價錢唔係特別平,真的; 要排隊,真的; 服務唔好,真的; 環境一般,真的。但特別好食,如果你唔可以為食而忍受以上缺點,就千祈唔好去,等其他人排少咗隊,你同大家都少幾份怨氣,可算功德無量。切腩魚片撈粗- 用香香的醬油處理過的粗麵,加上濃濃肉味又冧的牛腩,非常高質。相對魚片就普通了,不過雙拼加4蚊值得要埋。因為粗麵處理過,是有點鹹,未必人人接受到。但不要用湯去溝淡,個湯其實差唔多濃味,我朋友溝淡唔到反而會破壞咗個撈麵。奶茶- 濃香茶味。上餐上得好快,無需要催,又有單可以check有無漏單,其實可以同伙記零交流。
價錢唔係特別平,真的;
要排隊
,真的;
服務唔好
,真的;
環境一般,真的。
但特別好食

切腩魚片撈粗
。相對魚片就普通了,不過雙拼加4蚊值得要埋。

切腩片頭撈粗
奶茶
- 濃香茶味。

2023-01-01
切腩片頭撈粗
2023-01-06 440 浏览
今日搵咗個非食飯時間去試著名魚片切腩河,試完覺得不外如是。魚片唔彈牙,口感粗同乾,切腩只有6至7條,半隻手指大小,非常少份量。湯底可以,棘椒油有驚喜。不過一碗五十蚊,比較貴。
2022-11-04 2925 浏览
📍#安利魚蛋粉麵#MFJ筲箕灣 #MFJ中菜 #MFJ港式人均消費: HKD48係人都知安利係東大利魚蛋粉 @on_lee_noodle_shop 老字號,一向都要排長龍!我對上一次食本尊已經係廿年前行仔舖位,由佢地分家起我已經改咗去安利大排檔!基於近排又講起邊間好味啲,我決定廿年後再食一次!😂🆗 切腩魚片撈粗 $54要比較一定要Apple to Apple嘅!😂份量的確比較細碗,粗麵鹼水味比較重,有啲痴埋一餅咁比較難夾!切腩無乜味,魚皮切得勁薄,唔彈牙!安利大排檔勝幾籌!🆗 鮮油奶多 $20鮮油就鮮油,但無奶㗎喎!多士一啲都唔脆,無鮮油奶多啲鬆脆香口!坦白講,真係好普通,唔明點解仲有咁多人排隊😅另外啲態度真係好差,櫈都未坐暖已經係咁催你落單,未食完已經想執走啲野!全部人好好似好壓世咁…😅 如非必要應該都唔會再食住😅#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #chinesecu

📍#安利魚蛋粉麵

#MFJ筲箕灣 #MFJ中菜 #MFJ港式

人均消費: HKD48

🆗 切腩魚片撈粗 $54
要比較一定要Apple to Apple嘅!😂

🆗 鮮油奶多 $20

鮮油奶多

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #chinesecuisine #chinesefood #chinesenoodles #noodles #beefnoodles #相機食先 #筲箕灣美食 #中菜 #港式

2022-10-24
2022-10-08 1008 浏览
今天去了一間牛腩麵的店舖,一入咗就馬上看看他的餐牌有什麼好吃,但一看之下發現那個餐牌的組合非常難明白,花了我數分鐘時間才選擇到合適的3餸。稍後再問店員,原來簡單點喜歡的餸便可,不用配搭AABB哦吃落味道不錯,牛腩湯底非常濃郁,雲吞的餡料也非常新鮮,整體不錯
2022-10-08
朋友介紹, 今日剛剛經過一試, 門口要排隊, 我便打算進內看餐牌, 買走外賣, 怎知門口收銀員喝了我一聲, 十分冇禮貌話買外賣同佢講, 不要自取餐牌, 還叫我站在門口看, 不要左住人 😒我買了最出名的魚片頭一試, 車! 死死實實, 又冇鮮味, 只係味精級數!服務又差, 質素普通, 我不會再幫襯

服務又差, 質素普通, 我不會再幫襯

外卖自取
2022-10-06 577 浏览
今日去完石澳,搭返車落筲箕灣,順便去東大街果邊覓食。最後去左試聽聞已久嘅安利魚蛋粉。諗住要排好耐隊,點知竟然唔算多人,只係等左10分鐘就有位啦,可能係因為平日原故。試左個魚蛋雲吞撈粗麵,魚蛋唔會有腥味,仲有突出嘅鮮味,啲醬油好濃味,但又唔會太鹹,果然聞名下如見面

2022-10-03 450 浏览
老字號名物吃了四寶切腩,內容有雲吞,黑椒牛根丸,魚片頭,根腩等。切腩哈到好處,根丸彈牙有鮮味,及雲吞OK!可以河粉或粗幼麵均可。整體來說,多年來難得保持水準,再接再厲!
老字號名物
吃了四寶切腩,內容有雲吞,黑椒牛根丸,魚片頭,根腩等。

切腩哈到好處,根丸彈牙有鮮味,及雲吞OK!

可以河粉或粗幼麵均可。

整體來說,多年來難得保持水準,再接再厲!
2022-10-03
  • 炸魚皮
2022-10-03 434 浏览
筲箕灣最出名就係食魚蛋粉,尤其係片頭切腩。我每次嚟到筲箕灣心郁郁都想去食,因為細細個已經開始習慣嚟呢度食。我自己比較喜歡食魚片頭切腩撈粗,佢哋嘅魚片有濃郁魚味,而且有口感。同你喺街市買只得個爽字同埋魚腥味係截然不同。特製豉油撈起粗麵,好滿足。切腩爽口,又夠軟,而且好有牛味。食呢個當然要配支裝可樂,我覺得真係無敵。食完粉麵,一定要叫件鮮油多,記得提佢大火,即係麵包焗得香脆啲,每次去筲箕灣呢個係我指定嘅套餐😂
筲箕灣最出名就係食魚蛋粉,尤其係片頭切腩。

• 切腩魚片撈粗
  • 鮮奶油多
2022-09-26 380 浏览
終於有時間食安利喇!🤭雖然住附近,😆但隔咗咁耐再食味道依然👍🏻😋尤其係鮮油奶多,一定要係堂食先正架🤭😋每逢假期天,一定排隊排到暈,所以今次就揀咗係下午5點左右去,最正丫,因為唔洗等位丫嗎😆🤭📍筲箕灣-東大街📍安利魚蛋粉麵推介美食:🍞鮮油奶多➡️軟綿綿鮮牛油配上煉奶,無得頂😋🍲切腩片頭河➡️片頭彈牙🤭,切腩唔癡牙😆,河粉滑溜溜。🍲切腩雲吞撈粗➡️撈麵底,味道更出色👍🏻
終於有時間食安利喇!🤭雖然住附近,😆
但隔咗咁耐再食味道依然👍🏻😋
尤其係鮮油奶多,一定要係堂食先正架🤭😋

📍筲箕灣-東大街
📍安利魚蛋粉麵

推介美食:
🍞鮮油奶多➡️軟綿綿鮮牛油配上煉奶,無得頂😋
鮮油奶多

🍲切腩片頭河➡️片頭彈牙🤭,切腩唔癡牙😆,河粉滑溜溜。
切腩片頭河

🍲切腩雲吞撈粗➡️撈麵底,味道更出色👍🏻
切腩雲吞撈粗
2022-09-25
切腩片頭河
切腩雲吞撈粗
2022-09-22 281 浏览
切腩魚片雙拼撈麵 - 撈麵送來的時候已撈好,味道不錯但切腩偏瘦 , 而魚片不覺好有魚味! 麵的質感不錯但勁有䶢水味!一碗盛惠$54.00 的麵不可以用好一點的麵嗎?最賺得深的應是飲品,一杯凍菜蜜收$23.00, 這個價錢在其它茶記已可叫特飲了!結論是到此一遊,不會有下次!
切腩魚片雙拼撈麵 - 撈麵送來的時候已撈好,味道不錯但切腩偏瘦[可加$10.00 或15.00轉坑腩和崩砂腩] , 而魚片不覺好有魚味! 麵的質感不錯但勁有䶢水味!一碗盛惠$54.00 的麵不可以用好一點的麵嗎?

結論是到此一遊,不會有下次!

2022-09-21
2022-09-13 280 浏览
每次去筲箕灣我都會心思思想去東大街覓食😋下午茶時間就必定衝去安利 不過安利長期排長龍 所以有時都未必會等呢日見無人等就幸運地食到🥰安利其實係出名牛腩 不過我更欣賞佢嘅厚多士♥️🧈🥪一人一份鮮油多覺得唔夠喉 因為一份係兩件正方形多士 所以叫多一人一份鮮油奶多 鮮油超厚唔留手 再加杯熱奶茶同凍啡☕️ 奶茶茶味夠濃而且滑 咁先係港式下午茶 👍🏻不過咁都未滿足到我 仲叫多個淨魚蛋 魚片比魚蛋出色🥢 魚蛋唔夠彈牙 呢度雖然唔平但係無時無刻都坐滿人 而且店員態度風趣友善 好加分💯 💰淨魚蛋魚片 $38鮮油多 $18鮮油奶多 $18凍咖啡 $22熱奶茶 $21👉🏻安利魚蛋粉麵 筲箕灣筲箕灣東大街22號
每次去筲箕灣我都會心思思想去東大街覓食😋

熱奶茶 $21

👉🏻安利魚蛋粉麵
筲箕灣筲箕灣東大街22號
2022-09-11 232 浏览
今日去了筲箕灣探朋友 ,經朋友介紹去了一間叫安利的餐廳到食魚蛋粉。就叫了一個魚片切牛腩河,湯底濃得黎不太鹹,吸了腩汁的河粉仲好爽口。魚片就好脆口,份量都唔少,牛腩都好好味。整體黎,魚片同河粉就最好味。

魚片就好脆口,份量都唔少,牛腩都好好味。

整體黎,魚片同河粉就最好味。
魚片切牛腩河
魚片切牛腩河
2022-09-05 267 浏览
開場白講下經😼最近經常食撈麵,特別係撈粗相比湯麵,感覺撈麵比到更大飽腹感假如去港島東食粉麵東大街嘅「安利」&「王林記」都係話題店口味唔同,各自有捧場客等位☘️⛈🍁❄️等大約1分鐘就可入座用餐🍱🍗🍵 🍱主食: 魚蛋魚片切腩撈粗_$58- 魚蛋魚片鮮味突出,錯過是遺憾- 切腩正常發揮- 粗麵醬油味濃但不會過鹹- 麵量偏少,可以考慮加底收費💵主食: 魚蛋魚片切腩撈粗_$58加一: 沒有總數: $58
開場白講下經😼
最近經常食撈麵,特別係撈粗
相比湯麵,感覺撈麵比到更大飽腹感
假如去港島東食粉麵
東大街嘅「安利」&「王林記」都係話題店
口味唔同,各自有捧場客

等位☘️⛈🍁❄️
等大約1分鐘就可入座

用餐🍱🍗🍵
🍱主食: 魚蛋魚片切腩撈粗_$58
- 魚蛋魚片鮮味突出,錯過是遺憾
- 切腩正常發揮
- 粗麵醬油味濃但不會過鹹
- 麵量偏少,可以考慮加底

收費💵
主食: 魚蛋魚片切腩撈粗_$58
加一: 沒有
總數: $58
魚蛋魚片切腩撈粗
2022-09-05
魚蛋魚片切腩撈粗
2022-09-04 247 浏览
今日我有陪個friend去安利 1. 攞籌階段: 已經俾過櫃面職員用極不友善嘅態度對待?我:我想攞一張飛, 兩人枱,唔該嗰位職員喺張飛度撩咗1隻字, 跟住我問職員,請問呢個係乜嘢字嚟㗎, 同埋有幾多張枱喺我哋前邊呢?職員:用極不友善嘅眼神回答我,你話兩位吖嘛!我:我想問吓你寫咗呢個乜嘢字啫.職員:佢冇回答我係乜嘢字,淨係話俾我知42號囉!2. 坐低之後:夥記個托盤去到你背脊, 才叫你小心滾水, 結果自然反應一轉身就撞到嘅托盤。但係呢位夥計肯定唔係第一日做呢行, 冇理由連呢啲咁基本嘅技巧都唔識!3. 值得加許的項目:如果有警察在外面抄牌,職員會通知食客結論:有可能覺得佢哋太好生意,唔自在你一個半個, 反正對客人冇禮貌你哋都會照返嚟幫襯。如果唔係我個friend極力要求,我一定唔會去呢間。
今日我有陪個friend去安利
1. 攞籌階段:
已經俾過櫃面職員用極不友善嘅態度對待?
我:我想攞一張飛, 兩人枱,唔該
職員:用極不友善嘅眼神回答我,你話兩位吖嘛!
我:我想問吓你寫咗呢個乜嘢字啫.
職員:佢冇回答我係乜嘢字,淨係話俾我知42號囉!

2. 坐低之後:

3. 值得加許的項目:
如果有警察在外面抄牌,職員會通知食客

結論:

如果唔係我個friend極力要求,我一定唔會去呢間。
2022-09-04
  • 極不友善牛腩麵
  • 敵對態度魚蛋河
2022-08-27 429 浏览
平時午餐時間去東大街,呢間安利一定大排長龍!結果無一次食到。今日突登早餐就去食😂唔洗排隊🤭開心!黎到先記起原來上星期香格里拉個lunch buffet都有食過撈麵,嗰日已經覺得好味!今日黎到總店,更加好味!😋🔸切腩牛丸撈粗(💰58)(8/10)🔸切腩魚片撈粗(💰54)(8.5/10)佢嘅撈粗麵的確係好味,個醬係第二度食唔到嘅,唔係豉油撈麵咁簡單,美中不足嘅就係個麵有啲油。粗麵軟硬適中,爽口彈牙。切腩唔肥,唔會痴牙!如果可以juicy d更好。牛丸應該係自家製,中心位置較軟身,唔係成粒都彈牙,味道幾鮮。魚片爽口,有魚味,幾好食!不過佢碗湯就比較鹹,如果食湯麵我諗會無咁好食。撈麵正啲!魚片都正!值得一試!Overall評分: 8.5/10👍🏻

🔸切腩牛丸撈粗(💰58)(8/10)
🔸切腩魚片撈粗(💰54)(8.5/10)

切腩唔肥,唔會痴牙!如果可以juicy d更好。
魚片爽口,有魚味,幾好食!

Overall評分: 8.5/10👍🏻

切腩牛丸撈粗