2024-11-12
回娘家食完飯,細妹話附近開左間超好味嘅店,所以就帶我去食返轉。這間店就由下午五點開始,主打台式,唔想食凍嘅仲可以有季節限定暖笠笠系列,另外仲有啲台灣炸物小食添。店內嘅可以選黑糖或者蔗糖,而且甜度亦也可以依自己口味選擇微糖、半糖、少糖和正常糖,實在太貼心了,啱晒我依啲又要為食得嚟又怕食得太甜嘅人…哈哈哈。店姨姨仲話佢地嘅豆腐花、麻糬、布丁同埋綠茶凍都係佢地自家制,係佢地店中皇牌。我就嚟一個麻糬Go Go 糕自選三款配料,揀左配上小芋圓、布丁、綠茶凍加個榴槤雪糕再配上黑糖半糖。麻糬真係冇得頂,佢口感超級Q彈有嚼口,而且非常好滑身,仲有濃郁嘅糯米香味。小芋圓煙煙韌韌,布丁口感絲滑,綠茶凍茶味清甜同時亦相當滑身,再配上榴槤雪糕,真係口感超豐富,令我一食難忘。細妹就來一客仙草傳說嘅自選三款配料,揀左配上小芋圓、布丁同埋蘆薈,配上蔗糖半糖。蔗糖相對地比較清甜,幾樣嘢加埋唔會好甜,加埋滑嘟嘟嘅仙草,超級煙韌既小芋圓同埋新鮮爽有咬口嘅蘆薈粒,細妹話超正。最後我就嚟多支店主姨姨極力推介嘅佢地自家制嘅香水檸檬鴨屎香, 鴨屎香嘅茶底好香綠茶香味,飲落亦有回甘味。酸甜嘅香水檸檬味道,再加有百香果嘅酸甜,飲落絲
最後我就嚟多支店主姨姨極力推介嘅佢地自家制嘅香水檸檬鴨屎香, 鴨屎香嘅茶底好香綠茶香味,飲落亦有回甘味。酸甜嘅香水檸檬味道,再加有百香果嘅酸甜,飲落絲絲酸甜,清爽度十足。