2024-11-18 861 浏览
在銅鑼灣天后電器道54號亨環天后24樓,天后地鐵站A出口走2分鐘就到,餐廳居高臨下俯瞰整個維多利亞港,巨幅富士山圖前,廚師正忙碌地準備午餐。👨‍🍳😋鐵板燒爐前完全沒有油煙,原來裝置了最聰明的抽油煙系統,從爐下抽走所有油煙,而不是向上抽風,這樣置身餐廳完全不覺煙 ,非常清新舒適,這裡是最好最友善的鐵板燒餐廳。🤩🤩坐在舒適的吧台前,店員恭敬奉上餐牌,熱茶🍵,介紹當天供應的美食。🤩🤩午餐優惠套餐1,前菜合桃小女子,合桃加小魚幹,香脆鮮香。2,季節刺身太刀魚(牙帶),深海池魚,油甘魚,新鮮爽爽的刺身,配綠介末醬油,特別鮮甜。3,南非鮑魚鮮活的鮑魚,廚師靈活的刀法料理後,稍作調味煎熟上盤,配明太子醬料,覺對是頂級美味,無與倫比。😋😋4,香煎鵝肝配自家製醬汁厚厚的鵝肝,煎至焦黃,放在烤脆麵包🍞上,淋上一些自家製酸甜醬 ,肥美柔軟,入口即化,兩片蜜柑和海藻,平衡油膩,錦上添花。💯5,美國🇺🇸頂級牛🐮肉煎牛🐮柳又是另一個焦點,七成熟的牛柳粒外香內嫩 ,只用少少黑椒,就是牛柳的最高境界。蒜片,醃昆布,洋蔥就是最好的配搭。😋😋6,櫻花蝦炒飯櫻花🌸蝦,雞🐔蛋,米飯🍚差不多是一比一的份量,煎香的櫻花蝦在炒飯裡

餐廳居高臨下俯瞰整個維多利亞港,巨幅富士山圖前,

午餐優惠套餐

1,前菜
合桃小女子,合桃加小魚幹,香脆鮮香。

2,季節刺身

3,南非鮑魚

4,香煎鵝肝配自家製醬汁

5,美國🇺🇸頂級牛🐮肉
煎牛🐮柳又是另一個焦點,七成熟的牛柳粒外香內嫩 ,

6,櫻花蝦炒飯
櫻花🌸蝦,雞🐔蛋,米飯🍚差不多是一比一的份量,煎香的櫻花蝦在炒飯裡跳動,這飯能不好吃嗎

7,麵豉湯/漬物
醃牛蒡和羅蔔是我的最愛,配麵豉湯也是一絕。🤗🤗

8,日本🇯🇵脆脆醬銀牙
特製的日本芝麻醬料放在炒好的銀牙上,普通的芽菜頓時升了好幾級。

9,巨峰冰粉
精瑩剔透的冰粉淋上巨峰葡萄汁,香甜清爽,鐵板燒的最佳尾聲。🥳🥳
  • 美國牛柳
  • 香煎鵝肝伴藍莓醬
  • 季節刺身3款
  • 甜品
2024-10-24 1586 浏览
環境5分:上電梯已經可以望到外面風景,非常興奮,天后頂樓餐廳個景冇得輸,裝修骨子,室內光猛,吧位對住個廚房,望住D師傅煮野一目了然,畀硬五分。衛生5分:地方企理乾淨,廚房衛生,一樣滿分。服務5分:服務員同師傅都一樣咁爽手,不停加熱茶同介紹食物,非常專業同好招呼,服務滿分。味道5分:1)     季節前菜三點有清甜嘅京都豆腐拼栗子,酸甜醒胃嘅蟹肉拼沖繩水雲,同香濃嘅慢煮鮟鱇魚肝拼鱈魚片。2)     刺身有四塊好香松露味又夠清潤嘅薄切鯛魚肉。3)     壽司兩件都調好曬味,完全唔使點豉油,右邊件大池魚壽司好肥美,左邊件鰈魚邊壽司好幼嫩軟滑,兩件都好惹味。4)     自家製漬物好清爽。5)     野生生猛龍蝦係澳洲龍蝦,由魚缸生勾勾拿出黎非常生猛,煮熟左食特別爽。6)     三文魚籽配北海道帆立貝刺生級嘅帶子燒到好香,加上超新鮮超彈口嘅三文魚籽好好食。7)     美國牛柳大大粒,好淋好有牛味仲好juicy。8)     鐵板炒飯睇住師傅生打D雞蛋炒,新鮮熱辣香噴噴,响面果D櫻花蝦非常香口同脆卜卜。9)     鐵板炒什菜好新鮮同爽。10)  季節濃魚湯係用鯛魚餚出,魚味非常之濃,
環境5分:
衛生5分:
地方企理乾淨,廚房衛生,一樣滿分。
服務5分:
感謝祭限定大激賞鐵板燒套餐
味道5分:
季節前菜三點
京都豆腐拼栗子
蟹肉拼沖繩水雲,慢煮鮟鱇魚肝拼鱈魚片
2)     刺身有四塊好香松露味又夠清潤嘅薄切鯛魚肉。
大池魚壽司,鰈魚壽司
4)     自家製漬物好清爽。
三文魚籽配北海道帆立貝
7)     美國牛柳大大粒,好淋好有牛味仲好juicy。
鐵板炒飯
9)     鐵板炒什菜好新鮮同爽。
鐵板炒什菜
10)  季節濃魚湯係用鯛魚餚出,魚味非常之濃,熱辣辣非常好飲。
季節濃魚湯
11)  是日精選甜品係抹茶味布丁,個抹茶味又醇又厚又濃,中間果粒黑豆仲好甜。
是日精選甜品
抵食5分:
感謝祭限定大激賞鐵板燒套餐由原價每位$1150減到$800,有前菜,刺身壽司,海鮮,靚牛,菜,飯,湯同甜品,豐富飽肚,抵食滿分。
2024-10-23
感謝祭限定大激賞鐵板燒套餐
季節前菜三點
京都豆腐拼栗子
蟹肉拼沖繩水雲,慢煮鮟鱇魚肝拼鱈魚片
大池魚壽司,鰈魚壽司
是日精選甜品
  • 京都豆腐拼粟子
生日飯 朋友話帶我去食鐡板燒「宴·鐡板燒」坐落於天后亨環頂樓呢度景色真係一流這天天朗氣清 藍天白雲望住維港海景食鐵板燒真係一件樂事餐廳有鐵板燒席前座位個人黎講食鐵板燒好鐘意坐師傅前面可以欣賞師傅的廚藝 這裡的師傅擁有多年經驗食材配搭方面花盡心思而每道菜上桌時都會詳細跟客人講解又會同客人互動令整個用餐體驗更加愉快深刻而且餐廳定時有推廣優惠宜家就做緊八折優惠$280呢個午餐價錢真係大癲另外仲可以優惠價錢追加刺身,和牛,鵝肝客人可以各取所需 我地就加左刺身刺身方面有3片師傅教我地先吃深海池魚池魚口感清新爽口然後是真鯛個人最鐘意來自日本九州既鯛魚配上白松露油、淡雪鹽及食用紫蘇花魚肉口感彈牙 而松露味好出最後就是經火灸過太刀魚 口感最實在 季節前菜是合桃小女子漬物即是魚乾加入芝麻合桃味道甘甜而帶鹹的開胃小吃另外有自家製漬物蘿蔔漬 口感爽脆 //南非鮑魚//鮑魚非常新鮮 未煮之前仍然生猛師傅只是以牛油烹調輕輕灑上黑椒 鮑魚口感爽彈入口味道已經好出伴碟配有咸鮮味十足的明太子醬沾上了明太子醬又是另一番風味個人黎講好喜歡另外有新鮮生菜配黑醋汁食完鮑魚可清清口感 //厚切牛柳//師傅會先問客人喜歡牛柳的
生日飯 朋友話帶我去食鐡板燒

令整個用餐體驗更加愉快深刻
而且餐廳定時有推廣優惠
宜家就做緊八折優惠
$280呢個午餐價錢真係大癲
另外仲可以優惠價錢追加刺身,和牛,鵝肝
客人可以各取所需

我地就加左刺身
刺身方面有3片
師傅教我地先吃深海池魚
池魚口感清新爽口
然後是真鯛
個人最鐘意來自日本九州既鯛魚
配上白松露油、淡雪鹽及食用紫蘇花
魚肉口感彈牙 而松露味好出

抹茶味好濃口感幼滑
剛好中和了食完鐵板燒的飽膩感
最後另加$30嘆緊即磨咖啡 看著海景

整體整個用餐體驗
無論是景觀,氣氛,味道,服務
以至價錢都很出色
留下一個好深既回憶
  • 美國頂級牛肉
  • 季節刺身3款
2024-10-14 1334 浏览
「宴·鐡板燒」坐落於天后亨環頂樓,遠眺維港海景,景觀相當一流,這裏的鐵板燒師傅擁有多年經驗,食材優質新鮮,配搭方面亦花盡心思,務求令道菜帶給客人視覺和味覺上驚喜,而且定時有推廣優惠 ,好似今日我和友人去食晚餐,原來午市和晚市做緊八折優惠,我哋選擇新鮮龍蝦牛柳套餐,都只係$800一位,非常抵食👍🌟感謝祭限定大激賞原價 $ 1150限定優惠每位 $ 800▪️季節前菜(3點)✨京都豆腐~配合清甜甘栗和芥末,清新美味✨鮟鱇魚乾~口感滑嫩細滑、入口即化✨柚子蕃茄~清新又清甜▪️白松露樱花鯛魚薄切鯛魚刺身比較淡口,配合淡雪鹽、白松露油,魚香味即時提升▪️深海池魚|右口鰈魚邊壽司深海池魚,口感柔軟,魚味濃郁,而右口鰈魚邊經炙燒過魚油滿滿,相當肥美▪️自家製漬物這裏的漬物一共有六款,味道相當出色,個人最喜歡是苦瓜漬、蒜頭漬和蘿蔔漬,用不同的材料醃漬,作為開始鐵板燒前的小食相當不錯▪️野生生猛龍蝦(每位半隻)新鮮龍蝦即劏超級生猛,龍蝦新鮮爽口又彈牙,被濃濃的龍蝦膏醬汁包圍着,味道濃香非常惹味▪️三文魚籽配北海道帆立貝帆立貝超巨型,燒至生熟程度剛好,肉質鮮甜,配上帶甜香的醃漬三文魚籽、新鮮海苔、木魚清湯、味道超鮮味

🌟感謝祭限定大激賞
原價 $ 1150限定優惠每位 $ 800

▪️季節前菜(3點)
✨京都豆腐~配合清甜甘栗和芥末,清新美味
✨鮟鱇魚乾~口感滑嫩細滑、入口即化
✨柚子蕃茄~清新又清甜

▪️白松露樱花鯛魚薄切
鯛魚刺身比較淡口,配合淡雪鹽、白松露油,魚香味即時提升

▪️深海池魚|右口鰈魚邊壽司

▪️自家製漬物

▪️野生生猛龍蝦(每位半隻)

▪️三文魚籽配北海道帆立貝

▪️美國牛柳厚燒|薄燒
薄燒牛肉質素極佳,五成熟入口鮮嫩,油花滿滿充滿牛香,包住香蒜和香蔥,真係滋味無窮,厚燒更加能食到牛油脂香,伴上海鹽、昆布鹽和香脆蒜片一齊食,牛嘅香氣和脂肪在口內爆發,真係超級好食

▪️鐵板炒飯
櫻花蝦炒飯,用上日本珍珠米洋蔥粒、香蔥、日本雞蛋、醬油和香脆的櫻花蝦,炒飯炒得非常乾身,米飯和其他材料粒粒分明,飯粒帶點點牛油香,櫻花蝦味道香濃

▪️鐵板炒什菜 |季節濃魚湯
食炒飯配上充滿牛油香的炒雜菜和香濃魚味的魚湯 ,有飯、湯和菜,完美配搭

▪️黑豆抹茶布甸
最後甜品奉上濃香的抹茶布丁,口感香滑抹茶味濃郁,加上甜美的黑豆,非常唔錯

▪️追加鵝肝 + $ 90
見到隔籬枱點咗鵝肝厚身肥美,我哋又忍唔住追加咗,鵝肝外脆內軟,生熟程度剛好,配上黑醋醬汁和蜜柑,味道甜蜜和可以中和油膩感
  • 法國鵝肝配自家製藍莓醬
  • 野生生猛龍蝦
[ 宴.鐵板燒 ]最近係網上見到天后站附近呢間鐵板燒居酒屋,晚市鐵板燒套餐有新鮮野生龍蝦、北海道帆立貝等,仲有刺身、壽司等每人先$800,性價比算高👍。✿ 感謝祭限定大激賞 $800/位前菜有3款季節前菜,當晚款式係醬油日本京都湯葉(日本豆皮)、日本水雲(海藻)配醋啫喱及靜岡縣番茄仔、汁煮黑海螺,開一開胃口😋。剌身🐟白松露櫻花鯛魚薄切來自日本九州嘅鯛魚,配上白松露油、淡雪鹽及食用紫蘇花,魚肉緊實彈牙,帶有微微鹹味。壽司🍣有深海池魚及鰈魚壽司,後者輕輕炙燒過,逼出魚油更香口。自家製漬物有牛篣、蘿蔔等,口感爽脆。鐵板燒(1)野生生猛龍蝦🦞師傅將原隻鮮活龍蝦即捉即劏拆肉,再以龍蝦膏、牛油等簡單調味煎香,龍蝦肉鮮甜爽彈😋。(2)三文魚籽配北海道帆立貝刺身級日本北海道帆立貝煎至半熟,表面放上醬漬三文魚籽,味道甜甜咸咸,底部有海苔汁更加帶出帆立貝鮮味👍。(3)美國牛柳/ 西班牙黑毛豬 🇺🇸🥩牛柳可選薄切或厚切。薄切牛柳夾住蔥同蒜片,而厚切牛柳煎至個人自選7成熟,咬落有肉汁,肉味較濃,點少少鹽都好夠味。(4)鐵板炒飯🔥🍚蛋炒飯米粒均勻,表面灑上經油爆嘅脆脆櫻花蝦,每啖飯都香口惹味😋。(5)鐵板炒什菜
[ 宴.鐵板燒 ]

最近係網上見到天后站附近呢間鐵板燒居酒屋,晚市鐵板燒套餐有新鮮野生龍蝦、北海道帆立貝等,仲有刺身壽司等每人先$800,性價比算高👍。

✿ 感謝祭限定大激賞 $800/位

前菜

剌身🐟

壽司🍣
有深海池魚及鰈魚壽司,後者輕輕炙燒過,逼出魚油更香口。

自家製漬物
有牛篣、蘿蔔等,口感爽脆。

鐵板燒
(1)野生生猛龍蝦🦞

(2)三文魚籽配北海道帆立貝

(3)美國牛柳/ 西班牙黑毛豬 🇺🇸🥩
牛柳可選薄切或厚切。薄切牛柳夾住蔥同蒜

(4)鐵板炒飯🔥🍚

(5)鐵板炒什菜🥒
銀芽配上醬油炸蒜粒,味道甜甜脆脆。

吸物🥣
季節濃魚湯熬煮至奶白色,熱辣辣飲零舍濃郁鮮甜。

甜品🍮
是日精選甜品係 自家製抹茶布甸,抹茶同埋奶味比例剛好,口感幼滑。

總結🫦
晚市鐵板燒套餐有新鮮野生龍蝦等近10道菜式,每位先$800性價比算高。餐廳有鐵板燒席前座位可以欣賞師傅廚藝,位於大廈24樓可以飽覽維園景色。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
宴.鐵板燒
地址:天后電氣道54號亨環‧天后24樓
電話:2332 6200 / WhatsApp 6790 6894
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 澳洲龍蝦
2024-12-11 35 浏览
we order set lunch with fish, shrimp n beef. the fish was cook well and the skin very cruspy, shrimp was so big n fresh n beef so tender. this set lunch cost less than 500.00 per set and the portion is good enough for guys. I will recommend to my friends. the waiter was very efficient and polite.

2024-12-06
  • 野生大虎蝦
  • 美國特選牛肉
2024-12-10 0 浏览
位於天后商廈頂層嘅宴。鐵板燒,除咗食物美味之外,環境同氛圍都非常講究。坐喺吧台可以近距離欣賞師傅嘅精彩刀工同烹調技巧,再加上維港景色作伴,係一個放鬆又奢華嘅享受。前菜:小女子合桃前菜簡單精緻,小魚乾同合桃嘅搭配鹹甜適中,口感脆口又帶有層次。刺身三切:梭子魚、真雕、油甘魚梭子魚帶有獨特嘅煙熏香氣,油脂豐富;真雕肉質細膩,味道清甜;油甘魚油脂分佈均勻,口感滑嫩。香煎鵝肝伴自家製醬汁鵝肝煎得外層微焦,內部柔嫩。自家製醬汁由義大利黑醋、蘋果醋同葡萄醋混合而成,酸甜味道互相平衡,不會搶走鵝肝本身嘅濃鬱口感,反而提升咗整體層次。美國頂級牛肉外層輕微焦香,內裡保持粉嫩多汁,熟度掌握得非常到位。配埋海鹽、蒜片、鹽漬昆布同洋蔥沙律,幾款調味可以帶出牛肉嘅不同風味。南非鮑魚(配微辣明太子醬)鮑魚鮮嫩彈牙,鐵板煎製嘅方式令鮑魚多咗一層炭香,而微辣明太子醬係一個好出色嘅搭配,醬汁香濃但不會掩蓋鮑魚嗆鮮味,食得出鮮味同濃鬱嘅平衡。鹿兒島櫻花蝦炒飯(配面豉湯與漬物)櫻花蝦嘅香氣滲透每粒飯,炒得粒粒分明又帶有鐵板香氣。配料豐富但不會過多。炒芽菜芽菜炒得爽脆,加入咗特製醬汁令味道更加突出,醬汁帶有少少鹹味,增添咗層次
前菜:小女子合桃
刺身三切:梭子魚、真雕、油甘魚
香煎鵝肝伴自家製醬汁
美國頂級牛肉
南非鮑魚(配微辣明太子醬)
鹿兒島櫻花蝦炒飯(配面豉湯與漬物)
炒芽菜
芽菜炒得爽脆,加入咗特製醬汁令味道更加突出,醬汁帶有少少鹹味,增添咗層次感。
葡萄汁冰粉
一個清爽嘅收尾,冰粉滑溜溜嘅口感同葡萄汁嘅酸甜味配合得非常好。
2024-12-05
2024-12-08 0 浏览
🌟 最近去咗一間高級日式鐵板燒餐廳,呢度可以望住維港海景,感覺真係無敵。坐喺吧枱睇住廚師現場烹調,菜式香氣撲鼻,實在係一場視覺同味覺嘅盛宴。*季節前菜:檸檬海蜇*:海蜇脆爽,配上檸檬嘅清香,味道清新*南非鮑魚,配明太子醬*:鮑魚鮮嫩多汁,明太子醬嘅鹹香味道濃郁,兩者結合,口感豐富加錢配咗個刺身另外仲有一個香煎鵝肝*季節刺身3款:真鯛,深海池魚,太刀魚*:刺身鮮甜,魚肉細膩,口感滑溜,非常新鮮。*香煎鵝肝伴葡萄黑醋*:鵝肝外層香脆,內裡嫩滑多汁,配上葡萄黑醋嘅酸甜味道,口感豐富*美國頂級牛肉*:牛肉燒得剛剛好,外層焦香,內裡嫩滑多汁,肉香四溢,口感細膩*鹿兒島櫻花蝦炒飯*:炒飯香氣四溢,櫻花蝦鮮甜,米飯粒粒分明,每一口都係享受。*味噌湯*:湯底濃郁,豆腐鮮嫩,海藻清香,味道非常鮮美。*炒什菜配日式XO醬*:什菜鮮嫩,XO醬嘅香氣濃郁,味道鹹香*甜品:綠茶布丁*:布丁細膩滑溜,綠茶嘅清香同甜味完美結合,口感豐富,甜而不膩。

*季節前菜:檸檬海蜇*:海蜇脆爽,配上檸檬嘅清香,味道清新

加錢配咗個刺身另外仲有一個香煎鵝肝

*味噌湯*:湯底濃郁,豆腐鮮嫩,海藻清香,味道非常鮮美。

2024-12-06 0 浏览
曾經享用晚市鐵板餐及多款刺身,整晚家人讚嘆不絕!今次再訪,午市菜品對比下雖不算豐盛,但可用優惠價$280一邊慢嘆維港景致,一邊享用有質鐵板燒,整體算是性價比不錯~🔸Lunch Tasting MenuOriginal Price ($380)>Promotion Price ($280)▫️季節前菜當日是合桃小女子,魚乾加上芝麻合桃,香脆甘甜▫️南非鮑魚鮑魚新鮮大隻,入口彈牙鮮嫩.廚師以牛油及黑椒烹製,味道突出.旁邊配上明太子醬.更有令一番風味▫️米國頂級牛肉師傅純熟技巧把厚切牛肉煮到我們要求的熟度.咬落有肉汁,同時肉味濃.可配搭炸蒜及紫洋蔥▫️鹿兒島櫻花蝦炒飯▫️炒什菜用上海量櫻花蝦,炒得非常香脆,飯粒炒得乾身,啖啖香氣四散,是吃過最香的櫻花蝦炒飯! 雪白爽口芽菜,加上不簡單自家製醬料,帶炸蒜香蔥香氣,惹味非常~▫️面豉湯▫️漬物▫️是日精選甜品另以優惠價追加:▪️季節刺身3款($98)深海池魚、太刀魚、油甘魚款款厚切,鮮味十足▪️香煎鵝肝伴自家制醬汁($70)鵝肝煎至金黃,放在微脆多士上.當中醋準更是精心調製,醋味芳香不嗆鼻.

🔸Lunch Tasting Menu

▫️季節前菜
當日是合桃小女子,魚乾加上芝麻合桃,香脆甘甜

▫️南非鮑魚

▫️米國頂級牛肉

▫️鹿兒島櫻花蝦炒飯▫️炒什菜

▫️面豉湯▫️漬物▫️是日精選甜品

另以優惠價追加:
▪️季節刺身3款($98)
深海池魚、太刀魚、油甘魚款款厚切,鮮味十足

▪️香煎鵝肝伴自家制醬汁($70)

唔敢相信呢個係香港嘅物價😱,$280竟然可以享受到一頓超豪華嘅鐵板燒大餐,仲可以俯瞰維港嘅美景,真係賺到啦!餐廳環境優雅,而且可以飽覽維多利亞海港嘅美景盡收眼底,超正!中午套餐由$280起,有南非活鮑魚、頂級牛肉、鹿兒島樱花蝦炒飯,每樣都好好食😋 前菜精緻可口,面豉湯鮮美無比,炒雜菜口感鮮嫩,甜品綠茶布丁更係甜蜜收尾,食得我超滿足!而且呢間餐廳私隱度超高,得幾十個座位,服務真係一流!回頭率百份百👍

2024-11-21
之前吃過這間鐵板燒質素十分高留下很深印象最近餐廳推出感謝祭套餐很值得推薦一下雖然是優惠套餐,但包括的菜品很豐富❤️前菜就有三小碟第一道京都豆乳加上蜜甜的粟子肉❤️沖繩水雲搭配酸汁加入松葉蟹肉和淮山 增加鮮味和口感❤️慢煮鮟鱇魚肝十分鮮甜 可以直接以鱈魚乾舀起來吃❤️刺身採用了來自九州的真鯛刺身真鯛味道本身較清所以師傅用淡雪鹽代替醬油,比較不會搶味另外加了松露油吃起來味道更香更豐富 兩款壽司分別是深海池魚 和 炙燒醬油漬鰈魚邊都是很有水準的前菜進入鐵板燒正題❤️刺身級的帆立貝煮至半生熟的熟度,口感很軟滑醬汁是用加入海苔煮過的木魚清湯,帶有點海水味很突出帆立貝本身的鮮味❤️龍蝦新鮮龍蝦的口感彈牙,鮮味也是無需多說配上龍蝦蝦膏煮成的醬汁已是絕配❤️主菜可以點黑豚肉或牛柳牛柳另外可以點薄燒或厚燒厚燒比較著重肉味和口感薄燒油脂較香,配以蔥花蒜片味道比較豐富❤️炒飯|炒什菜炒飯在端過來的時間已經香氣撲鼻師傅毫不吝嗇用了大量櫻花蝦爆香食油再炒飯便是這炒飯的秘訣雖然本來已經半飽但還是忍不住把整碗飯吃得乾乾淨淨炒菜加了日式的辣椒醬增加了不了風味❤️還有濃濃的奶白色魚湯作結尾

之前吃過這間鐵板燒質素十分高
留下很深印象
最近餐廳推出感謝祭套餐
很值得推薦一下

雖然是優惠套餐,但包括的菜品很豐富

❤️前菜就有三小碟

十分鮮甜 可以直接以鱈魚乾舀起來吃

❤️刺身
採用了來自九州的真鯛刺身
真鯛味道本身較清
所以師傅用淡雪鹽代替醬油,比較不會搶味
另外加了松露油吃起來味道更香更豐富

兩款壽司分別是
深海池魚 和 炙燒醬油漬鰈魚邊
都是很有水準的前菜

進入鐵板燒正題

❤️刺身級的帆立貝
煮至半生熟的熟度,口感很軟滑
醬汁是用加入海苔煮過的木魚清湯,帶有點海水味
很突出帆立貝本身的鮮味

❤️龍蝦
新鮮龍蝦的口感彈牙,鮮味也是無需多說
配上龍蝦蝦膏煮成的醬汁已是絕配

❤️主菜可以點黑豚肉或牛柳
牛柳另外可以點薄燒或厚燒
厚燒比較著重肉味和口感
薄燒油脂較香,配以蔥花蒜片味道比較豐富

❤️炒飯|炒什菜
但還是忍不住把整碗飯吃得乾乾淨淨

炒菜加了日式的辣椒醬增加了不了風味

❤️還有濃濃的奶白色魚湯作結尾

2024-11-26 109 浏览
一反都市速食既文化,同廚師面對面既鐵板燒反而為一餐普通既午飯增色不少。若然你想小酌一杯,我諗遇到好時機了。經理趁機介紹左唔同酒品,除左有梅酒同聖誕限定mindful sparks,各樣口味既gin都有。我地食左柚子gin,本身好鍾意酸味味既味道,加埋清新既感覺,口味一流。等緊食物既時候有啲乾果可以解下饞。前菜系核桃同小乾魚。及其開胃。食鐵板燒既樂趣系除左你可以親身同廚師經理煮嘢食既過程,更加可以appreciate食材既新鮮。南非鮑魚拿出來既時候仲郁黎郁去,可想而知有幾新鮮。烹飪過程完全沒有調味料,但係卻正正試到海水的鹹味同鮑魚本身鮮甜既味道。一啲都唔誇張,鮑魚食唔少,但係咁樣煮法都係第一次食,實在大開眼界同驚為天人。唔難想像,和牛medium 你完全感覺到入口即溶。一碗好既乾爽既炒飯其實好考究功夫。再食新鮮蔬菜清下腸胃。甜品當然都唔少得,好驚抹茶會苦澀,但係完全無哩個問題啊!Overall, 百分百推介哩間鐵板燒,如果唔想對住個爐,都可以揀望海景既位置,一次滿足你幾個願望!食得好開心!
等緊食物既時候有啲乾果可以解下饞。

前菜系核桃同小乾魚。及其開胃。

唔難想像,和牛medium 你完全感覺到入口即溶。

一碗好既乾爽既炒飯其實好考究功夫。

再食新鮮蔬菜清下腸胃。
甜品當然都唔少得,好驚抹茶會苦澀,但係完全無哩個問題啊!
2024-11-21 195 浏览
真心超抵$800,仲要有新鮮即劏本地花龍蝦。舊年過嚟食虎蝦都要$1380,所以就即刻book位過嚟食最早嗰輪。豆腐和栗,本茹水雲菜配松葉蟹、鮟鱇魚肝醬配鳕魚乾首先有三個前菜,水雲酸酸地、豆腐豆味濃郁、鮟鱇魚肝偏甜,三款唔同味,但都好好食。[刺身]白松露櫻花鯛魚薄切鯛魚片上面加咗松露油同埋淡雪鹽,完全唔似食緊刺身,好似食緊西餐咁樣。[壽司]深海池魚壽司,鰈魚壽司呢兩件壽司都好超班,比得上高質壽司店。深海池魚爽彈鮮甜、鰈魚經過火炙油香十足。自家製漬物都好有心思,每一款都好好食三文魚籽配北海道帆立貝用紫菜汁拌鮮香嘅牛油帶子,再加入三文魚籽,之前食過超好食,果然係本店嘅名菜。本地花龍蝦睇住佢新鮮剝殼,起咗啲龍蝦膏,再煎香啲龍蝦肉混合龍蝦膏蒜蓉一齊再炒。喺佢面前真係香到不得了。美國牛柳兩個人share可以試晒厚燒同埋薄燒,我覺得薄燒比較好食。鐵板炒飯呢個又係佢哋嘅手本名菜。將櫻花蝦炸到香脆,之後放返喺炒飯面。可以保持佢口感之餘,又夠蝦嘅香味。鐵板炒什菜炒芽菜最講火候,炒得啱啱好季節濃魚湯食完熱氣嘢飲返碗濃湯就最舒服。[甜品] 抹茶布甸抹茶味濃,但係又好滑

[前菜]
豆腐和栗,本茹水雲菜配松葉蟹、鮟鱇魚肝醬配鳕魚乾

[刺身]

[壽司]
深海池魚壽司,鰈魚壽司

自家製漬物都好有心思,每一款都好好食

[鐵板燒]

本地花龍蝦

美國牛柳

兩個人share可以試晒厚燒同埋薄燒,我覺得薄燒比較好食。

鐵板炒什菜
炒芽菜最講火候,炒得啱啱好

[吸物]
季節濃魚湯
食完熱氣嘢飲返碗濃湯就最舒服。

[甜品]
抹茶布甸

抹茶味濃,但係又好滑
2024-11-15 268 浏览
今年生日,我去了這間鐵板燒餐廳慶祝,真的是一次非常棒的體驗!整個晚上都充滿了歡樂和驚喜,讓我印象深刻。首先,餐廳的環境非常舒適,裝潢時尚又帶點溫馨的感覺,讓人一進去就感到很放鬆。最特別的是,他們有一個特色平台,可以欣賞到美麗的景色,更增添了用餐的氣氛。再來就是食物的部分,每一道菜都非常精緻美味,食材新鮮,烹飪技巧也十分高超。廚師在鐵板上展現精湛的廚藝,就像一場精彩的表演,讓人看得目不轉睛。而且,廚師和經理都非常幽默風趣,不時跟我們互動,講笑話,讓整個用餐過程充滿了歡笑聲。除了美食和環境之外,餐廳的服務也讓我非常滿意。服務員態度親切,細心周到,總是能及時滿足我們的需求。最讓我驚喜的是,吃完飯後,他們竟然還請我們去一間卡拉OK房繼續歡唱,還提供免費的飲料!這真是太棒了,讓我們可以盡情享受歡樂時光,一直玩到很晚。整體而言,這次的生日慶祝非常成功,這間鐵板燒餐廳的氣氛、食物、服務都超出了我的預期,真的是物超所值!我一定會推薦給我的朋友和家人,讓他們也能體驗這間餐廳的美好。下次有機會,我一定會再次光顧!

$2000
2024-11-14 215 浏览
宴.鐡板燒位於天后亨環‧天后24樓,最近推出咗「感謝際限定大激賞」套餐,聽到呢個消息我立刻就去試啦!以下就同大家分享一下我嘅用餐體驗。三款前菜首先上嚟嘅三款前菜,包括京都豆腐、日本海雲同鱈雪。京都豆腐非常滑,口感柔軟,配上少少醬油,味道清新又好味。日本海雲新鮮爽口,帶有一點海味,食落去好開胃。至於鱈雪,炭燒得正好,外脆內嫩,味道濃郁,真係一啖接一啖。白松露九洲真調簿切接住有白松露九洲真調簿切,呢道菜真係高級到無話,白松露香氣四溢,肉質鮮美,搭配松露醬,味道更加提升,真係食到令人陶醉。深海池魚壽司,炙燒左口鰈魚深海池魚壽司就係另一個驚喜!炙燒嘅左口鰈魚外層微焦,魚肉滑嫩,搭配米飯,真係一流!每一口都食到魚的鮮味,真係食得好開心。六款漬物六款漬物就係一個好配搭,各種口味都有,清新又開胃,特別適合搭配主菜,令整餐更加均衡。野生半邊龍蝦然後就係野生半邊龍蝦,肉質彈牙,加上少少蒜蓉,食落去完全無法抵擋,真係一口接一口,唔夠真係唔行!北海道帶子海苔配三文魚籽北海道帶子亦非常出色,搭配海苔同三文魚籽,味道層次豐富,口感滑順,食完之後真係想再嚟多一盤!原燒/薄燒牛柳原燒牛柳真係唔可以錯過,肉質鮮嫩多汁

三款前菜

白松露九洲真調簿切

深海池魚壽司,炙燒左口鰈魚

六款漬物

野生半邊龍蝦

北海道帶子海苔配三文魚籽

原燒/薄燒牛柳
原燒牛柳真係唔可以錯過,肉質鮮嫩多汁,燒得剛好,搭配少少醬汁,味道非常好。薄燒牛柳亦係一絕,肉味更加突出,兩種風味都值得一試。

鐵板櫻花炒飯
鐵板櫻花炒飯係配搭,飯粒炒得粒粒分明,口感好,仲有一啲櫻花味道,真係好特別!

鐵板炒雜菜
鐵板炒雜菜都好新鮮,色彩繽紛,保持住原汁原味,真係令整餐更加豐富。

自家製黑豆抹茶布甸
最後,甜品方面,自家製黑豆抹茶布甸滑順,抹茶味道剛好,不會太甜,令人好滿足。

整體而言,宴.鐡板燒嘅「感謝際限定大激賞」套餐真係值得一試,食物質素高,味道驚喜,服務又好,環境亦非常舒適。如果你想享受一頓高質素嘅鐡板燒,呢度絕對唔會令你失望!我下次一定會再返嚟,試下其他菜式!