2024-07-20 375 浏览
地址:香港第1街102號地下西營盤站Exit B2,沿斜玻靠左行,過1條街口,係角落位!再1次又去西營盤,處理勞資關係科既事...今次同自己講,搵下有咩美食,問下西區裁判署保安姨姨,介紹我2個地方...當時係下午茶時段,拿拿聲快搵餐廳後,必須盡快入座+落order,先用到下午茶優惠...有Alipay+Wechat Pay+Octopus畀錢,實在太好了!剛才用完個腦填form,由九龍區趕去西營盤,轉眼間,午餐都消耗哂...我就叫了煎豬扒+另加炒蛋+轉烏冬+熱檸水=$48>下午茶套餐豬扒好香炒蛋炒得好滑生菜好新鮮,咬落去,好脆爽既!係個湯鹹左些...依個餐廳位置係西區裁判署斜對面,沿斜坡行去對面角落位,戶外有2人座位望馬路,入面全部係圓枱+圓凳,像大排檔咁,牆上+周圍,寫滿了Menu,有1部電視,可邊食邊歎電視汁....周圍裝潢無華麗,感覺是舊香港的樣子,並煮出好味既美食,供食客品嚐!我會再幫襯的...#康樂 #西營盤美食
地址:香港第1街102號地下

再1次又去西營盤,處理勞資關係科既事...

先用到下午茶優惠...

豬扒好香
炒蛋炒得好滑
生菜好新鮮,咬落去,好脆爽既!

係個湯鹹左些...

有1部電視,可邊食邊歎電視汁....

我會再幫襯的...

#康樂
#西營盤美食
2024-07-16
  • 煎豬扒+炒滑蛋+燉生菜
2021-07-22 1548 浏览
本來去這類茶記係冇乜要求. 但推門入內就聞到一陣廁所氣味, 是臭丸那種。咸牛肉三文治就只有中間有牛肉,旁邊沒有. 齋菠蘿包收十幾蚊/個。 超貴。敏華都唔到十蚊。冇下次了。
冇下次了。

2020-10-15 1618 浏览
外表睇一間好唔起眼嘅茶記,門口有一堆電單車泊車位🛵🏍,好唔顯眼入到去係舊式茶記style,大圓檯園櫈無特別裝修,牆紙係用餐牌做嘅😂😂一貫茶記都有嘅都有得order,嗌左個<C餐牛扒麵>菜有大半碗,健康又誠意,牛扒係岩岩好嘅,嫩嫩地,有切細左,好細心👍🏻👍🏻,個湯唔似係普通味粉沖出來嘅湯,係煲出來嘅清湯底<凍鴛鴦>高質,茶啡平衡,夠香👃🏻👃🏻,奶份量都岩岩好,飲得幾舒服埋單三十幾蚊,有良心有心機嘅餐廳,有機會要試下佢地個晚餐小菜先得🤩🤩🤩

一貫茶記都有嘅都有得order,嗌左個

<C餐牛扒麵>

<凍鴛鴦>

高質,茶啡平衡,夠香👃🏻👃🏻,奶份量都岩岩好,飲得幾舒服

2020-09-14
$32 (早餐)
  • 牛扒麵
周末来吃早饭,点了煎鸡扒面+餐肉煎蛋多士+热柠水,一份只要35。然而鸡扒酸臭、面里还窝藏一只绿豆大小的黑翅飞虫,令人作呕。即日下午肚子便翻江倒海地痛,一遍遍去厕所。再也不会光顾的小店。
再也不会光顾的小店。
2019-09-30 1082 浏览
學朋友話濟,中上環 西環一帶的確係一個立體地圖😭😭本身好想去食既一間餐廳搵極都搵唔到,最後行下行下,又好肚餓,有間睇落就好舊既鋪頭出面有個伯伯同我地傾計,傾傾下就入左去「康樂茶餐廳」食啦😆😆所有晚餐都送老火湯,加凍飲每個餐都唔洗50蚊,最後我地兩個100蚊都唔洗就食到好開心!伯伯話依到做街坊生意,有200幾款菜式,我地簡左「馳名沙疆雞」個汁好juicy可以撈飯架,跟住仲叫左咖哩斑腩飯,飯仲可以添啊,真心抵食之選😊😊❤️❤️
  • 馳名沙疆雞
2018-12-15 1305 浏览
秋風起又係食蛇羹嘅日子, 每年呢啲日子,我哋一家又會去到康樂茶餐廳食蛇宴呢度麻雀雖小五臟俱全, 大約只容納到兩枱大 + 三枱小, 地方唔算大, 食蛇宴要預先一至兩日訂位(因為師傅要用雞煮湯底)第一味上就係蛇羹, 材料足,湯底夠鮮又好味,食完唔確喉,份量足够10人食两碗!再來就係羊腩煲,味道夠濃又足料, 附送一碟唐生菜,另自備咗唐蒿菜,冇得輸 豉汁蒸大鱔又係一個精髓, 又新鮮又肥又大碟, 整整有一條, 味道一流, 食多幾舊都唔覺膩,正!然後係糯米飯, 炒得乾身, 臘味同飯嘅比例不錯食到咁上下,上埋個竹絲雞燉蛇, 呢個湯真係冇得頂,我飲咗三大碗, 鮮味喺個口裏面久久不散,必食! 老闆娘親切又殷勤,滿足的一晚!!!!如果唔想食餐,可以喺預訂時同佢講散叫, 預先同佢講你想要食啲乜嘢, 畀時間師傅預備就可以了

然後係糯米飯, 炒得乾身, 臘味同飯嘅比例不錯

老闆娘親切又殷勤,滿足的一晚!!!!

2018-12-15
  • 羊腩煲
  • 蛇羹
  • 蛇湯
2015-10-01 2397 浏览
香港的塘西風月,除了石塘咀的風花說月之外,人人提及到的七號差館,就是現在西邊街與德輔道西交界的西區警署,而警署的後面,就是西區裁判法院。西區裁判法院,內有勞工處,當年時常要為公司處理勞資事件的我,對這一帶有小熟識,好多時,辦好事就會快快趣在附近的茶餐廳享用午餐,當中,有一間名叫《康樂茶餐廳》的食肆令我印象非常之深刻的,原因,就是他們的其中一個特飲。也就是我文章題目所說的 "嚴刑迫供"。"嚴刑迫供"是什麼? 是當年的老差骨用酷刑打到犯人招供的招數,當年的黑獄斷腸歌之砌生豬肉就幾乎出現晒。不過,是日說的是 "鹽型碧攻" 不是"嚴刑迫供",是此茶餐廳的一杯特飲。所以,介紹食物的順序不是以野食行先,而是由飲品行先。這 "鹽型碧攻" 是一杯檸七,不過,這同一般的檸檬七喜/雪碧有少許分別,那就是加了鹽 (圖片上也許看不清楚)。同咸檸七不同,因為用的不是醃製過的檸檬,飲入口,是清新檸檬加 Lemonade 的香甜味,但細味著,也有海鹽的咸味,又咸又甜又酸,只是少了咸檸檬的那一份滋潤,感覺到,這 "鹽型碧攻",是一杯夏日限定,超消暑的一個飲品。說食物,第一日來的午餐我點了一份中式牛仔骨。醬味濃郁,味道

說食物,第一日來的午餐我點了一份中式牛仔骨。醬味濃郁,味道香甜,而且牛仔骨有濃濃的肉香,非常之惹味。汁雖然不多,但很濃香,拿一小點撈飯,也是夠香口惹味的。
改日來,點了一悺學生時代的粟米炸魚飯,甜甜的粟米滑蛋汁,無論是10幾歲的你我,定係30幾40歲的你我,都會十分喜歡,因為,這是一個撈飯食良物。再者,炸魚塊保持到香脆可口,絕對會令你我他她衪感覺亢奮。
奶茶不太濃,但入口的感覺很滑,味道也帶香。是一杯有齊香滑於一身的奶茶。多點濃會更好,但會影響水滑的感覺,所以說,要濃香滑於一身,不是一件易事。
這兒我可以說是既經濟又抵食,當然,飯麵的出品好味道兼有鑊氣也是令人留戀的原因。西環一帶,食肆不少,但我兩日來到,茶餐廳都座無虛席,而且眼見的客人面孔亦改變不大,這樣看來,這是一間有長期擁躉的美味茶仔。

有機會來,除食野外,試詆他們的特飲吧,單是 "鹽型碧攻" 已經夠簡單特別。圖片上的 "樂在梅中" 又會是什麼呢?
2010-12-17 1465 浏览
又發掘到一小店, 是夫婦檔經營, 除了鑊氣小炒外, 還會在時令季節做蛇宴, 秋風起, 三蛇肥!這間溫情小館,顧客吃的都是人情味, 白飯任裝, 吾夠湯咩? 又加俾你.真係抵死夾大件! 雖然稱不上水準高超, 但價廉物美, 午 /晚市 還有碟頭反供應, 附上例湯, 適合一個人用餐.食晚飯其間, 有一"印度籍人客"入黎淨買外買飯盒十個, 用黎裝自已party 食物, 老扳照用HK$1@價錢買俾佢, 真係吾話得!食晚餐當日見很多街坊外賣, 就知道這店甚得街坊支持, 這區確實多"無飯夫婦"!班頭腩兩味1. 西蘭花炒班腩- 肉質吾鞋, 剛剛好蒸頭腩 - 這個不行, 不夠鮮味上湯浸莧菜- 菜身翠綠, 配上草姑更可口蓮耦豬手 - 蓮藕粉嫩, 豬手浸滿南乳香例湯也不欺場, 湯料十足more about this resturant and dinner, please enjoy to readhttp://hk.myblog.yahoo.com/jolovam/article?new=1&mid=4763

還有碟頭反供應, 附上例湯, 適合一個人用餐.

班頭腩兩味

1. 西蘭花炒班腩- 肉質吾鞋, 剛剛好

蒸頭腩 - 這個不行, 不夠鮮味

上湯浸莧菜- 菜身翠綠, 配上草姑更可口

蓮耦豬手 - 蓮藕粉嫩, 豬手浸滿南乳香

例湯也不欺場, 湯料十足

2010-10-02
  • 蓮藕豬手
  • 例湯
  • 西蘭花炒班腩
2010-09-14 1031 浏览
在中聯辦辦事完畢,正正是午飯時間,決定在這頭食完午餐才往下個地方去。看見一間舊式茶記,一試無妨。老闆也挺好人,我單人匹馬入來,也給我坐一張大檯,對住電視機的,真好!我的滑蛋蝦仁飯,蛋是稀稀的,似是加了不少粉漿,當然也沒有什麼蛋香;蝦仁份量也多,但不爽口,亦欠鮮味,我最喜歡的還是蘑菇粒。凍奶茶,是真正的冰凍,天時暑熱飲最合適,可惜有點澀。老闆會走過來問夠唔夠食,還說送例湯給我,要再次一讚。不過我胃納有限,婉拒了!

凍奶茶,是真正的冰凍,天時暑熱飲最合適,可惜有點澀。

2010-01-28 610 浏览
老實講;呢度D位坐得唔舒服...但價錢唔貴,小菜亦ok..平時都有幫襯下咁薑葸魚雲煲---$45夠香口,又多蔥..中式牛柳----$38呢個一般.但夠平西蘭花帶子----$45都係比出面平,炒得亦夠鑊氣咸旦蒸肉餅----$38肉夠多,仲有咸蛋白....不錯芥蘭炒腊味---$40炒得好香,菜段軟硬適中,可惜係材料太差,腊腸潤腸得個肥字,全無腊味肉味香味..浪費了炒功..可惜.以上小菜,全部包一個白飯,湯湯,抵食
老實講;呢度D位坐得唔舒服...

但價錢唔貴,小菜亦ok..平時都有幫襯下咁

薑葸魚雲煲---$45夠香口,又多蔥..

中式牛柳----$38呢個一般.但夠平

西蘭花帶子----$45都係比出面平,炒得亦夠鑊氣

咸旦蒸肉餅----$38肉夠多,仲有咸蛋白....不錯

芥蘭炒腊味---$40炒得好香,菜段軟硬適中,

以上小菜,全部包一個白飯,湯湯,抵食
薑蔥魚雲煲
薑蔥魚雲煲
  • 薑葸魚雲煲
2008-11-11 397 浏览
為何是鹽形碧攻, 只是因為其"咸" 檸 "七" 而得名. 本人沒試, 不再提, 只覺因為此茶餐廳在西區裁判署旁, 嚴刑逼供.....好貼切...是日因為要代表公司辦事, 在西環, 未夠鐘就上來食個飯才去. 2點多, ABC餐只有豬扒意粉. 說是快餐, 果然快, 亦正因為整開意粉, 呢頭叫, 果頭炒起.干炒意粉來的, 豬扒算是不錯, 不過油多, 幸好熱辣辣炒起而唔覺佢既勁油.感覺普通, 但$26的午餐, 實左平.

感覺普通, 但$26的午餐, 實左平.
2007-03-19 383 浏览
這間小店在這裡已不知多久,第一次幫襯已經是幾年前的事,記得那天國內公幹回家,但發覺肚餓到不得了,又不想吃太多,全無方向下便走進去吃了我的第一次.叫的是一碗簡單的出前一丁豬扒麵加一杯凍奶茶,但發現豬扒很好味,奶茶也好飲,需知道一碗簡單的豬扒丁麵唔係間間茶餐\廳都整得好食的,還有記得當天好客的老婆婆,吃完後還有生果送,無諗過食個下午茶餐\都有生果,溫情得很.幾年過去,康樂不知是易了手還是老婆婆退休了,但幸好的是水準沒變,這幾年康樂已經變成了我們一家的飯堂,母親不做飯的日子都在康樂攪掂,吃得最多的是茄汁豬扒飯抄底,很好吃,味道很好,大家樂的一哥也好味,但那種是公式化的味道,是完全不同的感覺.其實康樂除了碟頭飯外,小菜也不俗,過時過節常見爆滿,見人家還帶備紅酒慢慢嘆,好像還可以做餐\牌以外的海鮮,只要早點單聲的話.