2019-03-10 332 浏览
行街行到勁肚餓,又未到食飯時間,唯有搵d小食醫下肚先🙈Snack Express應該對好多人黎講都唔陌生,區區都有分店咁滯,開到成行成市,不過佢d野食幾多選擇,價錢又相宜,抵佢受歡迎既今日黎到粉嶺分店,就食左煎釀三寶同燒賣,夾埋都幾大兜!煎釀三寶叫左紅腸、青椒、豆腐、魚蛋,質素都唔差wor,最好食既係豆腐,應該係啱啱炸起,外皮熱辣辣又勁酥脆,點埋豉油汁一流其他款式同埋燒賣都算不過不失,如果燒賣再彈呀d既話應該會更加好食!間舖仲有車仔麵食,真係非常多選擇,下次可以係度食埋lunch添!
行街行到勁肚餓,又未到食飯時間,唯有搵d小食醫下肚先🙈

今日黎到粉嶺分店,就食左煎釀三寶同燒賣,夾埋都幾大兜!

2018-09-20 401 浏览
呢間小食開左好耐,近年變左連鎖店。幸好水準都保持到嘅。因為喺正常車站隔離,每次有班火車到都會排到出門口。可能喺區內唯一小食店,都幾受歡迎。今次經過口痕又見唔太多人排,買左一底雞仔食。雞蛋仔雖然唔係即整,但都熱辣辣都幾新鮮,唔似放左好耐林晒咁。個皮都幾脆,入面軟林林,蛋味就差少少,唔夠香。 甜度我就約中意,唔會太甜.
其實如果唔係趕時間我其實都想食好啲,最近就搵左間Snack Express,發現原來佢不只有燒賣魚旦,仲有車仔面我貪方便,叫左碗麵,撘幾個餸就行。見到舖面好迫其實都唔想留喺度食,都係買走就算。見到牆上都幾多餸可以揀,我又想食得健康d,就揀左蘿蔔、韭菜同雞翼,全部都係我最鍾意食既野!店員問我要唔要辣,我話唔要,佢手快快已經加左辣汁但最後竟然幫我挑起晒佢,變返做腩汁😂😂,好細心。$24好抵👍🏽👍🏽👍🏽

但最後竟然幫我挑起晒佢,變返做腩汁😂😂,好細心。

$24好抵👍🏽👍🏽👍🏽
車仔麵
3 分钟 (外卖自取)
車仔麵
2017-04-23 626 浏览
今日向粉嶺,仲未到晚飯時間,但突然好肚餓,記得向火車站有間「小食快線」,去睇下有無我喜愛的夾餅先Wa.....去到門口見到入面有很多人睇下餐牌先,樣樣嘢都好想食,可惜得我一人,未能夠品嚐更多其他小食夾餅 $11,店員姐姐又好細心,問我係唔係要齊晒d醬,佢哋對 d 醬一 d 都唔吝嗇,搽左好多,有牛油、花生醬再加埋沙糖,一啖咬落去,嘩~~~粉漿夠厚、又夠熱,可能係因為有多人流關係,d 食物可以 keep 住新鮮制作,下次一定要試埋炸三寶先得😋
Wa.....去到門口見到入面有很多人
夾餅
2017-04-22
夾餅
2016-06-04 689 浏览
今日中午我們去咗粉嶺站嘅「小食快綫」買咗小食外賣自取食!我們買咗魚蛋、魚肉燒賣同腸粉!魚蛋嘅肉質唔算好彈牙,而且味道有啲腥!魚肉燒賣嘅肉質都幾煙韌彈牙!腸粉嘅質感唔係好軟滑,比較硬實,好似將一嚿好厚身嘅粉團放入口咁!真係令我們覺得好失望!
今日中午我們去咗粉嶺站嘅「小食快綫」買咗小食外賣自取食!
我們買咗魚蛋、魚肉燒賣同腸粉!魚蛋嘅肉質唔算好彈牙,
而且味道有啲腥!
魚肉燒賣嘅肉質都幾煙韌彈牙!
腸粉嘅質感唔係好軟滑,
比較硬實,
好似將一嚿好厚身嘅粉團放入口咁!
真係令我們覺得好失望!
2016-05-11
2016-02-09 837 浏览
無啦啦變成第7餐,真係好奇怪,為何第五六餐不見了 ?其實失踪兩餐已經成了其他食評,亦無須特意再講,總之返到屋企附近,又開始肚餓,而火車站旁的小食店近月亦改了新名稱,不過食物種類是絲毫不變。車仔麵包三類菜連麵底只不過$24,夠化算。雞翼尖豬腸豬皮配粗麵底,雞翼尖滷得入味,豬腸炆得夠腍好惹味,豬皮部份好爽口,但有少許太腍,麵底沾上了汁後更可口。一口之內食七餐不算誇張,仍記得大概六七年前,跟幾位食友在五小時內食十餐,仲要係粥粉麵飯、車仔麵、雲吞麵、豆腐花及甜品,年輕時的輕狂大家說有多好!
無啦啦變成第7餐,真係好奇怪,為何第五六餐不見了 ?

車仔麵包三類菜連麵底只不過$24,夠化算。
5 分钟 (外卖自取)
2015-11-03 502 浏览
那夜 OT 後,在粉嶺火車站的小食快綫買左碗碗仔翅同煎釀三寶。碗仔翅材料足,切片的小冬菇川、碎雲耳及雞絲都非常多,但湯汁稀了一點,不然就完美一點了。煎釀三寶則要了茄子x2、紅腸、豆腐x1、魚蛋x4,除魚蛋肉質香及彈牙之外,其餘三款都比較普通。不過以用來填肚已經不錯了。
不過以用來填肚已經不錯了。
2015-10-27
5 分钟 (外卖自取)
2015-10-23 418 浏览
返工每朝早都經過呢間小食店,之前個名娘啲,有段時間佢關門了,重新裝修,之後光鮮咗,不過啲阿姐就無變,餐牌都無變!每朝經過必定買份燒賣,一份8粒($9)𢳂落一個膠盒,指定要多豉油辣油!佢嘅甜豉油唔會死甜,辣油其實落2匙都只係微辣!燒賣煙煙韌韌,索晒豉油好正!店員爽手!人客多成日排晒長龍!唔快手唔得!不過唔係個個店員都「多」豉油,有一兩個好手緊!要提醒先會多啲!

每朝經過必定買份燒賣,
燒賣
2015-10-19
外卖自取
$9 (早餐)
燒賣
2015-08-31 278 浏览
名都小食店最近轉手為 Snack Express,人龍依舊如潮,但印象中的Snack Express沒有好吃的,但見開張,姑且一試~一碗3餸車仔麵($24),要了蘿蔔、豬紅、魚肉,配米粉,要辣~ 份量比想像中的大  整個發泡膠大碗裝得滿滿的,蘿蔔有4件,豬紅有5件左右,鯪魚肉則是多得數不了,米粉大概是正常一個份量吧~ 但餸料比一般車仔麵檔多,價錢卻比外邊的便宜~ 雖然質量一般,蘿蔔不夠甜,豬紅其實是雞紅,而且是較差的雞紅,湯底亦滿是味精,但以這個份量、這個價錢,將貨就價是理所當然吧~另外要了一份煎釀四寶($10),點了釀豆腐、釀茄子、釀青椒和炸魚肉~ 可惜味道確又差強人意,用的不是真正鯪魚肉,與車仔麵用的有分別~ 這些釀品的魚肉混了大量粟粉等,沒有了魚味,只有很重的粉糰味,而且韌韌的不爽不軟 如果只為飽肚,又不想吃貴價貨,這兒確實是一個好選擇,但絕對不要問好味與否~

三餸車仔麵
煎釀四寶