2022-12-30 347 浏览
Hello 大家好👋🏻!今日我嚟到位於灣仔「強記飯店」,一間有年曆而又有好多長輩支持嘅飯店。 飯店內牆上壁畫好特色,雖然強記飯店以燒味馳名,但又無理由一早就隊個燒味飯架嘛。所以都係試返佢地個早餐😆美食攻略:今次同大家分享一下佢哋嘅早餐「火腿雞絲通粉+炒蛋+牛油多士+熱奶茶」。 先讚賞下個炒蛋,好重蛋味,質感厚實,內層有少少流心而又唔過份,好踏實,屬於家庭式炒蛋嘅感覺。至於個通粉,雞絲滑流,加埋火腿感覺好實在😋。 奶茶無苦澀味,不過不失。美食指數:5🌝最高味道:🌝🌝🌝🌚🌚環境:🌝🌝🌜🌚🌚服務:🌝🌝🌜🌚🌚賣相:🌝🌝🌜🌚🌚

美食指數:5🌝最高
味道:🌝🌝🌝🌚🌚
環境:🌝🌝🌜🌚🌚
服務:🌝🌝🌜🌚🌚
賣相:🌝🌝🌜🌚🌚
2022-12-20
$45 (早餐)
2022-12-23 220 浏览
這裏的豬肺湯,我好懐疑佢究竟有冇洗過,D肺不只黑黑的,湯面仲有D黑微,見到都唔想飲,最後只有放棄。而那個牛肉炒米,D油同豆粉獻多到浸住D米粉,我用匙羹撈返出來,裝滿半隻普通碗,好誇張。以前北角那間強記是不錯的,豬肺洗得很乾淨,不過已經接摺了,反而灣仔這間仲係好度,不過就嚇死人,好失望。之前來過一次,也是失望而回,以為隔一段時間會有改善,點知只有越來越差,咁嘅出品,而且收費也不算平,叫人掂有理由再來?
2022-12-10 282 浏览
有鑊氣嘅中菜館已經買少見少
銅鑼灣膳灣仔交界有呢間強記飯店今日來食LUNCH SET佢除左小菜/炒粉麵飯仲好多燉湯LUNCH SET可以加錢轉燉湯呢度嘅環境當然又唔會好乾淨光鮮係似傳統中菜館風格今日試下呢個茄子斑腩飯+一個桂圓牛展湯 $66+ $36 個飯味道就不過不失 餸都多個燉湯就超級正作為湯怪的我好滿足 😋但係佢外賣的炒粉麵飯餐係唔同堂食反而冇咁多選擇連乾炒牛河都冇得揀。。。BUT OVERALL 都係幾好的
有鑊氣嘅中菜館已經買少見少

個燉湯就超級正
作為湯怪的我好滿足 😋

但係佢外賣的炒粉麵飯餐係唔同
堂食反而冇咁多選擇
連乾炒牛河都冇得揀。。。
BUT OVERALL 都係幾好的
今日介紹嘅係1星期最少食1次最強記錄連續食3日既餐廳🍴原因有3個:1) 燉湯真材實料 2) 燒味飯黎講坐得舒服 3) 份量大味道非常穩定推介黎得呢到好飲佢嘅例湯,一定要加錢飲燉湯,屋企邊有咁多時間煲😜燉湯推介: 黑蒜螺頭湯 🖤蟲草花燉雞 🐔 主食推介:叉燒燒鴨飯 🐖 魚香茄子斑腩飯 🐟 疫情期間基本上中午時分與晚上時分都不會太滿,如果喜歡食燒味飯,推薦給大家的餐廳!5分滿分💛味道 4.5環境 3.5服務 3.5性價比 4.5
今日介紹嘅係1星期最少食1次最強記錄連續食3日既餐廳🍴

魚香茄子斑腩飯
蟲草燉雞湯
叉燒燒鴨飯
2021-09-22 1185 浏览
吃了兩次,一次外賣一次堂食,都點了燒鵝飯,味道還不錯的。麻婆豆腐也做的挺好吃,有點辣。但是外賣的服務更好,燒鵝飯直接斬了一個腿,還送了湯。日常午餐可以考慮去吃。

2021-09-02 845 浏览
就只剩下灣仔這家強記飯店總能保持以固的水準呢!首先要提及的是在餐牌上的一碟「蕃茄楊州炒飯」,一上桌便是豐富的食材:當然有蕃茄粒,還有蝦仁,义燒粒,翠玉瓜粒,蛋白絲等等...,大碟很飽肚的喔!心是滿足的。跟著我們也点了「燒味燉湯套餐」,這個套餐內有👉燒味雙拼一碟,一碗燉湯(有四種選擇:雞湯,螺頭湯,牛碾湯及豬肺湯),一碟菜,一碗白飯及一杯冷或熱飲品。承為$90元左右,這價錢在湾仔區算是抵食呢!螺頭湯內有螺頭,雞腳及梅頭肉:三種湯料肉質很燜,易消化喔。雙拼方面我点了叉燒及薰蹄(叉燒肉質鬆化,易入囗;薰蹄味道不錯,厭不夠味也有白醋作調味呢。)至於楊州炒飯,大碟兼材料十足只收$60大元👉我想在這年頭很難找到的。只此一家!😉總體而言,僅存這灣仔強記飯店真不錯。希望日後在香港其他區也可找到它的縱影喔!
就只剩下灣仔這家強記飯店總能保持以固的水準呢!
總體而言,僅存這灣仔強記飯店真不錯。
希望日後在香港其他區也可找到它的縱影喔!
  • 蕃茄楊州炒飯
2020-11-24 1795 浏览
📍#灣仔 💕 #超愛叉燒飯 這是*下午茶 ! 超大份 又好食😋 仲要平 ~ $45 💰 叉燒: 軟林林 多汁 味道:4/5 有條菜 算係咁! 白飯 🍚 正常 唔會太林或者太硬overall ok
📍#灣仔 💕 #超愛叉燒飯
這是*下午茶 ! 超大份 又好食😋 仲要平 ~ $45 💰

叉燒: 軟林林 多汁
味道:4/5

有條菜 算係咁!
白飯 🍚 正常 唔會太林或者太硬

overall ok
2020-10-29 1378 浏览
強記雖然話自己係燒鵝大皇,但佢最好食既其實係免切叉燒。唔知點解,總之唔切就係好食d。一個飯盒有大大舊叉燒2件,有燶邊,夠肥又夠淋。午餐時段外賣連熱飲係$50,呢附近既價錢來講差不多。但好奇怪,佢地既奶茶會幫你落埋糖...
一個飯盒有大大舊叉燒2件,有燶邊,夠肥又夠淋。

午餐時段外賣連熱飲係$50,呢附近既價錢來講差不多。
但好奇怪,佢地既奶茶會幫你落埋糖...
2020-10-29
4 分钟 (外卖自取)
  • 免切叉燒
2020-01-20 2633 浏览
叉蛋飯,平民之始,神話之終。可於燒臘店以三十元嚐之,亦能到酒店以一個月時間及四百大元享用。實話實說,此物本為大眾填肚而生,花太多心神鑽研似乎有欠本意——一切乃周星馳之過。然而,耳熟能詳的食品要合格也不容易:叉燒取梅頭,七分厚,一口大小,外層少許燒焦,鹹甜適中,半肥半瘦,入口腍滑,方為上品;蛋取新鮮,單面煎至蛋白成形燶邊即可,忌過熟;豉油取頭抽便可,混以糖及豬油調味,澆上飯面即成。至於洋蔥⋯⋯還是留在電影吧。要求到底只能是要求,大部分食店肯定不會放太多心機在叉蛋飯上。曾取米芝蓮的強記飯店總算貼近標準。先吃飯,米軟硬適中,米香是沒有的了。叉燒切七分厚,外層少焦,麥芽糖放得剛好,入口先甜後少鹹,肉質少腍帶油香,邊位少脆,不錯。蛋煎三分,略嫌太生,沒帶燶邊,入口蛋香也不重,可改來貨。豉油無味,有待改善。總括而言,強記叉燒水準的確穩定,雖五十大元吃一碟叉蛋飯好像太貴,但總算能一解心癮,沒辦法。#hkeater

#hkeater
2019-10-10 1839 浏览
作為單身打工仔,想搵啖燉湯飲下的話可以選擇強記。每次來都係食強記燉湯套餐。套餐非常豐富,包括一個燒味飯、菜、湯。湯料好足,味道鮮味,而且每款唔同的燉湯都註明不同功效,適合唔同體質打工仔
2019-08-20 1625 浏览
由灣仔行返入銅鑼灣,但因為是日只我一個人。原來這裡2點便開始已有下午茶。燒味湯粉麵$42包熱飲,如改凍飲加$4而且是下午茶,而我又不太好食飯,我來一碗瀨粉,份量就剛剛好。那先來一碗鵝瀨,都要等了好一陣子才有得吃!鵝件都有六七件仲有幾條菜,份量唔算少。鵝瀬是日的湯夠熱,夠味,粉入口細滑,爽口帶脆!不過可惜燒鵝連皮也不太脆。夾起來一看肉不算厚。還好肉質真的不乾而有肉汁。而且皮下脂肪不多⋯⋯燒醃的功夫是不錯的。燒鵝瀨四十多元連飲品可以一試
由灣仔行返入銅鑼灣,但因為是日只我一個人。
原來這裡2點便開始已有下午茶。
燒味湯粉麵$42包熱飲,如改凍飲加$4

那先來一碗鵝瀨,都要等了好一陣子才有得吃!
鵝件都有六七件
仲有幾條菜,份量唔算少。
鵝瀬是日的湯夠熱,夠味,粉入口細滑,爽口帶脆!
不過可惜燒鵝連皮也不太脆。
夾起來一看肉不算厚。
還好肉質真的不乾而有肉汁。
而且皮下脂肪不多⋯⋯
燒醃的功夫是不錯的。
燒鵝瀨四十多元連飲品可以一試
2019-08-11 1174 浏览
機緣巧合下走進這間飯店一走進飯店現有夥計招呼 叫了一個肥叉飯走色 當然少不了凍檸茶夥計落單時的態度不是太好 不過於香港飯店而言還算過得去上餐的速度算快 下單不久便送到夥計在上餐的時候態度依舊 給人感覺不太好叉燒的顏色非常吸引 肥瘦也十分均勻 只是燶邊的效果不夠 我給7分切雞熟度剛好 皮彈牙 肉嫩 骨還有一點血 剛剛好還有一碟生菜不過不失 可是飯量太少可以叫多飯凍檸茶沒有令我失望 茶味香濃 甜度亦都適中這次全部食物也十分滿意唯有夥計頗為冷漠 令我頗為失望畢竟香港有太多類似的飯店 以服務質素比他好的多很多若是重視服務質素的人來這裏吃飯就不要抱太大期望價錢公道雙拼飯$54不過一杯凍檸茶居然沒有跟餐價 收$18一共$72 尚算合理總結而言——不錯
機緣巧合下走進這間飯店

2019-08-10
肥叉切雞飯
  • 叉燒
2019-06-28 1197 浏览
今天去了伊館,下午有點時間出去吃個下午茶,經過這家沒多想就進去。點了鮮牛炒蛋三文治加凍奶茶。鮮牛和炒蛋也是滿嫩滑的,只是味道就淡淡的,但給的份量算不少。凍奶茶不過不失,茶味不算很濃,口感也不算太嚡口。不過這裡的員工態度十分麻麻,落單的呀姐全程黑口黑面,表現十分不耐煩,說話語氣更是充滿怨恨,整個人就是瀰漫著一股暗黑生人勿近氣場。我和朋友都互相對望,明明我們十分有禮,面帶笑容。總結,這裡食物不難吃,也沒有特別好味,員工服務就比較惡劣,環境正常普通。

點了鮮牛炒蛋三文治加凍奶茶。

凍奶茶不過不失,茶味不算很濃,口感也不算太嚡口。

下午茶
2019-04-21 1001 浏览
夜晚九點幾未食飯,喺附近行開,突然好想食啲有鍋氣的煲仔菜,門面是正光猛,就入去幫襯啦😋🔅例湯係青紅蘿蔔豬展湯🔅用料足👍,但略咸😖結果係食曬啲湯渣,飲剩咗啲湯🤭🤭🔅京蔥爆牛肉🔅$68勁多京蔥,啲牛肉真係要俾啲心機先搵到,味道中規中矩🔅惹味魚香茄子斑腩煲🔅$70原本有辣的,但喉嚨唔舒服所以叫左走辣。喂,呢個餸好食呀😋😋😋送飯一流,又夠香🤠路過食餐飯都ok 嘅,特登過黎想食好西就不必啦😅

🔅例湯係青紅蘿蔔豬展湯🔅
用料足👍,但略咸😖結果係食曬啲湯渣,飲剩咗啲湯🤭🤭

🔅京蔥爆牛肉🔅$68
勁多京蔥,啲牛肉真係要俾啲心機先搵到,味道中規中矩

🔅惹味魚香茄子斑腩煲🔅$70

🤠路過食餐飯都ok 嘅,特登過黎想食好西就不必啦😅
2019-03-25 779 浏览
南北杏豬肺湯 $42南北杏豬肺湯原價飲真的比較貴,但叫番個燒尾燉湯套餐加多小小錢飲番個*正湯*真係抵好多,岩哂我呢個搵平野但又想食好d既人。講番個湯原汁原味,湯清而不咸,岩哂中意飲湯既人,而且強記仲有多款唔同既湯可選擇,真係緊有款岩你😋燒尾飯我就選左燒肉叉燒飯燒肉皮不鬆脆,半肥瘦叉變了瘦叉,*鞋了點*,令我回想減肥既時候,但可以都係食番肥叉(半肥瘦)安全另外食既係肥叉瀨粉,叉燒真係同頭先個個飯有分別,外層雖然有小小帶焦,但蜜味十足,肉質鬆化,肥叉(其實似半肥瘦)

南北杏豬肺湯 $42
南北杏豬肺燉湯