2024-02-16 86 浏览
🧁🥞抹茶窩夫配日本抹茶雪糕,這款窩夫以抹茶為主要成分,散發著濃郁的抹茶香氣。外層酥脆,內部鬆軟濕潤,每一口都能感受到窩夫的獨特口感。搭配上香滑綿密的日本抹茶雪糕,口感更加豐富,綠茶的濃郁和雪糕的滑順交織在一起,帶給你絕佳的甜點體驗😍接下來是日式蛋捲😋蛋捲我點了兩種口味,黑芝麻卷和斑斕卷。黑芝麻卷以細膩的黑芝麻餡料為主,帶來濃郁的芝麻香氣,口感鬆脆。斑斕卷則以多種香料和餡料混合而成,外觀斑斕多彩,口感豐富多層次。無論你選擇哪一種口味,這款日式蛋捲都會成為你甜點中的亮點。不僅在味道上令人驚艷,而且在視覺上也相當吸引人。總結來說🤩抹茶窩夫配日本抹茶雪糕,搭配上日式蛋捲黑芝麻卷或斑斕卷,是一款令人驚艷的甜點組合。無論是在口感還是外觀上,它都能帶給你豐富的味覺和視覺體驗。如果你是甜點愛好者,值得一試!🍵🍦😋

不僅在味道上令人驚艷,而且在視覺上也相當吸引人。

抹茶窩夫配日式抹茶雪糕
2024-02-09
抹茶窩夫配日式抹茶雪糕
  • 抹茶窩夫配抹茶雪糕
2024-02-15 99 浏览
无意中走入这个餐厅,菜品非常丰富,点了蛋包饭和寿喜烧,非常美味😋会再来多次!这家寿喜烧食材种类多样,我们选择的牛肉加各种蔬菜。这些食材在热铁板上烹煮时很快变得熟透,保持了它们的鲜美和嫩滑口感

蛋包饭
寿喜烧
2024-02-15
蛋包饭
寿喜烧
  • 牛肉寿喜烧定食
2024-02-15 107 浏览
同屋企人行街行到攰,見到呢間餐廳環境唔錯又不用等位,決定入去坐低食啲嘢休息下~媽媽本身就想食梳乎厘pancake🥞爸爸見到其他食客點的窩夫🧇就話好靚要食😂窩夫賣相好吸引🤩想不到會疊到咁靚❤️可以揀2款窩夫口味,2款醬和3款雪糕🍦我們揀了焦糖香蕉🍌配杏仁脆脆和雜莓🍓2個口味都好食😋窩夫亦做到外脆內軟👍🏻雖然雪糕像獨立包裝的雪糕球,但味道ok而且很大球~梳乎厘pancake🥞夠鬆軟又夠蛋香🥚配上楓糖🍯和牛油🧈已經很好吃了😋燒魷魚🦑亦很出色👍🏻上菜時已香氣撲鼻😍口感爽口彈牙不會韌,再來一定必點!飲品方面不過不失,職員服務態度亦很好,值得回頭✨#尖沙咀美食 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀酒店 #尖沙咀西餐日本餐廳 #梳乎厘pancake#梳乎厘班㦸 #窩夫 #waffle #尖沙咀甜品 #美麗華廣場

飲品方面不過不失,職員服務態度亦很好,值得回頭✨

• 窩夫
《Matcha waffle》窩夫外脆內軟,配上抹茶雪糕很好吃,倒是旁邊的曲奇比較普通,而且栗子蓉也好像不太搭。 《Matcha latte》 不夠濃郁,如果是抹茶控可能會有點不滿足。背景的綠化牆身很適合拍照,但燈光較暗,拍出來偏黃調。《Matcha parfait》抹茶軟雪糕很好吃,macaron口感也不錯,不會太甜, 蕨餅質感很柔軟。印象中加$10-20可以配上生日牌和蠟燭~-------------------------餐廳環境很簡潔,服務質素有點參差,但整體還是友善的。

-------------------------
餐廳環境很簡潔,服務質素有點參差,但整體還是友善的。
2024-01-23 93 浏览
食完晚餐想食甜品,經過好多間都唔岩胃口,最終揾到宏。好彩最後決定來呢間食,趕得切9點前last order。呢杯綠茶芭菲好好味,一杯甜品包羅萬有,有綠茶雪糕、綠茶雪芳蛋糕、綠茶蕨餅、馬卡龍等等,全部都係我最愛食的。呢個價錢食到甘豐富高質的甜品真心讚👍雪糕好滑,綠茶味突出!食完真係超級滿足!如果有多幾間分店就好啦。

$100 (宵夜)
  • 綠茶芭菲
2024-01-21 88 浏览
下午同朋友一齊品嚐了士多啤梨雪糕,開心果雪糕同抹茶芭菲非常非常之好食,服務態度親切………………………………………………………………………………………….大家有機會一定要過嚟試吓
下午同朋友一齊品嚐了士多啤梨雪糕,開心果雪糕同抹茶芭菲
非常非常之好食,服務態度親切……………………………

…………………………………………………………….
大家有機會一定要過嚟試吓
  • 抹茶芭菲
2024-01-19 89 浏览
叫咗個窩夫,估唔到可以自己揀雪糕,同埋窩夫,可以DIY甜品,好好食喎!!!另外呢仲叫咗個蛋包飯啊,啲蛋呢係留心㗎,個豬扒呢都炸得好跪口隔籬枱又叫咗個壽喜燒,睇落都好靚呀!下次會嚟試吓

隔籬枱又叫咗個壽喜燒,睇落都好靚呀!
下次會嚟試吓
2024-01-19 141 浏览
餐廳環境唔錯,非常之正,可以靜靜地休息一下 。今日午飯叫咗個咖喱烏冬配炸雞,落單之後,落單之後就等咗大約10分鐘就有得食啦。出嚟嘅炸雞熱辣辣相信係即叫即炸🙂🙂🙂咖喱烏冬撈埋一齊非常好食另外佢仲有配菜同埋麵豉湯,仲有一杯飲品加埋晒就非常開心啦最後仲非常之貪心,咁叫咗個甜品因為呢度嘅小卷蛋係非常出名㗎佢啲小卷蛋呢就有好多味道嘅,有原味啦綠茶啦下芝麻啦仲有其他味我都唔記得啦最後我就揀咗黑芝麻,佢用嚟serve隻黑芝麻卷蛋嗰隻碟都係凍㗎,非常細心。
餐廳環境唔錯,非常之正,可以靜靜地休息一下 。

出嚟嘅炸雞熱辣辣相信係即叫即炸🙂🙂🙂

咖喱烏冬撈埋一齊非常好食

另外佢仲有配菜同埋麵豉湯,仲有一杯飲品加埋晒就非常開心啦

最後仲非常之貪心,咁叫咗個甜品因為呢度嘅小卷蛋係非常出名㗎

位於尖沙咀美麗華商場的宏,以日式輕食和主打人氣打卡甜品,去開尖沙咀都到訪一下,順道醫下個肚。😚🫶🏻✨ 蜜桃水果梳打($48),整杯飲品都有香甜的蜜桃味,加左檸檬味道更清新。🍹🍋✨ 朱古力咖啡($42),咖啡加左cream令咖啡味道唔會好濃,但朱古力味非常濃郁,因為沉係杯底好多朱古力醬,飲用前需攪拌一下,同埋雖然係咖啡飲品都好適合晚上飲用。☕️🍦🍫✨ 牛肉壽喜燒定食($168),冬天都會想叫返一份暖笠笠嘅壽喜燒,定食都包了很多不同款式的配料。當然不少得主角牛板腱,卷至盛放中的玫瑰,很吸睛。牛板腱的脂肪位置較少,而且牛肉鮮味濃郁,沾一下生蛋味道更加滑溜。Sukiyaki 湯底煲過的大蔥、娃娃菜和白蘿蔔超甜。另外的配料包了蒟蒻、冬菇、豆腐、甘筍仔、白飯和小食中華沙律,定食套餐都很豐富。🍲🐮😋✨ 窩夫天守($158),專登留肚食呢款幸福窩心甜品。甜品自由組合,窩夫可選選2款、雪糕選3款、醬選2款,撞出不同的味道。窩夫口味選了雜果和抹茶,窩夫的層與層之間就夾住了一層不同款式的水果、一層抹茶曲奇和栗子蓉,切開的窩夫都很有驚喜,一層是原味窩夫蛋味濃香,外脆內軟。另外2層是抹茶味窩夫,口感帶點煙韌,抹茶

牛肉壽喜燒定食

窩夫天守

✨ 窩夫天守($158),專登留肚食呢款幸福窩心甜品甜品自由組合,窩夫可選選2款、雪糕選3款、醬選2款,撞出不同的味道。窩夫口味選了雜果和抹茶,窩夫的層與層之間就夾住了一層不同款式的水果、一層抹茶曲奇和栗子蓉,切開的窩夫都很有驚喜,一層是原味窩夫蛋味濃香,外脆內軟。另外2層是抹茶味窩夫,口感帶點煙韌,抹茶味豐富。有窩夫又點少得雪糕,仲可以有3款唔同口味,就選了雲呢拿、抹茶、朱古力。配料醬就選了焦糖和雲呢拿,這個窩夫天守唔止睇得仲食得,仲多左份滿足感,絕對是開心之選。🧇🍓🫐🍊🍵🍧☺️❤️
牛肉壽喜燒定食
窩夫天守
2024-01-10 120 浏览
本身今日食完飯之後,經過咗呢一間店舖!見到啲蛋糕超級吸引,同埋蛋糕又大同埋細嘅size,我哋就試咗四個細嘅size,細嘅可以一次過試到幾隻味!同埋價錢都唔貴。💕💕我哋試咗四款:朱古力蛋捲 $18雲呢拿蛋捲 $18士多啤梨蛋捲 $23抹茶蛋捲 $18試哂4隻味都覺得好好食😋😋😋下次黎既時候會試下正餐😆同埋呢度環境都好舒適,係日式模印風格嘅餐廳,同埋店舖都非常之乾淨企理!同埋下次有機會會再試埋佢嘅馬卡龍,全部都睇落好吸引!
本身今日食完飯之後,經過咗呢一間店舖!

同埋價錢都唔貴。💕💕

我哋試咗四款:

朱古力蛋捲 $18

雲呢拿蛋捲 $18

士多啤梨蛋捲 $23

抹茶蛋捲 $18

試哂4隻味都覺得好好食😋😋😋

2023-12-28 146 浏览
好多年前係The One食過一次 原來已經搬咗去美麗華商場lunch set都幾抵食但係我哋今次就比另一樣嘢吸引咗就係~~牛腸鍋福岡博多牛腸鍋(2人份) $258冬季限定嘅牛腸鍋🥹一鍋牛腸嘅份量都幾多 啖啖都係肥膏嘅油香🦦個鍋入面仲有菜同豆腐 豆腐好嫩滑又入味 唔錯唔錯另外仲有2碗蕎麥麵 食落幾有口感明太子海鮮忌廉意粉 $118估唔到日本餐廳有意粉之餘 而且仲要幾好味一放低已經聞到好香嘅明太子味 每條意粉都有滿滿嘅醬汁食落好濃郁 好creamy餐廳仲有好多款甜品 下次會再嚟試吓
好多年前係The One食過一次 原來已經搬咗去美麗華商場

食落好濃郁 好creamy
餐廳仲有好多款甜品 下次會再嚟試吓
2023-12-27
午餐
🍵🎍 【 宏 𝐇𝐢𝐫𝐨𝐬𝐡𝐢 】 🎍🍵⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄講到日式cafe,我第一時間會諗起「宏」,無論係主食抑或甜品,佢地都做得好出色,幾時去都冇伏😚呢日天氣開始凍,同閨蜜試咗佢地嘅「牛肉壽喜燒定食」🐂牛肉採用牛板腱,肉質結實,口感細緻,非常可😚其餘食材包括:蒟蒻、大蔥、蘿蔔、冬菇、豆腐、甘筍仔、娃娃菜、雞蛋🥚🥕 慢慢煮滾,壽喜燒汁入味後,再撈埋生雞蛋,真係超正❤️‍🔥唔想食飯,所以 +$10轉烏冬,但上桌的似乎係蕎麥麵🍜 唔緊要,都一樣鍾意食😛而飲品品質都在線,蜜桃水果梳打🍑同日本煎茶🍵都不錯👍🏻「宏」嘅梳乎厘Pancake咁多年嚟都保持到水準☺️Pancake帶濃郁蛋香味,口感軟綿綿,超鬆軟,入口即溶💛💕 淋上糖漿,配埋牛油、雪糕球,超幸福🥰⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️壽喜燒 Sukiyaki◾️▪️🍲牛肉壽喜燒定食 ($168)(牛板腱、蒟蒻、大蔥、蘿蔔、冬菇、豆腐、甘筍仔、娃娃菜、雞蛋)🍚跟配日式前菜、白飯(轉烏冬+$10)▪️◾️幸福窩心甜品◾️▪️🥞梳乎厘班戟配雪糕球( $118 )🍦雪糕:抹茶口味▪️◾️飲品◾️▪️🍑蜜桃水果梳打( $48 )🍵日本煎茶( $2
🍵🎍 【 宏 𝐇𝐢𝐫𝐨𝐬𝐡𝐢 】 🎍🍵

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

呢日天氣開始凍,同閨蜜試咗佢地嘅「牛肉壽喜燒定食」🐂
牛肉採用牛板腱,肉質結實,口感細緻,非常可😚
慢慢煮滾,壽喜燒汁入味後,再撈埋生雞蛋,真係超正❤️‍🔥
而飲品品質都在線,蜜桃水果梳打🍑同日本煎茶🍵都不錯👍🏻
「宏」嘅梳乎厘Pancake咁多年嚟都保持到水準☺️
淋上糖漿,配埋牛油、雪糕球,超幸福🥰
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

▪️◾️壽喜燒 Sukiyaki◾️▪️
🍲牛肉壽喜燒定食 ($168)
🍚跟配日式前菜、白飯(轉烏冬+$10)

▪️◾️幸福窩心甜品◾️▪️
🥞梳乎厘班戟配雪糕球( $118 )
🍦雪糕:抹茶口味

▪️◾️飲品◾️▪️
🍑蜜桃水果梳打( $48 )
🍵日本煎茶( $28/凍)
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:宏 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期4樓408號舖

2023-12-26
午餐
2023-12-09 84 浏览
疏乎厘和pancake都非常好吃!疏乎厘的外皮酥脆,內裡鬆軟,搭配豐富的餡料,口感豐富又美味。而pancake則是鬆軟、鬆軟、鬆軟!每一口都帶著濃郁的麥香,配上甜蜜的楓糖漿,簡直是一種極致的享受。無論是早餐還是下午茶,這兩種美食都能帶給我們愉悅的味蕾體驗。無論你是甜食愛好者還是喜歡傳統點心,我強烈推薦你嚐試疏乎厘和pancake,它們絕對不會讓你失望!
今日想品嚐抹茶的甜點,特地來到以抹茶聞名的 「宏」。😋餐廳以日式木系設計,座位舒適,半開放式的設計空間感不錯。🌿我和朋友兩人叫了兩份假日午市套餐(包括前菜、主菜及飲品)、一份抹茶甜品及抹茶小蛋卷,十分滿足。😋1. 明太子海鮮忌廉意粉🍝 配玉露🍵 ($88)彈牙的意粉掛滿香濃的明太子忌廉汁,配上帶子及魷魚,味道很好!😋玉露🍵甘香可口,茶味香濃,十分推薦!😍2. 鰹魚湯銅藻烏冬配照燒雞扒、抹茶小蛋卷及玉露 ($90)烏冬煙韌可口,配上香甜的鰹魚湯及香脆的雞扒,味道不錯!😊特地加了招牌的抹茶小蛋卷,抹茶味十分香濃,蛋卷鬆軟,真的沒有令人失望!😍😍😍3. 抹茶芭菲鐵塔 ($98)十分令人期待的甜品,亦是我們專程來店的目的!😍😍 抺茶雪糕可選擇軟雪糕或雪糕球。我們選了抺茶軟雪糕 🍦,抺茶味十分香濃,配上香甜的紅豆 🫘、茶味濃郁的抹茶啫喱及軟糯的白玉丸子,令身為抺茶控的我們十分滿足!😋😋😋當天見到不少客人專程來品嚐招牌的抺茶甜品及蛋卷,身為抺茶控的你們不能不試吧!😘😘😘🍵
今日想品嚐抹茶的甜點,特地來到以抹茶聞名的 「宏」。😋

餐廳以日式木系設計,座位舒適,半開放式的設計空間感不錯。🌿

1. 明太子海鮮忌廉意粉🍝 配玉露🍵 ($88)
明太子海鮮忌廉意粉配玉露

鏗魚湯銅藻烏冬

烏冬煙韌可口,配上香甜的鰹魚湯及香脆的雞扒,味道不錯!😊

抺茶小蛋卷

3. 抹茶芭菲鐵塔 ($98)
芭菲鐵塔

明太子海鮮忌廉意粉配玉露
鏗魚湯銅藻烏冬
抺茶小蛋卷
芭菲鐵塔
  • 抹茶芭菲
出開去美麗華行街~望到佢地d甜品同埋卷蛋賣相都好吸引下😻就試下先😁~-🍲牛肉壽喜燒set🔥友人表示佢lunch都未食點食甜品😂就叫左個壽喜燒食左正餐先~Sukiyaki跟餐配沙律🥗薯條🍟同埋卷蛋🍰牛肉好大片啊超足料🐮😋~但我最期待麵係食飯後甜品❤️哈還有特飲類🍹叫左杯🍓雜莓氣泡特飲🫧帶點微酸~還有朱古力咖啡🍫☕️到我最期待既甜品時間🤤💕-💚斑蘭味卷蛋蛋糕🍰Cake roll偏厚實點~不會死甜😋推介這口味👍🏻-💛疏乎厘班戟配雪糕🥞🍨雪糕係綠茶味🍵疏乎厘好鬆軟~連平時唔太喜歡甜食嘅友人都表示不錯👍🏻店裡面裝修係日式木系風格,環境舒適坐得適服~👌🏻好適合三五知己下午茶嚟食個甜品傾下偈嘅好地方🥞🍰

-🍲牛肉壽喜燒set🔥
牛肉壽喜燒