2010-09-09 41 浏览
繼續我的 2010年 3月篇是日相約了同事去黃大仙求簽但時間尚早.. 先去飲茶醫肚選擇了這間.. 不過搵位都搵到想死完全無人理的.. 由行入茶樓這刻開始到自己找到位.. 都無一個人理過....完全無服務可言!!直至坐底之後.. 我地終於被人發現了.. 唔該晒!!!!!
繼續我的 2010年 3月篇

是日相約了同事去黃大仙求簽

但時間尚早.. 先去飲茶醫肚

選擇了這間.. 不過搵位都搵到想死

完全無人理的.. 由行入茶樓這刻開始

到自己找到位.. 都無一個人理過....

完全無服務可言!!

直至坐底之後.. 我地終於被人發現了.. 唔該晒!!!!!
過得去啦..
不過不失..
2010-03-06
$50 (早餐)
2010-07-26 33 浏览
尋日去黃大仙搵我九十幾歲既姑媽飲茶,咪走去富臨試下.點知我第一次去呢間酒樓,相信我以後都唔會自已走去飲.佢地好有問題,係非常有問題,侍應、 以至部長可能至經理.就係因為一碗多出黎既粥就搞到我地掃興,好彩我地有修養,控制住情緒,否則不是破口大罵就是反枱走人.就因為多碗粥,比酒樓既員工問左成五次有多,應該話係查問先啱.係佢地自己搞錯左唔去處理, 反而去執問客人,今時今日咁既服務認真過份.好,就算真係客人寫錯,都唔應該就為左一碗十拎蚊既粥去不停咁打擾客人.今次仲要係佢地自己出錯,仲不停走黎煩住我地,話係咪我地寫錯..真係發佢地顛.好皮氣既我都搞到發晒敏.事件係咁,我地叫左一碗粥,已經黎左仲食晒添,過一陣又送黎一碗,仲要唔係我地叫果款粥,我地咪話佢知黎左啦,個送粥阿嬸就話,唔係喎呢個係咩豬骨粥喎,我地咪話無叫呢款,我地叫既係皮蛋瘦肉粥仲黎左食埋添啦,個碗仲係度未收走.阿嬸唔信仲問我地有無叫左兩碗,天呀!都話無呀,咁佢先走. 點知轉頭黎個寫單既,又問碗係我地喎,都話唔係囉,我地既黎左仲食左啦,有碗係度証明.點知佢又問我地係咪寫左兩碗呀或者寫左兩次,真係火都黎埋, 都話無囉,要點呀! 我地一定唔

事件係咁,我地叫左一碗粥,已經黎左仲食晒添,過一陣又送黎一碗,仲要唔係我地叫果款粥,我地咪話佢知黎左啦,個送粥阿嬸就話,唔係喎呢個係咩豬骨粥喎,我地咪話無叫呢款,我地叫既係皮蛋瘦肉粥仲黎左食埋添啦,個碗仲係度未收走.阿嬸唔信仲問我地有無叫左兩碗,天呀!都話無呀,咁佢先走. 點知轉頭黎個寫單既,又問碗係我地喎,都話唔係囉,我地既黎左仲食左啦,有碗係度証明.點知佢又問我地係咪寫左兩碗呀或者寫左兩次,真係火都黎埋, 都話無囉,要點呀! 我地一定唔會認,我地真係無寫錯或寫多.佢走左啦,點知, 登登登登~~~HELP! 再黎一個著黑衫再高層D既大姐走黎,拎住我地張點心紙又再問我地,你地有叫粥喎?我夠知我地有叫啦,不過唔係后尾黎果款, 我地果款已經食左,個碗仲係到 (我地突登唔比收走, 做証據),咁係咪你地寫左兩張點心紙呀,吹佢個脹,佢都傻傻地,如果兩張佢就拎晒黎啦,點心紙係佢地手架麻,咁點解拎一張過黎啫,有無諗過先問呢?真救命!我地就同佢講,你地已經黎問左幾次啦,我地解釋左幾次,唔好再問啦!哈,真係無當我地有講野,仲要繼續過黎問,想用皮勞轟炸我地令我地認左佢定啦.彩佢地都傻.如事者,已經不停咁黎打擾左我地有成五次以上啦, 駛唔駛呀! 為左一碗粥, 搞到佢地咁煩忙, 搞到我地咁勞氣.

呢D咁簡單既事,周不時係酒樓都見慣啦.其他酒樓都會話”哦,唔緊要啦!” 就會拎走, 邊有好似佢地咁架~死唔認錯.

後來佢地PRINT左張單出黎睇,一睇就睇知係佢地入錯單啦,將我地叫既鳯爪打錯左豬骨粥,OH! 証據擺明係入錯單.哈..真係講都唔信,佢地仲要繼續話”呢~咪有豬骨粥囉”哈哈~ 真係搞笑! 對住呢班人,真係無言.最後醒佢地知個原因,個女部長先話”哦, 一係咁~佢地入錯單”KAKAKA..笑死, 再繼續無言.最後始終佢地無正式講一聲“對唔住或打擾晒”& 佢地D野食又麻麻地,個廈門炒米炒到好乾,吞到吞唔到咁制.

今餐仲要成三百六十蚊, 十碟點心+廈門炒米 ~~ 貴兼唔抵食! 六個人.

一碗粥, 就可以寫一大篇. 可想而之, 我地受著怎麼樣的對待!
2010-07-25
2010-06-30 25 浏览
今年端午節, 阿媽決定試試富臨d"傻"仔, 平時飲茶, 都對佢好有信心.阿媽買了兩份糭劵, 要起端午節之前換領晒.一張有5隻, 包括king size裹蒸糭, 兩隻咸肉糭仲有兩隻梘水糭.第一次換領, 大概起端午前一個星期,是日午餐:- 裹蒸糭果然king size, 係咸肉糭兩倍大糯米有d魚味, 到底用乜野整呢??餡料唔太記得, 好似有冬菇, 豬肉..... 咸肉糭本人還是喜歡咸肉糭冇乜送, 簡簡單單.用綠豆混埋糯米, 綠豆較多.咸肉糭沾sugar或者豉油, 由細食到大~餡料真係唔好, 有好大舊肥豬肉, 仲有蛋王! 梘水糭咁梘水糭又沾咩來食呢??答案係>> honey哈, 正常, 應該用sugar的, 其實好味咪得囉~~個人唔喜歡食梘水糭, 俾面食了一口.第二次換糭, 係端午節前兩天.當晚我同阿媽如常去到黃大仙富臨領糭,個姐姐話派晒??有冇攪錯!叫我地自己落新蒲崗分店拎喎~~咁如果去到又冇得拎呢?又點先??阿媽提出退錢, 但阿姐話唔得喎. 咁你又冇糭派, 又唔俾退錢, 即係奸商啦最後個阿姐唔知起邊度搵到5隻糭返黎, 但個膠袋係剪開0左既~(正常係一大包5隻糭入埋俾客)係

阿媽買了兩份糭劵, 要起端午節之前換領晒.

第一次換領, 大概起端午前一個星期,

裹蒸糭
果然king size, 係咸肉糭兩倍大

糯米有d魚味, 到底用乜野整呢??
餡料唔太記得, 好似有冬菇, 豬肉.....

咸肉糭
本人還是喜歡咸肉糭冇乜送, 簡簡單單.
用綠豆混埋糯米, 綠豆較多.
咸肉糭沾sugar或者豉油, 由細食到大~
餡料真係唔好, 有好大舊肥豬肉, 仲有蛋王!

梘水糭
咁梘水糭又沾咩來食呢??
答案係>> honey

哈, 正常, 應該用sugar的, 其實好味咪得囉~~
個人唔喜歡食梘水糭, 俾面食了一口.

第二次換糭, 係端午節前兩天.
當晚我同阿媽如常去到黃大仙富臨領糭,
個姐姐話派晒??有冇攪錯!
叫我地自己落新蒲崗分店拎喎~~
咁如果去到又冇得拎呢?又點先??
阿媽提出退錢, 但阿姐話唔得喎.
咁你又冇糭派, 又唔俾退錢, 即係奸商啦

最後個阿姐唔知起邊度搵到5隻糭返黎,
但個膠袋係剪開0左既~(正常係一大包5隻糭入埋俾客)
係真係假, 總之有5隻, 我地都收貨.

排後面仲有4~5個客, 有個阿姨話"唔緊要啦咁我聽日先過黎拎"
侍應阿姐"唔得喎, 今日到期喇~~"
無奈的阿姨, 最終結果係點就冇人知喇.

當然, 返到去打開, 係貨不對版啦!
隻裹蒸糭, 俾左咁多錢買, 得番黎既係平日起茶樓叫大點果隻

撇除不友善待遇, 食物本身係ok的.
2010-06-27 8 浏览
今日為慶祝母親大人的生日,衆兄弟一起到此吃晚飯,以往光顧過,食物和服務也不錯........但今晚就非常差的一席菜,鮮鮑魚仔竟要求返煮,仍是未熟,最後,要換過第二度菜........碟菜老都不得了............叫待應跟吓我的order,佢地竟可當面直行,當看不到......最後,叫上甜品,都要叫左3次後,仲話要等多10分鐘 (離晒譜)..........個自稱經理的竟可與隣枱食客駡戰從今我地唔會再此吃晚飯,吃一席2仟幾近3仟的菜,服務咁差,要如此受氣及不好吃
)..........個自稱經理的竟可與隣枱食客駡戰

2010-06-26
庆祝纪念
生日
2010-04-03 21 浏览
因為有魚劵(31/3 頭條日報)剪的,3 個人所以去食下,得喎,魚好滑喎.蒜蓉元貝 有些粉絲墊底 好鮮味好香 點埋豉油仲正生炒骨 幾好味豬爽肉芥蘭煲 油左d味道普通有生果盤(細)
蒜蓉元貝 有些粉絲墊底 好鮮味好香 點埋豉油仲正
生炒骨 幾好味
豬爽肉芥蘭煲 油左d味道普通
有生果盤(細)
2010-04-02
2010-04-02 56 浏览
D野都幾好食,不過D生炒骨就普通左少少喇..個度D服務幾好,所以都值得推薦!!
2010-04-01
海參花菇鵝掌煲--------海參爽口,鵝掌入味
游水海斑-----滑口!!
  • 游水海斑
2010-03-02 18 浏览
今日算係你同我既大日子, 祝你成功!是日午餐:- 蝦腸>> 好大隻蝦, 抵我成日食你~ 蒸牛肉>> 淋左d, 但鬼叫佢平咩. 鮑汁雞腳>> 阿媽必叫, 一個人可以食晒成碗呢 咸水角>> 好想食炸野, 叫了個最平既. 一碟4個, 外皮好脆, 用蒸蛋糕杯仔裝住, 幾cutie. 叉燒包>> 吃了半個, 飽到食唔落喇.. 煎薄餐>> 阿媽突然見到隔離枱食, 自己又好想食. 餡唔夠多, 仲要一半焦一半好似未熟. 素菜餃>> 入面有粟米同菜心粒, 都可以啦. 燒賣>> 大大粒, 如果唔係叫了蝦腸, 我一定點蝦餃呢~以前都唔洗排隊既, 而加要排成個鐘先有位呀, 幾誇張
今日算係你同我既大日子, 祝你成功!

是日午餐:-
蝦腸>> 好大隻蝦, 抵我成日食你~
蒸牛肉>> 淋左d, 但鬼叫佢平咩.
鮑汁雞腳>> 阿媽必叫, 一個人可以食晒成碗呢

叉燒包>> 吃了半個, 飽到食唔落喇..
素菜餃>> 入面有粟米同菜心粒, 都可以啦.
燒賣>> 大大粒, 如果唔係叫了蝦腸, 我一定點蝦餃呢~

以前都唔洗排隊既, 而加要排成個鐘先有位呀, 幾誇張

2010-02-21
2010-01-27 42 浏览
一星期食一次, 感覺好似越來越受歡迎呢?!等位時間變得越來越長, 仲要同人孖枱坐, 真係第一次兩個人, 叫來叫去都果幾樣....是日午餐:- 牛肉腸粉一係就叉燒腸+蒸牛肉...粉皮好滑, 牛肉多. 每次都叫阿姐整多d豉油, 好味道~ 奶皇包雖然唔係流沙包...奶皇又係好滑呀, 而加好少地方整到熱辣辣, d餡又咁滑架喇. 蝦餃冇蝦腸就整個蝦餃囉~一定要沾辣醬, 蝦肉又爽又彈牙! 鮮蝦腐皮卷又係蝦...冇計鍾意食~唔算油, 不過就炸得唔夠透. 可以接受啦眼見員工已經好多好多, 基本上都冇乜人偷懶.(當然有見到師奶們扮做野傾計啦!)服務態度唔可以話好好, 但係唔會扮見唔到已經好開心~

兩個人, 叫來叫去都果幾樣....

牛肉腸粉
一係就叉燒腸+蒸牛肉...

粉皮好滑, 牛肉多. 每次都叫阿姐整多d豉油, 好味道~
奶皇包
雖然唔係流沙包...
蝦餃
冇蝦腸就整個蝦餃囉~
一定要沾辣醬, 蝦肉又爽又彈牙!
鮮蝦腐皮卷
又係蝦...冇計鍾意食~
唔算油, 不過就炸得唔夠透. 可以接受啦

服務態度唔可以話好好, 但係唔會扮見唔到已經好開心~
2009-09-28 11 浏览
呢排黃大仙有慶典,連續兩個星期日食午飯時間富臨都勁多人等位,今個星期又係咁!我張飛仔129號,位小姐先叫緊109..........仲差20個.可能呢間酒樓地方大,唔洗30mins已經入得場喇★起初我地一家人勁愛去海龍嘆茶.貪佢快靚正!之後我地又試過新光,八喜.....再黎到富臨.食過一次之後又去番海龍...嘩~~~都係富臨食過番尋味.而加逢sunday我都一家都會起富臨出現!講到service,最近新黎左個四眼哥哥,態度一流,做野又快手又有禮貌!唔好以為我讚緊後生仔,查實佢年紀應該同我daddy有得揮.連續兩次都係由佢service,希望部長見到,快d升佢就好咯~是日午餐:- 燒腩仔>> 唔知乜事今日特別多人叫呢味,我地都唔執輸!我一個人都食了10件,脂肪超標! 蒸鳳爪>> mummy終於放棄佢至愛的鮑汁雞腳 蒜蓉蒸鮮魷>> 雖然"大點"都真係唔抵,忽然想吃~阿姨拎左鮮竹卷過來,話廚房落錯單.不過好快就換番鮮魷喇~ 雞包仔>> 一籠三個不過mummy太餓未映得切已經食咁一個..雞包仔唔太欣賞,我mummy就超級喜歡! 煎
可能呢間酒樓地方大,唔洗30mins已經入得場喇★

蒸鳳爪>> mummy終於放棄佢至愛的鮑汁雞腳
煎腸粉>> 我妹最愛~~一個人食晒.....碟醬!低b~不過真係好好食!!

今次忘記叫鮮竹卷,我認為係全香港最好吃的!!!!
個皮勁脆!肥瘦分明~
煎腸粉很軟滑
雞包仔~~
鮮魷唔錯!
鳳爪食得太快,掃得一隻咋~
2009-09-27
個皮勁脆!肥瘦分明~
煎腸粉很軟滑
鮮魷唔錯!
鳳爪食得太快,掃得一隻咋~
唔好以為有魚送就會咁着數,點知食到一肚氣,我和屋企人食晚飯,來了個"法式龍蝦球",我地同聲食得出那個肉球都是似"蝦"多過似"龍蝦",咁咪call個女部長問個明白,佢話呢個係"龍蝦"肉,就算我們肯定呢個十足似"蝦餃"的味道,她竟沒有理就走佐! 跟住我地再找個經理投訴,最後他試食後與我們解釋廚房說這真是"龍蝦"肉,幸好他肯取消這個餸,咁條氣都順D!原來未完,第二單事件接種而來,之後我們點了一個"XX泡菜苗",前後吹了兩次,最後我們又試出它竟是一個值$48的浸薯苗,而我們係叫$58的菜苗,叫佐女部長,佢好唔負責咁話"薯苗"咪即係"菜苗"的其中一種,話我地冇講要邊種"菜苗",我真係好鬼嬲,呢個係甚麼服務態度呀,我同佢講你有冇睇劉華廣告,知唔知今時今日的服務態度,唔係咁樣架,最後因為爸爸叫息事寧人,我地才罷休,但真係好憤氣,一定要讓大家知道呢件事!

2009-09-24
重以為有魚送咁着數,點知食到一肚氣,我和兩位朋友六點多去到,起初服務都好好地,點完菜叫了渣西瓜汁,等了一會都未來,以為個服務員沒有落單,再吹個服務員他話以經落了單,又等了十分鍾都未來,又再吹那位服務員,他又話水吧位師父剛剛返到,好我們又等了十分鐘,又再吹那位服務員,他又話渣近渣近,....足足等了三十多分鐘都重未來,連所有菜都吃完,最後再找高級D經理話西瓜汁都未到,她的態度好似不相信我們要等三十多分鐘,重話邊位幇你地落單,我立刻指注那服務員. 這位經理才幇我們去睇睇,原來跟本沒有落單,我立刻話不要,最庆是他們好像當什麼事都沒有發生過咁,以後都不會再去D咁差服務地方.......

邊位幇你地落單,我立刻指注那服務員.

2009-09-21
$80.00 (晚餐)
  • 沒有
2009-08-20 51 浏览
是晚揀左去呢度Dinner,因為朋友話呢間幾好.所以一行五人去.而且地點都適中,大家放工都<就腳>燒鵝:半隻,都幾好味,又唔係太肥,個皮又脆脆地.海斑:由於而家做緊優惠,條魚係用優惠卷換既,所以係免費既...但都好新鮮,又唔係細細條,絕對冇將價就貨.蒜蓉蒸元貝:6隻,隻隻都大大隻ok,個汁又幾好味.芝士焗龍蝦(伊麵底):雖然係例牌,但份量都幾多,略嫌個汁太<流>砂窩雞煲翅:即刻係你面前煮每最少有一大塊翅.個雞湯既味道都幾好...又唔覺得太重味精,所以飲多碗.金銀蛋莧菜:普普通通.
是晚揀左去呢度Dinner,因為朋友話呢間幾好.
所以一行五人去.而且地點都適中,大家放工都<就腳>
燒鵝:半隻,都幾好味,又唔係太肥,個皮又脆脆地.
但都好新鮮,又唔係細細條,絕對冇將價就貨.
蒜蓉蒸元貝:6隻,隻隻都大大隻ok,個汁又幾好味.
砂窩雞煲翅:即刻係你面前煮每最少有一大塊翅.
個雞湯既味道都幾好...又唔覺得太重味精,所以飲多碗.
金銀蛋莧菜:普普通通.
2009-07-12 20 浏览
平日早茶 ------------- 鱆魚肉餅餅, 鳳爪排骨飯 ($5.8 @) --餸ok, 但飯好硬 鮮竹牛肉球 ($7.8)--朋友仔一咬落口就話"苦架", 真係帶少少苦澀, 想取消此款點心, 但店員鍥而不捨再攞過第二碟出來, 朋友仔都話一樣帶苦味, 但店員話: "我地好難取消單, 因經理食過話無問題". 結果換過同價的 柴魚花生粥 柴魚花生粥--柴魚切得好碎, 不過算足料, 成碗粥都好香 潮洲蒸粉果 ($7.8)--皮薄, 餡料豐富, 可惜沙葛係稔的, 一d都唔爽 香煎蘿蔔糕 ($8.8)--做法比較求其, 蘿蔔只是切成幾條粗條, 並沒有將蘿蔔絲均勻混和於糕內, 只是把幾條粗條加入糕內便算 菇粒雞包仔 ($8.8)--個包好實, 蒸得未夠時間 (以上價錢再加一, 茶錢 $6 @)已打消了再來飲早茶的念頭
平日早茶 -------------

鱆魚肉餅餅, 鳳爪排骨飯 ($5.8 @)
--餸ok, 但飯好硬

鮮竹牛肉球 ($7.8)

柴魚花生粥
--柴魚切得好碎, 不過算足料, 成碗粥都好香

潮洲蒸粉果 ($7.8)
--皮薄, 餡料豐富, 可惜沙葛係稔的, 一d都唔爽

香煎蘿蔔糕 ($8.8)

菇粒雞包仔 ($8.8)
--個包好實, 蒸得未夠時間

(以上價錢再加一, 茶錢 $6 @)

已打消了再來飲早茶的念頭
飯好硬, 嚼得頗辛苦
帶苦澀味的牛肉球, 即使換過第二碟都係苦的
好香的柴魚花生粥
潮洲粉果: 沙葛一d都唔爽
煎蘿蔔糕: 糕還糕, 條還條
菇粒雞包仔: 個包又實又硬, 蒸唔夠時間
2009-06-10 11 浏览
今晚係男友爺爺生日,他們叫了一席的海斑宴頭盤係乳豬拼盤, 义燒,海蜇,乳豬都好味呀西芹炒象蚌x, 味道都幾好,食物都好大碟,但配了油炸鬼做配菜就好怪及油炸鬼d味好似變咗咁沙律卷, 有15件, 份量好多呀...抵呀(我食了一件, 好味呀,但好多油炸呀, 好肥呀)翅... d 花膠有點腥, 唔好食, 第一次食翅係"腥"架...差差差.....鮑片鴨掌配蠔油生菜, ok 啦 (普通嘢無特別呀)炸子雞,無雞味.. 一般海斑好大條, 味道好好呀(面珠既肉比我食晒呀) haha....瑤柱菜脯, 好味呀~糯米飯, 人吔話好味, 我太飽無食到壽包, 一般者, 好甜呀....
今晚係男友爺爺生日,他們叫了一席的海斑宴

頭盤係乳豬拼盤, 义燒,海蜇,乳豬都好味呀

鮑片鴨掌配蠔油生菜, ok 啦 (普通嘢無特別呀)

炸子雞,無雞味.. 一般

瑤柱菜脯, 好味呀~

糯米飯, 人吔話好味, 我太飽無食到
壽包, 一般者, 好甜呀....

2009-05-25 7 浏览
富臨d 服務真係差到極!先前我同我家人係個到罷結婚囍酒。佢地由頭到尾的服務真係差到死。令到我D 家人個個好唔開心!食物方面:- 紅脆皮雞個隻雞煮到十分老, D肉硬到好似鐵咁。-翡翠玉環柱甫只係得十件瓜加瑤柱, 下面係一大堆牙菜, 真係唔知佢地係未拜山用! 見到都眼火爆!-甜蜜黃金巻只係好普通既炸蝦球, 仲要有D 係炸到黑焦咁...完全冇賣相!另外係入席時間, 叫D 負責沖茶水同汽水既啊姐沖野飲, 又個個好似失聰咁!當人冇到!真係火到黎! 親身行去叫佢地沖野飲! 仲話頭先個區域已經沖左! 個D 啊姐係未見唔到岩岩有新一批客人入席? 個個又瞎又聾? 仲要繼續行開去, 當你死咁!新娘房方面係完全冇腦!BOOK酒席個時話明會有一間房畀我地, 點知去到一間房都冇!只係得D好似小學既學校入面個D 流動式報告板既板, 圍住一個角落, 就當係新娘房俾我地!D板又矮!下方又要係堵蓋唔到! 整到個新娘房好似開放式咁! 想俾人參觀咩?!當日對新人都很不高興咁講。講真, 人地擺結婚囍酒係一生一次! 遇到呢D 咁既服務質數, 你都冇話唔驚!有諗過去富臨擺酒既人真係要三思喇!
富臨d 服務真係差到極!
先前我同我家人係個到罷結婚囍酒。
佢地由頭到尾的服務真係差到死。
令到我D 家人個個好唔開心!

食物方面:
- 紅脆皮雞
個隻雞煮到十分老, D肉硬到好似鐵咁。
-翡翠玉環柱甫
-甜蜜黃金巻

新娘房方面係完全冇腦!

[真係十分後悔係到擺酒!]當日對新人都很不高興咁講。
有諗過去富臨擺酒既人真係要三思喇!
2009-05-16