2024-05-07 697 浏览
母親想試新酒樓,於是選了家居軒。之前未去過,到的時候才知道是地庫酒樓,因為不夠通風,有點噏臭味,印象分打了一折。選了晚市自選套餐,是日燉湯加錢轉杏汁燉白肺湯,味道濃厚,非常滋潤。清蒸沙斑龍躉仔,四人餐來說算是大大一條,吃得出新鮮,蒸的時間也拿捏得非常好。紅燒BB鴿,燒得過燶,肉質比較乾,有點可惜。南乳燥齋煲,南乳味道調得非常好,粗齋也很腍身,適合長輩吃。燒汁益菌牛柳粒,非常軟腍,牛柳粒肉味亦不錯。

紅燒BB鴿,燒得過燶,肉質比較乾,有點可惜。

南乳燥齋煲,南乳味道調得非常好,粗齋也很腍身,適合長輩吃。

燒汁益菌牛柳粒,非常軟腍,牛柳粒肉味亦不錯。
2023-12-10 1130 浏览
請了1位沒禮貌態度惡劣的知客趕客,坐在樓上,完全趕客,以至客人不想去光顾,但食物是沒有問題。食物品質可以,而下午茶平宜,最错是請错了知客,因为附近食品算多,這樣将自己客人推走了。
2023-07-17 1863 浏览
📍呢間酒樓其實喺我屋企附近,不過因為佢間舖地庫,個門面又唔係好起眼,所以住咗喺度好耐先至去食。第一次落到地庫,原來個舖頭都幾大,仲要幾多人食。我係下午茶嘅時間去,啲點心好抵食,兩個人買單都唔使$200,講緊已經計埋加一茶錢。食物質素方面唔算係好標青,但係絕對對得住呢個價錢。如果要我揀一樣比較好食嘅,我會覺得係廈門炒米粉,我去兩次都有嗌呢一碟炒米粉。留意番嘅係星期六日佢哋都會有下午茶,不過可能每樣點心要加多兩蚊,不過總體嚟講都係好抵食!推介指數:8/10
食物質素方面唔算係好標青,但係絕對對得住呢個價錢。

推介指數:8/10
2023-07-16
2023-01-11 2489 浏览
今晚去咗天后一間酒樓「家居軒」食晚飯,我哋叫咗一個12位嘅套餐「富費榮華全包宴 $2,880」菜單包括:1️⃣ 大富大貴3小碟 (鎮江餚肉、素鮑片、干煸四季豆)2️⃣ 上湯焗波龍伊麵3️⃣ 翡翠炒鴛鴦蚌片4️⃣ 手工糖醋花枝球5️⃣ 極品鮑參翅肚羹6️⃣ 清蒸大海沙巴躉清蒸大海沙巴躉 蒸得剛剛好,肉質鮮甜又美味7️⃣ 鮮茄魚湯南瓜翡翠8️⃣ 鮑螺一品滑雞煲9️⃣ 瑤柱蛋白炒飯🔟 家居蟠桃整體來講:食物及分量都OK,套餐茶芥全免、還包括獅威啤酒或汽水共12罐,埋單平均每位$240

菜單包括:
1️⃣ 大富大貴3小碟 (鎮江餚肉、素鮑片、干煸四季豆)
素鮑片

手工糖醋花枝球

5️⃣ 極品鮑參翅肚羹
極品鮑參翅肚羹

6️⃣ 清蒸大海沙巴躉
清蒸大海沙巴躉 蒸得剛剛好,肉質鮮甜又美味
清蒸大海沙巴躉

🔟 家居蟠桃
家居蟠桃

2023-01-04
2022-05-19 2616 浏览
今天去天后下午茶!兩人在一時45分到等到2点入座!人也不少!環境一般般但味道很不錯!叫了7个点心!出点心也很快!灌湯飽有少少魚翅味味道好!上素粉粿包滿好味!牛肉球滑,鮮竹腐皮卷好味,蝦餃王多汁但較貴亦好味!魚肚棉花雞滑!芝士蘿蔔絲酥一般只是微温!其他十分熱!
2022-05-19
  • 灌湯飽
  • 牛肉
  • 上素餃!
2021-04-22 3127 浏览
環境不錯,坐位不會太擠迫,衛生ok。食物方面性價比算高,點心和小菜都不錯,不過我最喜歡那裡的燒味和燒雞,本身燒味和燒雞味道已經不錯,而附上的醬汁和一般酒樓的有一些不同,也很好味。中午餐後也會送中式糖水,糖水也很好吃,總體來說非常抵食
環境不錯,坐位不會太擠迫,衛生ok。
食物方面性價比算高,點心和小菜都不錯,不過我最喜歡那裡的燒味和燒雞,本身燒味和燒雞味道已經不錯,而附上的醬汁和一般酒樓的有一些不同,也很好味。中午餐後也會送中式糖水糖水也很好吃,總體來說非常抵食
2021-01-23 2677 浏览
疫情影響,少左出去食野,真係有啲疲勞。難得一個天氣咁好既星期日,唔出去真係好浪費,所以今日同老婆去大坑走返轉先🤗我地先去天后廟,然後再去搵野食,本來想試下🌋鹹蛋肉餅飯,但老婆有啲意見,因為佢好想飲茶🫖,早講嘛😅⋯行返出去英皇道,經過一間門面好低調既酒樓,通常呢啲都係高手,就會下佢🤣。呢間酒樓係地牢,係舊式酒樓但地方好闊落,老婆見到U形卡位即刻Bling Bling🤩。野食方面整體都唔錯,尤其是燒味,真係有驚喜(有幾押韻喎🤣)。開頭睇餐牌大中小點價💲,最貴都係廿幾蚊,心諗有冇咁平呀⋯ 原來好多點心係✌🏻件😅。大坑係一個美食角度,但飲茶🫖地方確實唔多,呢間大坑區代表,雖不驚艷但不遜色👍🏻。而我,真係會為左佢個✌🏻拼麵返黎🤩。

燒味✌🏻拼

燒味✌🏻拼
珍寶🍤餃皇
蠔皇鮮🎋卷
蟹籽🔥賣皇  &  鮮竹🐮肉球
On a regular Thursday, I went to this restaurant for lunch at about 12 45. It wasn't my first time there, I've been there about 4 or 5 times. There were many people, but there were also many tables so it didn't feel packed or loud. You indicate directly on the menus what you want to order, which I think is quite environmentally friendly as it doesn't require lots of paper. The staff were helpful, clearly knowledgeable about the dishes they have and also kind and friendly to everyone. The environment is nice as well, with TVs put on silent. Food did not take too long to arrive, probably less than fifteen minutes. In general, the warmth, presentation and taste were all good. We ordered many dishes and they seemed quite worth it. We were there for about an hour in total, and left feeling full and content with the meal. Overall, the dishes aren't anything special, but I would go back again.
蝦餃
馬拉糕
2020-06-11
馬拉糕
2020-06-07 1710 浏览
今日我的外甥生日,父母選了在這裏慶祝。這裏以前一直是我們家庭聚會的地方。但今次真的大失所望。點了半圍酒席套餐,有燒味拼盤,龍蝦伊麵,竹生雞絲翅,西蘭花炒象拔蚌,蒜蓉蒸帶子,沙律蝦球,番茄南瓜湯小白菜,附送炒飯和壽包加甜品,約1700元一圍,價錢算是化算。但食物質素卻一般。龍蝦伊麵的龍蝦幾乎沒有蝦肉。肉非常少但殼卻非常多。雞絲似淡然無味,蒸帶子味道也不夠。其他餸菜不過不失。不知道是否因為價錢便宜的關係有點偷工減料。不過整體服務還是可以的。

2020-06-06
生日
用餐优惠
優惠券
2019-07-24 3015 浏览
今日去完銅鑼灣行街 經過天后就入咗呢間酒樓飲茶 要注意如果帶BB車或者行動唔方便 佢有電梯可以搭㗎 (因為酒樓要落一層)2點鐘嘅時間 都唔係好多人睇下啲餐牌先我地三個人叫咗兩個飯 三個點心🌀揚州炒飯飯偏油膩 都幾多蝦粒 $5x 大大碟 好抵食叉燒飯 $18我專登叫咗瘦叉 叉燒好lum身 同入味 大大碟!超抵食 ❗️點心:菜苗餃皮唔厚 都算多餡料 唯一係覺得塊皮好多油點心:蘿蔔糕通常叫蘿蔔糕都有3件 佢得兩件咋 普通啦 不過不失仲叫咗個牛肉球 遲上無影到相 都係普通小插曲: 因為我地有BB車 BB訓梗教 我地擺左係一邊 我同工人夾住bb車 職員話咁樣危險 叫我地搬去另一邊 好細心👍🏻整體黎講 價錢優惠 地方闊落 職員友善 😌

2點鐘嘅時間 都唔係好多人

通常叫蘿蔔糕都有3件 佢得兩件咋 普通啦 不過不失

仲叫咗個牛肉球 遲上無影到相 都係普通

整體黎講 價錢優惠 地方闊落 職員友善 😌
2019-04-22 2084 浏览
餐廳定位: 全都可以賣點:價錢相對可以接受,地域優勢價錢:可以接受食用方式:外賣,堂食Wifi:內有wifi上菜速度:一般15分鐘左右奉送:茶水,餐具,調味料(額外收費),小食裝修:普通茶樓,不是很大,餐廳在地下一層,需要走樓梯,但有電梯燈光:柔和噪音:一般,可以接受溫度:適中服務質素:服務員充足,勞累,敏捷,貼心,竟然記得我們來過,說我們好久沒來了。點菜:菜式: 多人套餐,每人平均吃過150左右。過敏原:花生,蔥,洋蔥,海鮮優惠:看照片謝謝你的閱讀與留言因為我是邊吃邊寫的窮忙學生,所以統一用一個格式,再按需要作小許更改。
餐廳定位: 全都可以
賣點:價錢相對可以接受,地域優勢
價錢:可以接受
食用方式:外賣,堂食

Wifi:內有wifi
上菜速度:一般15分鐘左右
奉送:茶水,餐具,調味料(額外收費),小食

燈光:柔和
噪音:一般,可以接受
溫度:適中

點菜:
菜式: 多人套餐,每人平均吃過150左右。
過敏原:花生,蔥,洋蔥,海鮮
優惠:看照片

2018-08-11 2865 浏览
早上同細妹飲茶!兩個人叫吾得多野我們點了一盅排骨飯。加點豉油後,肉的香味同飯的香味隨著豉油的豉味得再高層次!而且排骨粒粒有肉!還有應有的鮮肉味道牛肉腸粉。 再加上芝麻油及豉油的香,味道絕對是甜美最重要的就是牛肉夠滑。雞扎一片用味精醃的雞肉, 有芋頭, 東菇及魚肚!是餡料正宗的雞扎綿花雞整碟仔點心,看起來就不夠棉花了,而且魚肚發得未夠,但雞肉,吃得出是雪藏的雞肉,味道清但鹹不過,算是有雞味既....提外話綿花雞,是一個很懷舊的點心,今時今日,好多新式的酒樓都會以懷舊點心的形式。重新包裝這綿花雞,換上了無骨的雞肉!更加之好味道。總結味道,環境,感覺是一般!住在天后,要飲茶是沒選擇否則就要行到去炮台山...
早上同細妹飲茶!
兩個人叫吾得多野
我們點了一盅排骨飯。

加點豉油後,
肉的香味同飯的香味
隨著豉油的豉味得再高層次!
而且排骨粒粒有肉!
還有應有的鮮肉味道
牛肉腸粉。
再加上芝麻油及豉油的香,
味道絕對是甜美
最重要的就是牛肉夠滑。
雞扎一片用味精醃的雞肉,

有芋頭, 東菇及魚肚!
是餡料正宗的雞扎
綿花雞整碟仔點心,

看起來就不夠棉花了,
而且魚肚發得未夠,
但雞肉,吃得出是雪藏的雞肉,
味道清但鹹
不過,算是有雞味既....
提外話綿花雞,
是一個很懷舊的點心,
今時今日,好多新式的酒樓
都會以懷舊點心的形式。
重新包裝這綿花雞,
換上了無骨的雞肉!
更加之好味道。
總結味道,環境,感覺是一般!
住在天后,要飲茶是沒選擇
否則就要行到去炮台山...
2017-08-18 4013 浏览
  週末的晚上, 到處都難找位, 忽然想起朋友介紹的家居軒, 這裡位置不錯, 都是在港鐵站附近,  早三天打電話訂了位,  不用等就可以入座, 地方不算大, 裝修也尚且過得去, 因為沒有廳房的設備, 如要多人的聚會, 他們用紅帳簾作間格. 話說回來, 他們的出品, 真的不錯, 不單止色香味全, 可以說是抵食兼大件, 請看付圗, 四人套餐, 份量足夠, 因此, 介紹給大家分享.
题外话/补充资料: 沒有特別補充
2017-08-05
纪念日
  • 由點心至餸菜都不錯的
2017-08-10 2297 浏览
The food is fabulous. If you happen to be in Tin Hau you have to come down (literally, cos it's in the basement of this commercial building) to this great restaurant. Definitely value for money, and everything is authentic Cantonese. Deserving special mention was the Fried Chicken in fermented red beancurd sauce (南乳吊焼雞). It will make you wonder where this dish had been all your life. Savor the moment, savor every bite! Other dishes are top quality as well. I visit this place at least once a we

Other dishes are top quality as well. I visit this place at least once a week because of the cozy atmosphere, friendly service and great food
  • 南乳吊燒雞  (fried  chicken  in  fermented  red  bean  curd  sauce)
2017-06-28 2043 浏览
第二次黎食晚飯,2次黎服務生都比我感覺好熱情,今次叫左個全包宴,龍蝦伊麵可惜太細碟,一人分得果小小,比起百匯軒差好多,不過味道都算可以接受,但係我家人覺得咸左小小,不過個燒味併盤既燒肉同叉燒都好好味,!其他道菜都不過不失,最後食完,大家都覺得好飽,仲有好幾樣野剩,d服務生好主動黎幫你打包放係後面比你拿!我家人對呢間都覺得唔錯,會再黎食!不過廁所有d細,希住個小朋友去上廁所有d困難,仲有去廁所果一段路既地板有d滑!
2017-06-26
生日