安娣瑪萊 📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖━在香港想吃到高質馬來菜真的不容易! 這次朋友聚會選擇了這間位於尖沙咀海港城的Auntie Malay 後悔這麼晚才發現這間精緻又高質的餐廳~這裡菜式選擇很多 前菜 小食 主菜 主食 甜品等通通都有 一大班人來聚會記得提前預約哦━🐔 香茅椰糖烤雞全翼雞全翼$20/隻其實好抵食! 火候剛好 調味鹹中帶甜很不錯~━🍱 特色小食拼盤▶︎ 小食拼盤包括 沙嗲雞肉串&豬頸肉串 烤魷魚 肉碎生菜包 蝦餅 超豐富~▶︎ 個人比較喜歡爽彈juicy豬頸肉與清爽生菜包━🍲 瑪萊肉骨茶▶︎ 肉骨茶鹹中帶藥材香 裡面料很足~ 一字排與五花腩都很入味━🤲🏻 泰式滷水豬手(全隻)▶︎ 很有驚喜的豬手! 超大碟不到二百蚊 滷香濃郁 皮膠質感濃郁 肉則微帶嚼口 ▶︎ 伴碟的雞蛋 豆腐 酸菜 都很出色!━🐷 香茅燒豬頸肉▶︎ 豬頸肉切成薄片再沾上醬汁更為清爽~ 燒得很香口呢!━🍛 椰香黃咖喱牛筋牛肋肉▶︎ 同樣驚喜的咖喱牛筋牛腩 咖喱微帶椰香 搭配超軟糯牛筋很下飯!━🍜 招牌大蝦雞絲喇沙▶︎ 喇沙湯搭配米線 滑溜得很~ 另外大蝦雞絲等也頗足料~━🍚 海南雞煲仔飯▶︎ 沒想到
安娣瑪萊
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖

🐔 香茅椰糖烤雞全翼

🍱 特色小食拼盤
▶︎ 個人比較喜歡爽彈juicy豬頸肉與清爽生菜包

🍲 瑪萊肉骨茶

🤲🏻 泰式滷水豬手(全隻)
▶︎ 伴碟的雞蛋 豆腐 酸菜 都很出色!

🐷 香茅燒豬頸肉
▶︎ 豬頸肉切成薄片再沾上醬汁更為清爽~ 燒得很香口呢!

🍛 椰香黃咖喱牛筋牛肋肉

🍜 招牌大蝦雞絲喇沙
▶︎ 喇沙湯搭配米線 滑溜得很~ 另外大蝦雞絲等也頗足料~

🍚 海南雞煲仔飯
▶︎ 沒想到這裡還能吃到煲仔飯! 飯粒微軟 最底部飯焦是精華~

▶︎ 另外的海南雞肉質嫩滑 蛋白質十足

🥬 上湯浸時菜
🥬 森巴蝦仁通菜
▶︎ 超喜歡這款森巴蝦仁通菜~ 調味鹹甜很是香口

🍞 斑斕咖椰多士
▶︎ 超飽但KO了一整塊 可見其好吃程度!
▶︎ 烘到微脆的多士搭配冰爽牛油與咖央醬 甜度完全冇負擔~

1K
在這維港海景的加持下,這家新派馬拉菜以創意跟擺盤俘虜人心服務水平不俗,上菜會簡單介紹菜式🐣香茅椰糖烤雞全翼$20@僅熟的雞全翼口感細嫩,在礦物質豐富的椰糖下表現出獨特的東南亞風甜味特色小食拼盤$158瑪莱雞肉沙嗲(2串),烤鱿魚,肉碎生菜包力,燒豬頸肉(2串),香脆蝦餅(2件)🥙非常高CP值的拼盤豬頸肉厚實油潤,肯定是全晚靈魂肉碎生菜🥬包爽脆又健康雞🐓串燒配超濃花生🥜香的沙嗲醬滿分💯之選!🦴瑪萊肉骨茶$248一字排跟五花腩的料多量足!肉骨茶除了沙參玉竹等中藥🌿的甘香外,還嚐到了微微的辛勁🐷泰式滷水豬手(全隻)$198巨大的豬手比我的手還大些!經過長時間炆煮的豬手皮入口即化,滷水汁完全滲進豬手內😻🐷香茅燒豬頸肉$98跟拼盤比這豬頸肉薄上許多,口感沒那麼油潤,不過在酸汁的加持下仍是十分提胃🍛椰香黃咖喱牛筋牛肋肉$148椰香非常濃郁,咖哩果然還是得配炆至極腍的牛筋腩才是同步率滿分!🍜招牌大蝦雞絲喇沙$108湯底超濃!喇沙果然還是得超濃才能掛到粉上,他們棄麵條改用米線+米粉,口味仍是相當豐富,椰香滿溢🍚海南雞煲仔飯很濕潤的煲仔飯會很爛嗎?完全不會!那暴力的飯焦底仍舊凝固得很完美😍爽脆!吃到中間

在這維港海景的加持下,這家新派馬拉菜以創意跟擺盤俘虜人心

服務水平不俗,上菜會簡單介紹菜式

🐣香茅椰糖烤雞全翼$20@

特色小食拼盤$158

🥙非常高CP值的拼盤
豬頸肉厚實油潤,肯定是全晚靈魂
肉碎生菜🥬包爽脆又健康
雞🐓串燒配超濃花生🥜香的沙嗲醬滿分💯之選!

🦴瑪萊肉骨茶$248

🐷泰式滷水豬手(全隻)$198

🐷香茅燒豬頸肉$98

🍛椰香黃咖喱牛筋牛肋肉$148

🍜招牌大蝦雞絲喇沙$108

🍚海南雞煲仔飯
很濕潤的煲仔飯會很爛嗎?完全不會!
那暴力的飯焦底仍舊凝固得很完美😍爽脆!
吃到中間不翻底 仍完全沒有焗焦 !

🥗上湯浸時菜$58

🥗森巴蝦仁通菜$68

🍞班蘭咖椰多士$48

本日我的最愛!麵包超爽脆!咖央的甜在鹹牛油🧈的夾附下變得輕柔又不過甜,像極了港式菠蘿🍍油!

安娣瑪萊 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Auntie Malay 出左個4人餐😋 勁岩我地一班人約埋嚟食飯聚舊!必食推介:✨ 招牌大蝦雞絲喇沙:麵條彈牙,湯底香濃!認真推薦!🍗 香茅椰糖烤雞:香茅味勁香,皮脆肉嫩!🥩 椰香黃咖喱牛肋肉:肉質軟腍,啖啖咖喱香!🍜 海南雞煲仔飯:飯底有焦而面頭濕濕地,幾有層次 👍🏻 斑蘭咖椰多士都仲係咁勁嘅斑蘭 🍞 比足料架!如果唔知食咩,佢哋個特色小食拼盤都值得一試!一次過食晒唔同嘢 😍ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Auntie Malay📍Ocean Terminal, Harbour City, 3-27 Canton Rd, Tsim Sha Tsui

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

必食推介:

✨ 招牌大蝦雞絲喇沙:麵條彈牙,湯底香濃!認真推薦!

🍗 香茅椰糖烤雞:香茅味勁香,皮脆肉嫩!

🥩 椰香黃咖喱牛肋肉:肉質軟腍,啖啖咖喱香!
🍜 海南雞煲仔飯:飯底有焦而面頭濕濕地,幾有層次 👍🏻

斑蘭咖椰多士都仲係咁勁嘅斑蘭 🍞 比足料架!

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Auntie Malay

2024-12-08 183 浏览
中午食lunch 入座後只給餐牌已經QR code下單沒有服務可供差不多食完先見每一張枱都提供一壺茶供應叫服務員提供面有難色男經理面口亦非常囂張食物只不過一般,不會再光臨
中午食lunch
入座後只給餐牌
已經QR code下單沒有服務可供
差不多食完先見每一張枱都提供一壺茶供應
服務員提供面有難色
男經理面口亦非常囂張
食物只不過一般,不會再光臨
2024-11-29 215 浏览
行過海港城海運,見到個menu好抵食好吸引,所以入去試吓,點知有驚喜👍👍下午茶套餐都只係$48起,喺海港城有咁嘅價錢簡直令人難以置信,餐廳環境裝修都唔錯,好新淨,應該似啱啱開張冇幾耐,仲有一個落地大玻璃對住海景,超值🤩
2024-11-29
荔枝紅茶
招牌雞絲喇沙
炸蝦餅
2024-10-31 453 浏览
呢間餐廳一直都係我喺海港城tea time 舒舒服服嘅獨食選擇最近再去發現減咗價下午茶竟然平到 $48起叫咗海南雞飯加肉骨茶 ($78咋)飯夠味、醬香、雞滑,肉骨茶都夠濃呢個天氣最啱同事勁鍾意佢個喇沙,已經為咗佢來咗N次不過今次佢食豬頸肉煎蛋飯($68)呢D又係唔會錯嘅選擇隻燶邊蛋煎得勁靚!見佢最平嘅 $48 餐係燒雞翼加咖央多士其實都好吸引根本係茶餐廳下次肚餓D可以加埋佢個套餐包飲品不過會另收$8茶錢(但個荔枝茶係好飲嘅)
呢間餐廳一直都係我喺海港城tea time
舒舒服服嘅獨食選擇
最近再去發現減咗價
下午茶竟然平到 $48起
叫咗海南雞飯加肉骨茶 ($78咋)
飯夠味、醬香、雞滑,肉骨茶都夠濃
呢個天氣最啱
同事勁鍾意佢個喇沙,已經為咗佢來咗N次
不過今次佢食豬頸肉煎蛋飯($68)
呢D又係唔會錯嘅選擇
隻燶邊蛋煎得勁靚!
見佢最平嘅 $48 餐係燒雞翼加咖央多士其實都好吸引
根本係茶餐廳
下次肚餓D可以加埋
佢個套餐包飲品
不過會另收$8茶錢(但個荔枝茶係好飲嘅)
  • 海南雞飯
2024-10-01 694 浏览
肉骨茶好咸好咸,啲肉好難食,所以真係飲唔晒,浪費左!第一次食到咁難食的肉骨茶🫤好彩豬頸肉同串燒都ok, 環境都舒服,都可以加返少少分啦!不過真係無下次囉!服務就一般啦
肉骨茶好咸好咸,啲肉好難食,所以真係飲唔晒,浪費左!
第一次食到咁難食的肉骨茶🫤

服務就一般啦
2024-09-26 758 浏览
平時去海港城經過呢間都好多人難得星期六夜晚經過係冇人 所以就入去試吓啲脆脆係連埋茶芥咁俾你幾香口 啲脆脆包住啲魚仔蝦米鹹鹹地 似係撈咗XO醬肉骨茶可以無限任飲 連埋兩條炸響鈴 俾你浸個湯嚟食但係好重口味好鹹 藥材味反而唔係太重 裏面有豬骨豬耳冬菇豆卜豬手等等 每樣嘢都太入味太鹹 可能配飯食會好啲 但佢夜晚冇肉骨茶飯set南乳豬頸肉配炒飯炒飯係夠鑊氣 都係偏油偏鹹南乳豬頸肉啱啱炸起就好脆 而且豬頸肉滲入哂南乳味 幾好食斑蘭咖椰多士 好好食😋!!我初時因為啱啱烘好 所以好脆斑蘭味好香 咖椰就比較輕每咬一啖都爆漿!!叫咗三樣嘢賣單要四百幾蚊
平時去海港城經過呢間都好多人

可能配飯食會好啲 但佢夜晚冇肉骨茶飯set

南乳豬頸肉配炒飯
炒飯係夠鑊氣 都係偏油偏鹹
南乳豬頸肉啱啱炸起就好脆 而且豬頸肉滲入哂南乳味 幾好食

斑蘭咖椰多士 好好食😋!!
我初時因為啱啱烘好 所以好脆
斑蘭味好香 咖椰就比較輕
每咬一啖都爆漿!!

叫咗三樣嘢賣單要四百幾蚊
2024-09-10 891 浏览
八號波落左就出左去尖沙咀醫肚今日試吓呢間馬來西亞餐廳叫左一個椰香咖喱雞飯咖喱好香椰汁味,味道都幾好略嫌落得太多生粉水食落口感怪怪地之後叫左個海南雞絲撈麵雞肉好淋一啲都唔老不過個撈都有少少咸
八號波落左就出左去尖沙咀醫肚
今日試吓呢間馬來西亞餐廳
叫左一個椰香咖喱雞飯
咖喱好香椰汁味,味道都幾好
略嫌落得太多生粉水食落口感怪怪地
之後叫左個海南雞絲撈麵
雞肉好淋一啲都唔老
不過個撈都有少少咸
2024-09-08 880 浏览
第一次到Auntie Malay 是朋友介紹,食咗海南雞飯、滷水拼盤同香酥薄餅(配咖喱汁),加埋兩杯班蘭紅豆冰亦只係每人$290,覺得好好味又唔算貴事隔兩個星期再約同一個朋友到訪「安娣瑪萊」(其實佢個中文名又難記又唔順口,真心希望佢地考慮改吓個中文名),今次食咗豬頸肉炒飯、雞肉串燒、炒蘿蔔糕同馬拉箋炒通菜,老實講佢哋嘅炒蘿蔔糕真係完全唔OK,但豬頸肉炒飯一d都唔肥仲好香口,炒飯亦入味,雞肉串燒係一大驚喜,又大串又juicy 係必叫之選我一向鍾意食通菜所以收晒貨但朋友認為炒得稍為過老,真係各有各口味雖然已經飽到上心口,但最後都係忍唔住叫埋上次已經好想試嘅班蘭多士,今次又係around 每人$300。總括來說Auntie Malay 絕對係一間值得一試嘅餐廳,必須一讃係佢哋嘅員工,全部都好有禮貌同耐性,絕對係一個加分位

,今次又係around 每人$300。

豬頸肉炒飯
雞肉串燒、馬拉箋炒通菜
班蘭多士:甜品之選
豬頸肉炒飯
雞肉串燒、馬拉箋炒通菜
班蘭多士:甜品之選
優質服務❣食物質素有待改善海港城既安娣瑪萊都開左一段時間,裝修都幾靚,入面既位仲可以睇到海景添,Lunch 唔知食咩好,一於試下~Lunch Menu $98 up,今次叫左:$98 椰香黃咖哩雞配白飯 | 其實應該係一大煲煮定既,但我就等左好耐,然後黎到D 咖哩都係唔太熱,D薯仔仲好似未上色,係烚完加入去咁 😅 味道不太夠,茶記既咖哩雞飯會比佢好食…$48 班蘭咖椰多士 | 係幾靚既,不過口感都係一般,首先你食個時D 醬會咇哂出黎,然後你唯有分開兩片包去食,食得出個包係乾硬,D 醬好溜咁朋友叫左招牌雞絲喇沙,佢話幾好食既,可能真係某D 餐會好食D店員好熱情招待,我地係咁問野都無唔耐煩🤣之前經過問左同場Staff 可以有85折,不過發現Join會員仲優惠!仲送返荔枝古樹紅茶茶葉,即係堂食飲既茶,幾好飲架🤣❣原本個午餐真係麻麻地,不過因為店員真係好好服務,都會俾多次機會佢 🤣🌟🏠店名:安娣瑪萊Auntie MALAY🚘地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖
優質服務❣食物質素有待改善

Lunch Menu $98 up,今次叫左:

店員好熱情招待,我地係咁問野都無唔耐煩🤣

🏠店名:安娣瑪萊Auntie MALAY
🚘地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖
2024-06-25 1452 浏览
价格过高,鱼皮浸泡糖浆不再脆,炸鸡鱼皮都是冷的,不好消化,而且分量少,总价212 元,午市不会再去。调味尚可,拉茶OK,鱼皮质素同普通粉面店无异 除了不够新鲜 用糖浆包裹除了甜味吃不到鲜味参巴辣椒酱很鲜 惹味 但是分量与米饭比例不佳。 大多数香港餐厅能做到一分钱一分货,对一个人就餐友好, 但是 auntie Mary 这家店没有把每个出品做到和价格匹配,货不对板。之前吃过一次海南鸡,斑斓吐司,我只能说同样的价位,同样的食物,我可以在其他地方有更好的选择。

2024-05-29 938 浏览
初嘗馬拉菜🤭有驚喜❤️同屋企人食之前已經睇過其他食評,所以毫不猶豫叫咗個海南雞鑊仔飯先。店員會係你面前加蔥油等落個鑊仔飯拌勻。成個過程超香!!個飯入面有啲臘腸,蝦米,就好似食緊煲仔飯咁!啲雞都好嫩滑🤤唔👍🏻另外都幾欣賞個蠔仔蛋餅!佢超大份,好足料同鬆脆。瑪萊沙嗲就叫咗雞肉同豬肉各三串。真心冇諗過咁大份,初頭仲以為啲肉好細舊,點知啖啖肉!好juicy!沾埋花生粒沙嗲醬汁更有風味。店員推介話班蘭咖椰多士必試就要試試佢😍多士好脆,個斑蘭醬都幾creamy。飯後食埋呢個甜品好滿足🤤!

黃金軟殼蝦
蠔仔蛋餅
斑蘭咖椰多士
  • 瑪萊沙嗲
2024-05-27 700 浏览
呢間位於海港城嘅安娣瑪來餐廳,係一間馬來西亞菜餐廳。佢裝修簡單溫暖,用木質裝潢,營造咗一個輕鬆悠閒嘅環境。餐牌上以馬來西亞家庭菜式為主,突出咗各式經典口味。開胃菜中嘅沙爹肉串,醬料香濃醇厚,真係食到口水都流咗出嚟。主菜推薦有咖喱雞同明路酸菜魚,咖喱醬汁濃郁香濃,而魚肉又嫩滑多汁。飯食就有海鮮瑪萊炒麵同招牌海南雞鑊仔飯,都係餐廳嘅招牌菜色。最後,唔可以錯過班蘭咖椰多士同娘惹七彩香蘭糕,甜甜地又唔會太膩。安娣瑪來餐廳唔只環境舒適,服務細心,最重要嘅係菜式正宗好味。唔論係慶祝聚會定係休閒飲食,呢度都係一個唔錯嘅選擇。對於鍾意馬來西亞菜式嘅食客嚟講,呢度絕對值得一試。

2024-05-26
庆祝纪念
纪念日
  • 海南雞鑊仔飯
  • 班蘭咖椰多士
🍽️ Auntie Malay 📌 尖沙嘴廣東道海港城海運大廈地下G16號舖朋友聚餐尖沙咀是一個方便的地點,今次去試下海港城的馬來菜,餐廳佈置明亮簡潔,結合現代與傳統,好有熱帶風情。大家一坐下,店員便送上小食🥢 迷你魚醬蝦米春卷 脆卜卜又惹味,外型也加分六個人點了一個六人餐 前菜🐟 焦糖脆魚皮,惹味 脆口🥚 流心蛋椰香咖喱 咖喱汁好重椰汁,除了二隻流心蛋, 還有好等雜菜及粉條🍢 瑪萊沙嗲共6串,有雞肉和豬肉, 肉質柔軟燒得香口。🫕 瑪莍巴生肉骨茶 有排骨及豬手,肉骨茶啖啖清香,無阿添飲。🥘 招牌海南雞(全隻) 好大隻的雞但皮較厚,雞肉保持嫩滑, 除了油飯外三個汁醬也海南雞飯的靈魂。🐮 仁當牛面頰肉配燒肉鬆糯米飯卷 將多款香草及香料會合軟糯糯的牛面肉中, 提升味道及口感, 配上一條小巧的糯米飯卷,很合拍。🦀 辣椒珍寶蟹肉配黃金饅頭 這個比較杰身。🥬馬拉盞通菜 好香口。🥬鑊炒羅馬生菜 個汁怪怪地🍮娘惹七彩香蘭糕 有香味 但口感太稔身🥪班蘭咖椰多士 好香的班蘭吉士和濃郁的咖椰醬, 入口滿滿幸福。

🍽️ Auntie Malay
📌 尖沙嘴廣東道海港城海運大廈地下G16號舖

朋友聚餐尖沙咀是一個方便的地點,
今次去試下海港城的馬來菜,
餐廳佈置明亮簡潔,
結合現代與傳統,好有熱帶風情。

大家一坐下,店員便送上小食
🥢 迷你魚醬蝦米春卷
脆卜卜又惹味,外型也加分

六個人點了一個六人餐 前菜
🐟 焦糖脆魚皮,惹味 脆口
🥚 流心蛋椰香咖喱
咖喱汁好重椰汁,除了二隻流心蛋,
還有好等雜菜及粉條
🍢 瑪萊沙嗲共6串,有雞肉和豬肉,
肉質柔軟燒得香口。

🫕 瑪莍巴生肉骨茶
有排骨及豬手,肉骨茶啖啖清香,無阿添飲。

🥘 招牌海南雞(全隻)
好大隻的雞但皮較厚,雞肉保持嫩滑,
除了油飯外三個汁醬也海南雞飯的靈魂。

🐮 仁當牛面頰肉配燒肉鬆糯米飯卷
將多款香草及香料會合軟糯糯的牛面肉中,
提升味道及口感,
配上一條小巧的糯米飯卷,很合拍。

🦀 辣椒珍寶蟹肉配黃金饅頭
這個比較杰身。

🥬馬拉盞通菜 好香口。
🥬鑊炒羅馬生菜 個汁怪怪地

🍮娘惹七彩香蘭糕
有香味 但口感太稔身

🥪班蘭咖椰多士
好香的班蘭吉士和濃郁的咖椰醬,
入口滿滿幸福。