復活節開party點少得好味嘅甜品呀😚? 今次我就喺ig揾咗間備受好評嘅小店 @himakashi_hk 💛 佢位於觀塘,有做各種升職散水餅、手工pastries🥳🍓 士多啤梨開心果撻撻上面有超多士多啤梨🍓同開心果碎,顏值No. 1🥇,睇到都開心🥰 食落開心果味香濃,士多啤梨鮮甜,呢個配合又幾match💓🫐 栗子黑加侖子撻栗子撻嘅裏面有黑加侖子果肉同醬,又香又甜😋🍋 檸檬熱情果芒果撻呢個檸檬撻嘅裏面藏有熱情果同芒果,餡料豐富好滋味,酸酸甜甜超開胃,好想食多幾件呀🤤☕️ 焦糖脆餅醬咖啡撻焦糖脆餅嘅甜味加上微苦嘅咖啡好balance☺️ 啱晒平時鍾意飲咖啡嘅我!

🍓 士多啤梨開心果撻

🫐 栗子黑加侖子撻
栗子撻嘅裏面有黑加侖子果肉同醬,又香又甜😋

🍋 檸檬熱情果芒果撻

☕️ 焦糖脆餅醬咖啡撻

2024-03-28 396 浏览
即將轉新老闆,壓力大咗,感覺連生活節奏都急速埋🥲,難得放假忙裏偷閒,希望可以好悠閒咁享受一點點甜,最後網上搵下搵下搵到間 悠閒製菓 HIMAKASHI。悠閒製菓主打全手工製作嘅法式🇫🇷甜品,佢地選用日本🇯🇵及法國🇫🇷進口食材製作,今次Duck哥🦆試咗佢地嘅雜餅拿破崙😋。士多啤梨拿破崙新鮮士多啤🍓梨配上非常滑溜嘅custard cream🥰,口感配搭非常之清新😋。花生朱古力拿破崙吉士醬有香滑花生🥜口感同埋濃濃的朱古力🍫香味,整體味道香濃,但甜而不膩😍。荔枝紅桑子拿破崙由紅桑子🍒配上清新香甜嘅荔枝cream,入口充滿淡淡荔枝香味,口味清新😋。抹茶雲呢拿拿破崙選用咗日本🇯🇵小山園沒抹茶粉同十勝紅豆🫘,配上自家製軟芝士忌廉🧀,茶味濃郁得來又充滿層次感😋。由於全部拿破崙都用上自家製作酥皮,所以份外鬆脆🥰;另外,面頭舖了金箔更顯高貴😍。4️⃣件拿破崙各有特色,有清新,有濃味,共通點係全部都非常好食😋;我地每人各選1️⃣件,好彩今次係同一時間進食,如果唔係一定有人無得食🤣。

士多啤梨拿破崙

花生朱古力拿破崙

荔枝紅桑子拿破崙

抹茶雲呢拿拿破崙

2024-03-22
其他
2024-03-28 220 浏览
之前係ig見到朋友生日就訂左個黎試朋友好中意個抹茶opera蛋糕蛋糕好靚又好食,4吋兩個人食啱啱好本身我自己麻麻地抹茶🙈但有朱古力中和番抹茶嘅苦澀真係好好食😋會再幫襯❣️
之前係ig見到
朋友生日就訂左個黎試
朋友好中意個抹茶opera蛋糕
蛋糕好靚又好食,4吋兩個人食啱啱好
本身我自己麻麻地抹茶🙈
但有朱古力中和番抹茶嘅苦澀
真係好好食😋會再幫襯❣️
又到發掘甜品網店系列,適逢弟弟生日,要訂一個好味既拿破崙蛋糕,現在也甚少幫襯大型連鎖店🤣,特別喜歡小店的與別不同,可以有商有量,在Ig 裏尋找到 「悠閒製菓 Himakashi 」,好多客人都推介佢哋嘅拿破崙,這𥚃亦有不同生日蛋糕、拿破崙、法式甜品、散水餅可供選擇👍🏻🎂▪️ 拿破崙系列 4吋🍵 Matcha & Mascarpone cream & Red Beans選用日本小山園抹茶粉同十勝紅豆,滿滿抹茶香氣撲鼻,配上香甜軟滑意大利軟芝士忌廉,唔太甜,夾埋自家製鬆脆酥皮拿破崙,味道茶味濃郁得黎又出到紅豆綿密濃稠既層次,好味到呢,配埋杯熱抹茶就更完美,全家人都食得開心😋😋

🎂▪️ 拿破崙系列 4吋

• Matcha & Mascarpone cream & Red Beans
2023-05-08 740 浏览
法式甜品店🍰@himakashi_hk📍觀塘開源道54號豐利中心 609室甜品控出動😋今次去左 #觀塘工廈 搵食呢間係新開法式甜品店☺️主打手工製作 ~生日蛋糕🎂拿破崙🥰法式甜品🍮散水餅🍰-Mille Feuille 。Peanuts & Dark Chocolate Cream $48 酥脆拿破崙餅皮配上花生味忌廉🥜~以及黑朱古力🍫 忌廉😊作為夾心入口超幼滑又濃香🥰層次豐富-Tart 。Lotus & Coffee $40唔只賣相出色~味道一流~咖啡味超濃香☕️😍呢款好岩我口味~😌。Strawberry & Pistachio $42士多啤梨🍓開心果撻~😍Tart皮香脆~入面配埋吉士醬同開心果醬呢個配搭~食落甜而不膩~#生日蛋糕 #拿破崙 #法式甜品 #散水餅#觀塘美食 #觀塘 #樓上鋪 #小店 #手工製作
法式甜品店🍰@himakashi_hk
📍觀塘開源道54號豐利中心 609室

甜品控出動😋今次去左 #觀塘工廈 搵食
呢間係新開法式甜品店☺️主打手工製作 ~
生日蛋糕🎂拿破崙🥰法式甜品🍮散水餅🍰

-Mille Feuille

酥脆拿破崙餅皮配上花生味忌廉🥜~
以及黑朱古力🍫 忌廉😊作為夾心
入口超幼滑又濃香🥰層次豐富

-Tart
。Lotus & Coffee $40

唔只賣相出色~味道一流~
咖啡味超濃香☕️😍呢款好岩我口味~😌

。Strawberry & Pistachio $42

士多啤梨🍓開心果撻~😍
Tart皮香脆~入面配埋吉士醬同開心果醬
呢個配搭~食落甜而不膩~

#生日蛋糕 #拿破崙 #法式甜品 #散水餅
#觀塘美食 #觀塘 #樓上鋪 #小店 #手工製作
外卖自取
🥰最近IG嘅時候見到觀塘新開左一間法式甜品店,💕見到佢嘅撻好精緻就買咗返屋企試吓。😋味道同埋賣相都非常之好,🙌🏻精緻又好味,值得一試😍.🐷Lemon & Passion Fruit & Mango 檸檬馬令 👅8/10 $42首先不得不說就係超級精緻✨ 面頭嘅忌廉有被輕輕燒過 所以睇落去更加吸引 食落去亦都更加香😍 個人認為檸檬嘅味道最突出 上面仲有啲檸檬醬🍋 酸酸甜甜 又唔會over😍 中間仲有啲檸檬蓉🤤 口感好豐富.🐷Strawberry & Pistachio 士多啤梨開心果 👅9/10 $42🥧撻皮好鬆脆,🧈有牛油香。🍓上面嘅士多啤梨好甜,🥰中間係吉士餡,💚下層係開心果醬。👍🏻吉士忌廉好香滑,亦都唔會甜膩。💚開心果味好濃郁,😋三樣嘢夾埋一齊酸酸甜甜勁夾、🙌🏻唔會喧賓奪主,🤣係小編嘅最愛。.🐷Lotus & Coffee & Dark Chocolate 焦糖咖啡朱古力 👅8.5/10 $40Lotus餅乾擺落邊度都係咁百搭😍 面頭有半塊Lotus餅乾 然後仲有層焦糖醬😍 中間嘅咖啡味同朱古力味🍫幾濃郁嘅.🐷Chestnut & Cassis 黑加侖子栗子 👅8.5/10 $40

💕第一次食栗子同埋黑加倫子嘅配搭,✨估唔到有幾夾喎。🌰栗子蓉好軟滑,栗子嘅味道,👻亦都好濃郁,🍇中間會有酸酸地嘅果醬。
2022-05-12 630 浏览
係IG 見到間新開既店、佢地D拿破崙好似好吸引😍而且重有好多味道、咁就買咗個檸檬茶黎試下啦!因為其實出面真係好小會見到有咗特別既味!!真係好好食、重好有驚喜😍酥皮除咗牛油咩好香(佢係誇張到一打開盒已經飄出嚟)之外、重諗住放左好耐、佢會唔脆啦!點知道重好脆、真心係值得一試、我自己覺得佢好食過好多大品牌、而且又唔會好甜、吉士醬重好滑!!!檸檬醬酸酸地好開胃、連屋企人都大讚話好食、下次要試埋其他味道!!