2022-04-16 1810 浏览
👩🏻放工同屋企人食點心,揀咗油麻地一間小店。佢哋所有點心都係即叫即做,最近仲有即拉嘅腸粉😍。🥢咖喱魷魚 $28大大碟水魷有五翼兩鬚,份量頗多,爽口彈牙。咖喱醬既有蒜香亦有沙嗲甜味,辣味唔算重。🥢蟹籽燒賣 $28超誇張爆晒餡!爽口彈牙又鮮味。🥢蝦餃皇 $28蝦餃皮厚薄適中,蝦肉餡好鮮甜。🥢糯米雞 $28大大個糯米雞勁多餡。豬肉碎充滿蠔油汁嘅甜味,仲有雞翼同唔少冬菇絲。🥢鴨腳扎 $28鴨腳煮得入味易咬,芋頭口感粉腍。腐皮吸晒蠔油汁,又唔會太油膩。🥢杞子豬膶腸 $30腸粉滑溜夠薄,豬膶粉腍鮮味。

🥢咖喱魷魚 $28

🥢蟹籽燒賣 $28
超誇張爆晒餡!爽口彈牙又鮮味。

🥢蝦餃皇 $28
蝦餃皮厚薄適中,蝦肉餡好鮮甜。

🥢糯米雞 $28

🥢鴨腳扎 $28

🥢杞子豬膶腸 $30
腸粉滑溜夠薄,豬膶粉腍鮮味。
2022-03-24 944 浏览
位處油麻地的小店一間,堂食環境未必是最好,但點心大都是22-28 一籠,非常抵吃老闆娘很有禮貌,服務態度很好食品:蝦餃王$28蝦肉爽口不霉,蝦餃皮適中,味道不會過重味,而且有四隻!方便分享鵪鶉蛋燒賣$24就很傳統的一個點心,蛋香濃郁,燒賣淺色帶鹹香,不會感覺很重味精,正鴨腳扎$28鴨腳入口爽脆,而且不鞋口,芋頭夠粉又沾上了汁,超濃郁美味乾蒸牛肉$24跟山竹牛肉很像的一道菜,點喼汁解了些膩,造成燒賣的樣子,不錯豉汁蒸鳳爪$22同樣入口即溶,鳳爪炆得軟稔,甜香細膩,正蓮蓉包$22餡跟皮厚度適中,不會有只有厚包皮沒有蓮蓉的情況,這個好吃

老闆娘很有禮貌,服務態度很好

食品:
蝦餃王$28

鵪鶉蛋燒賣$24

鴨腳扎$28
鴨腳入口爽脆,而且不鞋口,芋頭夠粉又沾上了汁,超濃郁美味

乾蒸牛肉$24

豉汁蒸鳳爪$22
同樣入口即溶,鳳爪炆得軟稔,甜香細膩,正

蓮蓉包$22
餡跟皮厚度適中,不會有只有厚包皮沒有蓮蓉的情況,這個好吃
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
用餐时段
2022-03-10 571 浏览
屋企人話好耐冇食點心, 有得堂食同埋外賣, 經過點心舖喺油麻地就決定買埋返屋企! 款式算多 ,傳統嘅點心都有! 蝦餃皇 有四隻, 皮薄餡靚,蝦肉質鮮嫩,料好足 ! 😊😊😊 蟹籽子燒賣有四隻大大粒,  入面有鮮蝦,上面有粒粒蟹籽好好食!👍🏻👍🏻👍🏻 豉汁蒸鳳爪 份量好多喎, 鳳爪隻隻大大隻, 好入味😋😋😋 北菇棉花雞 棉花雞雞肉juicy嫩滑, 連棉花食爽口又軟綿綿 😋 鴨腳扎有芋頭喺入面較粉夠淋, 鴨腳都幾好食喎😍 點心即叫即蒸, 返到屋企都仲熱辣辣!👍🏻👍🏻👍🏻

蝦餃皇
有四隻, 皮薄餡靚,蝦肉質鮮嫩,料好足 ! 😊😊😊

蟹籽子燒賣

豉汁蒸鳳爪
份量好多喎, 鳳爪隻隻大大隻, 好入味😋😋😋

北菇棉花雞
棉花雞
雞肉juicy嫩滑, 連棉花食爽口又軟綿綿 😋

鴨腳扎
有芋頭喺入面較粉夠淋, 鴨腳都幾好食喎😍

點心即叫即蒸, 返到屋企都仲熱辣辣!👍🏻👍🏻👍🏻
2022-03-09 394 浏览
今日下午見完客,打算去附近有什麼野食。因為疫情緣故,好多餐廳都沒有開門,廟街只有幾間餐廳開,其中一間就是這間即叫即做點心外賣店,我點了燒賣及叉燒包。首先燒賣,蝦及豬肉都好新鮮,好美味。因為一個人食的關係,吃不到很多食物,最後點了一籠叉燒包。最後我買了一籠叉燒包外賣,這間餐廳所有食物都即叫即蒸,所以非常美味,而且性價比高。叉燒包軟熟,而且裏面叉燒是半肥瘦,口感好。最後同老闆娘傾了計,原來她做了一段時間點心,怪不得做得唔錯。

首先燒賣,蝦及豬肉都好新鮮,好美味。
因為一個人食的關係,吃不到很多食物,最後點了一籠叉燒包。
燒賣
2022-03-09
等候时间
5 分钟 (堂食)
当时想找个店随便吃点,就来到了这里,网上看到过好几次这家店,这次来打卡一波,环境很一般感觉很容易招虫子,店员很耐心的和我用普通话沟通,我吃的时候会跟我说慢慢来别着急,点了一份潮州粉果,和一份叉烧包,配上茶大概吃了一个小时,总体来说餐品和茶味道不错环境需改善。
2022-01-10
等候时间
10 分钟 (堂食)
2021-11-22 269 浏览
釣魚釣天光,7點幾諗住飲個早茶黎到油麻地富記美食,舊式平民點心舖好多街坊隔籬鄰舍同個老細打招呼,好有人情味。一坐低就嗌左我最愛必食既鳳爪排骨,仲有潮州粉果、山竹牛肉球、叉燒包同北菇棉花雞鳳爪唔算太大隻中等size,其他嘢都不過不失。本身諗住嗌金錢肚牛柏葉同最想食嘅咖喱魷魚🦑但老細話因為琴晚禮拜六比人掃曬一問先知原來好多人黎呢度食宵夜,星期五六更加旺場老細話晏啲中午先有,依加太早未整得切阿~唯有下次食試其他!埋單兩個人食左$155,食到好飽既情況下覺得價錢親民性價比高
釣魚釣天光,7點幾諗住飲個早茶
黎到油麻地富記美食,舊式平民點心舖
好多街坊隔籬鄰舍同個老細打招呼,好有人情味。
一問先知原來好多人黎呢度食宵夜,星期五六更加旺場
老細話晏啲中午先有,依加太早未整得切阿~唯有下次食試其他!
豉汁排骨
潮州粉果
北菇棉花雞,山竹牛肉球
豉汁排骨
潮州粉果
北菇棉花雞,山竹牛肉球
2021-09-25 158 浏览
上完堂超級肚餓, 同朋友走咗去食bookmark左好耐嘅富記美食餐廳外表非常地貓, 但裏面嘅點心就幾有水準最重要係開到半夜三間, 最啱大食妹呢啲夜貓子<蟹籽燒賣>蟹籽燒賣唔算好大粒, 但食落啖啖肉, 肥瘦適中<四寶雞扎>四寶雞扎嘅腐皮冇咩炸過, 四寶分別係滑雞、芋頭、火腿肉同豬皮大食妹最愛滑雞, 夠嫩滑<豉汁蒸鳳爪>豉汁蒸鳳爪相對比較普通, 鳳爪有啲有指甲, 清得唔太乾淨<叉燒腸粉>叉燒腸粉係大食妹推介, 好耐都冇食過咁薄嘅腸粉皮雖然叉燒唔多, 但配搭甜豉油非常經典
餐廳外表非常地貓, 但裏面嘅點心就幾有水準
最重要係開到半夜三間, 最啱大食妹呢啲夜貓子
<蟹籽燒賣>
蟹籽燒賣唔算好大粒, 但食落啖啖肉, 肥瘦適中

<四寶雞扎>
大食妹最愛滑雞, 夠嫩滑

<豉汁蒸鳳爪>
豉汁蒸鳳爪相對比較普通, 鳳爪有啲有指甲, 清得唔太乾淨

<叉燒腸粉>
叉燒腸粉係大食妹推介, 好耐都冇食過咁薄嘅腸粉皮
雖然叉燒唔多, 但配搭甜豉油非常經典
  • 叉燒腸粉
2020-12-09 480 浏览
位於「油麻地」「廟街」裡面的小型的中茶食店「富記美食」,雖然樓面有部電視機正在播放新聞報導,幸好當時新聞報導已經接近尾聲,電視機的聲浪又不算非常大,所以我基本上不看新聞的話,就沒有遇上太大問題。另一方面,由於「富記美食」屬於中茶食店,所以食客光顧的時候,每位都需要另外支付港幣五元,作為茶位的費用。不過「富記美食」餐牌也有向食客,提供一般罐裝、紙包或者茶餐廳飲品,就算食客不喜歡飲茶也不成問題。至於我就選擇了享用中茶「壽眉」,起碼「壽眉」屬於「綠茶」茶葉,肯定沒有包含任何提神成份在茶葉裡面。食店很快提供裝滿「壽眉」的茶壺,還有提供讓食客自行洗茶杯和碗筷的膠碗。我自問已經累積了少許,自己一個人飲中茶的經驗,所以即使在「富記美食」需要自己一手包辦清洗茶杯,和碗筷的事前工作,我在過程間也沒有遇上任何疑難,沒有尋求協助的需要。至於食品方面,雖然「富記美食」有提供盅頭飯食品,包括人手手剁「牛肉」製作而成的蒸點食品「牛肉飯」,還有「北菇雞飯」,但是我個人撫心自問,始終還是喜歡食「牛腩飯」多一點。所以我對於整晚晚餐,覺得「富記美食」勉強滿足到我的基本要求,只是欠缺了「牛腩飯」而已。關於「牛腩」那一部分的

所以我對於整晚晚餐,覺得「富記美食」勉強滿足到我的基本要求,只是欠缺了「牛腩飯」而已。關於「牛腩」那一部分的食品,我還是需要在其他地方食店裡面,尋找食店享用「牛腩飯」才能夠解決問題。

總結我在「廟街」「富記美食」裡面選擇的食品,我分別點了兩盅蒸點「盅頭飯」,包括「牛肉飯」以及「北菇雞飯」,另外再選擇了一籠中式「奶皇包」作為甜品

雖然「富記美食」屬於即叫即蒸點心的中式茶店,但是我個人還是比較想先食鹹味點心,然後才慢慢享用壓軸登場甜品「奶皇包」,可惜「富記美食」不像西式餐廳,只能靠食客順序選擇點心,去到最後才點「奶皇包」了。

另外我發現原來「富記美食」裡面的侍應,也會比較貼心地詢問食客,想為自己已選擇享用的「盅頭飯」食品裡面,加入幾多份量的鹹味味道豉油。

我本來對於中式盅頭飯的味道要求,沒有咖喱飯食品那麼高,唯一要求只是要求「盅頭飯」裡面的豉油實際份量,可以儘量淋得比較多一點就已經感到滿足。

不過我後來發現「富記美食」的豉油實際鹹味程度,比起原本預計豉油裡面的鹹味來得更加濃厚,結果我還是選擇倒過多的豉油進入「盅頭飯」裡面。

結果「富記美食」味道偏鹹的豉油,對於飯底味道偏淡的「北菇雞飯」實際影響不大,反而對於飯底味道偏濃,牛肉味道濃厚的「牛肉飯」而言,加入太多鹹味豉油之後,整體鹹味就超出我承受能力極限了。

不過既然要求加入多點豉油的人是我,我始終還是需要承擔「加豉油」這個個人決定的責任。原來「富記美食」的「豉油」實際味道這麼鹹,恐怕享用「盅頭飯」也沒有再加「豉油」需要了。

由於「富記美食」「北菇雞飯」表面上的每一件「蒸滑雞」的實際份量也都頗大,口感頗嫩,所以「蒸滑雞」雞肉勉強還能夠吸收和承受鹹味豉油,沒有令底層白飯味道沒有變得太過鹹,相反「牛肉飯」就沒有這麼幸運了。

「富記美食」製作「北菇雞飯」的師傅,在「北菇雞飯」的「白飯」表面上,鋪滿了大量的肥美啖啖肉「雞肉」,還有一些口感偏向豐厚的「北菇」,兩者也吸收了大量鹹味「豉油」。

不過,「北菇雞飯」表面的「雞肉」,「雞肉」本身的醃漬味道感覺就已經有少許的鹹味,再加鹹味「豉油」調味,結果還只是點綴用途居多,鹹味「豉油」加得太多,「北菇雞飯」最後的鹹味還是變得有點過猶不及。

「富記美食」「北菇雞飯」實際上最後值得欣賞的地方,在於表面上「雞肉」的實際口感包括「雞肉」和「白飯」感覺頗為新鮮,而且「雞肉」沒有夾雜明顯的雪藏味道,「白飯」口感沒有被煮得太軟太爛。
北菇雞飯

至於「北菇雞飯」裡面的切片「北菇」,「北菇」的實際口感感覺頗為彈牙,而且吸收不少從「蒸雞」雞肉裡面滲透出來的「雞油」,令「北菇」的實際味道變得頗甜。

至於「富記美食」「牛肉飯」實際製成品裡面的「白飯」,「白飯」已經把手剁「牛肉」裡面的鮮味,跟豉油鹹味都完全吸收入去,落得太多豉油,到最後結果還是自討沒趣。

「牛肉飯」表面上的免治手打「牛肉肉餅」,「牛肉肉餅」實際口感感覺十分之軟腍,「牛肉」裡面的筋不多,至於「牛肉肉餅」實際上吸收鹹味醬油的實際能力,就沒有「北菇雞飯」的「北菇雞肉」那麼有能耐。

另一方面,我從「富記美食」「牛肉飯」的手打「牛肉肉餅」裡面,食到一些綠色「蔬菜」配料,我估計那些應該是「蔥花」。「蔥花」令「牛肉肉餅」整體牛肉肉味變得濃厚,再加太多鹹味醬油,感覺好像有點多餘。
牛肉飯

而且「牛肉飯」表面「牛肉肉餅」的實際厚度,沒有「北菇雞飯」表面上的「雞肉」肉質那麼能夠吸收鹹味豉油,所以鹹味豉油令「牛肉飯」裡面包括「白飯」在內的實際鹹味味道變得過濃。

或者是我過份低估「富記美食」「盅頭飯」食品實際上吸收肉類配料而得到的肉味跟鹹味,所以才錯誤地選擇了要求加入太多鹹味豉油,導致「盅頭飯」味道變得有點鹹,是我需要承擔的責任。

至於「富記美食」兩款口味「盅頭飯」裡面的實際味道,我個人比較喜歡口感比較肥美飽滿的「北菇雞飯」,多過已經被完全剁成肉餅,口感不及「北菇雞飯」彈牙的「牛肉飯」。

至於「富記美食」廚房裡面提供的鹹味醬油,我覺得醬油實際鹹味程度,比我原本預計的鹹味來得更加厲害,下次享用「富記美食」「盅頭飯」的時候,加醬油還是適可而止好了。
奶黃包

至於我在「富記美食」晚餐裡面,稱得上算是壓軸甜品的點心食品「奶皇包」,「奶皇包」裡面的「奶皇」餡料實際溫度,比我原本預計更加熱,至於「奶皇包」口感比預計來得更加燙口。

但是「富記美食」「奶皇包」實際味道有一個地方值得一讚,就是「奶皇包」餡料裡面,有很多貨真價實,來自被磨碎新鮮「鹹蛋黃」的鮮鹹甜味道。

而且這些鹹鮮甜味道的「奶黃」餡料,以非常流心的半液固體狀態,一直被「富記美食」廚房的點心師傅,收藏在「奶黃包」厚厚的白麵包裡面。

所以享用「富記美食」的「奶黃包」,絕對不能夠因為「奶黃包」看來冰冷的外表而掉以輕心,不要一開始就急於直接咬開「奶黃包」,否則就會像我一樣,被突如其來的灸熱「奶黃」餡料直接燙到口。

由於我沒有選擇一般飲品,只靠享用中式「壽眉」茶作為飲品,所以我最後在「富記美食」結賬需要付的款項總額,比我原本預計便宜了一點點,平均每款食品價錢不需港幣三十元,感覺下次可以再幫襯。
2020-11-19
等候时间
20 分钟 (堂食)
北菇雞飯
牛肉飯
奶黃包
2019-07-24 869 浏览
經過門口,唔係比佢既點心吸引,而係佢寫住奶茶紅豆冰既招牌,咁就引左我去試下依間點心舖!望落走平民路線,點心以傳統懷舊為主,好似鵪𪂹蛋燒賣同臘腸卷,唔係間間點心舖會食到!不過睇真D餐牌,佢既價錢唔算好平,一般都要$25-$30以上!最後嗌左幾款點心同奶茶紅豆冰,佢既奶茶好有紅茶香,有茶記既水準,紅豆甜度適中但無咩豆香,整體黎講係中上水平!依間點心係即叫即蒸,記得嗌左其中一款點心係奶皇包,侍應好細心咁話要食奶皇包先同佢講,佢會一路幫我慶熱!特別推介佢既煎腸粉,看似簡單,但要煎到條條腸粉都咁脆係好難,所以值得一讚!奶皇包係流沙,餡料係偏蛋黃果種奶皇,味道好真實唔假,值得一試!另外佢既牛柏葉、鵪𪂹蛋燒賣都好有水準,雖然係唔算平,但絕對值得!
經過門口,唔係比佢既點心吸引,
而係佢寫住奶茶紅豆冰既招牌,
咁就引左我去試下依間點心舖!
望落走平民路線,點心以傳統懷舊為主,
好似鵪𪂹蛋燒賣同臘腸卷,
唔係間間點心舖會食到!
不過睇真D餐牌,佢既價錢唔算好平,
一般都要$25-$30以上!
最後嗌左幾款點心同奶茶紅豆冰,
佢既奶茶好有紅茶香,有茶記既水準,
紅豆甜度適中但無咩豆香,
整體黎講係中上水平!
依間點心係即叫即蒸,
記得嗌左其中一款點心係奶皇包,
侍應好細心咁話要食奶皇包先同佢講,
佢會一路幫我慶熱!
特別推介佢既煎腸粉,看似簡單,
但要煎到條條腸粉都咁脆係好難,
所以值得一讚!
奶皇包係流沙,餡料係偏蛋黃果種奶皇,
味道好真實唔假,值得一試!
另外佢既牛柏葉、鵪𪂹蛋燒賣都好有水準,
雖然係唔算平,但絕對值得!
2019-06-30
等候时间
5 分钟 (堂食)
2018-04-23 1745 浏览
我算係一個好鍾意食點心既人,由於工作關係,我每日都會訓得好晏,好小會早到起身食點心,所以一向我都鍾情有晚市點心食既地方,今次同朋友去左呢間佢好多年前已經食過既點心店,就由睇餐牌價錢吾算平,點知叫完之後上台份量仲比一般點心店既份量小,我當唐覺得吾係幾抵食,兩個人食叫左岩岩夠飽既份量都要成二百蚊,真心覺得貴,而且食物既味道都係屬於正常味道,吾係特別好食,唯獨係店員既服務態度幾好,但如果以同行比較,下次再食晚市點心我會優先其他餐廳。
2016-03-05 1801 浏览
北茹滑雞盅頭版,大塊雞件啖啖肉,飯香軟熟味道一流,一盅兩件連茶錢都係50大洋,極力推介咖喱尤魚,即叫即蒸,超級好味,去得廟街不能要求環境理想,但小店有如此品質,確係買少見少!
2016-03-04
2014-12-30 1278 浏览
中午時段的廟街, 街中檔口全沒有營業, 只有幾間食肆供應中午飯餐. 天氣清涼, 車又不多(如果無車路更好啦...), 最喜歡坐街邊食. 茶, $3/位 普洱, 好耐無飲普洱了, 發緊夢之下的情況下叫了..... 都唔錯喎....鳳爪排骨飯, $22, 一隻中型鳳爪, 皮彈口, 味道好. 排骨並非最好品種, 但夠多, 肥瘦各佔六四左右, 算唔錯了. 飯身, 平價貨, 煮得也不夠好, 對我而言, 算是偏淋和粉. 整體夠熱, 仍算合格.
2014-12-29