2018-08-10 266 浏览
首先一入門口 冇人安排座位 幾個waiter係度你望我 我望你。企咗係入邊同waiter對望咗一陣之後要我自己行埋去 跟著佢先叫我隨便坐。坐低叫野食 個waiter塊面好似我掙佢錢咁。野食黎講 差到冇的再差,個飯完全儂底,個義粉d醬多到好似飲湯咁首先一入門口 冇人安排座位 幾個waiter係度你望我 我望你。企咗係入邊同waiter對望咗一陣之後要我自己行埋去 跟著佢先叫我隨便坐。坐低叫野食 個waiter塊面好似我掙佢錢咁。野食黎講 差到冇的再差,個飯完全儂底,個義粉d醬多到好似飲湯咁,個pizza並非一般嘅鹹 係好*鹹。諗著去斟水飲,一攞起佢d杯,全部都係油。原本以為只係一兩個杯咁 點知全部杯都係咁!唔會有下次 。完
坐低叫野食 個waiter塊面好似我掙佢錢咁。
坐低叫野食 個waiter塊面好似我掙佢錢咁。
唔會有下次 。完
2018-07-30 198 浏览
真係未見過干硬程度有100%漢堡扒蛋飯,叫埋黎嘅她女侍應反應居然大大聲在楼面向厨房窗位大叫,客話你舊扒好似石頭甘硬...重複大嚷,真面皮勁超厚,無主管去瞭解,無講對吾住!剩係識叫last order埋單,就飮碗26才涷版onion soup 走人,找數時開開住手机播歌收錢,西口西面 X X真係此店無得救:-(
真係此店無得救:-(
2018-07-30
  • water
2017-09-13 2138 浏览
今日去開果頭做野,對面大x活好多人要排隊,冇位,價錢只差10幾蚊倒,就入去試下。餐廳既環境唔錯,好似幾新,我記得3年前黎呢個地方都未有呢間野...?兩個人食,坐二人台,張台比較細,圓台,一個餐加杯野飲都冇咩其家位。餐牌上既午餐由54蚊到60蚊不等。我叫左個對面都有得食既鮮茄菠蘿豬扒焗飯,即係焗豬扒飯,加杯熱檸蜜。等左5至10分鐘d野食就黎左,果時出面已經有人排緊隊。講返個焗豬飯,睇落唔錯,足料既。有一塊豬扒,炒底飯,少量黃椒同青椒,有洋蔥,有幾舊罐頭菠蘿,拼埋我唸應該唔夠一個ring但多個半個。豬扒size,比較細,肉既部份細過手掌,一大條骨。同對面最大既分別係個醬。幾濃,夠酸味,見倒有茄肉既。食落冇問題既,夠熱,味道合格。夠料,所以算幾好食。有焗過既味道。分量都算可以,唔係好多,都算緊緊夠飽,大食既話就會唔夠。熱檸蜜,蜜味比較淡,檸檬有點苦(係,我係食檸檬既),杯野差少少啦,只屬pass。午餐唔收加一,呢個價錢唔算好貴,但都唔係平,我記得前身係茶記...?Anyway,想坐得舒服d既話係可以一試既。
等左5至10分鐘d野食就黎左,果時出面已經有人排緊隊。
Anyway,想坐得舒服d既話係可以一試既。
鮮茄豚肉菠蘿焗飯
2017-09-13
鮮茄豚肉菠蘿焗飯
2017-07-19 1599 浏览
今日全日都落大雨,實在唔想煮飯,所以就係樓下揀左呢間食晚飯!小洋蔥無論堂食定外賣都食過幾次,真係時好時壞😅。今次又試下唔同既野食先!每次黎食飯,都必叫呢個松露野菌湯,一放枱就好香松露味,我好中意食松露,所以好中意呢個湯,上次食好似多啲野菌,今晚浠左啲!百香果冰茶:入面有啲生果切粒,睇落好豐富,但飲落同隔離杯檸茶一樣味!凍檸茶:普通野,本人覺得譚仔/三哥既凍檸茶最好飲!松露珠珍帶子扁意粉: 松露味無個湯咁濃,帶子都幾多,味道適中,但放面既菜,係咪求其左啲😅!特色什扒:用鐵板上,絲絲莎莎,入面有薄牛扒,雞扒,豬扒同半條司華力腸,配薯角!薄牛扒唔韌,仲幾好食添!雞扒豬扒普通啲!薯角內軟外脆,但你見個茄汁要配給,唔夠會俾多碟你!!2個人晚飯$186,真係同你係東涌買食送煮飯煲個湯差唔多,最緊要唔洗執野同洗碗丫嘛🤣間唔時落黎食都幾好,但佢啲野食,真係時好時壞,試過買外賣,卡邦尼意粉無味😑!吹帳~
松露野菌湯+法包
百香果冰茶,凍檸茶
凍檸茶:普通野,本人覺得譚仔/三哥既凍檸茶最好飲!
松露珍珠扁意粉
特色什扒
2017-07-18
  • 松露野菌湯
2017-06-12 1135 浏览
小洋蔥,即是大家樂的豪華版,即是有服務員提供了捧餐的服務。味道,比大家樂好一點,選擇,比大家樂多一點。但好一點,並不等如好食!如這個「乾炒牛肉意粉」,味道很咸,牛肉雖腍但就是充斥了豉油的咸味,吃到最後,碟底就是油,亦可見豉油浮在油上。「照燒雞扒豬骨湯拉麵」,豬骨湯就是味精湯,也預見了,拉麵就是生麵,不彈牙,蛋當然不會奢望是流芯蛋了,不好吃是意料之內,所以亦沒有太失望。服務也是不好了,苦臉的店員,也習慣了,幸落單不困難,很快有店員前來服務,算是安慰的,也就是那句,東涌好吃的食店真的有限,不好吃還需吃,只是這個價錢,這個質素,我還是吃大快活好了。
小洋蔥,即是大家樂的豪華版,即是有服務員提供了捧餐的服務。

味道,比大家樂好一點,選擇,比大家樂多一點。

但好一點,並不等如好食!

乾炒牛肉意粉

雞扒拉麵

2017-06-12
2017-02-27 1664 浏览
星期六朝早訓到好晏,望下個鐘,仲趕得及食物個早餐,去咗呢間位於映灣園的小洋䈡,去到即刻係門口取張飛,等叫號數入座。等咗大慨五分鐘,安排我地坐係最入面嘅卡位,餐牌都算有幾多唔同選擇,挑選咗一陣,決定叫咗一個A歺奄列拼魚柳同埋一個芝士呑拿魚多士,另外如果跟餐,可以加八元追加一個羅宋通粉,為食的我梗係唔放過!杯奶茶幾香滑,好香茶味,羅宋通粉都好香濃,通粉都入哂味!多士嘅呑拿涵算幾多,同埋麵包係烤同焗過,脆脆地好好味!Good Morning Good Start !
2017-01-06 1405 浏览
I live here so I visited this restaurant many times. For me this is a fast food shop with no difference as other brands. Truffle Fondue set, $74Tonight I tried hot pot with pork. It had a beautiful name Fondue. The truffle soup has no truffle smell and taste at all, it was just a weak taste of creamy sauces. The pork was fast food shop standard which not soft enough... not really know it was pork if closed my eyes. The vegetables basket was good just because it got many variety but not for the
Truffle Fondue set, $74
The vegetables basket was good just because it got many variety but not for the quality. All vegetables were ok except the lettuce really look death...
It's just $74, what else I could expect..
2017-01-06
2016-11-20 1290 浏览
英式脆魚柳薯角 連熱飲(咖啡) $42餐廳岩岩開既時候食過一次,非常出色!(回一回帶,一開始既質素)今次都幾失望。炸魚size細左好多,炸粉無以前咁薄脆,不過魚肉都係鮮嫰既。粗薯變薯角,唔熱亦變得淋身。沙律算新鮮。價錢比起以前平左少少(以前$5x),不過質素亦都下降左。嗚嗚嗚...往事只成回味
英式脆魚柳薯角 連熱飲(咖啡) $42
餐廳岩岩開既時候食過一次,非常出色!
(回一回帶,一開始既質素)

今次都幾失望。

2016-11-19
2016-07-02 2371 浏览
入朋友屋企,喺樓下醫左肚先!商場唔多嘢食,為左唔幫襯大財團大家X,一於入呢間試試!去相!室內環境寬敞,兩個人佢都安排坐四人枱,唔錯!迷你芝左焗肉醬長通粉 $35蚊個醬幾甜,唔酸,芝士夠多,可惜冇得轉意粉,普通長通粉,4分+3蚊嗌杯凍奶茶,差差差差差好甜,超甜,太甜,好似我咁嗜甜都頂唔順二人埋單96蚊,(仲有個海南雞飯,十分普通,3分)除非大家肚餓又咁啱經過又咁啱唔想幫襯大財團,如果唔係唔太建議嚟呢間
入朋友屋企,喺樓下醫左肚先!
室內環境寬敞,兩個人佢都安排坐四人枱,唔錯!
迷你芝左焗肉醬長通粉 $35蚊
個醬幾甜,唔酸,芝士夠多,可惜冇得轉意粉,普通長通粉,4分
凍奶茶
+3蚊嗌杯凍奶茶,差差差差差
好甜,超甜,太甜,好似我咁嗜甜都頂唔順
二人埋單96蚊,(仲有個海南雞飯,十分普通,3分)

2016-06-04 2042 浏览
映灣薈二期商場只有這餐廳和大快活。我和工人選了這裡吃午餐。這裡地方算大但枱與枱差不多是拍住的侍應不多如果需要水要自行去倒的。我和工人叫了一個椰香咖哩牛腩飯午餐、日式炸雞拉麵另加了一客凱撒沙律,飲品要了凍奶茶和另加$13元凍檸茶。首先來的凱撒沙律~上桌我看到只有些生菜、蕃茄、少許脆煙肉碎醬汁很少芝土碎也沒有。咖哩牛腩~個人認為大家樂的咖喱牛腩比這裡還要好吃!日式炸雞拉麵~賣相尚算可以有粟米、紫菜、木耳絲、一片日式魚旦和半隻溏心蛋。入口發現湯底很淡連我平日不愛重味的也覺得淡而無味炸雞另上雞炸得脆但很重雪藏味。我一邊吃一邊跟工人說早知寧願吃對面的大快活!
咖哩牛腩~個人認為大家樂的咖喱牛腩比這裡還要好吃!
我一邊吃一邊跟工人說早知寧願吃對面的大快活!
2016-05-27 1414 浏览
喺呢邊食午餐得兩間餐廳,大快活或者小洋蔥,想坐得舒服啲又唔洗自己搵位,一直都唔介意貴少少去小洋蔥食物其實還可以的,只是服務越黎越差,午餐五六十蚊一個餐,之前有餐包,現在沒有餐湯沒有餐包,最經典是「自己水要自己斟」,居然要自己行出個位去自助斟水處斟水,有時自己一個人食飯就唔知點睇住啲野,唔去大快活俾貴少少就係想食得舒服啲嘛,真係食得唔盡興。
喺呢邊食午餐得兩間餐廳,大快活或者小洋蔥,

想坐得舒服啲又唔洗自己搵位,一直都唔介意貴少少去小洋蔥

2016-04-25 1036 浏览
是日又去東涌工作啦,做完野諗住食埋飯先返屋企諗起呢間早前曾經惠顧過既"小洋蔥",決定食過番尋味去到差唔多6點,唔使等位就入得發現佢好似轉左menu喎,多左好多平價西餐,啱哂我呢啲未出糧人士由於下就同個客食左少少野,又唔太肚餓,我只係叫左一客《忌廉汁焗雞肉飯》,只係$38咋,仲平過食茶餐廳雖然平,但絕冇將貨就價,雞肉件件份量十足,忌廉汁唔會過漏,食下食下我竟然又食哂一個飯$40都唔使既平價西式晚飯,我諗係東涌真係喺呢度先搵到
是日又去東涌工作啦,做完野諗住食埋飯先返屋企
諗起呢間早前曾經惠顧過既"小洋蔥",決定食過番尋味

去到差唔多6點,唔使等位就入得

忌廉汁焗雞肉飯

$40都唔使既平價西式晚飯,我諗係東涌真係喺呢度先搵到
2016-04-22
2016-04-24 734 浏览
之前幫襯咗小洋蔥幾次,食過嘅 all day breakfast, 炸魚薯條,同三文魚沙律都唔錯。但今日食嘅迷你焗豬扒飯,好似有d失水準,個樣好似好得,但d飯比較硬,嗰四嚿豬扒仲好乾 tim!難得東涌有間唔錯嘅餐廳,希望佢地可以 keep 到好嘅水準喇。
2016-04-23
2016-02-18 728 浏览
之前食的烤雞好好食上次烤雞味道,10分我會比8分,10/8我要強調係上次由於上次味道咁好,所以我都去幫襯一次今次他跟的薯條,同我第一次買的唔同今次的薯條又大條,又粗上次的薯條無咁大條結果先係惡夢開始薯條味道同上次唔同,味道又淡又難食連茶記的炸薯條都不如最想像唔到連烤雞的味道都比唔上上次上次的烤雞味道好好今次的烤雞味道好差今次的烤雞10分我會比2分,10/2問題其實係出在檸檬這裡我上次叫隻烤雞係無檸檬(根本就唔知有這東西)今次叫隻烤雞,竟然體內放了半隻檸檬隻檸檬完全破壞了烤雞的味道隻檸檬令到雞肉變酸,而且變苦檸檬的苦味完全滲入雞肉之中搞到連隻烤雞都有苦味雖然檸檬能減少油膩,但反而令隻烤雞變難食烤雞帶有檸檬香味,但味道上真係難令人接受又苦又酸希望間餐廳下次唔好再放檸檬落隻烤雞度,完全破壞隻雞假如你幫襯佢的烤雞,記得叫走檸檬
之前食的烤雞好好食
上次烤雞味道,10分我會比8分,10/8

我要強調係上次

由於上次味道咁好,所以我都去幫襯一次

今次他跟的薯條,同我第一次買的唔同
今次的薯條又大條,又粗
上次的薯條無咁大條
結果先係惡夢開始
薯條味道同上次唔同,味道又淡又難食
連茶記的炸薯條都不如

最想像唔到連烤雞的味道都比唔上上次
上次的烤雞味道好好
今次的烤雞味道好差
今次的烤雞10分我會比2分,10/2
問題其實係出在檸檬這裡
我上次叫隻烤雞係無檸檬(根本就唔知有這東西)
今次叫隻烤雞,竟然體內放了半隻檸檬
隻檸檬完全破壞了烤雞的味道
隻檸檬令到雞肉變酸,而且變苦
檸檬的苦味完全滲入雞肉之中
搞到連隻烤雞都有苦味

雖然檸檬能減少油膩,但反而令隻烤雞變難食
烤雞帶有檸檬香味,但味道上真係難令人接受
又苦又酸

希望間餐廳下次唔好再放檸檬落隻烤雞度,完全破壞隻雞
假如你幫襯佢的烤雞,記得叫走檸檬

20 分钟 (外卖自取)
2015-12-31 656 浏览
叫了一隻燒雞,一隻豬手原本叫煮熟d但始終都係唔夠熟唔夠熟的係隻雞,近胸骨為,呈現了粉紅色不過算了其實佢原本寫20分鐘先整好,結果整得比我想像中快都唔知咁快做咩,明明叫佢煮熟d,結果都係無完全煮熟客人講的,佢地聽了就算左耳入右耳出豬手我唔確定係唔係全熟,不竟佢整隻都係咁上下樣子反正燒雞有無全熟就好容易分到講返食物味道兩樣野都係咸味豬手貴過燒雞但味道上差過燒雞我食過更好食的豬手,價錢比他平所以150到一隻豬手,值唔值,你就想一下吧豬手味道10分,我會比6分,10/6可以不試反而燒雞就抵食雖然佢無跟足我要求,煮到全熟但味道上係無問題燒雞又香又好食,味道又夠,又大份最重要都係比豬手平燒雞110到一隻,可以兩個人分,豬手就唔得了豬手好細隻燒雞味道,10分我會比8分,10/8燒雞真係值得一試我講的抵食,係燒雞抵食豬手就唔抵食了燒雞要6點後,晚市先有
叫了一隻燒雞,一隻豬手

原本叫煮熟d
但始終都係唔夠熟
唔夠熟的係隻雞,近胸骨為,呈現了粉紅色
不過算了

其實佢原本寫20分鐘先整好,結果整得比我想像中快
都唔知咁快做咩,明明叫佢煮熟d,結果都係無完全煮熟
客人講的,佢地聽了就算
左耳入右耳出

豬手我唔確定係唔係全熟,不竟佢整隻都係咁上下樣子
反正燒雞有無全熟就好容易分到

講返食物味道
兩樣野都係咸味

豬手貴過燒雞
但味道上差過燒雞
我食過更好食的豬手,價錢比他平
所以150到一隻豬手,值唔值,你就想一下吧
豬手味道10分,我會比6分,10/6
可以不試

反而燒雞就抵食
雖然佢無跟足我要求,煮到全熟
但味道上係無問題
燒雞又香又好食,味道又夠,又大份
最重要都係比豬手平
燒雞110到一隻,可以兩個人分,豬手就唔得了
豬手好細隻
燒雞味道,10分我會比8分,10/8
燒雞真係值得一試

我講的抵食,係燒雞抵食
豬手就唔抵食了

燒雞要6點後,晚市先有
10 分钟 (外卖自取)
  • 燒雞