2023-08-26
平日晚來到旺角新世紀廣場食日本野見到呢間岩鹽價錢都中間偏高 不禁有少少期待首先坐位都算舒適 見到有唔少卡位 即使最後去左比較窄既二人枱也不覺擁擠 環境燈光令人放鬆 服務也不見其他人說的不禮貌 不過見到隔離枱衞生上有啲不愉快經歷留返最後講首先見定食好似跟好多野咁唔敢叫太多 不過最後都係擔心太多 鮪魚四色丼定食趁香港禁進口部份日本地區既水產前食多啲 鮪魚即係吞拿魚 科學家講佢作為入面嘅頂級獵食者之一 所含有嘅輻射含量都會比較高 大家怕嘅就唔好食咁多啦 我就唔怕嘅就係怕佢唔好食啫 呢個都冇令我失望 有三個部份既鮪魚每個位有三塊厚切刺身 份量滿意 除左中拖羅有啲根 刺身都冇咩可以挑剔 新鮮魚香重 吞拿魚蓉撈食仲嫌佢唔夠食添另外叫左一個燒鵝肝澳洲和牛釜飯好像有點特別 有提供鵝肝嘅餐廳多數都係排房 用嚟做釜飯比較少 結果都證實左因為和牛同鵝肝喺飯焗緊既時候油脂同香氣都鎖左落啲飯度 的確很香得迷人不過佢地兩個既靈魂就被飯抽走了 有點煮過久 一上菜就有一個漏斗倒數一分鐘再打開會更能吸收菜式香氣最後亦會形成飯焦有另一番體驗 餐廳亦有提供茶可以做茶漬飯 一餐飯滿足幾個願望 唔錯!不過食到一半 旁邊兩位美女
見到呢間岩鹽價錢都中間偏高 不禁有少少期待
不過食到一半 旁邊兩位美女客人發現盤子上有隻小蟑螂 仲要係同我食同款釜飯 選擇兩位女士果然是小色螂 他把兩位女士嚇得花容失色後服務員馬上上演英雄救美 最後還免費補償一杯雪糕或者一杯飲品 誠意有但不多