2024-11-02
踏入秋季,正是香港郊遊好去處,作為香港人的我也未參觀過位於美孚的「饒宗頤文化館」,所以就趁天朗氣清的日子,相約閨密去這裡逛逛! 館內的建築物很有英國建築特色,而且小妹還發現位於文化館中庭位置內,有一間很有歐陸建築感覺的隱世餐廳 ~「悅滿軒」House of Joy ,餐廳外牆建築非常有外國小鎮情懷,當晚我哋就打算來這間餐廳品嚐晚餐!餐廳內的佈置很簡約優雅,見到餐廳內的menu更加吸引,所以最後我哋就order咗呢度嘅 “Chef Tasting Menu” ($688 for 2 persons),另再order 多半打法國生蠔。侍應話呢度啲生蠔是來自法國,$10一隻非常抵食,所以就叫了半打試試! 生蠔味道不太濃,有海水味,質感爽口,size 較細,但性價比很高,尚算不錯!再來是 starter,小妹就要咗個「甘筍南瓜湯」,湯濃度恰到好處,非常有新鮮蔬果味,好健康!至於second course, 小妹就要咗個「藍鯨吞拿魚他他配牛油果蓉多士」, 而閨蜜就要咗個「法式凍龍蝦肉醬配芒果莎莎」,兩個賣相都超靚超精緻,也可能是開胃前菜關係,份量比較小,淺嘗一口,令你一試難忘,哈哈!Main
Main course 我就要咗個「香煎智利黑鱈魚配烤海鮮跟海鮮蟹肉汁海鮮泡沫」。 單是賣相已經是無法抗拒,鱈魚肉質嫩滑,再配埋海鮮蟹肉汁和泡沬一齊食落口,味道鮮甜,口感一流! 小妹超鐘意這道菜!
而小妹的閨密就要咗個「慢煮美國小牛排配蕃茄汁意大利麵」,佢話個慢煮小牛排好有牛味,而且肉質很鬆化,配埋個意粉一齊食,極度有滿足感!
至於甜品,件英式「Apple pie」 OK,酥皮適中,不太甜;而「麵包布甸配雲呢拿雪糕焦糖汁」,麵包布甸口感比較軟身,甜度亦比較淡口,所以小妹覺得要配埋雪糕同crumble脆脆一齊食,加埋嘆住一杯滴漏咖啡,感覺會更好味點,更完美點!
今次能夠找到這間隱世餐廳「悦滿軒」真是覺得很開心! 如果大家有機會來饒宗頤文化館遊遊,不妨也來「悅滿軒」試試,真心覺得這裡很有fine dining 水準和氣氛, 而且老闆侍應個個都好nice! 有創意有實力的本地餐廳要繼續加油!