餐厅: 彩薈軒 (海之戀商場)
资讯:

2021-08-18 2303 浏览
Weekend,生活節奏自自然然的放慢!睡飽飽,乘西鐵到荃灣西shopping,到海之戀商場,先找地方吃午餐,在彩薈軒拿了號,等了約15分鐘,安排入座。點了商務2人餐:#鴻運三星併盤,脆皮燒腩仔、蜜汁叉燒、秘汁雲耳,燒腩仔皮脆肉嫩,鹹香好味!其餘2款味道一般,份量比想像中少;#如意點心併盤,彩福蝦餃皇、蟲草花素粉粿、薑汁雞包仔,蝦餃皮薄飽滿,好吃!素粉粿餡料爽口,也不錯!雞包仔吃不下,打包帶走,回家翻熱吃也好吃!#銀芽珍菌燜伊麵,麵條很入味,不油膩,軟硬適中,好吃!
Weekend,生活節奏自自然然的放慢!

點了商務2人餐:
#銀芽珍菌燜伊麵,麵條很入味,不油膩,軟硬適中,好吃!
2021-05-15
2021-07-03 4001 浏览
朋友放工聚會,揾個大家方便嘅落腳點,今次選了荃灣西站上蓋海之戀嘅彩薈軒。環境唔錯,枱與枱之間闊落,員工亦很友善,主動招呼,亦有推介菜色。其實酒樓菜色大同少異,都係睇㕑房功夫如何。我哋先點兩個小食,沙薑雞腳,雞腳軟硬適中,沙薑非常惹味,唔錯。麻辣牛蒡肚絲,少許麻辣,有牛蒡段,青椒絲,配金錢肚絲,佐酒一流。加拿大龍蝦做特價,$88/斤,侍應姐姐話一隻斤二両,我哋四人點了兩隻,芝士焗伊麵底加$30,非常好食,芝士濃淡適而,超值。 又點咗個菜脯白飯魚煎蛋,比較少有菜色,上枱都熱辣辣,菜脯唔會太咸,白飯魚和蛋互相配合,煎得香口又唔太乾,大人細路都啱食。另外點咗半隻南乳燒雞$70,皮脆肉嫩,份量亦唔少,四個人都夠食。再加個海鮮什菜煲,不過不失,菜唔會煮得太林,都ok喇。甜品叫咗桂花棷汁糕及紅豆糕,每款四件/碟,都係$18與廿幾蚊,面頭似太菜糕,都係心機嘢。最後一人一個大壽飽,原隻咸蛋王非常香口,蓮蓉反而不太多,唔會太甜太膩。良朋加美食,滿足!😋😊

2021-07-02
  • 紅豆糕
  • 麻辣牛蒡肚絲
  • 南乳燒雞
  • 龍蝦芝士焗伊麵
2021-07-01 2349 浏览
一行六人去食飯,叫了五個一人套餐,及數個小菜,上菜速度奇快,唔使20分鐘嘅就上晒枱,我唔介意佢上菜快,但係啲嘢凍囉,龍蝦啲肉諧霎霎,牛柳粒成碟唔多個四粒,餸菜大部份都係配菜多過主菜即係全部都係菜多,價錢嗰邊都唔平囉,百幾蚊一個小菜但係叫一碗白飯半個鐘到唔到!侍應走來問我呢張枱幾多號,我當堂O咗嘴,我問返佢我係咪喺度打工?冇質素好混亂!總共食咗二千幾蚊,買單前問佢有冇糖水送,淨係答冇,好唔緊要算數,唔會再有下一次。
2021-06-30
2021-06-11 2502 浏览
趁着假期日子,便帶同娘親爹爹到荃灣區逛街吃飯,我們於海之戀商場的 Donki 血拼後,便看見位於其旁邊的這間粵菜酒樓,正好口味亦合大家心意,因而選擇內進光顧吃個午餐。彩薈軒是一所專做婚宴的餐廳,由於內部毫無使用支撐柱,所以整體環境寬敞闊大。裝潢方面則用上灰調地板拼搭藍白牆壁,並用上多盞大型特色吊燈,予人感覺很是豪華貴氣。鯪魚肉煎釀虎皮椒師傅把虎皮椒對半切開後釀入鯪魚肉,再煎至金黃微焦,入口時肉質爽脆焦香,鯪魚味道濃郁出眾,配搭辣中带甜、柔嫩清香的虎皮椒,整體相配不膩。椰絲甜薄罉椰絲甜薄罉是一種地道的廣東食品,既可甜亦可鹹,是為七八十年代常見於茶樓中的點心。其外層金黃酥脆,薄身得輕夾便已碎爛,內餡料用上花生、芝麻、椰絲、砂糖製作而成,味道香甜濃郁,嚼勁十足,並富有椰絲香氣。旋風黃金流沙包此道流沙包為餐廳的得獎作品,是經過香港旅遊發展局認可的最大得獎點心,光從外觀便已知道其螺旋紋的設計是道心機之作。入口包點外皮厚薄適中,軟熟鮮香,內裏餡料黏度較低,味道甜中帶鹹,並具有濃郁的蛋黃香氣。彩福蝦餃皇蝦餃皮色澤晶瑩剔透,薄身得可看見內餡,入口軟糯柔韌,黏稠微彈,而飽滿的餡料圓滾豐富,用上大量蝦肉製
鯪魚肉煎釀虎皮椒
椰絲甜薄罉
旋風黃金流沙包
彩福蝦餃皇
蝦餃皮色澤晶瑩剔透,薄身得可看見內餡,入口軟糯柔韌,黏稠微彈,而飽滿的餡料圓滾豐富,用上大量蝦肉製成,味道蝦香濃郁,新鮮爽彈。
原粒瑤柱魚翅灌湯餃
灌湯餃份量甚為大只,其內餡料包裹有蝦肉、蟹肉等配料,食用時柔嫩香濃,餡汁十足,配搭清甜鮮美的湯底,口感滋味相配。而其餘配料亦很是豐富,包括有冬菇、乾瑤柱、魚翅、蟹柳,冬菇入口厚嫩爽滑,香味濃郁。乾瑤柱嫩糯鮮香,略帶嚼勁。魚翅柔嫩腴滑,軟糯爽口。蟹柳則結實柔韌,鮮甜十足。
原隻鮑魚燒賣皇
三顆燒賣頂層皆加入了鮑魚作為點綴,賣相很是叫人吸睛,入口肉質煙韌彈牙,濃郁細嫩。底部的燒賣皮薄足料,用上豬肉作為主要內餡,口感結實鮮美,軟嫩爽脆。
祝福大壽桃
大壽桃份量大顆,外觀色澤白中帶粉,形象猶如真桃子一般。口感外皮厚薄恰當,鬆化香軟,而內餡則足料豐富,用上蛋黃和蓮蓉製作而成,入口黏度極高,綿密濃郁,鹹中帶甜。

總結而言,餐廳裝潢富麗堂皇,環境寬敞闊大,舒適整潔。菜餚賣相精美吸睛,製作足料專業,味道新鮮可口,是與家人或朋友到酒樓的好選擇。
2021-06-06 1515 浏览
I have tried to call for making reservations but this restaurant allows walk-in only. It appears there is wedding on the back of the restaurant. Most people ordered lobster since it’s on promotion. I ordered the 2 people set dinner instead. It was quite turn off since there is one hair mixed with one deep fried oyster. The manager did make a new dish for us so we didn’t really complain. The service is considered average since the servers appeared to be quite inexperienced.
Deep  fried  chicken
Emerald  Melon  fried  with  fish
Deep  fried  oyster
Deep  fried  chicken
🫖小妹覺得佢啲點心都幾精緻同特別有d個名都幾霸氣🤣係豆腐媽瘋狂填紙之後好似食緊點心自助餐🖍🖍🖍🖍🖍🖍🖍🖍每人食盡左早午晚餐既份量多到仲打包埋返去比豆腐弟做晚餐,都只係600幾蚊埋單,好抵食✨❐ 旋風黃金流沙包 $30 3個評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰新鮮蒸起堅流心💦質感岩岩好⟰麵包鬆軟入口加埋個流心勁正💯⟰餡料奶黃同鹹蛋味好香又唔會太膩✨❐ 金箔芝麻卷$20 6件評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰而家已經好少地方會食到芝麻卷⟰芝麻卷食落唔會黐埋一舊可以捲番開一塊塊食⟰芝麻味香唔太甜而且夠晒煙韌✨❐ 芝心海皇千絲酥卷 $33 6件評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ⟰一食超脆口感無得彈❗️⟰新鮮整起🔥而且吾會好油中間主要係蔬菜做配料⟰略嫌整體味道較淡🧀芝士味唔夠香不夠其他點心驚喜❐ 酥炸牛坑腩條評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰第一次喺酒樓見到呢個點心⟰超重超香超酥牛肉味⚡️而且脂肪均勻係好出色彈牙嘅牛!坑!腩!💯⟰外皮酥脆加埋牛腩一齊食成個配搭好驚喜好新奇值得試💫❐ 龍王野菌腸 $30 6件

❐ 旋風黃金流沙包 $30 3個

⟰春卷內涵外面包左⚡️煙韌嘅腸粉皮
⟰餡料有不同種類嘅野菌加埋脆卜卜💥嘅春卷口感豐富十足

❐ 豉汁蒸鳳爪 大點
⟰鳳爪味道較普通同一般酒樓差唔多
⟰比較特別嘅係平時放底會係白蘿蔔呢度係南瓜,小妹覺得南瓜🎃比較好食因為入哂味

❐ 石鍋XO醬煎腸粉🔥 $45
⟰腸粉鑊氣媲美得起大排檔水準好驚喜✨
⟰整體夠晒惹味同香口💯

❐脆皮燒腩仔💥 $54
⟰ 燒腩仔超出色個皮超脆⚡️
⟰肥肉瘦肉層次分明有你咁啱啱好,瘦肉入口彈牙完全吾韌燒肉味勁香又吾會得個咸字勁正❗️好味到我唔知食咗幾多舊❗️

❐ 潮式滷水拼盤
⟰拼盤有雞腎豬肚同豬耳滷水汁鹹淡啱啱好💦
⟰雞腎爽口✨豬肚煙韌得來咬得開✨豬耳爽脆✨全部都夠晒入味唔會太鹹✨

❐ XO醬花枝片蝦球炆伊麵 $90
⟰伊麵夠晒汁唔會乾💦
⟰花枝片夠淋蝦球夠彈牙,配料仲有芽菜韭菜同洋蔥🧅入口口感豐富
⟰如果XO醬味重啲有少少辣🌶會仲正但整體都夠哂味🌟

❐ 鮮蝦菜苗餃🥬 大點
⟰餃皮通透厚薄煙韌度適中
⟰餡料豐富調味適當仲有大大隻蝦係入邊🦐

🍚推介指數
☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☹ ☹ (10為最高)
  • 潮式滷水拼盤
  • 脆皮燒腩仔
  • 石鍋XO醬煎腸粉
  • 旋風黃金流沙包
2021-04-08 2433 浏览
因為在商場消費拿到$200元現金卷我就抱著一個試試的心態去。一進去就有一個阿姐帶著不標準的廣東話來招呼我,一坐下來馬上給我介紹,雞煲翅說成非點不可那樣子,好啦我就點了,說5-6個人喝都可以挺大的裡面又有雞多點一個青菜就夠了這樣,我就多點了一個椒絲腐乳通菜。好的來圖!雞煲翅:照騙,難喝,雞很瘦很瘦,翅是便宜翅,裏面就是很瘦的雞,和湯和這些便宜翅。椒絲腐乳通菜:第一次吃到炒成這麼軟的菜,一點都不香又沒口感。茶錢兩位$30這兩樣加茶加加一 $5xx荃灣來說性價比差然後又難吃的了
好的來圖!
茶錢兩位$30
這兩樣加茶加加一 $5xx
荃灣來說性價比差然後又難吃的了

招牌雞煲翅
招牌雞煲翅
椒絲腐乳通菜
2021-02-13 2627 浏览
年初二見無人排隊,諗住又就腳,幫襯下酒樓。點知,都算半中伏,你話好差又不算,但一定不是好。所以見無人排隊,樓下嗰間要等等位,都是中伏既先兆。限時1小時40分,感覺已麻麻。食物款色少,連基本叉燒蘇之類都無。雞扎無芋頭,仲要用蟹柳,仲要連蟹柳面頭塊紙都未meet ,見不是衛生問題,加上新年流流,所以都不想反映。未食完就埋定單,埋單又一早吹人,仲要想人用cash 話快d ,但我都未食完,所以等下又有乜所謂。呢間可一不可在。試第二間好過。
所以見無人排隊,樓下嗰間要等等位,都是中伏既先兆。

呢間可一不可在。試第二間好過。
元旦日同朋友飲早茶,一行四人,早上10:00左右海之戀呢間酒樓,喺疫情嘅情況下,加上政府政策下,四個人梗係要分兩枱坐啦。門口個知客都細心,攞位時講四位,入座時,佢都記得安排兩張前後嘅枱俾我地。雖然坐開咗就即係少咗枱,等嘅人唔算多,但等咗幾個字就有兩張枱。入去前已經,知客已經同我地落定飲咩茶,職員都好快換枱布,我地好快落單,好快就有一兩籠食物,本來成件事都好順暢。隔咗5分鐘,同一個點心黎咗兩籠,我地同傳菜姐姐講俾多咗,我地只係落咗一籠,唔係佢職責當然大大聲同樓面講啦,有個年約40-50歲,有位女樓面小姐走過黎,用一個唔耐煩嘅語氣大大聲話我地有落到,我地好好禮貌咁話無理由ga,我地每個點心都寫1,無寫過2,之後佢check完,拎返我地張點心紙,出黎用一個好差、怪責我地嘅口吻,話:「你地落單唔使寫兩張枱number架,寫一個枱號得架啦。」佢就拎住張紙走咗去改,我地都不以為意。之後喺我地無再落過新單嘅情況下,繼續重複送多咗點心黎,同一位樓面小姐再出黎,今次除咗唔耐煩同惡,再加上皺眉頭,用一個可以話得係兇狠嘅態度鬧我地唔應該寫兩個枱number,我地話:「未試過咁樣情況下飲茶,唔知只需要寫一個枱

之後喺我地無再落過新單嘅情況下,繼續重複送多咗點心黎,同一位樓面小姐再出黎,今次除咗唔耐煩同惡,再加上皺眉頭,用一個可以話得係兇狠嘅態度鬧我地唔應該寫兩個枱number,我地話:「未試過咁樣情況下飲茶,唔知只需要寫一個枱號,點解你地唔問或者預先提客人?到落錯啦,點解係用一個咁嘅態度對客人講嘢?咁你地係想我地點做?」而成個過程,呢位樓面小姐係繼續黑面、皺眉、唔耐煩、鬧我地下次唔好啦!

最後,我地叫過而未黎嘅點心一直唔黎(原本好快上點心,但後來我地懷疑佢地係特登,存心要我地等),終於我地就唔等,埋單走人。

埋單時係一個男經理負責,我地決定未必要做咩投訴嘅行動,但為咗自己之後唔好後悔無問到佢叫咩名,我好好禮貌問經理嗰位樓面小姐叫咩名,個經理唔係解決問題,係叫我地今次就咁算,話而家出去搵工難,叫我地體諒,我覺得都幾好笑,乜搵工難,唔係應該要更加珍惜自己份工咩?我話你幫佢都無用,呢個擺明係你地管理有問題,所以佢連你都唔驚,先會工作態度咁差。而重點係,經理都唔係幫緊客人解決問題,係叫個客算啦!

我地唔係要折扣(食幾多俾幾多,應份嘅!)
唔係要佢幾好服務態度,做到成隻狗咁。你做你嘅嘢,我有我地飲完茶去行海傍,過我地嘅元旦!但係你將你工作嘅不忿、怨恨,見住幾個後生女以為好蝦,如果今日係幾個兇神惡煞嘅大隻佬,佢夠膽咁兇狠咩!

食物方面:得個炸唔知乜酥好食,其他:燒賣、奶黃包、鳳爪、腸粉都好難食,尤其是燒賣,一舊無燒賣味嘅膠咁!

環境:係舒服嘅
2021-01-01
$75 (早餐)
2020-12-02 2447 浏览
剛剛晚餐食左佢地推廣價580蚊4人龍蝦套餐。可能第二晚就開始早收,食材預備不夠,我們的清蒸生猛沙巴龍躉斑 要無奈地變了炒魚柳咁.... 有點點失落,不過都明白疫情的突發安排。脆皮雞真係好夠脆皮。蝦就一般般,蝦殼有點難脫除,但又炸唔夠脆,不能連蝦殼食😅。但主角龍蝦又真係幾好味。580蚊美中不足是沒有包飯或麵之類,亦沒有糖水或水果之類。最後自己加單,叫了白飯,又加了「壽包」食,「壽包」包皮厚、蓮蓉少但有蛋黃。店內環境不錯,枱與枱之間有一定距離👍🏻。
2020-12-01
庆祝纪念
生日
2020-11-28 1552 浏览
好耐冇飲過茶 近近地又唔洗排隊一於就試下位與位之間相隔得幾開 食得安全又有空間感點心紙有好多唔同組合揀 點心同小菜都有👇🏼蘿蔔糕 糕質鬆軟 不過餡就唔係話好多👇🏼小籠包 裡面超多肉餡 如果汁多少少就更加完美👇🏼蝦餃 兩隻大蝦仁 足料👇🏼流心奶黃包 有流心效果 但係就唔夠熱 👇🏼鮑魚燒賣 鮑魚好彈牙 加埋大大粒燒賣 食落好有口感👇🏼芒果布丁 錦魚形狀 有懷舊既感覺 不過芒果味就唔係好夠 同埋比較硬身埋單個陣計錯數 計多左百幾蚊 相信係無心之失怪 埋單2xx 價錢合理
好耐冇飲過茶 近近地又唔洗排隊一於就試下

👇🏼鮑魚燒賣 鮑魚好彈牙 加埋大大粒燒賣 食落好有口感

埋單個陣計錯數 計多左百幾蚊 相信係無心之失怪

埋單2xx 價錢合理
2020-11-24 1471 浏览
放假同屋企人去飲茶海之戀商場選擇不多另一間經常大排長龍這一間其實也不錯上湯水餃好足料 真心好食皮薄 蝦又彈牙有驚喜 $43好大煲味道不錯 豬腳夠淋一口腐皮卷 夠晒脆蘿蔔糕唔會太實 好味😋蝦餃都可以嘅 皮再薄一點更好雞扎難得係啲料唔馬虎唔會打開後有啲野唔想食不過泊車真係唔方便停車場🅿️係有位呀因為根本唔包泊車如果食lunch滿$600好似包兩小時但商場本身就唔包好似買滿$600先得一張coupon仲要泊滿兩個鐘先可以用即係點都要俾兩個鐘
放假同屋企人去飲茶

水餃
豬腳薑
一口腐皮卷
2020-10-12 1809 浏览
見到商場內的廣告,相中點心頗特別,喜歡試新款點心,所以相約好友試一試新酒樓。▶️旋風黃金流沙包賣相很美,好似朱古力咁。咬下去也做到流心效果,是鹹蛋黃加上奶黃的,不太甜。個人認為,如果裡面係黑芝麻餡或者朱古力餡就更好喇,襯翻外觀😋▶️咸水角剛炸起,新鮮脆口!▶️鳳爪▶️叉燒腸腸粉幾滑,內裡的叉燒餡也不錯,沒有雪藏豬肉味!▶️金箔芝麻卷芝麻卷味道正常,不太甜。可能之前吃過美x酒樓,它的芝麻卷十分香濃,相比下有點失色。整體來說很不錯,可以再來~

▶️旋風黃金流沙包

▶️咸水角
剛炸起,新鮮脆口!

▶️鳳爪

▶️叉燒腸
腸粉幾滑,內裡的叉燒餡也不錯,沒有雪藏豬肉味!

▶️金箔芝麻卷

整體來說很不錯,可以再來~

早餐
2020-09-11 1268 浏览
點完菜20分鐘後其中三個冇!等足一個鐘跟住又咩都無…簡直不知所謂!員工全部黑口黑面,大佬呀我都係食餐飯姐…你未準備好做生意咪唔好開,我生平未試過點六小菜嚟得2小碟!真係不所謂
2020-09-11
2020-07-07 1529 浏览
鮮蝦韮菜角一隻入面有兩粒鮮蝦同埋好多韮菜。外皮脆得黎唔會乾,重有煙韌口感。鮮蝦夠鮮甜,韮菜重保留到水份,好香。鳳爪排骨飯飯夠熱,入口重辣嘴。鳳爪同排骨嘅醬汁滲入飯裏面令飯有蒜香味。飯唔會太硬或太腍。食排骨飯最怕d排骨唔熟。好彩佢又蒸得夠熟~
鮮蝦韮菜角
一隻入面有兩粒鮮蝦同埋好多韮菜。

鮮蝦韮菜角