2019-07-14 222 浏览
轉工後嚟到荃灣區,超多平民美食derr🤩今次嚟到尼間lunch hour會排哂隊既餐廳,主打既係平靚正快既西餐,尼度每個餐平均都係40-60蚊就已經有,選擇都算多😗今次試左個肉醬意粉,簡簡單單,焗到熱辣辣出餐,一夾起好多醬又有芝士好好味,而且唔會調味好重真係唔差,份量又係岩岩好👅💦💦最好仲係排隊既時候叫定野食,一入去坐低就即刻上湯,效率非常高,野食又幾好,價錢又抵食,簡直係港奴既聖地呀🥳
肉醬意粉

2019-06-28 327 浏览
Corner Kitchen = 巷仔冰室 😃運動完了,特別肚餓,約會家人,火速去吃🏃🏻‍♀️6:00 前趕去吃個下午茶,晚餐不吃了,節儉的人日式咖哩牛筋腩飯 $42嘩!辣傻了, 你吃吧!馬蘇芝士焗吞拿魚意粉 $35特愛吃芝士,滋味、惹味份量挺多的朱古力蛋白 一口西多士 $32👍創意設計 “巷仔‘’ 細細件西多士,清淡可口有三款醬可試試: 糖漿、朱古力、煉奶太甜,一丁點 算了餐飲: 凍檸茶 走甜熱好立克(我可以飲兩杯)埋單(三個下午茶餐)共 $112
Corner Kitchen = 巷仔冰室 😃

運動完了,特別肚餓,約會家人,火速去吃🏃🏻‍♀️

6:00 前趕去吃個下午茶,晚餐不吃了,節儉的人

日式咖哩牛筋腩飯 $42
嘩!辣傻了, 你吃吧!

馬蘇芝士焗吞拿魚意粉 $35
特愛吃芝士,滋味、惹味

份量挺多的

朱古力蛋白 一口西多士 $32
👍創意設計 “巷仔‘’
細細件西多士,清淡可口
有三款醬可試試: 糖漿、朱古力、煉奶
太甜,一丁點 算了

餐飲: 凍檸茶 走甜
熱好立克(我可以飲兩杯)

埋單(三個下午茶餐)共 $112
2019-06-22
2019-06-06 342 浏览
幸好今天早了到巷仔,不用排隊就有座位了! 平常晚了點,都要大排長龍!我點了全日早餐,他們餐廳我最愛吃了,價錢$55,如果我沒有記錯! 有多士、黑松露炒蛋、芝士蘑菇、煎蕃茄、腸仔、煙肉和納豆! 基本一個all day breakfast 應該有的,他都有啦! 而且全部都煎的很香👍🏻👍🏻👍🏻可惜沒有套餐,飲品要另外單點,就變得不劃算了! 不過總體也是不錯的!
而且全部都煎的很香👍🏻👍🏻👍🏻
2019-05-26 254 浏览
每日午餐時間經過呢間冰室都係排晒長龍,難得今日遲左落去食飯終於唔洗點排隊,可以試下點解日日咁多日排隊食入到去餐廳環境其實算唔錯,餐廳黎講佢的卡位比例算多,坐得好舒服。本身以為好貴,一睇餐牌同呢個格局完全唔成正比,一個字好平,開頭都諗緊會唔會有伏,但入到黎點都要試下,我地叫左兩個餐-珍珠帶子蛋包飯-芝士蘑菇忌廉汁焗三文魚粒飯兩個餐黎到,份量正常,唔似得有d餐廳表面平俾你,實質份量小得很。賣相都唔錯味道比我想像中好,不過味道略嫌有點淡但用料足已經加晒分整體而言性價比十分高

-珍珠帶子蛋包飯
-芝士蘑菇忌廉汁焗三文魚粒飯

味道比我想像中好,不過味道略嫌有點淡

但用料足已經加晒分

整體而言性價比十分高

珍珠帶子蛋包飯
芝士蘑菇忌廉汁焗三文魚粒飯
2019-05-18
珍珠帶子蛋包飯
2019-05-17 263 浏览
食物質素尚可,但店員服務反應較差,入座個陣只有三成客人,落單後等咗35分鐘連杯野飲都無,問個餐仲有幾耐可以上,無人回應,最後個晚餐送到黎,份量較少,正常成年男性飯量只可以半飽...唔會再食第二次,除非佢店員服務水準提高,送餐速度加快,食物份量加大,否則不值港幣100-200既消費

2019-05-17
2019-04-27 369 浏览
有次經過見到大排長龍,再睇到門口個menu覺得幾吸引,所以今次一於去試下。果然舖頭門外都係人山人海,但都好快入到去。餐廳雖然細,要同人搭枱,但都幾舒適。我哋叫咗西冷牛扒配薯菜加豬仔髀扒配薯菜。每個set都包餐湯同熱飲,我哋兩個都揀咗 磨菇忌廉湯同熱杏仁霜。磨菇忌廉湯都幾好飲,唔夠creamy但幾重磨菇味,仲食到少少磨菇粒。西冷牛扒有驚喜,好大塊又厚身,好腍好易切。但豬仔髀扒就薄到好似豬肉片咁…不過有好多片就算佢啦🤣,同埋個茄茸汁真係有粒粒蕃茄粒,酸酸甜甜好好味。另外,兩份餐嘅薯角都新鮮即炸好香口,雖然有啲汁浸住但都仲係脆嘅。個菜亦有落啲酸酸哋嘅沙律醋調味,好有誠意。👍杏仁霜係其他餐廳少見嘅選擇,個杏仁味好濃,加糖之後幾好飲。兩個餐有齊主菜、餐湯同飲品都只係$108,真係好抵!😊

杏仁霜係其他餐廳少見嘅選擇,個杏仁味好濃,加糖之後幾好飲。

兩個餐有齊主菜、餐湯同飲品都只係$108,真係好抵!😊
環境:ok.地方細細------------------------------服務k.但我好討厭佢班女waitress一路食下私人野一路拎下歺,拎下飲管甘.可吾可以行埋一邊食晒、洗個手先正式工作!?見到好吾衛生,又嘔心.你D手指有你D口水囉!做做下野又冇啦啦拎鏡出來照.------------------------------食物:weekend同weekday D lunch set 是一樣的.雞扒飯:雞扒幾好味.份量ok.哩個歺等左超耐.起碼25分鐘.什扒歺:有豬扒(但menu本身寫係豬脾!冇都冇通知聲)、雞扒、火煺、腸仔.可配飯/意粉或薯菜.跟燒汁哩個歺都等得耐,約20分鐘.蒜焗牛扒意:冇蒜蓉味.牛ok.意粉编林.份量多.lunch set包歺湯和熱飲.凍飲加$3特飲加約$8
環境:
ok.地方細細
服務:
ok.但我好討厭佢班女waitress一路食下私人野一路拎下歺,拎下飲管甘.可吾可以行埋一邊食晒、洗個手先正式工作!?見到好吾衛生,又嘔心.你D手指有你D口水囉!
做做下野又冇啦啦拎鏡出來照.
食物:

雞扒飯:
雞扒幾好味.份量ok.
哩個歺等左超耐.起碼25分鐘.

什扒歺:
可配飯/意粉或薯菜.
跟燒汁
哩個歺都等得耐,約20分鐘.

蒜焗牛扒意:
冇蒜蓉味.牛ok.
意粉编林.份量多.

lunch set包歺湯和熱飲.
凍飲加$3
特飲加約$8
雞扒飯
什扒跟薯菜
牛焗意
2019-02-24 346 浏览
見到呢間間唔中都有人排隊咁就試下,質素就一般,不過服務態度差。。。係門口排左陣就有位。想舉手示意落單既時候,個眼鏡女侍應就無咩禮貌語氣講等陣,之後又無禮貌語氣咁話講食咩,其實我唔要求講請問食咩,不過語氣會影響感覺,其他侍應都無講唔好意思不過語氣正常點感覺已經好好多了。食物方面,點了蕃茄汁雞扒意粉,羅宋湯,熱檸檬茶。羅宋湯,味道還好,唔算太油。雞扒意粉,份量少了一點,一塊雞扒,整體還可以,不過雞扒得一塊又唔夠厚身,對於我就唔飽了。熱檸檬茶,正常。總結食物無特別,服務差,唔值得等位了。無下次

係門口排左陣就有位。

食物方面,點了蕃茄汁雞扒意粉,羅宋湯,熱檸檬茶。

羅宋湯,味道還好,唔算太油。

熱檸檬茶,正常。

總結

食物無特別,服務差,唔值得等位了。
無下次
2019-02-10 293 浏览
服務態度極差, 去茶記都好佢唔少咁既服務態度,食物ok 都無用試一次唔會有下次侍應哥哥仔行catwalk,一路行路單手插褲袋果下正,單手比野攞野”pink pink 鵬鵬” ,支匙羹可以跌落野食到,3位侍應大哥大姐,木無表情,講野無尾音,問野回覆用單字應你,重有係聽到侍應講緊其他客人點點點,我覺得講還講,入番入面你地自己慢慢講飽佢,唔係係其他客人面前講下話食晚餐, 公屋街市隔離,唔係貴價地段,所以食物價錢唔貴, 每人百一蚊多d不過咁既服務態度,食茶記好過,茶記阿姐好態度過佢地唔少
服務態度極差, 去茶記都好佢唔少

咁既服務態度,食物ok 都無用

試一次
唔會有下次

不過咁既服務態度,食茶記好過,茶記阿姐好態度過佢地唔少

2019-02-10
2019-02-08 321 浏览
趁著CNY 假期來趟全港最文青的新據點,The Mills南豐紗廠,新春新氣象,萬象更新啊,看見香港老工廠的活化與活力,雖然紗廠內亦開了許多茶館、餐廳,風格好似日本,但價位頗高,所以,當然還是離開這試試街坊的地道小食啦。往荃灣西站的方向前去,這家有著復古門面的港式西餐,扒餐都只要50多元,超划算,店內空間,抬與抬間以復古的花窗做屏,拍照起來好美啊~整個牆面亦走美式的紅磚風格,用餐環境今天點了一個Set Meal,紅湯+豬肉眼扒飯+熱檸檬茶,仲只要50元,而且飯還是我超愛軟彈的珍珠米,Cp超高,為2019🐷年新春最好的開始

2019-02-07
下午茶
庆祝纪念
纪念日
  • 豬肉眼扒燒汁飯
2019-01-17 316 浏览
係香港食扒閒閒地都幾百蚊,好平既又唔好食。想食下扒又唔想食咁貴,就行左入巷子,之前都有聽過朋友講唔差。兩個人就叫左兩個餐啦,估唔到星期日晚都有餐叫。叫左兩個扒餐。雜扒同T骨其實好大碟以咁既價錢黎講。雜扒d扒都幾好食,唔會話好流。薯菜都係有誠意,個沙津清下口感都唔錯,唯一就係個牛扒有d太熟,太有口感其他都不錯的。而個t骨,叫左5成,但切落有d部分就d生,似三成多d,但味道係ok。而個意粉就有super, 好有味同唔會太軟。

雜扒同T骨
2018-12-29 360 浏览
我都唔想寫太多開場白,睇圖啦!主菜一上枱,第一眼望落去都可以,但其實都見到雞扒無汁嘅部份好似燶燶哋,不以為然!開始食雞扒時,就發覺原來中伏了!上面雞皮部份正常,但原來另一面雞肉部份就........ 所以立刻將塊雞扒反轉,真係有D唔敢相信會咁燶囉!然後,自己都掙扎咗一陣間,請佢哋換過一塊雞扒俾我定係算數,結果都係選擇咗後者。今次唯有就當自己唔好彩啦!唯有一邊食,一邊將燶嘅位置片走。但把刀又鈍,所以好唔容易先片走晒燶嘅位置!到最後,我都想搵老闆或經理反映一吓,希望佢哋注意吓上枱食品嘅質量。廚師煮燶嘢,無理由要食客去承擔啩! 但問服務員,佢話老闆/經理都不在。我都希望佢哋會睇到呢篇食評,可以改善一吓啦!
我都唔想寫太多開場白,睇圖啦!

開始食雞扒時,就發覺原來中伏了!

2018-12-26
2018-12-29 220 浏览
住咗喺荃灣咁耐佢屋企樓下有間咁嘅嘢,一直都冇食過,今日放假一個人冇嘢做落嚟食lunch,omg好平,入到去裝修唔錯,舒服嘅!不過佢廚房油煙味比較大,跟住叫咗一個西冷,賣相幾好,size細不過50幾蚊你想點?揀咗個羅宋湯,同埋凍檸茶牛扒講真冇乜味,好普通,比大家樂好,但係薯角就真係唔得,好奇怪口感亦都好奇怪。唔識形容羅宋湯唔好飲,不足料凍檸茶正常總括來講特別推介就唔會,但係經過入去試吓可以,賣相幾好,經濟

牛扒

羅宋湯
唔好飲,不足料

凍檸茶
正常

2018-12-24 207 浏览
今日朝早系巷仔食佐个早餐。今日周六好似都几多人,不过出餐速度都算快,等10分钟左右就有得食啦。差唔多满座两个侍应做嘢都几快手,人多果陣可以做得有條不紊就算唔錯了。。。今次第三次去,我都發現一個問題:我覺得巷仔既侍應國語講得好標準。切換自如,佢地同事之間有時用國語交流,不過落單果陣同我講粵語。其實我都想佢地同我講國語,因為有家鄉既熟悉感。以後會經常去食,因為覺得好親切。身為中國人我覺得好驕傲~內部裝飾好溫馨,適合喜歡浪漫feel既小情侶。係一個有特色既西餐廳。。。
2018-12-18 252 浏览
早餐無午餐咁好,巷仔終於在今年12月11日有早餐啦!以前午餐下午茶都排曬隊,可能剛剛開始有早餐,無乜人知道和不順路返工,去街市的人也應該不會來食,我8點食到9點都無幾枱,靜靜地,幾好。餐牌選擇無茶餐廳咁多,價錢,34到48,中等價錢,同backyard差不多,加上位置亦系可能影響早餐客源的原因啦!叫了兩個餐,等了7,8分鐘就來啦,豬扒火腿太陽蛋牛角包~ 豬扒邊有帶肥,早餐難得,肉質鬆嫩,上面有些香草;火腿基本野;太陽蛋變了煎蛋,剛剛和另一個餐掉轉,有一點蛋香;牛角包有牛油香味和熱的,但不送牛油或果醬。上面帶些沙拉,但無乜才味。雞扒火腿煎蛋意粉~雞扒鬆軟,煎得好香,煎蛋搞錯變了太陽蛋;意大利粉林左D,湯也不太熱。兩位講普通話的後生靚女,服務就好像比茶餐廳要差小小,拿東西來也沒有說是什麼,放下就走,埋單給錢後也沒有多謝,一點笑容都沒有。比較環境,位置,服務,味道,應該backyard全勝

早餐無午餐咁好,

叫了兩個餐,等了7,8分鐘就來啦,

豬扒火腿太陽蛋牛角包

雞扒火腿煎蛋意粉

比較環境,位置,服務,味道,應該backyard全勝

豬扒火腿太陽蛋牛角包
雞扒火腿煎蛋意粉