2024-09-30 0 浏览
看了食評去試,第一次食,打電話嗌左外賣,味道正常,沒有其他食評說得那麼浮誇。最有趣是有人評價服務態度一流(是不是曲線的?!)我本身有以為真係一流,點知在電話中嚇親,非常急促落單,說完直接cut線,也不是說態度不好,只是說不上好。

豬扒煎蛋飯
外卖自取
豬扒煎蛋飯
朋友和同事一直大讚新公司附近有一間好吃到不得了的茶餐廳,今早終於有時間去試吓。去到嘅時候見到鄰近幾間店舖都無乜人,但係楠嵩就坐滿人,地方大,乾淨企理,所以今次應該無搵錯地方啦! 入到店舖老闆娘十分熱情,服務態度殷勤,點菜又耐心有禮,出菜又快、靚、正!今時今日香港少有👍👍👍菜式多元化,有西式又有潮式粉面,我同朋友點了粉面試吓……嘩!大大碗,餸多過粉麵,份量足料!湯底好味到停唔到口,我近年在香港真係未食過咁好!必食!👍👍👍最後,老闆都好好人,見到我哋無帶紙巾,仲免費提供一盒俾我哋用,十分熱情窩心!總之,食完不得不大讚他們用心經營的店舖態度,老闆還推介中午的咖喱,下星期一定要再去試吓!所以呢間好店舖一定要同大家分享😊👍

我係老顧客了,這裡清潔衞生,服務亦一流,有家嘅感覺,適合我依啲一日三餐都要在外用膳嘅上班族,服務態度一流!家庭式經營,用心製作!我中意佢嘅雲呑同埋奶油豬,每星期至少要去3至4次!
  • 雲吞
  • 奶油豬
2023-06-17 716 浏览
4-6-2023 (Sun)朝,又會合老公食早餐,我諗唔到食邊間喇,老公就問嚟唔嚟新開嘅六和冰室,好吖.不過,我哋嚟到時要等位,而對面嘅呢間啲樓面就話有位,都有卡位,咁我哋就轉呔食呢間,樓面又話等兩分鐘,好快有枱.有卡位喇,我哋就入去坐,睇完menu,就要:1. $36.00嘅牛筋粗麵,加$10.00拼韭菜水餃,要熱檸水老公食,佢話食到鹼水味,韭菜水餃唔好食,只可以話食得吓.我食一件牛筋,夠腍同夠味;而韭菜水餃皮簿,而食到蔥味多過韭菜味,而肉就好似唔係豬肉.味道:2.7分2. $44.00嘅香煎雞扒歐陸餐,要熱奶茶呢個配松露炒蛋,迷你奶油豬仔包一個,睇見雞扒同松露炒蛋都幾多,先食雞扒,係煎得好脆,厚雞肉亦juicy,俾我鍾意嘅千島醬,好味;松露炒蛋亦滑,唔錯.最後件迷你奶油豬仔包都幾甜吓,不過都脆嘅.味道:4.9分而熱奶茶係熱同時有啲澀.味道:2.7分服務:我哋一直食,一直睇見啲樓面好積極咁拉客.環境係4.5分, 抵食係 2.5分
都有卡位,
咁我哋就轉呔食呢間,樓面又話等兩分鐘,好快有枱.

有卡位喇,我哋就入去坐,睇完menu,

就要:

牛筋粗麵拼韭菜水餃
老公食,佢話食到鹼水味,
牛筋粗麵拼韭菜水餃
韭菜水餃唔好食,只可以話食得吓.
韭菜水餃
味道:2.7分

2. $44.00嘅香煎雞扒歐陸餐,要熱奶茶
香煎雞扒,松露炒蛋,迷你奶油豬仔包
香煎雞扒
味道:4.9分

而熱奶茶
熱奶茶
係熱同時有啲澀.
味道:2.7分

服務:
我哋一直食,一直睇見啲樓面好積極咁拉客.

環境係4.5分,
抵食係 2.5分
2023-06-04
等候时间
5 分钟 (堂食)
$45 (早餐)
香煎雞扒
  • 松露炒蛋
2023-06-09 453 浏览
因工作經過荃豐,見到呢間茶餐廳試咗唔同嘅餐點!都大份抵食👍🏻👍🏻一點鐘已經可以食下午茶!岩晒lunch time唔想食咁飽既朋友~今日食左茶餐沙嗲牛肉麵配火腿奄列+奶油豬 $48🐂沙嗲牛肉麵 牛肉好冧而且份量多 都有6-7舊,麵都夠彈牙!佢仲有米粉、通粉、米線 可轉第一次食茶餐會配奶油豬 有驚喜 脆卜卜 配煉奶 我覺得我可以食多幾隻🤣奄列都留有少許蛋汁 很香☕️熱奶茶好滑 好香 不會澀澀的~~~~~~~~~~~~~~~~~佢仲有其他嘅特價飯都好吸引!推薦霸王雞飯同口水雞飯唔會好鹹味道剛好!👍🏻雞嘅份量都多 最鍾意蔥油撈飯食🤣下次要試埋佢嘅牛腩粉麵
因工作經過荃豐,見到呢間茶餐廳
試咗唔同嘅餐點!都大份抵食👍🏻👍🏻

今日食左茶餐
沙嗲牛肉麵配火腿奄列+奶油豬 $48

沙嗲牛肉麵

奄列都留有少許蛋汁 很香

☕️熱奶茶好滑 好香 不會澀澀的

~~~~~~~~~~~~~~~~~

佢仲有其他嘅特價飯都好吸引!

推薦霸王雞飯同口水雞飯

唔會好鹹味道剛好!👍🏻雞嘅份量都多
最鍾意蔥油撈飯食🤣

下次要試埋佢嘅牛腩粉麵

2023-01-17 455 浏览
當日因為去仁濟醫院,經過這間餐廳覺得唔錯寫下感想。牛三寶飯有我們最愛的牛筋牛腩,配上佢哋特製嘅上湯,簡直就係色香味俱全。而且口感嫩滑,絕對是冬天的暖身首選。配上熱奶茶是女生的最愛。香煎雞扒薯角雞扒煎熟啱啱好,外皮非常脆,好似食薯條一樣。而且唔油膩非常健康。i like 檸檬菜蜜簡直係消滯,而且亦非常暖心。😄餐廳地理位置非常鄰近地鐵站,我認為過年,屋企大細一家過嚟享用美食就最啱。服務都算周到, 而且比較整潔。😄😄
當日因為去仁濟醫院,經過這間餐廳覺得唔錯寫下感想。

牛三寶飯
而且口感嫩滑,絕對是冬天的暖身首選。
配上熱奶茶是女生的最愛。

香煎雞扒薯角
雞扒煎熟啱啱好,外皮非常脆,好似食薯條一樣。
而且唔油膩非常健康。
i like 檸檬菜蜜簡直係消滯,而且亦非常暖心。😄
服務都算周到, 而且比較整潔。😄😄
2023-01-02 371 浏览
Tea time 食返個下午茶,係荃灣行完山一落小巴行下商場就黎到呢間小店餐廳,門口有粉麵,餐牌有下午茶炸野😍😍。.🍴生炸大雞髀 配薯角 $42下午茶超大生炸雞髀🍗又大隻又juicy,係生炸先做到既效果,大隻過一般人塊臉,咬落超多汁,醃得幾唔錯,炸薯角炸得好食過知名快餐店,又脆又正。跟餐包熱飲,凍飲加$3.🍴魚片雲吞米粉 $44單拼$36,叫左雙拼$44,魚片爽口彈牙又大塊,反而雲吞就正常發揮不過不失。雲吞有3粒👌🏻算好唔錯,跟餐加配菜加$12,腐乳通菜簡單又好食。呢個星期係荃灣做野,同同事一齊食左間粉麵茶餐廳幾唔錯👍🏼下午茶抵食又大份。🎉。佢呢度除左粉麵,仲有飯量。下午茶選擇都幾多又唔貴。「香脆奶油豬仔包 $32」轉凍飲另加$3,奶油豬好夠脆又爽口,多醬好鬼正。杯凍咖啡好香濃。另外同事叫左個「崩沙牛腩撈粗麵 $56」好有驚喜,崩沙腩爽軟不硬,腩中間有舊薄軟膠質,好彈牙,肉汁甜, 口感腍, 估唔到咁👌🏻。粉麵黎講都算好掂,值得一讚仲有個辣椒油,麻香味重,配麵食一流。
🍴生炸大雞髀 配薯角 $42

🍴魚片雲吞米粉 $44

2023-01-02 296 浏览

嵐楠粉麵餐廳 (荃灣)荃灣青山道144-172號荃豐中心地下1號舖來到荃豐中心逛,行久了,要找些吃的,來到地下底層買電腦的,聞到龍龍的牛腩香味,原來這裏開了一間粉麵餐廳,主打牛腩。太餓了,立即來一碗牛三寶麵。以茶餐廳的格局來說,這裏是非常之寬敞舒適,光猛的環境,配上整潔的枱面,坐得舒適。秘製牛三寶麵$46牛腩、牛筋、牛肚這碗牛三寶面,用料十足,除了有我最愛的牛腩外,牛腩煮得鬆化軟淋,入口即化,牛筋彈牙有咬口,牛肚的份量很多,而且入口爽彈。湯頭充滿了牛肉的精華,麵質爽口彈牙,麵條吸收了湯頭的精華後入口更加鮮味。吉列魚柳$42配沙律這個吉列魚柳非常之抵食,非常大塊的吉列魚柳,大如我磈面的!外層炸得酥脆,內裏魚柳嫩滑。沙律清新爽口,食完脆卜卜魚柳後吃口沙律,消除油膩感。

嵐楠粉麵餐廳 (荃灣)
荃灣青山道144-172號荃豐中心地下1號舖

秘製牛三寶麵$46
牛腩、牛筋、牛肚

吉列魚柳$42
配沙律
沙律清新爽口,食完脆卜卜魚柳後吃口沙律,消除油膩感。

2022-12-18
2022-12-15 124 浏览
我今日喺荃灣返工,工作勁忙,終於等到收工肚餓行行吓去佐荃豐中心找野食😁😁😁, 🍛🍰因為呢度係出咗名多嘢食集中地👍👍👍之後俾我搵咗一間,因為好食值得推介,價錢都又唔貴(嵐楠粉麵餐廳)地址:荃灣青山道144-172號荃豐中心地下1號舖睇錯餐牌,分別叫咗🔹雞扒煎雞蛋飯$50雞扒軟嫩味道足,酥酥香香既口感,搭配兩隻溏心蛋覆蓋在飯上,食慾滿滿!香噴噴😍🔹芝士牛蛋豬仔包$40豬仔包松軟,搭配滑蛋芝士口感豐富
👍👍👍之後俾我搵咗一間,因為好食值得推介,價錢都又唔貴
(嵐楠粉麵餐廳)
地址:荃灣青山道144-172號荃豐中心地下1號舖

睇錯餐牌,分別叫咗
🔹雞扒煎雞蛋飯$50

🔹芝士牛蛋豬仔包$40
豬仔包松軟,搭配滑蛋芝士口感豐富

2022-12-14
2022-12-10 602 浏览
荃灣搵食不難,大型商場有不少連鎖集團食店,街上大多數是茶餐廳為主,其次就是不同菜式的小店,食肆要在荃灣爭一席位確實不容易。小店更要以食物質素兼實惠價錢,才能取勝。嵐楠粉麵餐廳就取其之道,在荃灣爭一席位,就以以其特別之處去吸引食客,其牛三寶、滑蛋飯類,作為其主打菜式,味道和質素絕不差,完全吃出主廚之用心手作。******************************常常在荃灣出沒,基本上那裏有什麼好吃的都已經去過。發現最近在荃豐中心下層,開了間新的粉麵餐廳,就決定過去一試。嵐楠粉麵餐廳在商場下層角位,對面就已經是一間連鎖茶餐廳,也不愁沒食客前來,皆因其提供的主食有所不同。餐廳地方不算大,但座位有也不少,光線充足,也讓人坐的舒服。值得讓食客安心入座,就是在廚房内的煮廚,都一定次男帶口罩,確實少有。餐廳以魚蛋牛腩粉麵為主、還有以滑蛋製成飯類供應。雲吞水餃都是自家新鮮包的。當然受香港人所愛的常餐,沙嗲牛肉、蕃茄湯底,都有所供應,最特別在這配迷你奶油豬一隻,不是普通的牛油餐包。還有不同款式下午茶餐,芝士配搭豬仔包餐、黑松露炒蛋厚多士、鮮油菠蘿包、還有以沙律或薯條配不同食材的茶餐,和單點小食都有

還有不同款式下午茶餐,芝士配搭豬仔包餐、黑松露炒蛋厚多士、鮮油菠蘿包、還有以沙律或薯條配不同食材的茶餐,和單點小食都有供應,以較特別菜式來吸引食客。

餐飲有一般茶餐,奶茶咖啡、檸茶檸水、汽水等這些之外,也有特飲供應,如奶茶或咖啡紅豆冰、生果類紅茶底飲品,跟餐都可以以優惠價轉配的。

花多眼亂,有不少食物都想吃,最後還是點選了牛魔王粉麵,就好好一試這裏的牛魔王味道如何。粉麵類可以加錢轉雙拼、油菜、拐麵底,追加一般餐飲無論凍熱只需HKD8。

秘製牛魔王粗麵 HKD46,包括了牛肚、牛腩和牛筋,追加了紫菜HKD8 、雲吞雙拼 HKD10和凍檸檬茶 HKD8,粉麵會附送炸菜小食一小碟。先試牛魔王,無論係牛肚、牛筋或牛腩入味又夠淋,要煮得好食的牛腩確實不容易。加配的雲吞蝦和豬肉都勻等。沒有選上油菜,因為想吃紫菜,紫菜口感都幾爽口。最愛配上粗麵神底,夠爽口之餘又能有湯汁的味道,湯底甜得來帶點腩汁香,很少粉麵餐廳都能有如此水準牛魔王淋而不韌口。餐飲凍檸檬茶,味道不錯,沒有苦澀的茶味。

酥炸魚皮 HKD22,吃粉麵又怎可以少了炸魚皮,魚皮都幾大條,份量都不算少,還配上清湯一碗。清湯鮮甜味道不錯。魚皮先不點湯而直接吃,魚皮夠薄脆而不油膩。再來一口浸過清湯,入口變得更鬆脆,最重要是魚皮不會重鹽的咸味,浸過清湯又不會油淋淋,確實不錯,吃完一整碟都非常飽肚。

• 酥炸魚皮
  • 秘製牛魔王粗麵
2022-12-09 114 浏览
今日去開荃灣,係千色廣場見到對面荃豐中心地下一間叫嵐楠嘅茶餐廳,見到Openrice 食評個叉燒蛋飯好正,一於去試下,上咗天橋過咗對面荃豐中心,落一層轉右就見到呢間餐廳,裝修都有少少特別,餐廳很光猛,兩邊大玻璃都望到出邊,叫咗叉燒滑蛋飯$50,蛋很滑,叉燒唔柴,配上我最鍾意嘅蔥油,叫埋豬扒包$32,豬扒包夾住厚切蕃茄, 有骨豬扒,生菜配上美味嘅千島醬, 10分美味,再叫左腐乳通菜$22,通菜係細細棵嘅,配上腐乳醬超夾,加埋杯熱奶茶,茶底濃,呢個下午茶兼晚飯,超滿足😋
2022-12-09
  • 叉燒滑蛋飯
2022-12-04 123 浏览
今日星期日去荃豐買啲野 諗住去翠河食下午茶飲杯嘢 見到隔離開咗間新野就試吓 叫左牛腩河凍奶茶 $44牛腩河 牛腩夠淋同好有牛味 湯底清得嚟又夠味👍 我不喜歡好濃好濁個啲 所以岩我口味😋不過佢哋D辣椒油就唔夠香 下次經過開會試吓佢其他牛筋 牛肚 🤨
不過佢哋D辣椒油就唔夠香
下次經過開會試吓佢其他牛筋 牛肚 🤨
2022-12-04
2022-11-29 328 浏览
晚餐今日去咗荃豐商場呢一間新開嘅茶餐廳食。我想話佢嘅性價比非常之高,價錢非常之經濟,座位好舒適,絕對會可以再encore😆⭐️叉燒滑蛋飯 $50 Set dinner 加$2就可以有杯凍飲~超大大碗飯呀,而且個蛋係好順滑~個蛋漿同飯一齊撈黎食係超好送飯!叉燒份量都唔少呀,瘦瘦的叉燒就好岩我呢D唔想食咁多肥野的人haha⭐️牛三寶粗面 $46另一樣唔想食咁多所以就叫左碗牛三寶食(牛楠、牛肚、牛筋)性價比好高,牛三寶份量一啲都唔少,已且粗面超級彈牙!好LIKE~最鐘意佢個牛楠,唔會話太淋,而且又有牛味,呢個價錢真係唔錯!📍 嵐楠粉麵餐廳地址: 荃灣青山道144-172號荃豐中心地下1號舖#eatwithlittleme #foodie #foodiehk #food #hkfoodie #instafood#foodphotography#香港美食 #美食 #美食推薦 #852#hkfoodlover#hkfoodie#foodie#hkblogger#hk#嵐楠粉面餐廳 #荃灣 #荃灣美食

⭐️叉燒滑蛋飯 $50
Set dinner 加$2就可以有杯凍飲~

⭐️牛三寶粗面 $46
另一樣唔想食咁多所以就叫左碗牛三寶食(牛楠、牛肚、牛筋)

📍 嵐楠粉麵餐廳
地址: 荃灣青山道144-172號荃豐中心地下1號舖

#foodphotography
2022-11-27 119 浏览
星期日冇乜地方好去行吓荃灣,去咗荃豐中心,我搵咗間新開茶餐廳,叫嵐楠粉面餐廳叫咗個下午茶🤣🤣醫治我嘅肚餓。餐廳嘅餐牌,選擇特別多都唔知食乜好😅😅😅最後,我選擇咗午餐飯類配上港式檸檬茶🤗🤗🤗🔹雞扒煎雞蛋飯$50雞扒軟嫩味道足🤭🤭,酥酥香香既口感,搭配兩隻溏心蛋覆蓋在飯上👍👍,食慾滿滿!香噴噴😍😋😋🔹芝士牛蛋豬仔包$40豬仔包松軟,搭配滑蛋芝士加上鹹牛肉口感豐富,真係好好食👍
叫咗個下午茶🤣🤣醫治我嘅肚餓。

🔹雞扒煎雞蛋飯$50

🔹芝士牛蛋豬仔包$40
豬仔包松軟,搭配滑蛋芝士加上鹹牛肉口感豐富,真係好好食👍