2020-09-29 1672 浏览
難得兩公婆一齊放假,咖啡窩轉左手之後都冇再去過,就趁今日閒日人少少去食過late lunch🍴 大概3:30去到,叫咗一個黑椒汁西冷牛扒配意粉、一個日式吉列豬扒蛋包飯、配兩杯即磨咖啡。兩杯咖啡首先上枱,味道尚可。之後兩份主食同時上枱,日式吉列咖喱豬扒蛋包飯味道偏甜,豬扒味道還可而且厚身,日式咖喱汁唔夠濃,咖喱汁上面配上一pat類似豬扒醬,溝埋咖喱汁味道我就唔識欣賞。滑蛋係嫩的,成碟最好就係滑蛋。黑椒汁西冷牛扒先出事,切起上嚟好難切已經知道應該食唔到,食入口超級韌,肉無牛味又韌,要吐渣根本食唔到。意粉個質地我係幾喜歡嘅,黑椒汁好一般。應該冇下次
兩杯咖啡首先上枱,味道尚可。

應該冇下次
黑椒汁西冷牛扒意粉,  日式吉列豬扒蛋包飯
2020-09-29
2020-02-25 1089 浏览
餐廳已經轉左手,但依然係等接機前既waiting area - 揸車入機場只需10分鐘。食物種類唔多,都係普通港式茶餐廳野食(出前一丁、炸雞翼、炸薯條)呢次去唔同嘅係覺得轉左手之後 食物賣相好咗,有d西餐feel. 不變既係新舊老闆都一樣有人情味,好多去開既已經係熟客仔渣車既朋友仔 與其入機場食貴野 又唔特別好食,時間充足的話不妨去坐坐。餐廳有indoor and outdoor,outdoor 都幾舒服🚬☕️,不過都有d蚊

2020-01-11 756 浏览
週末叫食物熊貓🐼,碌過見到有最愛的吉列豬扒咖喱蛋包飯🍛,叫多個鰻魚汁牛肉炒飯🐮,三個字整好,一個字送到,半個鐘唔洗就有得食。👍🏻👍🏻👍🏻雖然外送上門,但口感質素同堂食一樣,份量足夠,兩成年人食兩份都有食剩。豬扒略硬可接受,炒蛋不會乾身,咖哩汁香,加入大量蘿蔔、薯仔、蔬菜,撈飯食好好味。😋鰻魚汁牛肉炒飯乾濕適中,味道剛好不會太咸太淡,還以為送到上門會焗濕。外送黎講屬意外驚喜,價錢合理,會再幫襯。😋
吉列豬扒咖喱蛋包飯
外卖送餐
吉列豬扒咖喱蛋包飯
2019-08-11 839 浏览
第一次入東涌馬灣村微笑咖啡屋,原來呢間咖啡屋雖然細細間,但都好多人來飲咖啡同食野。今次食左好多款唔同既餐,雖然係咖啡屋,真係估唔到食物既款式有咁多款。1. 慢煮秘制咖喱牛腩配飯咖喱味道好好,牛腩也燜得好入味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻2. 日式咖喱吉列豬排配滑蛋珍珠米飯又係咖喱不過係日式,都係好好味,豬排好脆,珍珠米好香好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻3. 印尼炒飯(豬肉/雞肉)呢個好正,有半生熟太陽蛋撈勻,好香好有口感,本人好鍾意食的一款之一👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻4.椰香葡汁雞飯椰香超正,而且雞好滑,好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻5. 即炒辣茄蓉柔腸意粉意粉來講,呢個辣辣地有驚喜,因為真係好開胃,所以亦係我好鍾意食之一👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻6. 煎蛋免治牛肉醬意粉肉醬特別多,濃味,而且撈完蛋之後又係勁好味,我鍾意食之一👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻7. 牛肉漢堡同炸魚漢堡大大分,牛肉肉汁夠香,炸魚夠脆,好好味的漢堡👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻8.玫瑰鮮奶咖啡☕️呢杯咖啡厲害,倒入玫瑰花露,整杯咖啡玫瑰花味,超級適合女生,好正好有特色👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻9. 海鹽焦糖咖啡屬於凍飲,大大杯,係抵飲既👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻住東涌的朋友不妨入馬灣村微笑咖啡
1. 慢煮秘制咖喱牛腩配飯
咖喱味道好好,牛腩也燜得好入味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2. 日式咖喱吉列豬排配滑蛋珍珠米飯
3. 印尼炒飯(豬肉/雞肉)
4.椰香葡汁雞飯
椰香超正,而且雞好滑,好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
5. 即炒辣茄蓉柔腸意粉
6. 煎蛋免治牛肉醬意粉
7. 牛肉漢堡同炸魚漢堡
8.玫瑰鮮奶咖啡☕️
9. 海鹽焦糖咖啡
屬於凍飲,大大杯,係抵飲既👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

住東涌的朋友不妨入馬灣村微笑咖啡屋食個飯,嘆下咖啡,地方寧靜,食物好味,值得來食😋😋😋
2019-08-05
2019-07-14 691 浏览
我住東涌多年,認為這是東涌性價比最高的西餐廳,這𥚃與一般茶餐廳的食物味道是明顯不同,而且與老闆言談中得知原來老闆之前是酒店的廚師,自己創業並將酒店西廚手藝用在它的菜單食品之中,第一次試已經發現與一般港式茶餐廳的食物不同,而價錢與一般茶餐廳相約。 位置雖然偏遠,在北大嶼山醫院對面的馬灣村,即是東涌炮台附近,如果來到東涌是值得一試,推薦試一下beef burger,卡邦尼意粉,免治肉醬飯,而他們原來是叫smile cafe。

2019-07-14
2019-06-16 385 浏览
煙肉卡邦尼意粉汁多,口感幾好,份量算多。另外日式吉豬都個蛋做得幾好,豬排唔太油口感實正,值得一試。大廚有耐性服務態度幾好。室外亦可以帶狗狗🐶去吃飯,方便吃完飯再同狗狗散步
煙肉卡邦尼意粉汁多,口感幾好,份量算多。
中西日餐
2019-06-16
中西日餐
  • 煙肉卡邦尼意粉
2019-06-14 313 浏览
住東涌的人都知道東涌區既餐廳唔多,好食既西餐廳就更少,今日俾我發現左間新開小店有高質西餐,仲有正咖啡飲!!Very Nice!!(杯咖啡一黎到好快俾我飲晒,唔記得左影相😆)不得不提店員們既親切招待,個感覺就好似去左親友屋企食飯咁窩心。“Good food + Friendly Staff”👍🏻👍🏻👍🏻 We will come again for sure!☺️ 下次試下食午餐or下午茶。。Please keep up the good work! 小店加油啊💪🏻💪🏻💪🏻
日式吉列豬扒飯
龍脷柳意粉配香菇汁
香煎雞扒意粉
2019-06-12
日式吉列豬扒飯
龍脷柳意粉配香菇汁
香煎雞扒意粉
2019-06-08 222 浏览
聽聞轉了新老闆,就去試一試。果然有驚喜。下午茶點了雞翼薯條,豬扒包,咸牛肉蛋治,各樣都出奇好味,雞翼脆口有肉汁,薯條鮮脆,豬扒包鬆脆,咸牛肉蛋夠厚。今天再去試午餐,叫了肉醬蛋飯及卡邦尼意粉,肉醬是童年時食過的味道,卡邦尼也出色好味。以後會繼續支持的。重有晚市提供,至啱我呢d(冇飯)師奶,以後又多一個飯堂了。
聽聞轉了新老闆,就去試一試。果然有驚喜。

以後會繼續支持的。

重有晚市提供,至啱我呢d(冇飯)師奶,以後又多一個飯堂了。

2019-06-08
2019-06-07 153 浏览
放假偶然也會和家人去東涌逛一逛,今日沒有去東薈城幫襯連鎖餐廳,反而黎左呢間小店,故且看看有沒有什麼驚喜!入去店內覺得好乾淨企理,未食野都已經加左分。店長推介了咖哩豬扒飯,我另外再加多個黑椒牛扒意粉和屋企人Share。1、咖哩豬排飯賣相不錯,不用多加解釋。我第一時間試試飯面上的炒蛋,試完一口接著一口,我想講跟我在佐敦吃到的那間出名炒蛋不相伯仲。底下的豬扒夠厚,飯底用珍珠米,吃得出店長在製作過程下了心思。2、黑椒牛扒意粉相對咖哩豬扒飯,黑椒牛扒意粉明顯地不是Sell賣相,但服務員上菜時我的眼睛被牛扒的份量吸引著,真係好大塊!黑椒汁調得幾好,牛扒大塊之餘有肉汁,不是用鬆肉粉製作的一般貨色。要多謝朋友的推介,果然是很有心思的小店,絕對值得翻單。

入去店內覺得好乾淨企理,未食野都已經加左分。

1、咖哩豬排飯

2、黑椒牛扒意粉

要多謝朋友的推介,果然是很有心思的小店,絕對值得翻單。
2019-06-07
  • 咖哩豬扒飯