2016-03-28
同老人家搵食比較難, 唔要辣, 唔要生. 又要有飯落肚. 所以今日入左黎山頭火. 叫左個燒餃子定食 $102 (有拉麵, 一碗白飯, 餃子重有半隻蛋和漬物). 原來拉麵可以選size. 小的是一個麵, 中的是個半麵. 咁大的應該是兩個吧(因為覺得自己無可能食到個大所以只問小同中的份量) 當然不同size有不同的收費. 而湯底亦都可以選. 包括豉油, 麵豉及鹽味. 我選左麵豉味. 等左五分鐘個set就到. 首先白飯唔好睇少, 都成碗份量. 食完佢都可以唔駛點食碗拉麵, 幸好只係選左細size. 拉麵裡面有筍, 一塊日式叉燒, 乾木耳及一塊"日式魚蛋"?? 麵豉湯底本身都夠味. 麵還算爽口. 至於個餃子. 皮簿而且裡面亦都啖啖肉. 只是有點凍. 幸好皮凍左亦無變硬. 由於驚不夠吃所以多叫了一個麵豉拉麵(細)$60, 同上面set的就一模一樣. 雖然係Lunch time 時份, 但侍應招呼不錯. 至少要求拿豉油還是馬上去拿.
燒餃子定食
麵豉拉麵(小)