2019-06-12 54 浏览
話說幾日前上Facebook睇到宜家傢私出左個《䄂子新地》~~呢幾日個太陽🌞好似想殺咗人咁,決定要去會一會佢啊!一去到小食區,已經見到好多人一人揸住一個。好期待啊~~~急不及待即刻叫左個黎試試先!!!一黎到其實個樣已經好靚仔!但望落就有點點磨沙甘款~奶唔夠甘既樣!正中得雨懷,因為我中意食超fresh既味道!份口果然實係好似雪芭甘wor!!袖子味濃!正啊~同行友人就醒目!試左我一啖睇雨有冇伏先買!一試又比多$4.5整多個嘆下~不過⋯⋯同友人食到一半都覺得愈食愈甜,重起痰,同埋好快溶。不過$4.5係夏天fresh下係值既~~

2019-06-09 155 浏览
有小食,又要有爆谷,唔會太近,但有無發覺佢附近總有間戲院?當然唔係好大過種。行過宜家,見好多人食雪糕,係新出嘅柚子新地筒?外表睇唔出,食落就係柚子醬直接加落雪糕,太強烈!飲住柚子茶食雪糕可能仲平衡,都係食返小食。嚟到除非已食飽,唔係總會食個熱狗餐,話哂有杯任飲,食小食總會特別口渴。加兩蚊配青瓜同洋蔥,會樣得兩粒,有考慮過同原價嘅百分比嗎?汽水方面特別有兩款其實都偏藥水,飲返個名聽落正常就得;脆皮腸比平時食過隻厚皮,咬落脆感更明顯,肉味更濃。同佢賣嘅貨好似唔同,有人試過嗎?蔬菜薯餅,食薯者無一個唔鐘意食,半薯蓉帶蔬菜粒,有囗感之餘又有味道,調味汁可有可無,不過同肉丸汁一齊食都好格。本來想食素菜丸,又賣哂都有瑞士肉丸,相信好多人都食過,最近仲有俾返支瑞士旗仔牙籤,紅果醬就放咗出嚟要自己加,味係一向唔錯,只係食咗梗多年,同我一樣想轉囗味嘅大有人在;炸雞鎚,外層炸皮普通,但欣賞佢肉質仍帶滑,比好幾間嘅炸雞好食,但味道偏濃,食第二隻已感困難。推介款香辣單骨雞翼,單骨即係半隻,以雞骨嘅長度睇,明顯有一半係炸粉,假如一隻雞翼同一隻雞鎚係同成本,賣相同價錢就少咗半隻,明顯無梗抵食。外層炸皮都係普通,肉

推介款香辣單骨雞翼,單骨即係半隻,以雞骨嘅長度睇,明顯有一半係炸粉,假如一隻雞翼同一隻雞鎚係同成本,賣相同價錢就少咗半隻,明顯無梗抵食。外層炸皮都係普通,肉質都帶滑,味道同KFC隻雞翼一樣,仲更辣,但粉真係厚咗啲。

仲想咬嘢,買包大爆谷咬住走,夜晚差唔多鐘數就裝起哂,吸收咗經驗,之前買無準備大要一袋變兩袋,今次就大細都有,邊個話睇戲先食爆谷?宜家好多地方都有得賣,平得嚟就算有好多未爆開,亦絕對比現成貨好食同抵。

一向唔食希臘乳酪,覺得佢太結,見佢十蚊大大杯,有三隻水果,又忍唔住買咗個做早餐。打開得一半,有啲失望,食落唔似希臘乳酪,要更滑,有果粒,甜度好高,明明顔色梗淺色,但好似加咗果醬,超甜。
2019-04-28 127 浏览
係愉景新城睇完戲,順便去宜家逛下,經過美食店,買左新口味既雪糕 - 大吉嶺紅茶新地筒,細細支,雪糕好軟滑,有淡淡紅茶味,唔算好甜,最重要係$4.5咋!!加上職員好有笑容,抵讚
大吉嶺紅茶新地筒
大吉嶺紅茶新地筒
2019-04-07 140 浏览
今日約約左朋友行街 行行下有小小肚餓但係就唔想食太多野 諗起荃灣新開IKEA 好似幾抵食 就上左去睇下入到門口見到好多好多人 企哂係度食緊野 買野食都要排一陣隊 大概五分鐘有好多小食選擇 除左meatball 仲有雞翼 芝士薯粒 熱狗餐 等等IKEA的meatball不嬲都是必食之選我同朋友每人叫左五粒 再加一人一隻雞脾肉丸好夠熱 一定要落埋好食紅莓醬 好夾好好食 雞脾就普通 暖暖地 普通咸味 唔特別但平平地每人廿幾蚊黎講 都係一個好選擇
今日約約左朋友行街 行行下有小小肚餓

肉丸

雞脾就普通 暖暖地 普通咸味 唔特別

但平平地每人廿幾蚊黎講 都係一個好選擇
2019-03-17 103 浏览
ikea美食的確係:平、快、靚、正!每當趕時間,又唔想求其買個包食,ikea就有好多選擇,其中雞脾、hot dog一定係首選!另外,honey chicken wings 都好好味!仲有大杯裝yogurt 都不防一試,絕對唔會令人失望!不過我亦試過買肉丸食,味道較淡,再配埋個汁(個汁亦都好淡口),所以冇驚喜。仲有炸雞錘,um....比起雞脾同雞翼,炸雞錘的確係遜色咗d,外層皮太厚而唔夠脆,內裏肉質較鞋口,不過都唔算難食嘅。整體而言,大部分嘢食都不錯的!
ikea美食的確係:平、快、靚、正!

整體而言,大部分嘢食都不錯的!
熱狗
熱狗
2019-02-03 110 浏览
Friday night means cheat nights! Pamper yourself with a richly flavoured sweet purple potato ice cream! I was literally gulping down scoops of frozen sweet purple potato! The grittiness is a bit of a let-down but I was thinking if it’s made that way deliberately just to match with the starchy texture of the little purple babies?
紫薯雪糕
2019-01-25
5 分钟 (外卖自取)
$4.5 (其他)
紫薯雪糕
2019-02-03 92 浏览
尋(2-2-2019 Sat)朝同老公o係7樓餐廳食完早餐後,落o黎3樓買肉丸,走o既時候,見到佢$4.50o既雪糕新地筒有栗子同鹽味焦糖,我o地就試晒兩款啦.好快有齊,我求祈攞左邊o個支食,係栗子味,味道唔太濃亦唔太甜,好味.然後又食吓老公o個支鹽味焦糖,冇我想像中咁好食,因為係鹹味唔夠,但幸好都唔太甜.而新地筒新鮮同脆.上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E7%BE%B6%E5%91%B3%E7%B4%A0%E8%8F%9C%E4%B8%B8-e3252535
同鹽味焦糖,
我o地就試晒兩款啦.

好快有齊,我求祈攞左邊o個支食,
左: 栗子新地筒, 右:鹽味焦糖新地筒
係栗子味,味道唔太濃亦唔太甜,好味.

而新地筒新鮮同脆.

2019-02-02
$4.5 (其他)
2019-01-06 83 浏览
平日ikea啲野都好少會熱辣辣,今次食到既炸雞鎚同芝士薯波都熱辣辣,薯波重要等五分鐘,包保新鮮!不過薯波唔脆,麻麻地,芝士唔多,無乜芝士味。反而炸雞鎚正呀!好似麥當勞啲炸雞咁,辣辣地,好好食!發現附近啲人都唔用佢俾既木叉食,反而用手😂😂個叉又真係幾難用,唔可以叉到好深,要啲技巧🤣$13三隻真係抵,抵過食麥當勞🤣紫薯新地筒就麻麻地喇,冰感重,薯味係有但假假地,麥當勞之前出個隻好過佢,但個脆筒好好食😂
2018-12-31 66 浏览
雖然天氣很寒冷,卻無阻我吃雪糕的意欲IKEA的食物一向性價比高今天來到荃灣IKEA,看見這個期間限定的紫薯新地筒🍦好像很不錯而且很多人手上都捧著這支新地筒心想應該不會伏吧,所以決定買來試試看紫薯新地筒($4.5)以這個價錢及size來說,是挺便宜的雖然賣相不錯,可是...味道令人失望紫薯味很假,十分甜!!!吃了兩口就覺得很甜膩雪糕是挺滑的,甜筒亦很香脆不過,試過一次就算了而未試過的朋友,則不太推薦去試了
雖然天氣很寒冷,卻無阻我吃雪糕的意欲
IKEA的食物一向性價比高
而且很多人手上都捧著這支新地筒
心想應該不會伏吧,所以決定買來試試看

紫薯新地筒($4.5)
以這個價錢及size來說,是挺便宜的
雖然賣相不錯,可是...味道令人失望
紫薯味很假,十分甜!!!吃了兩口就覺得很甜膩
雪糕是挺滑的,甜筒亦很香脆
不過,試過一次就算了
而未試過的朋友,則不太推薦去試了

2018-12-28 226 浏览
琴日食完飯,都差唔多十點,經過ikea又忍唔住行陣先番屋企,但發現買野食既人龍仲好長😂😂可能因為啲野食真係好抵,所以夜晚都有人排隊當買宵夜🤤🤤所以我都決定唔執輸排一排隊買番樣野食😂😂成10點鐘⏰⏰,已經賣剩得番好少野食啦,因為食飯都食到好飽,所以我都係決定平平地買個$4.5既紫薯雪糕🍦🍦過下口癮就算🍠🍠呢杯雪糕都有淡淡既紫薯味,但我就覺得過甜啦,仲愈食覺得愈甜,所以最後都無食曬😞😞

外卖自取
2018-12-21 59 浏览
今日(20-12-2018 Fri)放假,落荃灣送發泡膠去再生後,就o黎呢o度食少少o野當tea,原本諗住食熱狗餐,但o黎o度時睇menu,見到有好多小食,招牌肉丸一定有,重新加乳酪雪糕,素菜丸,玉桂卷,爆谷,蔬菜薯餅,辣雞膇等,咁我唔食肉都得,決定要$9.00o既素菜丸同$8.00o既乳酪雪糕,不過分兩次買.先買素菜丸,素菜丸一客有5粒,熱騰騰,食落,少少辣味但好大陣羶味,感覺似印巴式,口感好鬆軟,內裡有粟米粒同青豆,都有番茄同雜菜o既,呢個中規中矩.食完又走去買乳酪雪糕, 乳酪雪糕加有紅莓醬乳酪雪糕,紅莓醬o既甜,可稍稍中和乳酪雪糕o既酸.5月份同老公o係7樓o既café食過,o個個食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E4%BB%A5%E5%B9%B3%E5%8F%96%E5%8B%9D-e3038106
先買素菜丸,素菜丸一客有5粒,
素菜丸
素菜丸
都有番茄同雜菜o既,呢個中規中矩.

食完又走去買乳酪雪糕, 乳酪雪糕加有紅莓醬乳酪雪糕,
乳酪雪糕
紅莓醬o既甜,可稍稍中和乳酪雪糕o既酸.

2018-12-21
2018-10-27 86 浏览
><次次去ikea都唔係睇傢俬買家品係去美食站/餐廳買嘢食hahaa聽到有新出伯爵茶味新地筒仲要係期間限定 即刻狗衝去試喇梗係前面排隊嘅人都係食呢個雪糕可想而知 幾大吸引力伯爵茶味新地筒 ($4.5)茶味都有 始終奶味重d 同埋幾甜下雪糕質地係冰感個隻 唔係好稠4個半算係咁仍然得蔬菜薯餅同芝士批係入流嘅><><><><><><><><><><><><><><><宜家家居美食站荃灣荃灣青山公路388號8咪半3樓
次次去ikea都唔係睇傢俬買家品
係去美食站/餐廳買嘢食hahaa
聽到有新出伯爵茶味新地筒
仲要係期間限定 即刻狗衝去試喇梗係

前面排隊嘅人都係食呢個雪糕
可想而知 幾大吸引力
伯爵茶味新地筒
伯爵茶味新地筒 ($4.5)
茶味都有 始終奶味重d 同埋幾甜下
荃灣荃灣青山公路388號8咪半3樓
$4.5
蔬菜薯餅
2018-10-23 56 浏览
新出伯爵茶新地筒 $4.5食得出有茶味🍦 但唔夠濃不過對得住呢個價錢期間限定 去到十一月十九日‼️快d去試下啦蔬菜薯餅 🥦 $8IKEA小食最中意食呢個😋試過買急凍返屋企整🤣整到散哂
新出伯爵茶新地筒 $4.5

蔬菜薯餅 🥦 $8
IKEA小食最中意食呢個😋
試過買急凍返屋企整🤣整到散哂
2018-09-03 174 浏览
IKEA:蜜糖腸(hk$10) 炸雞鎚(hk$13)-單拖去宜家傢私拎貨,想快快手來一客一個人的下午茶,估唔到閒日下午下午茶時間都咁多人排隊,排左差唔多10分鐘,咩都想點,但怕眼闊肚窄,千挑萬選下先選了雞鎚和蜜糖腸,炸雞個味勁似麥記脆香雞翼!!!my fav!!但呢度平好多✌🏻,好彩只點了兩樣,因為食埋3條肥腸,已經飽左😂原來現在連肉丸隻紅莓醬都可以自助泵,真實在太好了,我覺得雞翼點紅莓醬都好好食呀😂😂😂
IKEA:蜜糖腸(hk$10) 炸雞鎚(hk$13)

原來現在連肉丸隻紅莓醬都可以自助泵,真
實在太好了,我覺得雞翼點紅莓醬都好好食呀😂😂😂
下午茶
2018-08-24 89 浏览
黎宜家傢私,一定要食嘅名物: 瑞典肉丸食飽咗飯先黎行到走嘅時候男人都係忍唔住買咗10蚊有5粒,買咗20蚊,放埋一兜果jam自己加,正,因為我鍾意多果jam呢間嘅肉丸係我食過最好味!夠熱!表皮仲有d脆,咬落又好juicy!!明明勁飽都覺得好食,咁就真係好食!
黎宜家傢私,一定要食嘅名物: 瑞典肉丸
食飽咗飯先黎行
到走嘅時候男人都係忍唔住買咗
10蚊有5粒,買咗20蚊,放埋一兜
果jam自己加,正,因為我鍾意多果jam
呢間嘅肉丸係我食過最好味!
夠熱!表皮仲有d脆,咬落又好juicy!!
明明勁飽都覺得好食,咁就真係好食!
瑞典肉丸
瑞典肉丸