2024-09-27 361 浏览
🌠bar台鐵板燒試過,但睇住日落食鐵板燒就真係第一次!🌉餐廳最近有感謝祭限定大激賞,每位$800 加一就可以享受到別出心裁既高級美食,兩小時既人生享受~最特別係除左鐵板燒仲有刺身 壽司,一次過滿足哂所有願望🌟🌟先來個季節前菜3點,有黃豆味既豆腐(連芥末)、酸甜既水雲菜立連沖繩蟹肉、薯仔沙律北海道刺身白松露樱花鲷魚薄切,鯛魚配上雪鹽帶出鮮味;師傅刀工純熟切得非常簿😘🌟壽司有大池魚壽司,鯡魚壽司,肉質鮮嫩肥美,油脂豐富🐠🌟自家製漬物就可以清清喉嚨,開始進入熟食之旅🦦🌟野生生猛龍蝦好彈牙,以海膽汁調製,切到一粒粒食野好方便,而且仲可以加少少檸檬汁帶出鮮甜既味道🦞🦞🌟三文魚籽配北海道帆立貝,美國牛柳&西班牙黑毛豬🥩大大粒既帆立貝上面仲有三文籽,綠色既係海苔汁,配搭好特別呀美國牛柳有一粒 好有口感 半生熟最後仲有西班牙黑毛豬 🐽配上炸蒜片 岩鹽🌟鐵板炒飯粒粒分明 大量大量櫻花蝦、香蔥🍚🌟鐵板炒什菜 簡單既芽菜都盡量功夫 因為有自家製醬料, 食哂~🥒🌟最後仲有湯 & 抹茶布甸💚抹茶布甸好濃好滑,賣相好別緻食左兩個幾鐘, 真係好滿足!!
🌠bar台鐵板燒試過,但睇住日落食鐵板燒就真係第一次!🌉
最特別係除左鐵板燒仲有刺身 壽司,一次過滿足哂所有願望🌟

🌟壽司有大池魚壽司,鯡魚壽司,肉質鮮嫩肥美,油脂豐富🐠

🌟自家製漬物就可以清清喉嚨,開始進入熟食之旅🦦

🌟三文魚籽配北海道帆立貝,美國牛柳&西班牙黑毛豬🥩
大大粒既帆立貝上面仲有三文籽,綠色既係海苔汁,配搭好特別呀
美國牛柳有一粒 好有口感 半生熟
最後仲有西班牙黑毛豬 🐽
配上炸蒜片 岩鹽

🌟鐵板炒飯粒粒分明 大量大量櫻花蝦、香蔥🍚

🌟最後仲有湯 & 抹茶布甸💚
抹茶布甸好濃好滑,賣相好別緻

食左兩個幾鐘, 真係好滿足!!
我朋友今個月生日,趁我放假尊登請佢出嚟食飯,知佢喜歡食好嘢,所以我都唔敢怠慢,蒐集晒所有資料,搵到呢間日本餐廳,應該合佢心意。 呢間位於天后地鐵站附近嘅日本鐵板鐵,位置很好找。而且餐廳景觀一流,面向整個維多利亞港,而且佢哋嘅午市套餐極之抵食兼好好味。➰ 季節前菜 * 京都豆乳,上層甘粟煮加埋枝豆蓉 呢個豆乳嘅豆味好香濃,又帶有甘粟嘅香甜。* 核桃小女子小女子即係日本魚仔,把魚仔酥炸後,再加甜醬油煮成,再配合埋核桃食,口感酥脆之餘又帶點甜味。➰ 季節刺身兩款* 深海池魚 師傅教先食較為淡味嘅深海池魚,魚味好鮮甜。* 太刀魚師傅把太刀魚面層用岩鹽微微燒過,令到魚嘅油脂味更香濃。➰ 精選壽司兩款* 烏賊壽司烏賊切成絲上面再加一層師傅自己磨成嘅蝦碎,夠晒鮮美兼彈牙。* 目光魚壽司師傅把目光魚微燒過,上面再加上蔥花,食落有好香嘅油脂味,蔥花嘅加入更能提香。➰ 帆立貝配鮮海苔呢個帆立貝係北海道出品,超大隻兼好厚肉,師傅把帶子煎香後,再搭配埋三文魚籽,口感夠晒鮮嫩清甜。而帶子下面更有清甜嘅海苔湯汁,令整個口感層次更為豐富。➰ 沙巴虎蝦師傅把沙巴大虎蝦煎到好香口,而蝦肉夠晒鮮甜味美,醬汁方面就係用咗

➰ 季節前菜
* 京都豆乳,上層甘粟煮加埋枝豆蓉
呢個豆乳嘅豆味好香濃,又帶有甘粟嘅香甜。
* 核桃小女子

➰ 季節刺身兩款
* 深海池魚
師傅教先食較為淡味嘅深海池魚,魚味好鮮甜。
* 太刀魚
師傅把太刀魚面層用岩鹽微微燒過,令到魚嘅油脂味更香濃。

➰ 精選壽司兩款
* 烏賊壽司
烏賊切成絲上面再加一層師傅自己磨成嘅蝦碎,夠晒鮮美兼彈牙。
* 目光魚壽司

➰ 帆立貝配鮮海苔

➰ 沙巴虎蝦
師傅把沙巴大虎蝦煎到好香口,而蝦肉夠晒鮮甜味美,醬汁方面就係用咗蝦頭嘅膏加埋牛油煮製而成,好鬼香濃。

➰ 香煎鵝肝
師傅把鵝肝煎到外焦里嫩,油而不膩,再搭配埋師傅特製嘅醬汁,更能中和鵝肝嘅油膩感。

➰ 美國牛柳 (厚燒 + 薄切)
厚燒 ~ 師傳把牛柳煎到5成熟,肉質夠晒彈牙多汁。
薄切 ~ 師傅把薄片牛肉捲埋蔥同蒜再煎香,令到口感層次更豐富,味道夠晒香濃。

➰ 鐵板炒飯
師傅首先把櫻花蝦炒香,跟著再把雞蛋加白飯炒好,再加埋剛才炒香咗嘅櫻花蝦落去再炒,整碗炒飯呈現金黃色,炒到夠乾身,而且櫻花蝦炒到卜卜脆,好鬼香口。

➰ 炒什菜
師傅把芽菜炒到好乾身,再配合埋師傅自家製嘅炸蒜同香蔥製成嘅醬料,每啖都好鬼惹味。

2024-09-24
  • 炒什菜
  • 帆立貝配鮮海苔
  • 野生大虎蝦
  • 鵝肝多士
2024-09-19 344 浏览
生日飯,我哋訂咗OpenRice$1988鵝肝龍蝦餐,龍蝦身做了刺身浸冰水上碟,中size西澳龍蝦, 蝦肉尚算新鮮,但係去到食甜品先知道原來這一隻龍蝦糕頭同埋爪要另外加錢先有得享用,從未試過日式鐵板燒龍蝦頭同身分開收費,基本都會用上蝦膏炒,同埋蝦頭蝦身啲肉可以做麵豉湯,反而尾二跟一個完全冇相關嘅魚湯!就係因為呢個消失咗嘅龍蝦蝦頭,的確有啲失望!

$1988
2024-09-17 364 浏览
前幾日去左間位於天后既鐵板燒餐廳座位以廚師吧枱為主,可以欣賞到師傅席前料理既過程。食材高質,服務滿意。當日有兩抬客人慶生,氣氛滿滿。季節前菜(三點)京都豆腐口感非常綿密,黃豆味道濃厚,加左芥末提鮮。水雲菜帶黏滑口感,味道酸酸甜甜,十分開胃。師傅加上沖繩蟹肉絲作點綴🦀。明太子薯仔沙律北海道微辣明太子混合軟腍薯仔,配搭完美!白松露櫻花鯛魚薄切師傅以純熟刀工切出晶薄透光既魚片。產地源於日本九州既鯛魚,顏色粉嫩配上白松露油、淡雪鹽同埋食用紫蘇花,魚肉細緻彈牙,十分鮮味。 深海池魚壽司深海池魚本身已經調左味,肉質鮮嫩肥美,油脂豐富濃郁。醬油漬右口魚魚邊壽司右口魚肉質非常滑嫰,油脂感爆燈,絕對令人回味無窮!野生生猛龍蝦龍蝦鮮味濃厚,非常新鮮爽口彈牙,肉質緊實有嚼勁,以海膽汁調製,食到我地舔舔脷。三文魚籽配北海道帆立貝北海道帆立貝大大粒,肉質鮮甜,厚實彈牙。以海苔調製而成既醬汁,每一啖都充滿清新既味道。加上三文籽滿滿魚油滲進口中,多層口感,太邪惡🤣!鐵板燒牛肉分別有厚燒或者薄燒,我地各叫一款share🤩。師傅會問客人想要牛既生熟程度,我地就揀左五成熟。薄燒牛有著霜降般既油花分怖,軟嫩又多汁,牛味濃郁
前幾日去左間位於天后既鐵板燒餐廳

季節前菜(三點)
京都豆腐口感非常綿密,黃豆味道濃厚,加左芥末提鮮。
明太子薯仔沙律
北海道微辣明太子混合軟腍薯仔,配搭完美!

白松露櫻花鯛魚薄切
彈牙,十分鮮味。

深海池魚壽司
深海池魚本身已經調左味,肉質鮮嫩肥美,油脂豐富濃郁。
醬油漬右口魚魚邊壽司
右口魚肉質非常滑嫰,油脂感爆燈,絕對令人回味無窮!

野生生猛龍蝦

三文魚籽配北海道帆立貝

鐵板燒牛肉

薄燒牛有著霜降般既油花分怖,軟嫩又多汁,牛味濃郁,捲住炸蒜片同埋青䓤,膩感減低。

厚燒牛柳十分柔軟,入口滿腔油花,可以簡單搭配岩鹽、蒜片或者昆布一齊食。我就最鐘意岩鹽,甘鹹慢慢地滲入味蕾,將油膩化為美味😋!

鐵板炒飯
日式炒飯粒粒分明,不黏糊之餘仲要夠鑊氣!師傅充分展現功架,加入蛋醬、大量櫻花蝦、香蔥等炒成,啖啖都充滿蛋香!

鐵板炒雜菜
自家製醬料以炸蒜、薑葱頭等調製而成,惹味但唔辣,可以話係日式XO醬,絕對誠意十足,芽菜變得更加惹味!

抹茶布甸
抹茶味甘香濃郁,黑豆軟腍竟然有啲似紅豆🤩。

2024-09-13 424 浏览
上次食過另一間餐廳的鐵板燒愛上了,很快便再尋找了另一間同樣出色的宴.鐡板燒。我們選的午市套餐既有刺身壽司,又有鐵板燒,又可以再次把全部款式試上。季節前菜是沖繩水雲,淮山切成幼絲放在上面,味道酸酸的很開胃。旁邊有核桃小女子,是將小魚乾炸酥之後,使用醬油煮到入味,然後再拌上大粒核桃、白芝麻調製而成,非常酥脆爽口。季節刺身是深海池魚和金目。先吃淡味的深海池魚,再吃較為濃味的金目鯛。金目鯛外皮稍為燒過,令其油脂香味更濃更香。旁邊配上的比較特別是蓮芋,清淡香甜。精選壽司有帶尾魷魚及牙帶魚。先吃淡味的魷魚,再吃較為濃味的牙帶魚。魷魚切絲令進食更方便,上面鋪的蝦粉是炒後曬干再磨成粉的,製作功夫繁複。牙帶魚則輕輕燒香,很不錯呢﹗餐廳此時會附上清口腔及解膩的小食,非常甜心。鐵板燒方面,在要選擇的菜式上我跟老公當然各選其一,可以試到全部款式嘛。沙巴虎蝦煎得很香,再用自身蝦膏放上面,香味四溢,蝦膏在口腔回甘。帆立貝配鮮海苔,上面擺放了魚子,不知為何可以這麼香甜呢,鮮海苔一口不剩全喝光。法國鵝肝多士配藍苺醋,旁邊還有兩塊超甜美的柑肉。鵝肝厚身油脂豐富,柑肉甜甜的非常解膩。美國牛柳厚燒我們選擇了五成熟,一口咬下

餐廳此時會附上清口腔及解膩的小食,非常甜心。

美國牛柳厚燒我們選擇了五成熟,一口咬下去非常軟腍,旁邊的蒜片是師傅自家製,如果覺得味道不夠還可以沾海鹽,但我覺得不用沾已經很夠味。洋蔥絲可以配柚子醋,不會生吃完也不會有口氣。

鐵板炒飯用上大量櫻花蝦,所以整個飯非常香口和充滿口感。配上海帶面豉湯,一點也不會死鹹。

最後的炒什菜可以伴和餐廳自家製蒜蓉醬,令整個菜味道提升,十分惹味。

餐廳環境很舒適,吃完很滿足,性價比不錯﹗

2024-09-11
2024-08-26 415 浏览
呢間鐵板燒日式餐廳喺亨環‧天后頂樓,有吧枱同少量卡位,先入到去就俾佢個維港無敵大海景🌊吸引住,望住中環灣仔方向,完全冇遮擋,景觀一流!約朋友嚟慶祝,可以望住廚師即席製作料理,仲有得嘆埋個靚靚海景,成個體驗一定超好!------------------------------🍳◖感謝祭限定大激賞◗ $800套餐包咗前菜、刺身、壽司、鐵板燒、湯同甜品,原價$1200,而家感謝祭$800就可以試到!🥗/前菜前菜擺盤夠精緻,由左下角順時針食起。京都湯葉口感似腐竹,豆味濃;水雲菜配日本蕃茄夠清新,酸酸地十分開胃;汁煮黑梅貝🐟/白松露櫻花鯛魚薄切長崎縣真鯛薄切,配上白松露油同淡雪鹽,最後灑上紫蘇花,賣相一流!先食到松露嘅香氣,再有淡淡鹹味帶出鯛魚嘅鮮味,就咁食都已經好正🍣/壽司有深海池魚同醬油漬右口魚。先食淡口啲嘅深海池魚,口感軟糯;右口魚輕輕炙燒過,入口魚油香更出,口感軟滑仲附上自家製漬物🍱,苦瓜漬物第一次食,味道微苦酸酸地,唔太食苦瓜都接受到~🔥/鐵板廚師開始大展廚藝,順序由帆立貝、澳洲龍蝦、牛柳、炒飯、炒雜菜開始食。🦞澳洲龍蝦好新鮮,師傅將活生生嘅龍蝦拆肉,先將蝦膏煎出嚟,再將啲蝦膏味道迫返
🍳◖感謝祭限定大激賞◗ $800
套餐包咗前菜、刺身壽司、鐵板燒、湯同甜品,原價$1200,而家感謝祭$800就可以試到!

🥗/前菜

🐟/白松露櫻花鯛魚薄切

🍣/壽司

🔥/鐵板

🦞澳洲龍蝦好新鮮,師傅將活生生嘅龍蝦拆肉,先將蝦膏煎出嚟,再將啲蝦膏味道迫返入去,食落鮮味十足

🐚北海道帆立貝味道都好豐富,上面放上醃漬三文魚子,食落甜甜地,底層係鮮海苔汁,好似一個湯咁,飲落幾鮮甜

🐂美國牛柳有薄切同厚切,薄切牛肉包住香蔥同蒜片,味道較為濃郁;厚切牛肉相對肉味會較濃,咬落有肉汁,點少少鹽就食得!

🍚鐵板炒飯會先將櫻花蝦炒到脆卜卜,再鋪上蛋炒飯,米飯炒得乾身跳晒舞,簡單配搭但炒得幾香

🥬最後有個鐵板銀芽,芽菜Juicy,配上炸蒜醬油粒,脆脆地、甜甜地,特別好食!

🫕/季節濃魚湯
魚湯奶白色,鮮甜濃郁,有少少黑胡椒嘅辛辣,個人幾鍾意

🍮/甜品
自家製抹茶奶凍,抹茶味濃郁,同奶嘅比例啱啱好,口感creamy軟滑

🌟Encore指數:9/10
2024-08-25 349 浏览
嚟到天后呢間超高質鐵板燒,食個大餐先!1️⃣前菜🌹京都湯葉滑溜富有豆香,入口即溶!再加咗芥末提鮮,更香口🌹本菇水雲菜配日本溫室蕃茄水雲菜酸酸甜甜,好似食緊蒟蒻咁,加埋好鮮香嘅蕃茄,十分開胃🌹汁煮黑梅貝呢款成隻貝上,再加海鹽托底,造型好靚師傅煮足三個鐘,令貝身好淋,又有黑梅甜味滲出2️⃣刺身🌹白松露櫻花鯛魚薄切薄切晶瑩剔透,淡雪鹽&白松露香氣十足,賣相份外夢幻高貴;魚身又比想像中彈牙3️⃣壽司🌹大池魚壽司白身魚,魚香味濃,魚身質感厚實🌹鰈魚壽司即係火炙右口魚邊,一上碟已經聞到火炙香氣!呢款油脂感較重,加上濃郁嘅醬汁,十分香口再以自家醃製洋蔥點綴🌹自家製漬物可以邊食鐵板燒,邊解膩!4️⃣鐵板燒🌹三文魚籽配北海道帆立貝海苔高湯味道濃郁,就咁飲已經好正,再加上自家製三文魚籽,鮮香再提升一個層次,而帆立貝煎得好好,外脆內軟,既保留到貝身嘅鮮味,外皮亦做到焦脆嘅效果,無得彈🌹野生生猛龍蝦師傅係面前即劏的龍蝦,鮮味爆燈!爽彈的龍蝦球仲保持到好嫩的肉質,師傅爆炒番龍蝦本身嘅蝦膏,令味道更香濃惹味🤤 每啖都有滿滿嘅蝦膏!不須另外調味都已經好正🌹美國牛柳二食🌟薄切牛牛肉有嚼口之餘,當牛油迸發,再被巨量好惹味的香蔥蒜味索番
嚟到天后呢間超高質鐵板燒,食個大餐先!
1️⃣前菜

🌹京都湯葉
滑溜富有豆香,入口即溶!
再加咗芥末提鮮,更香口

🌹本菇水雲菜配日本溫室蕃茄
水雲菜酸酸甜甜,好似食緊蒟蒻咁,
加埋好鮮香嘅蕃茄,十分開胃

🌹汁煮黑梅貝
呢款成隻貝上,再加海鹽托底,造型好靚
師傅煮足三個鐘,令貝身好淋,又有黑梅甜味滲出

2️⃣刺身
🌹白松露櫻花鯛魚薄切
薄切晶瑩剔透,淡雪鹽&白松露香氣十足,
賣相份外夢幻高貴;魚身又比想像中彈牙

3️⃣壽司
🌹大池魚壽司
白身魚,魚香味濃,魚身質感厚實

🌹鰈魚壽司
即係火炙右口魚邊,一上碟已經聞到火炙香氣!
呢款油脂感較重,加上濃郁嘅醬汁,十分香口
再以自家醃製洋蔥點綴

🌹自家製漬物
可以邊食鐵板燒,邊解膩!

4️⃣鐵板燒
🌹三文魚籽配北海道帆立貝
海苔高湯味道濃郁,就咁飲已經好正,
再加上自家製三文魚籽,鮮香再提升一個層次,
而帆立貝煎得好好,外脆內軟,
既保留到貝身嘅鮮味,外皮亦做到焦脆嘅效果,無得彈

🌹野生生猛龍蝦
師傅係面前即劏的龍蝦,鮮味爆燈!
爽彈的龍蝦球仲保持到好嫩的肉質,
師傅爆炒番龍蝦本身嘅蝦膏,令味道更香濃惹味🤤
每啖都有滿滿嘅蝦膏!不須另外調味都已經好正
🌹美國牛柳二食
🌟薄切牛
牛肉有嚼口之餘,當牛油迸發,
再被巨量好惹味的香蔥蒜味索番,成舊擺入口,大滿足!

🌟厚切牛柳
5成熟燈芯牛肉睇樣已經感覺到好食
焗過再煎特別香口,咬開係好Juicy的牛汁,牛味格外香濃

🌟最後再食番個洋蔥沙律,小清新
🌹鐵板炒飯
師傅好慷慨咁加左海量櫻花蝦,簡單食材但香氣十足😀
成碗飯用珍珠米炒到粒粒分明,蛋香四溢,
係每口都非常扎實的美味

🌹鐵板炒什菜
用鐵板方式炒到芽菜好乾身,同時炒出什菜的菜汁
配搭由芝麻製成的蒜蓉醬,香口惹味,一口接一口

5️⃣吸物
🌹季節性魚湯
聞落已經有好濃烈的魚味,飲落膠質糊口,
以呢碗熱辣辣的濃郁魚湯作結,oishii 💯💯💯😇

6️⃣甜品
綠茶黑豆布甸
估唔到咁絲滑,呈半液體狀態
奶香同綠茶味重,加埋小黑豆點綴,更加香甜

套餐做緊優惠價$800/位(另收正價加一),實在太抵食!
2024-08-19 367 浏览
真係好好彩我去到嗰陣仲有位,今晚係全場爆門。一去到嘅時候師傅已經好努力咁樣準備緊陣間嘅食材。今日天氣冇話特別好,雖然有海景,但冇日落,下次一定要喺好天嘅時候再嚟多次。我哋揀咗一個餐,主打有龍蝦又有牛嘅,仲再加埋其他高級食材,睇完個餐牌都已經肚餓成餐飯我覺得有幾樣嘢係我特別特別鍾意食,首先係個刺身,新鮮得來,佢加咗一啲白松露去點綴,吊起咗魚肉嘅鮮味。兩個壽司都係各有精彩,因為輕輕燒過一下,所以佢嘅油脂出晒嚟,食完之後你真係會再食多幾舊。扇貝係刺身級別嘅,所以食落零舍嫩滑。去龍蝦膏炒埋一齊嘅龍蝦肉就自然係重中之重,龍蝦肉食落爽口彈牙,上面也滿晒龍蝦膏嘅醬汁,好惹味。我同朋友一個人揀咗燒牛一個人揀咗厚切牛,廚師幫我哋Max咗埋一齊,所以我哋兩樣嘢都試得到綠色牛入邊就多咗啲蔥香,揀咗五成熟。厚切牛睇個厚度會好咬唔郁,但係一啲都唔會。牛肉好細膩無筋

扇貝係刺身級別嘅,所以食落零舍嫩滑。
2024-08-18 372 浏览
🌟池魚壽司,一嚟到賣相非常靚仔,一食落口池魚既肉質非常鮮嫩肥美,而且有脂厚油香口感,入口魚既油甘香細膩,再加埋壽司飯,簡直冇得輸!非常有驚喜,我同朋友都非常鍾意呢一個池魚壽司!🌟日本帶子,餐廳用咗海藻再加埋少少清酒去烹調呢一個北海道嘅帶子,帶子嘅味道非常出色,佢嘅肉質好細嫩,第一啖咬落去就有出散發鮮甜美味既味道,成個口感做得唔錯,而且食得出食材本身非常新鮮!🌟澳洲龍蝦,一嚟到就見到餐廳喺自家嘅魚缸上面拎起呢一隻龍蝦,確保真係每一隻生猛,亦都係扎扎跳,睇落都知道非常新鮮!澳洲龍蝦肉肥美,肉質亦都非常飽滿多汁,口感既滑又彈牙!餐廳用咗最簡單嘅烹調方法,用咗本身龍蝦頭嘅膏,條配出呢一個龍蝦嘅醬汁。成個龍蝦嘅擺盤亦都非常靚,忍唔住即刻攞電話出嚟打咭,餐廳亦都成隻龍蝦肉起咗出嚟,每一啖啖啖肉非常正,呢一個菜嘅質素非常高!🌟薄燒美國牛肉,美國牛肉嘅油香非常好,而且佢嘅油花分布非常靚,我哋都非常鍾意餐廳加咗日本嘅香蔥同埋乾蒜,令到成個口感更加提升,味道上亦都非常好食!🌟櫻花蝦炒飯,廚師非常細心,會問我哋有冇啲乜嘢特別嘢唔食,炒飯上邊有大量嘅櫻花蝦乾,撈埋炒飯一齊食,真係非常好食,有滿滿嘅櫻花蝦味道,

🌟櫻花蝦炒飯,廚師非常細心,會問我哋有冇啲乜嘢特別嘢唔食,炒飯上邊有大量嘅櫻花蝦乾,撈埋炒飯一齊食,真係非常好食,有滿滿嘅櫻花蝦味道,而且炒飯都做得非常乾身,每一粒飯都做到粒粒分明嘅效果,非常考驗廚師嘅功力,非常好食!

🌟自家製漬物,餐廳有多種嘅自家製漬物,鍾意食嘅朋友都唔可以錯過,個人嚟講非常鍾意食佢嘅蘿蔔,非常爽口,作為前菜嚟講非常開胃!

總括嚟講餐廳嘅食物質素非常高,鐵板燒呢一個質素都唔算太貴,大家唔可以錯過!
2024-08-16 264 浏览
又有景,啲野食又正到無朋友既鐵板燒算係難求,但依間位於銅鑼灣既高空餐廳就做到🔆當日同屋企人食咗佢哋既感謝祭限定大激貫set,( 原價$1150,現每位$880❗️)有我personal favourite :勁鮮甜既澳洲龍蝦又有煎得啱啱好,同三文魚籽夾埋一齊好match 既煎北海道帆立貝、同去鐵板燒必食既美國牛柳做主打,啲美國牛柳既肉味重得來又無日本和牛咁肥,3樣野加埋真係一次過滿足唒我胃部3個願望!另外作為前菜刺身既白松露櫻花鯛魚係可以balance 返啲燒物,令到成餐飯唔會太油膩,加埋其他漬物、主食(係櫻花蝦炒飯,但我已經唔夠位post 同食)同甜品,整體來講我好滿意呀😆!

2024-08-13 295 浏览
呢日黎到天后食飯, 為左慶祝友人生日,一早已經訂好左枱! 準時赴約! 食鐵板燒其中一個最好既好處就係同師傅有互動, 睇到佢地做緊乜, 佢都會問我地有咩食有咩唔食, 佢亦都睇我地食野既時候就知我地中意食D 乜~ 呢日我地揀左食呢個dinner special set! 呢個SET 一人$1380, 真係有好多野食, 食到最後真係超滿足, 一開始就有前菜,佢既前菜擺盤都非常之靚! 魷魚令人驚喜! 跟住就係令和怪物, 呢款蠔勁大隻!個咀再大都一啖食唔哂隻蠔, 要分起碼兩啖, 可想而知隻蠔既size係幾咁巨型! 味道好好! 跟住就係佢個吞手魚卷,同平時唔同既係佢用左雪魚片係底, 成件事好特別, 味道好突出!跟住就係帶子、虎蝦、鵝肝、牛! 友人既牛係薄切,我既係厚切, 食到落口真係不得了… 全部都好好味… 食材本身好新鮮, 味道好好, 跟住鵝肝係超大舊… 食落口真係巨滿足!炒飯、炒雜菜、魚湯全部都好出色, 最後以抹茶甜點作結,真係冇得挑剔!

2024-08-09 2233 浏览
不愧是香港的人氣鐵板燒,就算是工作天也座無虛席,一入店內就被一線無遮擋海景吸引住,看着維港景用餐特別寫意-我們說的午市套餐 性價比好高包括前菜 刺身 壽司主菜嘅鐵板燒仲有海鮮 鵝肝 牛柳仲可以一邊享受咁靚嘅海景448 一位 物有所值今日嘅前菜係靜岡溫室蕃茄配搭了少許淡胡椒 更能夠食到蕃茄的鮮甜北海道白粟米,口感很清甜第一道菜是刺身 深海池魚和醬油漬金目鯛油甘魚腩和金鯛都很新鮮魚油很香,很豐富最深刻的菜式是帆立貝配鮮海苔自家醃製的三文魚子不會太鹹 更鮮甜加上新鮮的海苔和鮮熬上湯出汁帆立貝的鮮味更出色鐵板美國牛柳 加上蒜片真係好惹味蒜片都係自家製 食唔停口火候亦都會根據你嘅喜好我哋揀咗五成熟鵝肝多士係厚切配上意大利黑醋可以減低油膩感覺擺盤都係超靚薄燒牛柳配上蔥燒好香仲有我最鍾意嘅沙巴虎蝦完全沒有浪費蝦頭的蝦膏調味好好食 少許新鮮檸檬汁溫和好香濃啊最後仲有櫻花蝦鐵板炒飯喎,傳統味噌湯整個體驗都是非常滿意希望下次朋友可以再請我食晚餐試吓啦
我們說的午市套餐 性價比好高
包括前菜 刺身 壽司
主菜嘅鐵板燒仲有海鮮 鵝肝 牛柳
仲可以一邊享受咁靚嘅海景
448 一位 物有所值

今日嘅前菜係靜岡溫室蕃茄
配搭了少許淡胡椒 更能夠食到蕃茄的鮮甜
北海道白粟米,口感很清甜

第一道菜是刺身

仲有我最鍾意嘅沙巴虎蝦
完全沒有浪費蝦頭的蝦膏
調味好好食 少許新鮮檸檬汁溫和
好香濃啊

最後仲有櫻花蝦鐵板炒飯喎,傳統味噌湯
整個體驗都是非常滿意

• 沙巴虎蝦
  • 美國牛柳
  • 醬油漬金目鯛
2024-08-04 349 浏览
這間鐵板燒在平日的晚上全場爆滿超唯美的日落海景盡收眼簾想吃的話,記得提早預約哦現在他們在進行優惠鐵板燒經典套餐由$1150 減至$800 每位整個套餐吃下去完全是飽到走不到🥢前菜京都湯葉配馬糞海膽、本茹水雲菜配日本溫室蕃茄、汁煮黑梅貝前菜擺盤非常精美 湯葉配馬糞海膽 味道鮮甜 水雲菜酸酸甜甜 黑。梅貝肉質爽口彈牙🥢白松露櫻花鯛魚薄切刀工超好的薄切鯛魚 配上白松露鹽 白松露味道在口腔溢出 更加帶出魚的鮮甜🥢大池魚壽司、左口魚壽司池魚壽司非常肥美 入口即化火灸的左口魚壽司 油脂充足 在口中化開 十分美味👍🏻🥢三文魚籽配北海道帆立貝師傅用恰當的溫度 將帆立貝烤成焦脆的外表 刺身級的帆立貝裏面環保持住軟軟的肉質 配上自家製略帶甜味的三文魚子 一口下去,非常有層次感 非常出色👍🏻🥢澳洲龍蝦師傅將龍蝦的膏拆出 作為龍蝦肉的醬汁 龍蝦肉非常彈牙爽口 配上香濃的龍蝦膏醬汁 令人回味無窮🤤🥢美國牛柳 (可選厚切/薄切)我們各自嘗試了一個厚切和薄切不怕吃生的 非常建議點選三成熟肉質會比較細嫩 厚切的牛柳 非常軟腍 咬下去肉汁非常充足👍🏻而薄切中間會夾着一些蔥花等等的調味 完全是另一個口感🤤 兩個都是我吃過

這間鐵板燒在平日的晚上全場爆滿
超唯美的日落海景盡收眼簾
想吃的話,記得提早預約哦

現在他們在進行優惠
鐵板燒經典套餐由$1150 減至$800 每位
整個套餐吃下去完全是飽到走不到
🥢前菜
京都湯葉配馬糞海膽、本茹水雲菜配日本溫室蕃茄、汁煮黑梅貝
🥢白松露櫻花鯛魚薄切
🥢大池魚壽司、左口魚壽司
池魚壽司非常肥美 入口即化
火灸的左口魚壽司 油脂充足 在口中化開 十分美味👍🏻
🥢三文魚籽配北海道帆立貝
🥢澳洲龍蝦
🥢美國牛柳 (可選厚切/薄切)
我們各自嘗試了一個厚切和薄切
不怕吃生的 非常建議點選三成熟
肉質會比較細嫩 厚切的牛柳 非常軟腍 咬下去肉汁非常充足👍🏻而薄切中間會夾着一些蔥花等等的調味 完全是另一個口感🤤 兩個都是我吃過鐵板燒最好食的牛
🥢鐵板炒飯
這個鐵板炒飯,師傅加入大量櫻花蝦 一點都不手軟 每一口飯都伴隨着櫻花蝦的香味
🥢鐵板炒雜菜
不要看小這個雜菜旁邊的辣椒醬 自家製的辣椒醬非常惹味

🥢季節濃魚湯
魚湯非常香濃 魚味十足👍🏻
🥢精選甜品
我們這天吃的是綠茶布甸 奶味和抹茶的味道調製得剛剛好
推薦指數: 🌟🌟🌟🌟/5
📍宴.鐡板燒 (亨環‧天后) (天后)
🔎天后電氣道54號亨環‧天后24樓
2024-08-02 253 浏览
黃昏時間嚟到呢間餐廳食鐵板燒,望住個大海景Chill住咁享受佢既感謝祭鐵板餐🍽️前菜京都湯葉,本茹水雲菜配日本溫室蕃茄汁煮黑梅貝🍽️ 白松露櫻花鯛魚薄切灑上白松露油同海鹽,離遠就已經嗅到好香既松露味,配埋海鹽食落口又突出到松露既香味又可以帶出鯛魚既清甜🍽️大池魚壽司,鰈魚壽司🍽️鐵板燒澳洲龍蝦,三文魚籽配北海道帆立貝🍽️鐵板燒美國牛柳鐵板燒既海鮮用肉類都好正,值得一提既係我同友人都食牛,所以就推介我地一個嗌厚切一個嗌薄切,可以Share食到兩款唔同既美國牛。我就鐘意厚切多啲,牛味好濃。朋友就鐘意薄切因為燒出晒佢既油脂,好香🍽️鐵板炒飯,鐵板炒什菜食到最後有炒什菜可以清下個口,炒飯炒得粒粒分明,唔覺意就食晒成碗飯好飽😂🍽️季節濃魚湯魚湯係全晚最驚豔既一道菜,飲得出濃濃既魚味,好清甜一啲都唔油膩

🍽️前菜
京都湯葉,本茹水雲菜配日本溫室蕃茄汁煮黑梅貝

🍽️ 白松露櫻花鯛魚薄切

🍽️大池魚壽司,鰈魚壽司

🍽️鐵板燒澳洲龍蝦,三文魚籽配北海道帆立貝

🍽️鐵板燒美國牛柳

🍽️鐵板炒飯,鐵板炒什菜

🍽️季節濃魚湯

餐廳係天后站一出行幾步就到既亨環頂層落地大玻璃可以睇到維港兩邊既景色 日落時份好靚⛅坐定定睇日落咸蛋黃 心情即時大好 🤣無論係吧枱&四人枱 都可以放鬆咁睇到靚靚景我地揀左坐吧枱 睇師傅大顯身手🥰晚餐有幾款套餐 食物既種類數量各有不同我地就揀左感謝祭優惠套餐 👍🏻開始鐵板燒之前 仲有前菜 刺身 壽司最後有熱湯&甜品 好豐富 一定夠飽🥳師傅控制火喉功力好好 仲幾TALK得食物質素不在話下 每款食物都配左獨特醬料 擺盤精美 睇到都心情舒暢海鮮類特別高質 一定要試下😝💥前菜三點京都湯葉 即係日式豆腐皮 黃豆香十足 口感嫩滑本菇水雲素麵配靜岡蕃茄 略酸好清爽 食埋好開胃汁煮黑梅貝 細細但味道不俗 仲好彈牙添🐚💥刺身 白松露櫻花真鯛薄切薄切四片 加左白松露油&淡雪鹽 幾特別配搭真鯛柔軟口感 餘韻有陣陣既白松露香 💥特選壽司深海池魚配柚子胡椒 醋飯夠熱 帶出清香魚味鰈魚配洋蔥汁 即係右口魚裙邊 魚油香突出 滿滿既油脂感🔥鐵板燒💥三文魚籽配北海道帆立貝帆立貝整得表面焦香脆口浸係海藻清湯 配埋自家醃製三文魚籽 自然既海水咸鮮味突出 食落仲有帆立貝既甜味 😛💥澳洲龍蝦新鮮撈上黎既龍蝦 即刻處理 勁新鮮🦞🦞
餐廳係天后站一出行幾步就到既亨環頂層
落地大玻璃可以睇到維港兩邊既景色 日落時份好靚⛅