2016-05-16 600 浏览
小王子甜品店面很有童心,星星形狀的掛燈,小王子的飛機吊飾,象徵愛情的紅玫瑰,小王子外形的LED燈等等,一系列的呃like裝飾,環境分數還好,食物方面,點了朱古力香蕉窩夫配上呍呢拿雪糕,賣相很用心!上碟時加上小瓶楓糖,小巧但甜度剛好,窩夫口感比較柔軟,沾上朱古力醬和雪糕,一暖一冷,沒有不好吃的可能吧😂
小王子甜品店面很有童心,
星星形狀的掛燈,
小王子的飛機吊飾,
象徵愛情的紅玫瑰,
小王子外形的LED燈等等,
一系列的呃like裝飾,
環境分數還好,

食物方面,
點了朱古力香蕉窩夫配上呍呢拿雪糕,
賣相很用心!
上碟時加上小瓶楓糖,
小巧但甜度剛好,
窩夫口感比較柔軟,
沾上朱古力醬和雪糕,
一暖一冷,沒有不好吃的可能吧😂
2016-05-14
2016-05-15 445 浏览
友人很喜歡小王子,,,於是便和她來這一聚,,~~來過數次,,覺得這類的甜品不錯.加上很喜歡這類的裝橫,,,座位寬闊,,店主收集的小王子精品令人目不暇給,,,和友人各點了一個甜品~香蕉肉桂楓糖窩夫見到很多食客點窩夫,,我也來一客~因為即製大約等了10分鐘~~窩夫火喉控制不錯,,,外脆內鬆化,,灑上肉桂粉後仍有淡淡的蛋香,,,,而且不太甜,,,不太膩,,,不過雪糕和香蕉只係不過不失,,,如果可以像某甜點店輕輕用糖烤過香蕉,,味道更佳~焦糖燉蛋反而焦糖燉蛋有驚喜,,,,以心型的淺碗盛載,,,份量不少,,而且蓋上焦糖的表面面積大,,,最喜歡吃脆脆的表面,,,而燉蛋亦非常creamy,,,但不會過甜,,,,吃罷整份也不會太有罪惡感XDD和友人吃著聊著不知不覺過了兩小時..簡單的兩份甜品,,給我們一個愉快的晚上=]
友人很喜歡小王子,,,於是便和她來這一聚,,~~
店主收集的小王子精品令人目不暇給,,,
和友人各點了一個甜品~
香蕉肉桂楓糖窩夫
見到很多食客點窩夫,,我也來一客~
因為即製大約等了10分鐘~~
焦糖燉蛋

$40 (宵夜)
2016-04-05 566 浏览
同朋友行過見到呢間小王子甜品店,見佢幾靚就入去食下甜品,入面嘅裝修以小王子為題材,如果鍾意小王子嘅人我諗都會過嚟呢邊食下。夜晚八九點已經好多人,可能係因為附近嘅人食完晚餐就過嚟食甜品,所以坐嘅時間唔會太耐。紅豆綠茶雪糕配窩夫窩夫外脆內軟,一碟有三件,都幾飽肚。綠茶雪糕味濃,唔會太甜。反而啲紅豆好甜,如果配埋窩夫食都還好,就係咁食會太甜。Oreo 朱古力木槺布甸 賣相唔錯,但食落無咩特別。啲cream唔夠滑,整體來說不過不失。但$39就真係唔抵食🌝

紅豆綠茶雪糕配窩夫

Oreo 朱古力木槺布甸

2016-04-04 330 浏览
食完晚餐個friend話去食糖水,佢話帶我去試吓小王子!聽到個名已經想去試下,去到等左5mins左右就有位。入面真係有小王子既野呢個我朋友叫既,我無試,因為比menu睇落細份唔好意思仲食 我就叫左oreo朱古力木糠,味道一般,oreo粉唔係oreo餅碎,頂有10幾粒朱古力脆脆。最中意就係呢杯熱菊花蜂蜜 個人比較中意飲甜既,但朋友話太甜。另一個朋友就叫左呢個法式焦糖燉蛋,士多啤梨勁酸不過個燉蛋唔錯,但上面果層焦糖再薄d會更好。
呢個我朋友叫既,我無試,因為比menu睇落細份唔好意思仲食

最中意就係呢杯熱菊花蜂蜜
個人比較中意飲甜既,但朋友話太甜。
另一個朋友就叫左呢個法式焦糖燉蛋,士多啤梨勁酸
不過個燉蛋唔錯,但上面果層焦糖再薄d會更好。
2016-04-02 246 浏览
個名都叫小王子入到去當然以小王子裝潢為主,星星玫瑰加奶白色小王子有齊晒好開心…野食最後$50/位都抵食同放上桌都十分吸睛朱古力心太軟加奶凍bailey $62 : 心太軟朱古力味差少少,因為佢話72度可能期望太高,但幸好吾甜,bailey奶凍食落足料好彈身,食落奶味同酒味都剛好,吾會只得一種味,但食完講真幾飽下鮮芒果肉配芒果木槺 $39 :芒果甜但吾叫好新鮮有少少黑,木槺布甸吾甜而木槺勁多口口都有好滿足,中間cream都滑吾太滯做得不錯

2016-04-02
2016-01-31 447 浏览
冬天不想食凍品,但想食甜。喜歡這裹朱古力心太軟可選擇配奶凍!冷凍更有幾款揀,心太軟暖暖的,不算太甜,若餅皮更軟一點更好!下次打算試埋抹茶心太軟。環境光線柔和,小王子裝飾有創意!
冬天不想食凍品,但想食甜。
喜歡這裹朱古力心太軟可選擇配奶凍!
冷凍更有幾款揀,
心太軟暖暖的,不算太甜,若餅皮更軟一點更好!
下次打算試埋抹茶心太軟。

環境光線柔和,小王子裝飾有創意!
2016-01-31
2016-01-30 416 浏览
綠茶心太軟~~~小王子的主題下,喜見綠茶心太軟就不禁一試吧!綠茶達人不二之選~~ 匙羹一落,流心綠茶,或許朱古力心太軟每次食完也很「漏」,故第一口食去口感清新,但茶味就不夠濃郁之餘偏甜,不過心太軟質感就有。如果加以改良,必成大賣熱品。雪糕也同樣地不大綠茶味。下次試試其他先

2016-01-27 329 浏览
經過大角咀發現這間小王子主題甜品店,門面漂亮吸引,很有童話故事的感覺!邊欣賞小王子的裝飾和擺設,邊吃著精美的甜品,心情十分寫意。 <宇治金時心太軟配綠茶雪糕>抹茶控的最愛!星星造型的心太軟,賣相精緻吸引,雪糕造型更有點像青蛙呢!心太軟甜而不膩,一切下去流心的抹茶熔漿傾湧而出,但如果抹茶味道再濃厚一點會更好吃。 <蜂蜜玉桂香蕉配窩夫配雲呢拿雪糕>窩夫外脆內軟,玉桂味道不算太突出,配上清甜的蜂蜜很美味。

<宇治金時心太軟配綠茶雪糕>

<蜂蜜玉桂香蕉配窩夫配雲呢拿雪糕>

窩夫外脆內軟,玉桂味道不算太突出,配上清甜的蜂蜜很美味。
蜂蜜玉桂香蕉配窩夫配雲呢拿雪糕
2016-01-03
$50 (宵夜)
蜂蜜玉桂香蕉配窩夫配雲呢拿雪糕
  • 宇治金時心太軟
2016-01-07 569 浏览
是日晚上係大角咀食完晚餐,走過來呢度食飯後甜品呢間笑哈哈最多,所以大家都建議食呢間。我好中意食心太軟,所以首選咗75%朱古力心太軟,配百利甜酒奶凍,承惠$62。大概等左15分鐘後,就有啦。 不過心太軟嚟到,唔算好熱。原來甜度少啲嘅心太軟,好好味,絕對唔會覺得溜。雖然蛋糕有啲實,唔夠鬆軟,不過因為味道好,所以掩飾佢嘅缺點。百利甜酒奶酒大家點前要慎選,我個人覺得幾好味,酒味都幾重。但不能接受嘅朋友會覺得似藥水味。整體而言,可以再試,算係我食過之中最好食嘅心太軟。需要改善嘅係蛋糕熱度同鬆軟程度。
是日晚上係大角咀食完晚餐,走過來呢度食飯後甜品
呢間笑哈哈最多,所以大家都建議食呢間。

大概等左15分鐘後,就有啦。

2016-01-01
宵夜
2016-01-03 512 浏览
花生醬煉奶曲奇雪糕窩夫$42窩夫脆皮薄身,沒有厚身軟感,熱度配上冰冰曲奇雪糕食完得到真正滿足感,但淋上花生醬的雪糕太冰,沒有oreo味變了花生雪糕。花奶涼粉$21看似平凡的涼粉如果選材不好變得很厚很硬似膠質,但這款沒有,反而滑嘟嘟彈口,唔錯呀!

花奶涼粉$21
花奶涼粉
花奶涼粉
  • 花生醬煉奶曲奇雪糕窩夫
2015-12-18 636 浏览
是日吃過晚飯,一行7人到朋友重點推介甜品店找小王子去。原來該甜品店為主題甜品餐廳,<<小王子>>迷一定佔半數人吧!宇治金時心太軟配綠茶雪糕: 綠茶控必點!星星心太軟內藏超濃稠綠茶“熔漿”,太。太。太好味了我的媽啊!接著香蕉Waffle配曲奇雪糕: Waffle外脆內軟,配甜度高香蕉很美味重罪惡感1號犯: 朱古力Waffle脆脆配朱古力雪糕及雜果~雙重朱古力好。邪。惡。啊!But WE LIKED IT!究竟有幾鍾意食Waffle??再黎一個配紅豆蓉綠茶雪糕,相對日式及“健康”,紅豆蓉不俗。最後終極highlight:朱古力心太軟配曲奇雪糕:嗚哇朱古力熔漿殺到!萬惡古古力為首!結果食完做100下sit up先得到心靈救贖😂朱古力熔漿流出一刻,正!又愛又恨!
是日吃過晚飯,一行7人到朋友重點推介甜品店找小王子去。

朱古力熔漿流出一刻,正!又愛又恨!
  • 宇治金時心太軟
2015-12-16 562 浏览
上次星期一尋找小王子失敗,因為遇上例休。今次終於可以潮聖到! 食店都算是滿座,我們坐在小王子對面。 法式焦糖燉蛋 $36心型的器皿,賣相很精緻吸引,未品嚐已拿了很高分。 敲在焦糖面聲音很鏗鏘,而內裡的燉蛋超嫩滑,這個很有驚喜。 在這裡就是想試宇治抹茶心太軟 $62,因為綠茶、星星是我最愛,非點不可! 最後有點失望,抹茶味不夠濃郁之餘太甜,加上心太軟質感有點硬。來的為了小王子,不過回頭率很低。

食店都算是滿座,我們坐在小王子對面。

法式焦糖燉蛋 $36

心型的器皿,賣相很精緻吸引,未品嚐已拿了很高分。
法式焦糖燉蛋 $36

敲在焦糖面聲音很鏗鏘,而內裡的燉蛋超嫩滑,這個很有驚喜。

宇治抹茶心太軟 $62

來的為了小王子,不過回頭率很低。
宇治抹茶心太軟 $62

2015-09-13
$49 (宵夜)
2015-12-11 522 浏览
大角咀 - 除了要維修車子外, 就甚少到此區, 始終比較隔涉. 人要年檢, 車也不例外, 留下車子於車房例檢後, 跟老公周圍走走覓食, 見到一間以"小王子"命名的甜品店, 裝潢亦以"小王子"以主, 於是試試. 下午五點多,人不太多,不用等位. "小王子"這故事應該很多人都有讀過吧! 店內除了有小王子的畫象掛牆外, 更有用玻璃罩罩著小王子最愛的玫瑰, 令人窩心呢!抹茶心太軟配抹茶雪糕造型蠻可愛的, 抹茶心太軟很流心, 切開內裡的抹茶醬就湧出來了, 抹茶味不算是濃郁, 但蛋糕鬆軟, 甜度剛好. 配上抹茶味雪糕, 雪糕比較硬身, 味道一般, 似家庭裝的雪糕.OREO木糠布甸造型似是一朵花, 是以"小王子"入面的玫瑰作藍本而製成的一道甜品嗎? 打碎了的oreo木糠餅乾, 與打得幼滑的忌廉, 甜度互相補充. 木糠布甸上加了朱古力粒粒脆米, 增加口感. 榛子蜜糖窩夫配雪糕很大堆頭的一碟窩夫, 看似很豐富, 有香口的榛子粒和杏仁片, 灑上糖霜和朱古力醬. 窩夫脆口, 蛋味亦頗香濃, 不論配上cookie & cream 雪糕食, 或是淋上黑糖糖醬, 都同樣好味!甜品造型如可更切合故事中的角色或畫面,

榛子蜜糖窩夫配雪糕
甜品造型如可更切合故事中的角色或畫面, 必定更加吸引! 盡管故事是傷心的, 但吃著甜蜜的甜點, 其實並不是孤單!

下午茶
榛子蜜糖窩夫配雪糕
一群人在浪澄灣玩完boardgame被帶出來吃糖水,店名很可愛,店裡面的裝飾也是,可惜一直和人聊天忘記拍照了。因為人多,等了差不多15min左右才有位置,被安排了室外的桌子。大合照~味道不論,每樣都很可愛貓山王榴蓮奶凍榴蓮味濃郁,雖然不能算是最好吃,不過還是推薦~楊枝甘露+原味奶凍楊枝甘露味道還好,熊仔好可愛,整體味道還OK~榴蓮奶凍+曲奇雪糕榴蓮味不算太濃,但味道不錯,雪糕味道也很好,不得不說,這熊仔好醜……荔枝葡萄園最不推薦的一款,味道和樣子都很普通~窩夫雪糕堡推薦~窩夫外松內軟,雪糕味道也不錯~楊枝甘露雪糕併楊枝甘露味道不錯~雪糕也OK~士多啤梨醬原味奶凍+雪糕 味道一般,甜度太高了,士多啤梨醬太多導致口感都變了
大合照~味道不論,每樣都很可愛
貓山王榴蓮奶凍
榴蓮味濃郁,雖然不能算是最好吃,不過還是推薦~
楊枝甘露+原味奶凍
楊枝甘露味道還好,熊仔好可愛,整體味道還OK~
榴蓮奶凍+曲奇雪糕
荔枝葡萄園
最不推薦的一款,味道和樣子都很普通~
窩夫雪糕堡
推薦~窩夫外松內軟,雪糕味道也不錯~
楊枝甘露雪糕併
楊枝甘露味道不錯~雪糕也OK~
士多啤梨醬原味奶凍+雪糕
味道一般,甜度太高了,士多啤梨醬太多導致口感都變了
2015-10-31
$50 (宵夜)
2015-10-25 790 浏览
大角嘴有好多好野食就係人都知但係呢間小王子就似鬧市中既綠州一入到就好靜俾人舒服放鬆既感覺就算係平日。都係有人等位唔駛等太耐我就咁點左綠茶紅茶窩夫綠茶同紅豆比例啱啱好。沒有喧賓奪主微熱窩夫入口鬆化。。非常好唔錯。可以再試
大角嘴有好多好野食就係人都知
但係呢間小王子就似鬧市中既綠州
一入到就好靜
俾人舒服放鬆既感覺

就算係平日。都係有人等位
唔駛等太耐
我就咁點左綠茶紅茶窩夫
綠茶同紅豆比例啱啱好。沒有喧賓奪主
微熱窩夫入口鬆化。。非常好

唔錯。可以再試
綠茶窩夫