2025-01-13 105 浏览
朋友推介話呢間私房菜嘅菜式好特別,所以去咗試吓😚-🦐避風塘羅氏蝦小編真係未見過咁大隻羅氏蝦😍外型好驚艷,味道亦都唔錯,蝦膏好多好鮮甜,而且蝦嘅外殼亦都炸得好酥脆,調味唔算好濃味,食落幾鮮蝦肉亦都幾彈牙😋🐖陳皮欖角骨排骨嘅皮一樣好夠脆,味道亦都好特別,充滿肉香之餘陳皮同埋欖角嘅香氣同埋味道都好開胃,忍唔住一嚿接一嚿咁食🤣🐚富貴蜆中球老闆娘特別介紹咗呢一道菜式🤣其實係蝦膠釀花甲,花甲大大隻而且冇沙味道又夠鮮甜,而蝦餃就夠彈牙,食得出淋咗滾油香氣好特別😍🌱上湯浸豆苗份量比想像中大兜,而且豆苗夠晒嫩,食落亦都唔會覺得太清淡,香味夠之餘亦都冇青味🫶🏻🍎蘋果雪梨川貝燉瘦肉冬天點都要試返盅燉湯,所以我哋叫咗呢一度燉湯嚟試,湯嘅顏色好清,飲落好潤而且好開胃,啱晒冬天飲🤤餐廳地方幾大,有包廂都有大廳位可以坐,我哋去嗰日大部份客人都訂咗包廂~員工服務好好亦都好熱情,另外特別之處係可以交俾師傅安排/推介又或者自己點想要嘅菜式🤩佢哋嘅菜式亦都幾有新意,味道亦都唔錯,啱晒一家人或者同公司同事聚會,嚟緊過年食團年飯都係一個唔錯嘅選擇🤓
朋友推介話呢間私房菜嘅菜式好特別,所以去咗試吓😚
🦐避風塘羅氏蝦
小編真係未見過咁大隻羅氏蝦😍

🐖陳皮欖角骨

🐚富貴蜆中球

🌱上湯浸豆苗

🍎蘋果雪梨川貝燉瘦肉

2024-12-07 1412 浏览
聽朋友介紹呢間私房菜啲水準好高,一於訂枱今晚黎食下。無咩頭緒食咩,就叫職員推介,叫左以下的食物:群龍歸巢一上枱就好有氣勢,龍蝦做左兩食,分別有六杯金箔龍蝦肉蒸蛋白,龍蝦肉好爽口彈牙,蛋白蒸到Keep到好滑;另外做左炒龍蝦,龍蝦先炒再後炸一炸,做到好惹味。蟲草花燉雞湯呢個湯好足料,有蟲草花、雞、瘦肉,仲有螺肉,冬天飲完好暖胃。香酥脆海鰽將整條海鰽魚起肉,炸一炸再同所有配料(黑木耳、西芹、紅椒、腰果)一齊再兜炒,魚肉好嫩,鮮味十足,份量好多。XO醬炒雙蚌用XO醬炒好惹味,啲蚌好爽脆,仲用咗蘆筍嚟做配菜,更加增添個口感。豉椒蟶子飛天麵一上枱見到同佢個名一樣,個麵真係飛起左上去🥰🥰個麵炸到脆卜卜,加上好夠味的豉椒炒蟶子,呢個配搭冇得輸。番薯糖水冬天飲真係好正,好夠薑味,飲完個人暖笠笠。見到午市精選套餐餐牌,都係$88-$98,仲要免收茶介加一,下次午市黎試吓先。呢度啲食物真係好高水準,職員服務態度又好,真心推介,幾個朋友一齊嚟食係最好,可以試多啲唔同嘅菜式。
聽朋友介紹呢間私房菜啲水準好高,一於訂枱今晚黎食下。

無咩頭緒食咩,就叫職員推介,叫左以下的食物:

群龍歸巢

蟲草花燉雞湯

香酥脆海鰽

XO醬炒雙蚌

豉椒蟶子飛天麵

番薯糖水
冬天飲真係好正,好夠薑味,飲完個人暖笠笠。

• 群龍歸巢
  • 香酥脆海鰽
2024-11-13 2181 浏览
偉師傅嘅私房菜已經陪伴我好多年,從佢仲係老舖嘅時候已經開始食,見證住佢一路走嚟嘅成長。即使有咁好嘅質素同彈性,價錢依然親民,實在值得更多人去留意同支持。最驚喜係嗰條油浸筍殼魚,一啲都唔油膩,魚肉鮮嫩滑溜,入口仲有滿滿魚汁,好正!肉蟹方面都非常出色,師傅揀蟹好有一手,隻蟹膏多到流晒出嚟,下面鋪住嘅肉餅吸晒蟹味同金瓜嘅甘甜,啖啖精華,唔捨得停口杏汁豬肺湯亦係正宗做法,用真杏仁打磨出嚟,冇加花奶,所以湯色唔係最奶白,但味道香濃自然。豬肺用白鑊烘過去腥,飲落清甜無比,好暖胃偉師傅嘅太白海花蝦拼炸鰻頭亦是必點,蝦隻隻鮮甜彈牙,蝦汁濃郁帶有少少酒香,成個味道層次更加豐富。用嚟點炸鰻頭簡直係一絕,吸晒蝦汁嘅精華,外脆內軟,每一口都滿滿嘅鮮味 。陳皮欖角鮮肉排,香濃而不膩,陳皮嘅清香加上欖角嘅鹹香,完美滲入肉排呢度嘅菜式唔花巧,但真係每一碟都食得出用心,無論係食材選擇定烹調火候都掌握得非常好。唔係豪華嘅排場,但永遠唔會令人失望—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:杏汁豬肺湯太白海花蝦拼炸鰻頭陳皮欖角鮮肉排黑豚肉金瓜蒸肉蟹油浸野生筍殼魚鮮准山野菌浸豆苗—————————————————𖠿𖥣 得寶軒偉師傅私房

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

太白海花蝦拼炸鰻頭
鮮准山野菌浸豆苗

—————————————————

𖠿𖥣 得寶軒偉師傅私房菜 (灣仔)
〒 灣仔莊士敦道36-42號聯發大廈1樓B及C號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram #灣仔美食 #私房菜
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2024-11-13
2024-11-08 2008 浏览
「得寶軒偉師傅私房菜」位於灣仔莊士敦道,主理人「偉師傅」有多年粵菜經驗,一直做開私房菜,超級多熟客擁躉,可謂臥虎藏龍,熱愛中菜既我,對於菜式蠻期待呢!菜式以時令、創意和經典主打,例如海鮮不時不食,而家最啱食梗係大閘蟹、蛇羹、羊肉等佳餚,所以特別推出「正牌江蘇大閘蟹宴」和「太史五蛇海鮮宴」,兩三個人嚟食飯,亦可以品嚐到「偉師傅」嘅小炒、海鮮、燉湯等等小菜都係非常正👍▪️蘋果雪梨燉川貝 這個天氣最開心,就能夠飲一盅清潤嘅燉湯,今日能夠品嚐到師傅特製嘅「蘋果雪梨燉川貝 」湯頭味道濃郁,特別清潤,飲完喉嚨好舒服,好喜歡🫶▪️頭抽煎海蝦海蝦外殼非常香脆,蝦肉爽口彈牙,頭抽醬汁配上蒜蓉和香蔥爆炒,非常有鑊氣,醬汁帶甜香,味道惹味得連蝦殼都想食埋▪️蒜蓉粉絲蒸扇貝元貝非常大粒巨型,鋪上大量粉絲、蒜蓉蒸熟,面層灑上香蔥和豉油熟油,元貝蒸得剛剛熟,配合各種材料,熱辣辣真係超級美味▪️翡翠炒龍躉球龍躉球超厚肉,完全冇骨啖啖肉,魚嘅鮮味滿瀉,配上翡翠就是西芹,用師傅特製醬汁調味,味道甜香中帶少少香辣,一樣食到鑊氣滿瀉,好惹味▪️經典牛氣衝天 超有創意菜式,出場已經好震撼,原條巨型牛肋骨炆煮之後,沾上粉漿再炸脆外層後切

▪️蘋果雪梨燉川貝

▪️頭抽煎海蝦

▪️蒜蓉粉絲蒸扇貝

▪️翡翠炒龍躉球

▪️經典牛氣衝天
超有創意菜式,出場已經好震撼,原條巨型牛肋骨炆煮之後,沾上粉漿再炸脆外層後切片,肉質炆至軟腍適中,保留牛肋肉嘅彈性,牛肋肉外層香脆肉質爽彈,7分肉3分脂肪,入口完美比例,必須要沾上師傅自家製嘅wasabi燒汁,醬汁微微甜帶點芥末的香氣,完全能中和的油膩感,超正

▪️南北杏燉木瓜雪耳糖水
最尾奉上清潤的家常糖水,真的猶豫媽媽煲的味道,木瓜香甜,味道清甜清潤
  • 翡翠炒龍躉球
  • 經典牛氣衝天
2024-10-30 1676 浏览
德寶軒偉師傅私房菜📍莊士敦道36-42號聯發大廈一樓B及c號鋪蘋果雪梨燉川貝,蘋果與雪梨的自然甜味,口感清新,雪梨本身具有潤肺止咳的功效,搭配川貝後,湯品非常潤喉,特別適合喉嚨不適時飲用。川貝的獨特香氣與水果的清香交融,增添了湯品的層次感,這道燉品不僅美味,還兼具養生陳皮欖角骨,陳皮的香氣獨特,帶有一絲清新的柑橘味,外層炸到卜卜脆,內裹肉質軟嫩,鮮美醇厚的鮮美,陳皮和欖角的淡淡清香與肉的鮮甜形成平衡,每一口都有陳皮和欖角的余韻,讓人感受到一種獨特的風味持久留存於口中,令人回味無窮豉汁蒸深水泥鯭味道非常獨特且鮮美。泥鯭本身肉質細膩,鮮甜可口,蒸制後更能保留魚的鮮味。豉汁的加入,增添了香濃的豆豉風味,帶有微微的鹹香,與泥鯭的清甜相互交融,形成了一種豐富的層次感。泥鯭的肉質嫩滑,搭配豉汁的醇厚,還保留了泥鯭本身的鮮味,好好味南瓜蒸肉餅的味道融合了甜美的南瓜和鮮嫩的豬肉,形成了一種獨特而和諧的口感。南瓜的天然甜味在蒸制過程中釋放出來,讓肉餅更加鮮香,增添了甘甜,並帶有微微的香氣。肉餅的肉質嫩滑,經過蒸煮後變得更加多汁,與南瓜的細膩口感相得益彰蟹粉扒豆苗的味道鮮美,蟹粉的鮮香濃郁,帶有一種濃濃鮮
德寶軒偉師傅私房菜
📍莊士敦道36-42號聯發大廈一樓B及c號鋪

蟹粉扒豆苗的味道鮮美,蟹粉的鮮香濃郁,帶有一種濃濃鮮味,蟹肉纖維細膩,口感滑嫩,與豆苗的清新脆口形成了絕妙的對比,豆苗本身味道清淡,帶有一點微甜與蟹粉甘香,讓人食慾大增
  • 陳皮欖角骨
4天前 0 浏览
這家位於灣仔不起眼位置的私房菜餐廳隱藏著地道人情味,雖然藏身於灣仔小巷內,卻吸引了眾多食客前來品嚐。 經典牛氣衝天 $468以牛舌和長直骨為主要食材,搭配芥末醬,風味獨特。 胡椒海中蝦 $188散發著引人入勝的香氣,令人回味無窮。 蘋果雪梨川龍燉瘦肉,每盅$50口感清甜宜人。 上湯淮山豆苗 $148帶有清淡的湯汁,營養豐富。 最後,餐廳贈送桃膠糖水,為整餐劃下句點。 在用餐過程中,我留意到其他客人提前預訂了特色菜,而師傅細心地烹調每道菜色,精心擺盤,展現出專業和細緻。 偉師傅擁有眾多粉絲,雖然曾多次搬遷店面,依然有眾多熟客的支持,證明了他的廚藝獲得廣泛認可。

經典牛氣衝天 $468
以牛舌和長直骨為主要食材,搭配芥末醬,風味獨特。

胡椒海中蝦 $188
散發著引人入勝的香氣,令人回味無窮。

蘋果雪梨川龍燉瘦肉,每盅$50
口感清甜宜人。

上湯淮山豆苗 $148
帶有清淡的湯汁,營養豐富。

最後,餐廳贈送桃膠糖水,為整餐劃下句點。

2025-01-07
2025-01-12 0 浏览
提前一星期预定了四个菜,到了餐厅一个半钟,才上两个菜,等最后一个菜上齐的时候,前面的菜已经冷透了。很礼貌地请服务员帮忙催菜,即刻黑脸,服务态度超级差,基本没有服务。整个晚餐等菜两小时,吃饭十分钟,饭菜口味没有特别惊艳,普普通通。五指毛桃鸡外面是热的,里面是冷的。蛏子硬到咬不动。牛气冲天很油腻。一开始并没有问我们喝什么茶,随意给我们上了普洱。后面看其他桌客人,落座前都会询问喝什么茶。真的不知道是否是有意针对、还是别的什么原因。劝大家不要再来了。

2025-01-08 0 浏览
約了好友慶祝生日,中午時段怕多人,又想食中菜,經過莊士敦道36-42號聯發大廈,樓下擺了個大餐牌,寫住得寶軒偉師傅私房菜,菜式不錯又實惠,中午都有蒸魚🐠,又有清燉湯,正合心意❤。🌟午餐內容1. **無花果雪梨燉川貝**:簡單溫潤的湯品,無花果與雪梨的清甜與川貝的藥膳相結合,為這個乾燥的季節帶來一份滋潤。燉煮時光裡,讓身心都沉醉於這份溫馨的滋味。2. **清蒸西鱸魚**:鮮美嫩滑的西鱸魚,簡單以豆豉鹽、蔥、姜調味後清蒸,保留了魚肉的鮮甜與細膩,簡單卻不簡單的美味。3. **大鮮蝦仁炒滑蛋**:鮮蝦與滑蛋的完美結合,蝦仁的鮮美與滑蛋的柔滑相互輝映,每一口都是對味覺的極致挑逗。4. **脆皮黑豚肉**:外皮金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,配菜有彩椒,菠蘿,黑豚肉特有的香氣在口中爆開,是肉食控的絕佳選擇。5. **銀牙肉絲炒麵**:生日當然有壽麵,簡單快捷的炒麵,銀牙的爽脆與肉絲的鮮美交融,為忙碌的生活帶來一縷溫馨的慰藉。套餐每份不過百元,已包小菜,湯品,米飯🍚,香茶,非常實惠,私房菜高水平,這一餐吃得開心❤又滿足。😋😋

🌟午餐內容

2025-01-04 0 浏览
身為港島人嘅我極力推介位於灣仔嘅「得寶軒偉師傅私房菜」,係我同屋企人嘅飯堂,除咗有一般嘅家常小菜外,仲可以預訂嘅一啲名貴菜式,豐儉由人,鍾意食中菜嘅朋友必定要試吓👍🏻蟲草花螺頭炖竹絲雞推介👍🏻火候十足湯底鮮甜,蟲草花滋補養生,有多種不同嘅功效,既可增強免疫力又可以補氣益血配上高蛋白、低脂肪嘅竹絲雞,再加入螺頭提升鮮味,冬天飲返一碗咁滋補嘅燉湯,暖身又養胃陳皮欖角鮮肉排承傳粵菜中的傳統味道👍🏻陳皮甘香嘅香氣配上咸味馥郁嘅欖角,大廚將肉排炸至外脆內嫩再加上酸酸甜甜嘅醬汁一齊爆炒,每件肉排充滿肉汁,香脆鮮嫩,確實令人回味無窮富貴險中求老闆介紹嘅新菜式👍🏻別具心思特色,富貴險中求即《花甲釀蝦膠》,大廚將新鮮手打嘅蝦膠釀入花甲之中,蝦膠鮮爽彈牙,手打嘅口感零舍不同😋粒粒蝦仁增添口感,加上鮮甜嘅花甲令鮮味更加提升,啱晒打卡又美味嘅菜式豉汁蒸鱸魚鱸魚嘅肉質細膩,入口嫩滑帶一絲絲嘅甜味,魚骨較少而且不會有腥味,魚必定要新鮮,加入鹹鹹香香嘅豆豉去清蒸,除咗保留魚本身嘅鮮味並帶有豆豉嘅鹹鮮,兩者味道互相融合,豉汁惹味加上鮮嫩嘅魚肉送飯一流😋梅菜蒸菜心用梅菜去蒸菜心可以增加菜心嘅甜味,保留蔬菜嘅營養更加健康

蟲草花螺頭炖竹絲雞

富貴險中求

豉汁蒸鱸魚

梅菜蒸菜心
用梅菜去蒸菜心可以增加菜心嘅甜味,保留蔬菜嘅營養更加健康,而且兩者嘅味道配搭得宜,梅菜嘅鹹鮮加上菜心嘅清甜亦係一道非常下飯嘅菜式

花膠杞子糖水
食完晚飯仲會有糖水送🥳今晚係養顏明目嘅花膠杞子糖水,花膠已煲到溶晒令糖水有起膠嘅口感,薑汁湯底可以驅寒,潤喉順滑甜度適中,最適合秋冬食嘅糖水😋

📍得寶軒偉師傅私房菜 (灣仔)
灣仔莊士敦道36-42號聯發大廈1樓B及C號舖

人均消費:$300-400
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2025-01-02 0 浏览
餐廳環境舒適,菜品很新鮮,師傅廚藝很好,味道不錯!尤其是群龍歸巢,一上菜便經驗了,霸氣十足,龍蝦兩食,椒鹽炒龍蝦和金箔龍蝦蒸蛋白很好吃,是值得一試的私房菜館👍🏻

2024-12-26 270 浏览
訂咗六個人嘅蛇宴,頭抽煎大蝦、九制陳皮欖角肉排、黑豚肉蒸膏蟹都超好味,味道好份量足,個蛇羹食唔晒仲要打包。係一間值得推薦嘅私房菜,建議訂餐時俾個budget 師傅寫菜,性價比會更高!
2024-12-25
2024-12-23 360 浏览
有時私房菜唔係開到大街大巷,而喺開在一些大廈樓上,所以都會有機會走漏眼「得寶軒」私房菜就在灣仔聯發大廈1樓,入到去面積不算大,散枱幾張,也有三間包房,裝修不過不失尚算企理。坐的時候是晚上八點,客人比較多。《太白海蝦拼脆炸饅頭》之前我未食過用酒糟煮法,酒糟半帶甜的淋在蝦身上,蝦夠大隻,肉爽而不韌,另外,用脆炸饅頭點些酒糟來食,甜甜哋與饅頭幾夾。《白飯魚南瓜蒸肉餅》白飯魚鹹鹹地滲在肉餅上更加香,南瓜就有中和肉餅的油膩感,配搭得宜,有呢個餸就要伴飯食先和味,撈埋汁仲可以食多幾碗飯添。《蘆筍水果炒斑塊》每舊斑塊份量十足,伴著蘆筍、蜜瓜、配菜一齊炒,很夠鑊氣,魚肉腍身口感不錯,其他配菜亦炒得香口。《雪梨豬展燉湯》清甜不膩,夠晒滋潤。三餸加一個燉湯,兩個人食剛剛好,整體嚟講,每個餸的味道也不錯,服務態度也親切,食飽飽就滿足了。

《雪梨豬展燉湯》清甜不膩,夠晒滋潤。

✨食物高質又有人情味嘅樓上私房菜✨最近有朋友介紹嚟食呢間嘅全場爆滿師傅私房菜😯最近好少見全場爆滿嘅樓上餐廳🍴足見呢間私房菜真係好有實力,咁啱今日好似有唔少熟客,試完之後覺得師傅真係好好手勢👍🏻嘢食嘅味道非常有個人風格👍🏻每樣菜式由揀選食材到味道同埋擺盤都好有心思🤩嚟到私房菜當然係是平時餐廳冇嘅菜式😋✨自家製野菌豆腐野菌好新鮮,配上炸豆腐,食落覺得好似混入咗少少蛋,食落好香,而炸豆腐咬落比較挺身,同平時嘅滑豆腐口感有啲分別,整體比較飽肚😋✨陳皮腩肉骨💯非常有驚喜!真心喺香港未食過都唔會腍嘅炸骨😔但呢個腩肉骨由上碟到最後已經食到凍咗都仍然帶酥脆💯🤩真心有機會一定要帶屋企人嚟試✨油浸筍殼魚筍殼魚係名貴淡水魚嘅一種,出名冇魚腥味😋以油浸嘅方式烹調,加上少量豉油作調味,皮炸得好香脆,魚肉好鮮嫩彈牙,最好嘅係呢款魚唔多骨,只有大骨,就算老人家都食得好方便✨蟲草花螺頭瘦肉燉湯💯足料燉湯💯👍🏻一人一盅飲得好滋味,燉湯好清甜,好飲之餘仲可以增強免疫力,絕對係秋冬之選👀兩個人實在食唔到好多嘢,呢間私房菜真係好適合一大班人一圍圍食,高質私房菜質素,推薦大家帶埋親朋戚友嚟食
✨食物高質又有人情味嘅樓上私房菜✨

嚟到私房菜當然係是平時餐廳冇嘅菜式😋

自家製野菌豆腐

陳皮腩肉骨

油浸筍殼魚

蟲草花螺頭瘦肉燉湯

2024-12-01 541 浏览
🌟 最近去咗灣仔一間私房菜館,呢度真係好有特色。餐廳環境裝潢簡約時尚,燈光柔和,令人感到非常舒適*蘋果雪梨瘦肉燉湯*:呢道湯品味道清甜,蘋果同雪梨嘅果香同瘦肉嘅鮮味相得益彰,湯底清澈,口感細膩,非常滋潤*蝦球飛天麵*:呢道菜一上枱就吸引咗所有目光,麵條凌空高高在上,麵條非常之脆,蝦球鮮甜彈牙,視覺同味覺都非常享受。🍜🦐*南瓜黑豚肉餅蒸海蟹*:呢道菜非常豐富,海蝦超過一斤重,啖啖肉,蟹膏豐富,南瓜黑豚肉餅嘅香甜,吸收晒海蟹嘅精華,同海蟹嘅鮮美完美結合,口感層次分明。*油炸筍殼魚*:筍殼魚外皮炸得金黃香脆,內裡魚肉鮮嫩,口感豐富,啖啖肉,味道鮮美。*生拆瑤柱豆苗*:豆苗鮮嫩,瑤柱鮮甜,兩者結合,在打馬一個玻璃芡汁,味道非常清新爽口。*雪耳木瓜糖水*:雪耳滑溜,木瓜甜美,糖水清甜滋潤,非常適合作為甜品。

2024-11-11 677 浏览
今日帶媽媽出嚟搵食,一向愛吃中菜嘅佢,要我揀間特別、好吃嘅好難。少吃中菜的我~~聽朋友介紹吓決定帶媽媽嚟灣仔區,佢係一間小店私房菜。店員同老闆見我哋生面口,向我哋介紹/發板菜式,今次真係私房菜omakase😹蘋果雪梨燉川貝先嚟每人一碗燉湯,秋風來臨真係好適合飲碗清潤湯水。呢碗確實係碗靚湯,足料唔多講,真係有齊料你睇,仲加咗無花果,全部都係潤喉湯料,成啖湯勁清甜👍🏻飲得出無加味精蟶子煎米粉呢個係佢哋招牌菜之一,每一塊米粉煎到金黃色,成塊薄餅🍕 蟶子王十分大隻肥美,入口啖啖肉。肉質方面大廚控制火喉好好,肉質爽口彈牙。海鮮真係最怕煮到過火,太熟啲肉會過韌 米粉煎到香口,如果我係瞌埋眼食真係會誤為薄餅🤣 記住米粉係無味的要沾埋個豉汁醬食,一流😳頭抽煎海中蝦🦐🦐🦐係咪好意頭,中菜發板點都會有嘅菜式 頭抽爆炒👅濃味之選 蝦蝦肉質彈牙,配飯好食菠蘿咕嚕肉外貌令我哇一聲,大廚除咗用新鮮菠蘿肉去炒呢道餸,仲用埋來做裝飾🍍 菠蘿肉汁清甜再來炒咕嚕肉,令肉都吸收晒菠蘿味。而且咕嚕肉外皮炸到脆脆 好好味😋上湯浸時蔬今季係食白菜仔嘅好時節,前面食咗咁多肉 最尾食返碟菜清清口,無咁大罪惡感🫢最後,老闆好好人請我哋

蘋果雪梨燉川貝

蟶子煎米粉

頭抽煎海中蝦

菠蘿咕嚕肉

上湯浸時蔬

最後,老闆好好人請我哋食糖水😍佢話天氣凍凍哋請我哋食碗熱辣辣嘅木瓜雪耳糖水糖水好足料,滿滿嘅骨膠原😍😍

• 蟶子煎米粉