2022-10-29 1868 浏览
中午去到鴨脷洲,香港仔海濱長廊漫步,回程時肚餓見到呢間越式小店就入去食,但下午茶套餐只係星期一至五供應,今次黎到除左要散叫,式者可以喺全日精選限定揀啱心水嘅食物,於是就揀咗串燒牛羊撈檬,飲品就揀左越式凍綠茶(跟餐免費),共$68今次食嘅串燒牛羊撈檬都算幾好味,雖然串燒牛羊只係各一串,但質素唔錯,串燒牛同羊味道唔騷,肉味好夠又唔太韌,撈檬粉有青瓜,生菜絲同紅籮荀絲,加埋檬粉配埋魚露一切食,口感相當好今次相當滿意,最近好鐘意食越南野,發覺小店的確用心製作食材,多多支持下小店

串燒牛肉撈檬

串燒牛肉撈檬
  • 串燒牛羊撈檬
2022-09-04 1145 浏览
又到星期日出街揾野食啦!今日去遠小小,從元朗家出發開車到鴨脷洲,在小街蜎窿蜎罅,見到這間小西貢,見有位,OK就試這間。小店街坊經營,好味抵食,仲每人送一小小的糕點甜品。雖然我們揸車過嚟隧道費都貴貴地,但以假日遊車河心態,一定會再幫襯的。
又到星期日出街揾野食啦!

越南咖啡
串燒安格斯拼黑豚春卷撈檬
火車頭湯河
鮮蝦沙律卷
2022-08-11 797 浏览
今日又過黎鴨脷洲附近呢邊開工,平時都無過黎呢條街度食,好少過黎不過又搵到好野食啦😬越南野食其實唔算多,好食嘅就更加少見,雖然好似周圍味道都差唔多,但係一食落就感覺到分別架啦~呢間細細地但係真係幾唔錯!一入到黎環境唔算大,不過好企理~店員都好nice,個姐姐仲驚我哋班佬唔夠飯食,叫我哋唔夠食同佢講🤣其實佬都未必大食架😬我自己食呢個西貢拼盤飯加凍奶茶~拼盤飯入面幾樣肉食,已經可以睇到係咩料!札肉最正,味道口感都岩岩好~成個飯整體都好好,唯一少少挑剔位就係個卷炸得有少少油。。。其他幾個朋友食嘅野無影到相,不過感覺都唔錯
其實佬都未必大食架😬
西貢拼盤飯

西貢拼盤飯
2022-07-15 701 浏览
和太太、細囡送完隻🐶仔去香港仔剪毛美容,有3個鐘頭空閒。行完鴨脷洲仲有時間,走入呢間餐廳食晚餐,貪佢望到架車。套餐價錢都好合理,多選擇。一杯跟餐送的凍越式綠茶,另一杯另叫的青檸🍋梳打。串燒鷄三寶撈檬:夏天食幾清新。雞軟骨好鬼乾,雞翼及鷄塊ok.越式鮮茄牛腩飯:個汁酸酸甜甜,牛腩都炆得好淋。另外order了一個越式青木瓜沙律,無泰式咁辣,好清新。整體價錢合理,共$202,食物質素都OK,值得回頭。
和太太、細囡送完隻🐶仔去香港仔剪毛美容,有3個鐘頭空閒。

行完鴨脷洲仲有時間,走入呢間餐廳食晚餐,貪佢望到架車。

套餐價錢都好合理,多選擇。

一杯跟餐送的凍越式綠茶,另一杯另叫的青檸🍋梳打。

越式鮮茄牛腩飯:個汁酸酸甜甜,牛腩都炆得好淋。

另外order了一個越式青木瓜沙律,無泰式咁辣,好清新。

整體價錢合理,共$202,食物質素都OK,值得回頭。
2022-07-14
2022-06-05 547 浏览
近日天氣炎熱,無咩胃口,想食越南粉。因兒時家附近有一間越南粉小店,兒時經常幫襯,故小女子自小便是越式生牛肉河控,一見到越南粉店便會去試。但在香港現在一般食到的,都是泰式湯底,香料非常多,湯喝了會很口渴,已經很難食到真越式湯底的湯粉。今日工作路過鴨脷洲,見到此小店,客人不多,但座位蠻寬敞,正合我心意,工作完成後便即時去幫襯。星期天,湯粉沒有套餐,單叫了一個生牛肉金邊粉($68)及一杯凍紅桃橙茶 ($22)少冰。因為是小店的關係,工作人員不多,所以起菜需要等一小段時間,趕時間的就請不要來。湯底是真越式,喝了幾口都不會感到口渴,而且好夠味。粉及生牛肉的份量非常足夠,食得非常飽。凍紅桃橙茶偏甜 (我的口味較淡) 如下次有機會路過再幫襯的話,少甜會更合我口味。
近日天氣炎熱,無咩胃口,想食越南粉。

湯底是真越式,喝了幾口都不會感到口渴,而且好夠味。
粉及生牛肉的份量非常足夠,食得非常飽。
生牛肉金邊粉及凍紅桃橙茶
题外话/补充资料: 因為是小店的關係,工作人員不多,所以起菜需要等一小段時間,趕時間的就請不要來。
2022-06-05
生牛肉金邊粉及凍紅桃橙茶
  • 生牛肉金邊粉,凍紅桃橙茶
2022-03-18 334 浏览
中午時分叫外賣,小西貢除左越南食品出名,牛尾飯,牛腩飯,羊肉飯都非常入味、好味!今日4人叫了雜錦拼盤+4盒飯……老板還送了斑蘭糕點,非常好味,又暖和。呢個雜錦拼盤平時只在晚市提供,老板好好人,午市也給我們整理,勁抵讚!每樣都好味:有炸春卷,蒸粉卷,濱海,炸雞翼,豬頸肉,蝦餅(稍為魚餅似D),蝦片再附送冰梅子茶,今午餐buffet, 食到同事不停地叫飽、飽、飽!
2022-03-18
外卖自取
  • 牛尾飯
  • 雜錦拼盤
‹v^v^v^• 開心食 •^v^v^v›大家好!!!!今日同大家嚟到—鴨脷洲搵食啦😝推薦程度:4/5🥩「香茅豬扒飯」$56豬扒香脆可口,再加埋啲蔥油送飯簡直一流呀呀呀呀😔但略嫌蔥油份量有啲少推薦程度:3.5/5🥤「綠茶」$0跟餐附送飲品,有啲甜。不過Hapi呢啲重甜人士就好鍾意🥰整體而言:餐廳空間比較細,如果撞正放飯時間會等得比較耐。員工態度友善。食物款式都多,亦有甜品可以選擇。值得一試🥳🔘推薦程度🔘🌟🌟🌟🌟是次地址:📍鴨脷洲鴨脷洲大街132號地鋪利東站A1出口☎️3565 4389

‹v^v^v^• 開心食 •^v^v^v›
大家好!!!!
今日同大家嚟到—鴨脷洲搵食啦😝

推薦程度:4/5
🥩「香茅豬扒飯」$56
豬扒香脆可口,再加埋啲蔥油送飯簡直一流呀呀呀呀
😔但略嫌蔥油份量有啲少

推薦程度:3.5/5
🥤「綠茶」$0
跟餐附送飲品,有啲甜。不過Hapi呢啲重甜人士就好鍾意🥰

整體而言:

☎️3565 4389

香茅豬扒飯
香茅豬扒飯
2022-02-06 258 浏览
媽媽介紹呢間係新開嘅餐廳,叫我男朋友同我去試吓,雖然間舖頭唔係好大,但係招呼都唔差,最令我有驚喜嘅就係呢個小食拼盤,$168咋!真係性價比高!相對於大街另一間食泰國越南嘢嘅泰象,小西貢嘅小食拼盤上既嘅種類係較為多嘅,例如有越式春卷同埋濱海。呢啲都係特色越南野,冇咁熱氣,而且都食得幾飽,所以個人就比較鍾意呢度嘅小食拼盤!越式春卷入面係有青瓜絲、同埋類似米線嘅食材,仲有啲海鮮或肉絲,所以都算係飽㗎,外面嗰層係透明咁樣嘅,而濱海呢就好似有啲似白色米線嘅質地咁樣,但係唔咁油膩嘅!所以我覺得好抵食!由於我哋當日唔知道個拼盤有越式春卷,所以額外叫咗碟,如果你鍾意食越式春卷嘅話,小食拼盤裡面都有㗎!

小食拼盤
小食拼盤
2021-11-16 286 浏览
小西貢越南料理~越南菜🇻🇳📍鴨脷洲大街132號鋪🔍安格斯生熟牛肉湯粉 $56越南牛肉湯粉😋超正!勁濃牛肉湯飲完湯都唔會口乾,唔似出面個D食完碗粉會勁口渴。個人覺得生牛肉比較好食~熟牛肉 牛味勁濃但偏肥🔍香茅豬扒湯粉 $56香料味比較重,偏濃味另配特飲+$15🔍椰汁冰🔍咸檸梳打水
小西貢越南料理~越南菜🇻🇳

📍鴨脷洲大街132號鋪

🔍安格斯生熟牛肉湯粉 $56

越南牛肉湯粉😋超正!勁濃牛肉湯

🔍香茅豬扒湯粉 $56

香料味比較重,偏濃味

另配特飲+$15
🔍椰汁冰
🔍咸檸梳打水
2021-09-18 351 浏览
今日想食越南嘢,專登去到大街試呢間小西貢,裏邊有很多菜式名都很吸引,但係因為今日只得兩個人試唔到太多款式。所以我叫咗(全日H餐)越式拼盤湯濛,超抵$78並且好味。拼盤分量超多(我一個人都食唔晒)四件炸豆腐,兩粒墨魚丸,兩條春卷,四片扎肉,牛骨湯底好味,飲落唔覺有味精。讚👍🏻讚👍🏻讚👍🏻性價比高!還有很多特別嘅菜式都好想試,下次一定會再試!難得鴨脷洲大街有一間有水準嘅越南餐廳,大家要多多支持(我不是做枚啊)真心推介!
讚👍🏻讚👍🏻讚👍🏻性價比高!
還有很多特別嘅菜式都好想試,下次一定會再試!
2021-09-18
來到小西頁越南料理晚餐,叫了香煎蟹餅,越式咖哩羊肉飯和串燒安格斯拼黑豚春卷撈檬。香煎蟹餅($65): 口感彈牙,熱辣辣,入面有蟹肉,不是蟹柳,不錯。咖哩羊肉飯:($68)薯仔有炸過,很香口。羊肉味濃,而且夠腍。串燒安格斯拼黑豚春卷撈檬:($68)春卷很脆,青瓜新鮮, 花生香口,安格斯牛串燒和黑豚串燒亦都入味,檬粉份量足夠。套餐送餐飲,我地叫了一杯熱話梅茶和凍蘭香子。熱話梅茶: 味道像熱的利賓納,開胃,頗特別。凍蘭香子: 不會很甜,一杯正常的蘭香子飲品。最後還有椰汁西米糕送,椰汁味十分濃,好味。總括來說 ,小西頁越南料理晚餐的價錢相宜,味道良好,如果想在鴨脷洲食越南菜,不失為一個好選擇。

套餐送餐飲,我地叫了一杯熱話梅茶和凍蘭香子。
熱話梅茶: 味道像熱的利賓納,開胃,頗特別。
凍蘭香子: 不會很甜,一杯正常的蘭香子飲品。

最後還有椰汁西米糕送,椰汁味十分濃,好味。
第一次寫食評,覺得幾值得推介。經過幾次,比佢個A4和牛圖片吸引,見下午茶A4日本和牛越式牛河都是60元套餐,不妨試下, 首先試下個湯底, 發覺味道非常似喺在越南食嘅感覺, 是香料味冇越南咁濃,湯好香濃。(在大街曾有兩間越南餐廳, 他們越式河試一次就冇再幫襯過,因湯底唔得,呢個掂👍)再試日本和牛, 有五片, 趁半生熟灼一灼即刻食, 好滑有牛味,好食。 (我去日本旅遊行都唔鍾意食A5和牛,因為太油冇牛味,鍾意食 A4多啲, 多啲牛肉味)另外有個全日餐安格斯牛仔骨拼雞翼蔥油飯, 牛仔骨醃得好好味 ,我們呢啲食肉獸非常啱, 有牛和雞翼, 全日套餐70蚊,我晚餐食呢一個,非常好味。見隔離枱有個越式牛尾骨飯好似幾正, 下次試完再寫食評。
第一次寫食評,覺得幾值得推介。

見隔離枱有個越式牛尾骨飯好似幾正, 下次試完再寫食評。

A4日本和牛牛河
安格斯牛仔骨拼雞翼蔥油飯
A4日本和牛牛河
安格斯牛仔骨拼雞翼蔥油飯
  • A4日本和牛越式河
2020-12-09 709 浏览
鴨脷洲附近的越南食肆選擇不多,這間就以越南牛肉湯粉做主打,在週末經過想試下但人太多,今晚再去一次竟然唔洗等位,就去試試佢!生牛肉金邊粉$62大大碗!湯底重香料味,但超夠熱!生牛肉夠嫩同肉味,唔係雪死咗嗰啲每碗都加入了芽菜、蔥花、紫洋蔥、芫茜和九層塔等小量香草,青檸同辣椒另上,唔食嘅話要落單前預先同老闆講。燒烤系列重點推介雞翼同羊肉串!!價錢合理,一試難忘!!(我哋encore了)老闆仲話佢哋做外賣可以叫 外賣平台而家食飯又多一個選擇了

生牛肉湯粉

雞翼串燒