1K
2020-07-14 998 浏览
又到lunch時,公司是自由食飯時間,當然去食下午茶平點,得知如意冰室裝修好恢復營業,梗係即去一轉,2點多去到,下午茶時段都幾多人呢。 餐廳有兩層,茶記格局,我地二人坐上層,上樓梯中途見到不少玩具擺設,上層樓底比較矮,但感覺較有私人空間,relax。 餐牌,要了下午茶休閒餐。 炸雞脾配懷舊西多(半份),$38。 熱騰騰的炸雞脾,唔算好大隻,入口皮脆肉嫩幾好味呢。 半份西多士,色水黃到金,都好大件同厚身,外層香脆內軟綿,加上大量糖漿及牛油~香甜美味。 齋啡,夠醒晨。 抵食的下午茶,店員親切,支持小店。
餐牌,要了下午茶休閒餐。
炸雞脾配懷舊西多(半份)
炸雞脾配懷舊西多(半份),$38。
熱騰騰的炸雞脾,唔算好大隻,入口皮脆肉嫩幾好味呢。
齋啡
齋啡,夠醒晨。
抵食的下午茶,店員親切,支持小店。
2020-06-11 1528 浏览
身為九龍人,我甚少過海,早排偶然過港島行街,途經灣仔嘅如意冰室私房菜,就入去食個 tea,咁啱當日大部分店員都冇返工,人手有限,所以顧客要食嘢嘅話,就要自己落單交畀店員,食完嘢就自己將錢放入個箱,不設找續。雖然全部自助,等嘅時間又比較耐,但係店內秩序井然,冇投訴,冇不滿,食完個個會畀錢,冇走數,冇後數,亦冇之後補。叫咗個香脆雞翼撈公仔麵配凍檸茶,又係人手關係,全部用哂紙杯膠碗,呢方面係可以諒解嘅。撈麵用嘅係秘製沙嗲汁,味道微辣偏濃,仲有陣陣花生香,好正👍;雞翼有三大隻,每隻都醃得足味,炸得香脆。以茶記下午茶嚟講,呢碗嘅水準絕對唔錯。

2020-05-25 1346 浏览
雖然已經po過一次,但如意真心係值得一推再推!(利申非打手)永遠食親佢都唔會失望!只會食到出面中菜無既味道,就係好味哈哈!食左兩餐一次過po。餐湯就好典型淆出黎既清湯開胃個薯仔牛柳粒d薯仔炸得夠脆,牛肉唔會太冧,正!!咕嚕肉係未試過食到最後一粒都仲脆㗎層皮!!!!真係完全未試過!個西蘭花牛肉又係好典型煮家餸味道,牛又唔太冧(真係好怕醃得太勁個d)另外兩碟炒野,唔油得黎又夠惹味,真係無野好講地正雞煲好似比小菜貴d,但個味完全同出面雞煲小菜比有過之而無不及…唯有…shut up and take me money please!
餐湯就好典型淆出黎既清湯開胃
個薯仔牛柳粒d薯仔炸得夠脆,牛肉唔會太冧,正!!
另外兩碟炒野,唔油得黎又夠惹味,真係無野好講地正
餐湯
西蘭花牛肉
雞扒炒意粉
黑椒牛柳絲意粉
2020-05-23 844 浏览
好味😋叫左個二人餐 但係份量兔得驚人 我諗三個人先至岩岩好食得哂!好在一早叫左淨係俾一個飯就得先冇咁浪費食物⋯ 條魚仲有多種做法,清蒸 煎封 豉汁 任你揀 更值得推介既一定係蒸扇貝同椒鹽豆腐! 真係食過翻尋味令我更舒服既一定係不斷loop既港歌榮光 同埋一大個連儂牆:) 見到張單 餐牌 連豬既裝飾同佈置 再加上門外最新日程表 你就會覺得真心冇可能藍扮黃 藍絲點會有心到貼最update 既日程表呀!星期六晚麵係坐唔滿😞 唔怪知得會告急啦⋯ 希望大家多啲去幫襯啦
好味😋

2020-05-23
  • 蒸扇貝
2020-05-14 782 浏览
成日經過這店,見出面貼了連儂牆,有不少人幫襯,於是入內試吓,不太肚餓,叫了個常餐,選了蕃茄牛肉通心粉、火腿奄列、牛油多士、熱菜蜜,如果大家去這裡食常餐,我人覺得一定要選蕃茄牛肉通,佢個湯底比較甜,個樣有D似羅宋湯,用料豐富,牛肉尚算軟滑,大大碗好味,牛油多士也不錯,牛油融化在麵包內,麵包鬆軟,相比之下個火腿奄列就遜色少少,比較薄,如果可以厚身少少更好,服務也ok,尚算有禮,見佢有同隔離枱食飯的人說,如果唔夠飯可加飯,幾親切👍🏻會再幫襯
2020-05-04 650 浏览
⤫ 醬爆京蔥牛肉大蔥爆得好香口,送飯一流,牛肉好腍唔會好多筋。夾完再夾夾完又夾,有啲覺得啲蔥先係主角,會有想添飯嘅衝動。⤫ 蜜桃生炒骨生炒骨份量好多,有成十幾件肉,多肉少骨,調味適中唔會過酸。可能食慣菠蘿﹐蜜桃唔係太夾,不過唔大影響。⤫ 白飯配老火湯唔係味精湯,每碗都有大大舊肉同蓮藕,平時唔太好蓮藕都可以接受。份量正常,價錢合理,想食港式嘢會係唔錯嘅選擇,除左叫餸食飯之外仲可以揀碟頭飯,驟眼睇份量差唔多,感覺仲抵食。
醬爆京蔥牛肉

醬爆京蔥牛肉
蜜桃生炒骨
老火湯
2020-05-01 484 浏览
老公堅持只幫襯黄店,位於灣仔這間茶餐廳私房菜,實在令人再三回味。咸魚煎肉餅每一次來都會吃,不可不吃,沙嗲通菜牛,椒絲腐乳唐生菜, 豉汁蒸帶子,五大訴求飯,缺一不可公仔麵,紅燒豆腐魚塊,粟米魚塊,菠蘿生炒排骨好味又食得開心放心。小菜實在做非常好。晚市套餐有蒸魚,海鮮。今天五一,當然要幫襯。老細自家調製沙嗲牛米,正
今天五一,當然要幫襯。老細自家調製沙嗲牛米,正

2020-04-30
  • 沙嗲牛肉,咸魚煎肉餅
2020-04-29 455 浏览
今日放工想食少少嘢先去買餸,所以選了這間之前想黎點知無開的良心小店。入去服務員哥哥幫忙量體溫,友愛勤力又有耐性的服務,見佢對住4位長者好有耐性,又同佢哋傾計,不錯下午茶我選擇了雙拼餸粉麵,配送飲品沙嗲牛肉生菜湯通粉沙嗲牛肉入味又軟腍口感,生菜好爽脆又大塊,通粉雖然份量不算好多,但口感是我喜歡的,湯底入味熱杏霜唔會好甜,杏霜無一粒粒粉,好滑好好飲喜歡這邊的人情味及支持香港人的設計,有良知的小店加油!

下午茶我選擇了雙拼餸粉麵,配送飲品

沙嗲牛肉生菜湯通粉

熱杏霜

唔會好甜,杏霜無一粒粒粉,好滑好好飲

喜歡這邊的人情味及支持香港人的設計,有良知的小店加油!
2020-04-29
2020-03-06 1326 浏览
今日去到灣仔搵食,目標係如意冰室私房菜。早餐供應到11點半,我就揀咗茄牛通,煎蛋腸仔牛油多士,熱奶茶。茄牛通好足料又大碗,抵食!牛油多士要另加$1,但多士都唔熱嘅,我認為唔應該要加錢囉!成個餐有一個共通缺點就係唔夠熱呀
今日去到灣仔搵食,目標係如意冰室私房菜。

茄牛通好足料又大碗,抵食!

牛油多士要另加$1,但多士都唔熱嘅,我認為唔應該要加錢囉!

成個餐有一個共通缺點就係唔夠熱呀

2020-03-06
第三間在灣仔區的黃色茶餐廳,這次在網上見到手足號召和推介而前往,所以上班日的午餐就去試試。店面方面絕對是滿分,有貼滿memo紙的連儂牆,室內會播放歌曲,有提供文宣作品,不是偽黃店。食物方面,揚州炒飯的份量十足,但似乎今天廚師心情欠佳,鹽分過多,平常吃得咸的小弟都忍不住咸味,所以在離開時亦跟老闆娘建議下次可以輕手一點,讓其他客人吃到更佳的味道。凍央是可以的,但糖分就強。整體是一間可以接受的茶餐廳,希望可以稍為調低一下口味,也許是我個人的問題。

揚州炒飯

2020-02-17
2020-02-21 770 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈告急黃店💛!!大家快d去救佢💛雖然而家經濟真係超級差🥱大家都唔係好想出街😌 但係請記得我地有個強勁武器就係錢😂我地可以係呢個時勢度揀值得救既餐廳🥰咁有一日當市道好返d,d藍店就會已經一早死晒☺️ 而黃店就會仲係度😝 呢個亦都係中共唔願見到既事,所以大家更加要做🐖我地可以選擇存活既餐廳☺️-Btw 近排d餐廳都比較小店比較常見,通常我就唔會post既,但無辦法,大部既黃店都係呢d😂希望大家繼續支持😆-🍝 #星洲炒米 🍝($53)炒得都幾香🙂,而且唔係太油😌而且料頭都幾足🤔 都有幾多蝦😴加埋辣椒油係幾正😌不過份量又的確少咗d😂.🐖 #常餐 🐖 ($43)有沙嗲牛,火腿奄列同牛油多士🙂正常茶餐都應該有既味😂無咩特別😌不過 不完美 可接受 要改善😌總結來說 告急黃店 快去支持!💛-🎈 灣仔軒尼詩道38-46號地舖平均傷害:$55好味值:6/10...
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈

告急黃店💛!!大家快d去救佢💛

🍝 #星洲炒米 🍝($53)
炒得都幾香🙂,而且唔係太油😌
而且料頭都幾足🤔 都有幾多蝦😴
加埋辣椒油係幾正😌不過份量又的確少咗d😂

🐖 #常餐 🐖 ($43)
有沙嗲牛,火腿奄列同牛油多士🙂
正常茶餐都應該有既味😂無咩特別😌
不過 不完美 可接受 要改善😌
總結來說 告急黃店 快去支持!💛

🎈 灣仔軒尼詩道38-46號地舖
平均傷害:$55
好味值:6/10
2020-02-18 449 浏览
一間吿急嘅小黃店啊😣大家係附近住或者返工嘅話記得去支持下🥰佢超足料 而且佢lunch time仲會跟一個老火湯 開心😎😎·菠蘿生炒骨$56呢一個一上枱熱辣辣 係見到蒸氣嗰種 相當之唔錯😍😍同埋佢都好多汁 係完全夠晒你撈飯 而且啲肉係食極都有 超開心 如果係女仔嘅話 可能嗌少飯會比較好 因為佢真係超多🤣🤣·咖喱雞球飯$56呢一個又係超好食 我哋係見到隔離嗌 好似好靚咁所以就嗌咗呢個😈佢個咖喱係有少少辣嘅 超送飯 啲薯仔唔係薯仔炆雞翼個種炆到到淋晒 但係超軟糯糯 好好食😋而且個雞佢唔係就咁擺落去 佢係有煎過下 超有誠意😎😎·#rbyeat#rby小黃店#rby港式#rby灣仔·📍灣仔軒尼詩道38-46號地舖
菠蘿生炒骨$56

📍灣仔軒尼詩道38-46號地舖
2020-02-18
菠蘿生炒骨
2020-02-16 407 浏览
以前遊行的時候,已經覺得呢間食店好搶眼了。成間店都係連儂牆。之前有人中傷如意冰室,實情係呢間店好黃,不時支持手足。人在做,天在看,真金不怕紅爐火,食店都係。只要食物出色,總會有食家街坊賞識。 今日去銅鑼灣驗身,專程過來試下,沒有失望,而且比我想像中還好。 $78在灣仔,屬正常價,這裡用料之足就很不正常了,超足料,好多肉!無論蘿蔔或牛腩都很出色。蘿蔔腍、鮮甜、無榨。講到牛腩,算係交足功課,太腍唔代表好,有牛肉味又不會太老,係讓我懷念的港式口味好味! 君不見「香港仔魚蛋」嘅牛腩,係幾腍,但食完32隻牙的縫全部攝住牛肉,都係幾十蚊一碟,但那些奉勸帶埋牙線棒先好食了。 餐個名幾吸睛....店內都是有心的年青人,氣氛不錯,但個人覺得服務行業,工作時就講少一點粗口較好

無論蘿蔔或牛腩都很出色。
蘿蔔腍、鮮甜、無榨。

柱侯蘿蔔炆牛腩

餐個名幾吸睛....

2020-02-15
柱侯蘿蔔炆牛腩
2020-02-13 213 浏览
外賣黑椒雞扒火腿飯 咖哩牛腩飯。 好食加抵食。 外賣平過堂食。 連飲品同老火湯。100蚊有找。唔使等好耐。雞同牛腩唔肥。D米煮得幾靚。因為疫情唔招待大陸客👍堂食可以安心D。
4 分钟 (外卖自取)
  • 黑椒雞扒
  • 咖喱牛腩
2020-01-15 929 浏览
灣仔食晏總是很苦惱,每日都唔知食乜好🤷‍♂️周圍都咁多人,食肆門口總是出現長長的人龍🤦‍♀️,加上我哋總是三五成群,排隊開飯都要等一段時間😅今日我哋就決定試吓呢間私房菜,鋪頭唔大,但有兩層,大枱唔多,等了半小時終於有位,一行6人坐樓上,職員態度非常友善,雖然座無虛席,但各職員都很有效率,點完菜很快就上餐飮,之後就來主食,食物味道也很合我胃口,不論是炒的還是煮的也不太咸丶不油膩,絕對是值得推介👍。唯一就係地方較細,坐得比較迫😅(灣仔租金貴嘛😅),怕迫可以外賣,外賣自取價,比堂食仲平D添😂😂
2020-01-15