🌟 大角咀有唔少地道美食,而「小島料理」就係其中一間人氣小店 🍣,甚至有知名 YouTube 頻道介紹 🎥。餐廳由兩位後生仔經營,感覺幾有誠意 💪。🍚 西冷丼(並盛)$84西冷牛肉用咗慢煮方式處理,肉質極嫩滑 🥩,熟度剛剛好,保持咗牛肉嘅肉汁。蛋黃同醬汁撈勻之後,為成碗丼飯加添濃郁滑順口感 🍳,同時帶出牛肉嘅甜味 🏆。配菜方面帶有牛油香氣 🧈,特別係翠玉瓜同玉米筍,平衡返牛肉嘅油脂感,細節位做得幾好 👌。餐廳座位唔多,午餐時段經常爆滿 😵‍💫,如果遲嚟要有心理準備排隊 📍。不過以呢個價錢,食到份量咁足嘅慢煮牛肉丼,確實值得一試 💯。

🍚 西冷丼(並盛)$84
2025-03-01 0 浏览
睇網上訪問認識呢間人氣小店,本身都鍾意食慢煮牛所以決定去試吓。平日下午12點到達門口,已經有約10人排隊,12:15開門,啱啱好入唔到第一輪。等到大約12:50入座,和牛丼同埋慢煮牛板腱丼都已經賣晒,嗌咗牛小扒丼(大盛)、慢煮西冷牛丼(大盛)、北海道牛乳蛋捲同埋朱古力味鬆餅,另外2罐汽水。等咗大約5分鐘前菜、飲品同湯都上咗,湯係普通嘅昆布湯,前菜係日式小碟,味道正常。貼心嘅係老闆比汽水我哋嗰陣,每罐都會附有一張紙巾,提醒我哋抹一抹先飲。等多15分鐘左右牛丼都到齊,份量非常足,慢煮西冷有咬口唔會太靭,牛小排油脂豐富但唔會太肥膩,調味亦都適中。另外老闆請咗我哋食一小碟和牛,和牛嘅油脂更加豐富,三種牛各有特色。甜品方面冇乜特別,就係正常預想到嘅味道。最後埋單$290 ,以呢個味道同份量嚟講非常抵食,會想再嚟試吓其他嘢食,唯獨係想食嘅話就真係要早啲嚟排隊喇。
甜品方面冇乜特別,就係正常預想到嘅味道。
2025-02-28
2025-02-28 0 浏览
呢間舖頭較早前我已經book mark左得閒一定要去,最深印象就係出餐個男仔好有禮貌,我哋叫咗奶油咖喱雞飯(呢個係有少少似印度嗰啲有乳酪嗰啲味,但係個味係啱香港人食嘅冇咁辣嘅,唔食得辣嗰啲人都食到)跟住我哋就叫咗一份慢煮牛小排,慢煮牛小排真係好出色,佢哋好細心個牛下便仲有少少西生菜,篤爆隻蛋黃去食嗰個慢煮牛好食,我哋決定下次繼續排隊都會嚟食咁佢先嚟個昆布餐湯同埋個小食都好味,等餐嘅時間唔耐,係恰當嘅,因為我都鍾意同我個小朋友周圍去試吓新嘢食,俾我哋發現到呢間餐廳真係好surprise,我哋決定下次會嚟試埋佢啲甜品,一定要支持都係小店比較有溫度
跟住我哋就叫咗一份慢煮牛小排,
咁佢先嚟個昆布餐湯同埋個小食都好味,
都係小店比較有溫度
2025-02-28
  • 奶油咖哩雞飯
  • 慢煮牛板腱牛丼
2025-02-26 0 浏览
Bookmark咗一段時間終於去到6點幾去到都有人龍了 最後大概排咗個幾鐘鋪面偏細 位置唔多放咗好多公仔 盲盒裝飾超得意叫咗2款牛share👅揀咗最多肉嘅size跟set會有前菜同湯等緊main嘅時候唔會太餓太無聊牛肉排得超靚份量真係好多 味道上唔會太多調味而遮過佢嘅原味好有嚼口又唔會太un整體份量都好多🤰🏻1人應該食唔晒呢個size 最後仲食埋個甜品cream好滑 不過成件係算light 飽到捧住個肚走每枱其實都會食個幾鐘起跳🥹因為份量好多好彩呢間係冇限用餐時間
Bookmark咗一段時間終於去到

cream好滑 不過成件係算light 飽到捧住個肚走

每枱其實都會食個幾鐘起跳🥹因為份量好多
好彩呢間係冇限用餐時間

2025-02-20 0 浏览
店舖位置非常少,令人龍很長,中午1:15去到大約要等1個多小時,入到去有客人食完都唔願意走,之後排隊的客人都放棄了。即使食物質素非常好,但係呢個安排上面可以改善,限制客人用餐時間!而且店舖收15:00,早了2小時排隊都已經售罄很多牛,令食客無法滿足預期的期望😓
2025-02-20
午餐
小店店面比較小,所以吃飯時間到訪排隊時間較長。店鋪主打慢煮牛丼和一些日系食品,而且包含湯和前菜,可以根據自己食量選擇份量~✿慢煮牛板腱牛丼(並盛)首先賣相已經超吸引,慢煮牛整齊地鋪在飯上面,還配有生蛋黃、乳酪醬和配菜,牛板腱顏色粉嫩,肉質軟淋,不會有筋,而且肉的份量也很足夠,加上生蛋黃和乳酪醬拌飯真的超滿足,就連旁邊的配角翠肉瓜和粟米仔也很好吃!!推薦!!

✿慢煮牛板腱牛丼(並盛)
值得等又親民又高質的小店[小島料理]🍽慢煮牛丼 $78 (並盛)🥩🍚用慢煮方法烹調西冷丼,可保持肉質新鲜又嫩滑。牛肉每一片也好入味,好易入口。 配菜有翠玉瓜,粟米仔,日本蛋🥚。有餐前小食和清湯,飯也加入日本醬汁,好野味。一口牛加一口飯,真係回味再回味😋北海道牛乳蛋卷 $14蛋糕軟綿綿中間好多cream,飯後甜品也不錯👍日本豆乳 $12睇左社交平台 介紹左2個後生仔後,好欣賞他們的毅力👏當日大約下午5:30到,大约有6個人排隊,6:10開始派餐纸。接著入去餐廳,內得14個座, 裝修擺設也很日式又有好多可愛公仔擺設🎎。他們得2個人所以要耐心等呀。📍大角咀富多來商場二期58號
值得等又親民又高質的小店[小島料理]🍽

慢煮牛丼 $78 (並盛)🥩🍚

北海道牛乳蛋卷 $14
蛋糕軟綿綿中間好多cream,飯後甜品也不錯👍

日本豆乳 $12

睇左社交平台 介紹左2個後生仔後,好欣賞他們的毅力👏

📍大角咀富多來商場二期58號

2024-11-08
用餐优惠
現金券
2024-11-13 6779 浏览
睇完YouTube 介紹決定試下呢間人氣餐廳,係門口暴晒個幾鐘就係想試吓個慢煮西冷牛丼,點知不外如是,名過如實,西冷牛完全無肉味,感覺只係用平價西冷肉整出嚟,但真心食一次就夠。

慢煮西冷牛丼大盛
2024-11-12
2024-11-01 6746 浏览
尋日中午專程係炮台山過到嚟大角咀食試下最近勁hit嘅慢煮牛。去到發現已經排緊長龍。最後排咗一個鐘左右終於輪到我叫左個慢煮西冷大盛,青蘋果汁同芝士撻。慢煮西冷令人驚艷,確實值得排一個鐘隊兩個人撐起間店,確實辛苦,樣樣嘢都親力親為,大家想食好西都要畀多啲耐性

2024-10-31
  • 慢煮牛丼
  • 慢煮西冷牛丼(大盛)
2024-10-31 5785 浏览
之前看左youtube mill milk介绍呢間位於大角咀慢煮牛日式小店,係由2位年青人👬用心經營創業,決定去試,一去到,見到大排長龍,足足等左2小時😪環境比我想像中小,足足只有十張枱位我地分別叫左2碗牛小排丼🥩🥣牛小排丼大盛🥩🥣$135牛小扒經過慢煮處理,肉質鮮嫩多汁,入口即化。搭配上香噴噴嘅白飯同新鮮嘅蔬菜,每一口都係幸福感爆棚😍呢個牛小扒丼真係完美結合咗肉嘅濃郁味道同蔬菜嘅清爽,絕對係一場味覺盛宴😋🥰😍🎇小島料理🎈大角咀櫸樹街58號地舖

環境比我想像中小,足足只有十張枱位
我地分別叫左2碗牛小排丼🥩🥣

牛小排丼大盛🥩🥣$135

🎇小島料理
🎈大角咀櫸樹街58號地舖

2024-10-25 4702 浏览
小島料理📍 大角咀櫸樹街58號地舖┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄▫️慢煮牛丼-西冷丼(大盛$102)賣相已經先加10分🤣大盛有成18-19舊牛 超級豐富!肉質有咀嚼感之餘又唔會韌呢款牛味唔太重 啱唔中意重口味嘅朋友撈蛋黃就好滿足 撈乳酪醬就好解膩🤤▫️肉眼牛丼 (大盛$135)呢個對我嚟講更驚艷🥹🥹🥹!肉眼超重牛味 肉質又軟淋╰(*´︶`*)╯♡完全拍得住高級扒房嘅質素👍🏽大盛嘅分量仲多過平時一塊10oz牛扒下次嚟一定會再encore呢個飯┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄
小島料理
📍 大角咀櫸樹街58號地舖
┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄
▫️慢煮牛丼-西冷丼(大盛$102)
賣相已經先加10分🤣
大盛有成18-19舊牛 超級豐富!
肉質有咀嚼感之餘又唔會韌
呢款牛味唔太重 啱唔中意重口味嘅朋友
撈蛋黃就好滿足 撈乳酪醬就好解膩🤤

▫️肉眼牛丼 (大盛$135)
呢個對我嚟講更驚艷🥹🥹🥹!
肉眼超重牛味 肉質又軟淋╰(*´︶`*)╯♡
完全拍得住高級扒房嘅質素👍🏽
大盛嘅分量仲多過平時一塊10oz牛扒
下次嚟一定會再encore呢個飯
┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄
2024-09-13 10787 浏览
呢間喺奧運附近嘅小店最出名係慢煮牛丼🥩,牛肉好粉嫩😍 除咗牛丼之外仲有日式咖喱飯🍛、塔可🌮️飯同壽喜燒飯😛 嗰次星期六午餐時間去都要等一陣先有位🙉慢煮牛板腱牛丼 (小盛$75 並盛$95 大盛$118)慢煮西冷牛丼 (小盛$63 並盛$78 大盛$102)餐廳menu有介紹慢煮牛板腱肉質比較軟腍同時帶啲彈性;而西冷牛就肉味濃啲有嚼口啲,可以好容易按每個人唔同嘅喜好揀番😉 唔同size係肉量嘅分別,飯量係一樣,女仔黎講可以揀小盛或者並盛都已經好滿足😛 每碗都有啲簡單配菜:雜菜、雞蛋同乳酪醬~ 牛肉肉質幾好不過調味比較淡啲突出到多啲肉味,配乳酪醬幾fresh 😙📍小島料理 大角咀櫸樹街58號地舖

慢煮牛板腱牛丼 (小盛$75 並盛$95 大盛$118)
慢煮西冷牛丼 (小盛$63 並盛$78 大盛$102)

📍小島料理
大角咀櫸樹街58號地舖
2024-09-02 10304 浏览
呢間小島料理喺大角咀非常咁出名,平時weekend嘅話有時候仲需要排好耐隊,超過半個鐘都有,而佢哋嘅牛肉飯亦都只係限量供應。呢次就係平日嘅lunch去食到唔使排隊之餘仲有牛肉飯食,夠和牛非常之好食,入口即溶,對比起呢個價錢真係超值,非常之建議大家入嚟食吓,除咗牛肉之外呢間餐廳亦都有賣忌廉雞肉同埋豬俾大家揀,試過牛肉嘅人,可以試埋其他menu 。喺呢度仲飲得返波子汽水呢樣嘢,而家真係越來越少見到有得買
2024-08-15 8509 浏览
菜式唔算多 但每一樣都好食!特別推薦taco飯可惜店面太細!排隊時間比較長不過外賣時間就好快!住附近/附近返工必試亦都係健康之選(可以多菜)期待店主可以早日擴張👍🏻👍🏻
菜式唔算多
但每一樣都好食!
特別推薦taco飯

可惜店面太細!
排隊時間比較長

不過外賣時間就好快!
住附近/附近返工必試
亦都係健康之選(可以多菜)
期待店主可以早日擴張👍🏻👍🏻
  • 沖繩豬肉塔可飯
2024-07-28 9352 浏览
大角咀人氣慢煮牛丼🍴ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ✨牛小排丼(並盛)$110 / (大盛) $135✨西冷牛丼 (小盛)$63 /(並盛)$78 / (大盛) $102丼飯會配前菜同湯,飲品要另加$牛小排入口比西冷牛嫩滑,西冷牛就比較有口感個人鐘意牛小排多D😍丼飯配上日本生蛋同乳酪非常夾,而且好開胃,好好味🤤牛小排丼叫咗並盛,平時食得唔多,呢個份量就好夠了🤰🏻大盛會+30%肉量,如果想食多D可以嘗試😋ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ ᗦ↞◃ 因為店內位置唔多,平日6:30 去到已經有人排緊隊,去食嘅話記得預留時間,同埋要注意落場同開放時間!📍小島料理(大角咀)大角咀櫸樹街58號地舖
大角咀人氣慢煮牛丼🍴

✨牛小排丼(並盛)$110 / (大盛) $135

丼飯會配前菜同湯,飲品要另加$
牛小排入口比西冷牛嫩滑,西冷牛就比較有口感
個人鐘意牛小排多D😍
丼飯配上日本生蛋同乳酪非常夾,而且好開胃,好好味🤤
牛小排丼叫咗並盛,平時食得唔多,呢個份量就好夠了🤰🏻
大盛會+30%肉量,如果想食多D可以嘗試😋

📍小島料理(大角咀)
大角咀櫸樹街58號地舖