2018-12-19 1251 浏览
星期六與友人由川龍村開始,行去大帽山。友人建議先去飲茶丶食個飽才起步,便去了村口的彩龍茶樓。鄉村茶樓,裝修簡陋,室內有兩層,我們選了室外,貪其涼爽及空氣清新。這裡所有嘢都是自助,如自己開枱丶攞櫈丶冲茶丶攞碗筷及食物。雖然如此,環境尚算乾淨,尤其是比起一D舊式茶餐廳。我們試了不同的點心,如蝦餃丶燒賣丶牛肉丶雞飽仔丶馬拉糕丶煎蘿蔔糕丶𪂹疍燒賣丶鳯爪排骨飯丶白灼鯪魚球及西洋菜。雞飽仔不過不失,裏面有豬肉及雲耳,但皮較厚,餡料較少。馬拉糕反而鬆軟可口,不太甜,水準之作。👍🏻👍🏻👍🏻蝦餃也出色,皮做得又薄又滑,蝦也多。👍🏻👍🏻👍🏻 燒賣與牛肉也OK,都合格。若三者比較,還是蝦餃較有鮮味,燒賣略嫌有點咸。牛肉不多肥肉,混有馬蹄及西洋菜,味道啱啱好。我最欣賞是其鯪魚球,爽滑彈牙兼有魚味,又大大粒。 😋😋😋 西洋菜很新鮮嫩滑,是川龍村內農民自己種,正! 👍🏻👍🏻👍🏻 煎蘿蔔糕也很香口,富有蘿蔔味,雖然臘味不多,但已比很多酒樓出色,不會只是一件件無味兼死實的粉團。鳯爪排骨飯也ok, 排骨數量合理。整體來說,味道唔錯,可以繼續惠顧。

整體來說,味道唔錯,可以繼續惠顧。
2018-12-15
  • 鮮炸或烚鯪魚球
2018-12-04 739 浏览
BEWARE! This restaurant has grossly overcharged us. We went there on Dec 3rd, 2018 and had 5 dim sum dishes and a plate of veggies. They charged us HK$307. Afterwards, with the help of someone who knows the language, we checked menu photos on the openrice.com website and found that the actual price should have been about half of that amount. There is no way we could tell if they cheated us intentionally, but we find it hard to believe that this was purely human mistake.
2018-12-03
  • none
2018-11-01 1296 浏览
大多人係揸車上去一早飲個早茶茶樓大多係自助式,有外內坐位食物味道就一般,但一早上到山飲個茶呢種情懷係幾得意🤣食完重可以去附近行行走走,好舒服有時間重可以買埋嘢食上山BBQ🤡食到一枱食物,都係$21x🤑好抵喔!
大多人係揸車上去
一早飲個早茶

茶樓大多係自助式,有外內坐位

食物味道就一般,但一早上到山飲個茶呢種情懷係幾得意🤣

食完重可以去附近行行走走,好舒服
有時間重可以買埋嘢食上山BBQ🤡

食到一枱食物,都係$21x🤑好抵喔!
2018-10-23 1202 浏览
川龍一向以西洋菜聞名,但一直未有機會去試。今日朋友帶路由城門水塘行過嚟,終於可以一試香港碩果僅存嘅自家種菜及鄉村茶樓。呢度啲點心要自行攞點心紙去樓下counter 自取。可以同阿姐撘句嘴問吓有乜嘢食。基本上大路點心為主,加少量懷舊菜如臘腸卷等。呢度係西洋菜同炸點嘅檔口,由於即叫即返炸/烚菜,人多時可能要稍等。西洋菜係必叫,其他菜蔬也多數新鮮。上面有鵪鶉蛋燒賣,鯪魚球,山竹牛肉,金沙豆腐同糯米雞等。全部正常味道,菜就平靚正又大碟,依然係鐵膽。

2018-10-21 732 浏览
上星期同朋友行山, 佢帶咗我去一間好懷舊的茶樓飲早茶。食客好多都係街坊或行山人士, 樓上雅座三面都打開了大窗, 一邊食一邊見到幾隻小麻雀在樹上跳來跳去🎼, 好有郊外feel. 🍀🍃除咗㸃心外, 必定要食西洋菜, 因為喺當地居民自己種植的, 好新鮮。
2018-10-10 774 浏览
聽講喺行山必到嘅食堂,所以假日黎試下。茶樓喺好舊式,仲要喺自助形式嘅。要自己拎碗筷同點心。連茶都喺要自己搞。環境就真係麻麻,不過山上嘅茶樓都冇咩可以要求嘅。一次過拎左幾籠點心, 坐低慢慢食。膠粉都算滑,但個皮就厚身左少少,同埋唔喺好夠熱。煎蘿蔔糕就。。冇乜餡,煎得比較求其,成舊都仲喺白色咁。不過都有好食嘅點心。金錢肚唔錯,厚身唔太韌,又幾入味。鳳爪亦唔錯,不過隻味同金錢肚好類似 。鳳爪個皮都炸得夠嘅,味道ok。咸水角就好似比平時食果啲大粒,個皮有啲厚,唔太脆,餡料就可以嘅。總體黎講,呢度喺食地點嘅。。食物普通,都可以接受
聽講喺行山必到嘅食堂,所以假日黎試下。

總體黎講,呢度喺食地點嘅。。食物普通,都可以接受
2018-10-08 801 浏览
以前行山經過川龍,多數會順便飲埋茶先走,另一間飲過好幾次,彩龍倒是第一次幫襯。地方比另一間寬敞,可能平日較少人吧!自己搵左位,有個阿姐問幾多人,開左點心card, 寫左茶位,就叫我地自己去「開茶」。自助形式,咁我們以為拿點心都係啦!落到樓下,原來有職員幫手。牆上圖文並茂,任君選擇。馬拉糕好鬆軟冇酸味~ 潮洲粉果好足料,又好味!豬肚燒賣,不過不失芝麻卷,冇味~ 唔多掂!鳳爪,幾好,夠大隻,唔會「林」晒~ 即撞豆腐花,超滑,仲正過大嶼山果d 山水豆花!炒通菜,好食到飽都要繼續食!專程入新界飲茶好值得!

地方比另一間寬敞,可能平日較少人吧!

牆上圖文並茂,任君選擇。

馬拉糕好鬆軟
冇酸味~

潮洲粉果好足料,又好味!

豬肚燒賣,不過不失

芝麻卷,冇味~ 唔多掂!

鳳爪,幾好,夠大隻,唔會「林」晒~

即撞豆腐花,超滑,仲正過大嶼山果d 山水豆花!

炒通菜,好食到飽都要繼續食!

專程入新界飲茶好值得!
2018-10-08
2018-09-29 503 浏览
行山經過順便川龍飲茶, 經常聽到人話呢度飲茶好正, 而家試過之後我相信係食風味,而唔係味道囉!呢度所有嘢都係自助,包括攞杯,攞碗,攞水,攞食物。 各位朋友要有心理準備呀。大包同糯米雞都好食,食咗個炒米粉都唔錯嘅, 其他就一般啦。食風味就一流啦

,食咗個炒米粉都唔錯嘅, 其他就一般啦。
食風味就一流啦

2018-09-22
2018-09-27 535 浏览
今天星期六,所以特意駕車遊玩,找特別的地方食午飯,所以到了大帽山山腰的川龍村飲茶,這裡有很多行山客和街坊來,味道地道,有特色。尤其那個白灼西洋菜,即叫即整,勁新鮮,沾上腐乳醬,出奇地好味,西洋菜沒有渣,很好吃。還有山水豆腐花,和即做腸粉很滑很足料。如果駕車,泊車非常方便,絕對可以再來一試。沖茶都係自助形式,自己一腳踢做哂,點心價錢街坊,侍應姐姐像家庭式經營,非常有善和好客,好像全部都是一家人,感覺很好。
2018-09-22
2018-07-16 903 浏览
冇服務唔緊要,點心燒賣沒有美味可言。期待去失望回,沒有下次。星期日帶著爸爸媽媽去荃灣川龍村飲山水茶,這天下雨,沒有四處遊,只好坐著茶樓吃點心,個人應為飲杯茶可以,食物就別期望太高。
2018-07-11 878 浏览
今天天氣非常好 我們一家三口駕車到彩龍茶樓飲茶 可能是平日的關係 10:00去到都有幾個泊車位剩平日去得太多集團式酒樓 小孩十分雀躍 因為全部都需要自己落手落腳做 包括沖茶 拿碗筷 拿點心食物選擇都不少 有十幾款全部都熱辣辣 好吸引我細個最鍾意食馬拉糕 食物我不會說是好好味就是不過不失 比較清淡比較隨意 但這樣和家人 在山上飲一餐茶 非常放鬆

食物選擇都不少 有十幾款

但這樣和家人 在山上飲一餐茶
非常放鬆
2018-05-06
2018-07-04 522 浏览
今次又來食, 上左2樓坐, 冷氣涼好多。UM春蛋燒賣: 無上次咁肥咁油, 今次D豬肉瘦番D, 而且皮薄, 唔錯。大包: 又唔算好大,不過都多料GE, 有雞肉, 有UN春蛋, 仲有頖似菇片GE野, 如果D餡料再傳統D更好。鯪魚球: 一碟有6大粒, 應該是特點吧, 炸得唔算油`, 不過已經一早炸起, 唔熱。魚味無乜, 但唔會咸, 較欣賞佢個醬, 係腐乳再溝唔知乜, 咸咸香香咁, 同魚球幾配。豆腐花無食, 睇朋友食,應該幾滑GE。
今次又來食, 上左2樓坐, 冷氣涼好多。

豆腐花無食, 睇朋友食,應該幾滑GE。
很多人說去大帽山飲茶,食山水豆腐花、西洋菜呀等,真的值得去?我們一家人趁著週末長假期、又天朗氣清就一於試試!🙂由於BB👶🏻還細,我們一家是開車去大帽山。一去到落車,就感受到那股大自然的氣味,清新爽利!😃這間茶樓與一般商場、屋村茶樓大有不同,是自助形式,沖茶拿點心是由客人一手一腳自己安排,想吃招牌美食就要快手!山長水遠來到大帽山,當然要試試他們的熱賣點心!我們點了酥炸鯪魚球、蝦餃、粟米鯪魚餅、炸雲吞、豉汁鳯瓜、馬拉糕、馬蹄糕、沙翁、芝麻卷、炒西洋菜、炸饅頭、馬豆糕、山水豆腐花,樣樣都出乎意料之外,十分美味,絕對不會比其他茶樓遜色!👍🏻如果要我選首三樣出色的點心,大家萬萬不能錯過芝麻卷、馬豆糕、山水豆腐花!芝麻卷芝麻香味濃郁、爽滑不太甜!👍🏻馬豆糕軟滑香甜,挺身不散開,馬豆軟淋,不是「實的的」!😋山水豆腐花真的無得彈,入口嫩滑,超有豆香味!😍🔈據說,以前茶樓會一早到菜田採摘西洋菜,西洋菜新鮮爽嫩,大受歡迎!可惜漸漸供不應求,現在的西洋菜是從街市採購回來,質量當然沒有人所說的那麼好,個人試過認為是還可以的。👌🏻總括而言,來到大帽山,遠離繁囂,感受大自然,呼吸新鮮空氣,悠閒自得,輕鬆自在,細味

總括而言,來到大帽山,遠離繁囂,感受大自然,呼吸新鮮空氣,悠閒自得,輕鬆自在,細味享受一盎兩件,確實賞心樂事,值得一來。🌿🌱💆🏻🙆🏻

🔈要提提大家,由於是夏天,沒有那麼多人行山,所以我們一家下午一時左右到,人不算太多。如果一到秋涼季節,茶樓會擠擁熱鬧,要食到熱賣點心,就要早點來到!
  • 芝麻卷
  • 山水豆腐花
  • 馬豆糕
2018-07-02 442 浏览
早上天色還可以,走入川龍行吓山,行完順便去彩龍茶樓,地道西洋菜必選,重有水滚茶靚,行完身水身汗就至正啦。接近正午開始無咁多人,還好重有點心吃,當然要吃自家西洋菜,夠新鮮又嫩另一至愛蜆芥鯪魚球,粒粒咁大又實淨其他點心都熱辣辣,牛肚夠淋,手掌咁大隻糯米雞不過炒麵就凍左少少豆腐就比較實整體黎講,山上茶樓無乜選擇,最重要行完可以歇下腳,嘆杯熱茶。

精美點心

另一至愛蜆芥鯪魚球,粒粒咁大又實淨

其他點心都熱辣辣,牛肚夠淋,手掌咁大隻糯米雞

不過炒麵就凍左少少

豆腐就比較實

2018-07-02
精美點心
2018-05-25 1026 浏览
有好同事車一行五人,上去大帽山附近飲茶。第一次黎,所有野都自助形式。我不過今次查簿可能有問題好少有機會試自已去拎茶葉加沖茶,仲可以自由混合茶葉。今日因為閒日所以人數中唔係好多,我地上左二樓,因為樓下已經有好多客人(佢地仲好好人咁叫我地上去坐添。)已經越來越少的自己出去拎野食的茶樓,我地都叫左好多野食,而且熱騰騰,感覺好好。可能在山上,就算而家係一夏天都唔係好熱的感覺(而且在早上)。野食我自己覺得正常,唔算係好出色,也談不上好好味,但我喜歡一大堆人飲茶的感覺,而且也勾起我兒時跟父母飲茶的回憶,我好鍾意,有機會一定再來
2018-05-25
$90 (早餐)