmark左好耐~終於有機會去試下啦~🤩
專程叫左2款唔同既~試下係咪真係冇分別~
✔原味($20)
✔特濃($22)
2支都揀左微甜~
飲完覺得~真係唔好慳個2蚊~
特濃既真係濃味好多~豆味都突出好多~
好多人好怕既豆腥味~2款都冇
22蚊支豆漿雖然唔稱得上平~
不過經開的話~
我唸我都會忍唔住買返支黎飲下~🥰🥰
(仲有好多隻味可以慢慢試🥰🥰)
2020-10-08
  • 特濃
一直都留意到佢social media 做得好好,所以好想試下,但無奈係要入到元朗咁遠,真係好難,不過啱啱放假終於有機會喇!試咗佢個燕麥低糖豆乳,28蚊一支有少少貴,但飲咗就知物有所值,正如你去過半島食嘢,就明點解一餐飯都覆收咁多錢,因為真係食得出用粒同整法都唔同,令成件事同一般上海嘢食店嘅豆漿好唔一樣。普通嗰啲通常好重甜味,質感較水,豆味飲得到但唔可以話出眾。但好豆呢支完全冇晒呢啲缺點,入口感覺較厚身,每啖都feel到好足料,而且豆味超濃超出,真係飲到豆嘅香味多過甜味好多,連底底嘅燕麥都好多,飲完真係會有飽足感,讚!唯一要彈嘅係個樽同啲燕麥好黐,返到屋企想洗樽拎去回收,但洗咗幾次都唔乾淨😂

2020-10-05 269 浏览
//< 好豆製研究所 Beanlab >一直都好想試呢間好門面好得意,專賣豆乳既小店!佢有好多味揀,完全揀不擇手😝😝————————————————- 紫米豆乳 $28 -小編好鍾意紫米,雖然已經食到好飽,但係依然好想試佢哋嘅紫米豆乳😈我覺得紫米份量唔算多,飲落去同普通豆乳唔算話好大分別!不過會多左少少口感同有少少紫米既味道😽整體唔會好甜!豆乳味亦算濃郁~😆————————————————- 芋頭豆乳 $26 -呢個小編覺得芋頭味都飲得出,但依然唔算係好濃,同普通豆乳好似分別都唔算太大~ 😯飲到底會有少少嘅芋頭蓉,有微微沙沙地嘅感覺😇甜度如上唔會好甜啊~————————————————小編覺得好飲但豆乳黎講價錢略貴啦!🤧不過講真比起台式飲品,都要咁上下價錢甚至更貴就真係健康一大截喇!😍呢度既豆乳整體比一般豆乳濃郁少少,如果特登嚟嘅話,會建議叫一啲更特別嘅口味!😆btw佢地ig既插畫好得意😝😝————————————————評分:6.8/10地址:元朗鳳翔路45-67號金馬大廈地下12號鋪 營業時間:12:00-21:00#好豆製研究所 #豆乳 #beanlabhk #元
< 好豆製研究所 Beanlab >

- 紫米豆乳 $28 -
紫米豆乳

- 芋頭豆乳 $26 -
芋頭豆乳

評分:6.8/10
地址:元朗鳳翔路45-67號金馬大廈地下12號鋪
營業時間:12:00-21:00
#好豆製研究所 #豆乳 #beanlabhk #元朗 #元朗美食 #元朗飲品 #飲品店 #香港美食 #美食博客 #香港美食地圖 #黃店 #黃色經濟 #黃色經濟圈 #黃店地圖 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodshare #hkfoodpic #hkfoodgram #hkfoodstagram #hkfoodporn #hkfoods #🐷🐤飲品 #🐷🐤元朗
2020-10-04 153 浏览
猶記得半年前來到元朗國探索黃店,有許多相當有質素的飲品店,好豆製研究所就是其中一間我一定會再來的黃店。今次來到店面,發現有一隻泥公仔,黃黃的身體微笑歡迎每一個客人,確實有趣搞笑。上次是夏日品嚐了榛果味的豆奶,甜度較高,所以近日秋意漸濃,我就選擇相對低糖健康的黑豆豆奶。黑豆豆奶   4/5分   28元甜度低糖,對人也是好事,味道好飲,建議立即飲用~!黑芝麻豆奶   4/5分   26元晚上關店前再來一次,買了黑芝麻豆奶給家人,回家品味後覺得不錯,但不是我喜歡的味道呢~哈哈!價錢還可以接受,味道幾好,支持手足來到懲罰!~

黑豆豆奶   4/5分   28元

甜度低糖,對人也是好事,味道好飲,建議立即飲用~!

黑芝麻豆奶   4/5分   26元

價錢還可以接受,味道幾好,支持手足來到懲罰!~
黑豆味
2020-10-03
黑豆味
2020-10-03 116 浏览
話說喺對面等緊外賣,就周圍行吓,想買杯嘢飲,見到呢間舖淨係買豆漿,決定買來試試小麥胚芽豆漿($28)超級重豆味,加埋胚芽,好香又有咬口!我最鍾意係佢個甜度,真微糖,我係超級麻煩,無糖豆漿又嫌太寡,但係又怕太甜 ,好多地方嘅豆漿我都覺得略嫌太甜,但係豆漿唔似手搖飲品咁,有得因個人喜好,而調教甜度,所以飲到適合自己嘅豆漿係好幸福嘅一件事店家話佢地係用加拿大非基因改造黃豆/黑豆,日日新鮮製造,冇落防腐劑,要即日飲,雖然唔平,不過真係好飲

小麥胚芽豆漿($28)
小麥胚芽豆漿

超級重豆味,加埋胚芽,好香又有咬口!

小麥胚芽豆漿
2020-10-02 75 浏览
元朗真係好遠🙈🙈難得入嚟,一定要清bookmark咗嘅食店!(盡清啦😌)豆漿? 鍾意呀!芫茜?愛呀!點食都like...芫茜豆漿?試!一定要試!淺綠色,樽內有一點點綠色...味道?好OK喎!豆漿係無糖嘅,豆味都幾濃郁。飲落真係有芫荽味,唔會好搶,同豆漿都match嘅,飲緊嘅時候仲可以食到芫荽嘅爽脆質感。芫荽控 真係可以一試喎!‼️ 門口有一級,輪椅朋友會入唔到店內買飲品,但唔緊要嘅,搵店員幫手啦。
元朗真係好遠🙈🙈
難得入嚟,一定要清bookmark咗嘅食店!
(盡清啦😌)

豆漿? 鍾意呀!
芫茜?愛呀!點食都like...

芫茜豆漿?試!一定要試!
淺綠色,樽內有一點點綠色...

芫荽控 真係可以一試喎!

鋪頭裝潢簡單,飲品一列排係雪櫃。門牌好搶眼,黃色底,有隻得意公仔做主角。每次經過都好想買,今次終於買。仲有少少打卡位影下相。叫左黑糖豆乳($24)。雖然有好多口味好想試,但先買一樽,下次再飲其他。黑糖味好濃郁,而且唔會過甜。而豆味亦冇俾黑糖搶走,仲keep住。成樽飲品都好稠密,真材實料。飲前記住要搖均。整體,豆味濃,而且口味眾多,有幾款都幾特別,唔常見。部分豆乳更有微甜或者無糖,岩哂健康人士。個樽既設計好靚,樽身硬,有蓋,鍾意幾時飲都得,唔駛一次過飲哂。

2020-09-13
午餐
2020-09-26 91 浏览
台式飲品店就見得多, 但係專賣豆乳既店都係第一次見, 咁啱食完飯見到係對面幾得意就行左入去望下👀 因為佢既舖頭係條暗暗既街度係特別光猛, 所以其係好難唔俾佢吸引到入去😂 一入去見到一大個雪櫃裝住勁多款唔同口味既豆乳, 其實每款都好吸引,原本想試下紫米, 但係因為食得太飽所以冇揀到🤦🏿‍♀️ 最後揀左個清清地既烏龍茶味🍵($26) 豆乳味太濃既關係, 所以基本上完全飲唔到烏龍茶味, 如果當佢普通豆乳飲既話係唔錯既👍🏽 佢仲有期間限定既西瓜味🍉 鐘意試新野既朋友可嫁挑戰一下😉
2020-09-23
$26 (宵夜)
2020-09-16 199 浏览
好豆製研究所可可豆乳芋頭豆乳價錢💲: $26/ $26好味程度😋: 2.8/5服務🍴: 4/5環境🗾: /性價比🥢: 2.8/5回頭率😚: 2.3/5-元朗有間出名的豆漿店,我相信好多人都知。一路以來都人氣高企,個樽同卡通又可愛,所以我都搵日去左trytry佢😆點知...-叫左一枝可可豆乳,一枝芋頭豆乳。讚的係佢地豆漿真係好濃厚,好杰🤓一定落足豆去整。正常的豆味,飲到味先有小小渣😌 但失望的位來啦。可可冇可可味,真係飲唔出,整係知佢係啡色😂 仲要可能因為可可係小小苦,所以佢唔係好甜,味道有啲dry😰-芋頭個枝好小小的,希望我知我飲緊豆漿🤯但完全冇芋頭味wor,係普通好濃的豆漿😳 呢款多返小小糖,所以冇咁dry。個芋頭係飲到底,先有幾粒食下,我先覺得係芋頭😕 所以我真係覺得麻麻地 係個樽幾q又可以重用,但咁的價我會揀去飲nuttea/珍珠奶茶了🤐
好豆製研究所
環境🗾: /
性價比🥢: 2.8/5
回頭率😚: 2.3/5
2020-09-09 303 浏览
💛 #黃色經濟圈自從男朋友搬左屋就展開左呢個long d嘅關係🤦🏻‍♀️過黎就等於去左轉台灣嘅時間🌚疫情期間搭巴士代替飛機啦🤦🏻‍♀️為解決呢個問題我都開始去多左元天屯~大家有咩好店推薦記住留言比我去試吓❤️今次就去左呢間元朗嘅黃店豆飲店~天氣雖熱但都要減少啲飲廢水🤫🍴紫米豆乳 微糖($28)店鋪內十幾款嘅豆漿味道可均選擇選擇困難症嘅我就問店員有咩推介🤣最後揀左紫米味紫紫地好靚❤️飲之前記得要搖匀先~飲落有淡淡嘅豆漿味紫米果都幾出😉仲要咬到有少少紫米幾正👍🏻🍴豆乳凍另外仲買左一個豆乳凍~見佢弱弱地被放係雪櫃嘅最側邊就想試下佢🤣拎上手仲以為佢未凝固因為表面倒左啲豆漿配埋豆乳凍食都幾特別🤣更加帶到個豆味出黎😋但男朋友就唔多欣賞個人都覺得幾得意但唔洗特別試🤔btw見到同一條街都仲有其他黃店😯好想試但太飽~大家推薦多d餐廳比我試下啦❤️📍 好豆製研究所 (元朗)元朗鳳翔路63號金馬大廈地下12號舖
💛 #黃色經濟圈

🍴紫米豆乳 微糖($28)

🍴豆乳凍

📍 好豆製研究所 (元朗)
元朗鳳翔路63號金馬大廈地下12號舖
2020-08-30 285 浏览
之前經過已經比佢台式嘅裝修吸引住🤭而且喺賣我最愛嘅豆漿,即刻好感度更加分😂今次出開元朗終於有機會試下佢地嘅豆漿有無網上啲人講到咁出色啦😚🥛黑芝麻豆乳(微糖) ($26)豆乳用店舖設計嘅樽仔裝住,上面嘅圖案都好可愛😍未搖勻之前見到好多黑芝麻沉澱喺底部,睇落都幾足料👍🏻豆乳質感細滑偏稀,帶少少芝麻顆粒,黑芝麻味相對較豆味濃,所以豆味偏淡係比較失望嘅部份🤨而微糖之選對好驚太甜嘅人嚟講啱啱好👌🏻店舖裝修有心思,處處都係打卡點⭐️而且豆乳口味多,一定揀到一款你鍾意💕但以26蚊一樽價錢相對唔划算,期待佢會改善一下食譜造到一樽更濃稠嘅豆漿啦💪🏻

黑芝麻豆乳

🥛黑芝麻豆乳(微糖) ($26)

包裝及裝潢都超美的豆乳店✨不論是牛奶還是植物奶,對我來說都有一種特別的吸引力🤤去cafe時如果看到他們用的是不香的牛奶,會寧願喝豆奶,因為口感較濃郁又有豆味,重點是較低卡🤫在這家豆乳專門店外,不同口味的豆乳一字排開的show出來,價格只是20多元,加上他們的插圖,真的很吸晴和吸引😆第一次試就買了穩陣的原味和黑芝麻,下次想試試他們的紫米味呢🥰- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -⚫️黑芝麻豆乳(少甜)ㅣ$22以平時外國/日本的豆乳來做標準的話,他們的質地有點稀,聽聞好像是老闆刻意弄到像豆漿一樣的質感的!黑芝麻很足料,每次喝前都要搖勻才喝,不過因為不夠濃稠,黑芝麻粒有點融不入豆乳的感覺🙈如果更濃稠的話芝麻留在口裡的時間應該會多點,喝吃來就會更濃了🙈少甜是仔細喝才會喝到的淡淡甜味⛄️令罪惡感大大減低哈哈哈喝完後刷新了我對豆乳的印象,是清新不膩的豆乳,超適合現在夏天喝🥰🟡原味豆乳ㅣ$20買給朋友喝的,她說好喝嘻嘻😛- - - - - - - - - - - -
包裝及裝潢都超美的豆乳店✨

⚫️黑芝麻豆乳(少甜)ㅣ$22

少甜是仔細喝才會喝到的淡淡甜味⛄️令罪惡感大大減低哈哈哈

🟡原味豆乳ㅣ$20
買給朋友喝的,她說好喝嘻嘻😛

@beanlabhk 好豆製研究所ㅣ元朗
2020-08-16 323 浏览
「黃」豆漿@beanlabhk •『芋頭豆漿』$26豆漿味道濃,質地「kit」身;豆漿入面有芋頭粒粒;芋頭味無特別標籤「微甜」,但都唔係好甜🧐芋頭粒同豆漿,味道分開,感覺只係喺豆漿入面加左芋粒粒;如果融入一啲,會唔會考慮芋蓉同芋粒都有呢?•雪櫃入面有過10款口味,但每次見到芋頭後,都再見唔到其他口味😭有人介紹芝麻都好飲,個肚位置有限,下次先可以再試•【後記】➡️本來想食羅東,但要等10幾張枱,還是放棄了!但喺走嘅路上,就見到豆漿✌🏽➡️#黃店梗有一間喺你附近
「黃」豆漿
@beanlabhk

『芋頭豆漿』$26
芋頭豆漿

【後記】
➡️#黃店梗有一間喺你附近
2020-08-16
外卖自取
$26 (其他)
2020-08-04 383 浏览
宜家疫情係街飲手調好唔方便,樽裝飲品即刻覺得好多。🥰 飲品樽係鋪頭嘅BeanLab卡通,幾得意。--👉🏻 👉🏻 餐廳環境 & 門面 👉🏻 👉🏻--🤎 可可豆漿 HK$26呢款係微糖豆漿,雖然佢係可可豆漿,但真心唔會好甜。淡淡可可味,唔會搶豆味。.💜 芋頭豆漿 HK$26係鋪頭正常糖度豆漿,但相比坊間嘅都唔算好甜,你可以當坊間嘅少甜。不過呢款嘅芋頭味道唔明顯,就算飲之前有搖勻,都係飲到最後最低先有啲芋頭味道。
👉🏻 👉🏻 餐廳環境 & 門面 👉🏻 👉🏻

🤎 可可豆漿 HK$26