2017-04-05
辛苦工作了一天,晚上9點幾先搵飯食,喺新蒲崗,唔係咁熟,盲摸摸,唔知食咩好,但見已經9點幾,實在唔可以食太多,離遠見到有間舊式粥店,行快兩步走埋去,點知收舖中,失望之極向前行,點知....行兩步,就傳來一股牛腩麵的香味,好濃好香,心諗係你喇,竟然向前望好幾間舖都未見麵店就聞到,堅!果然行多幾間店就見到成記,一間舊式麵店,好吸引我呢類喜歡老味道嘅人,入去,雖然枱唔多,都有幾張,但估唔到9點幾,都坐滿。立即點左個牛腩撈,走蠔油。麵嚟喇,果然無令我失望。湯夠味,生麵夠爽,呢點對對一個撈麵嚟講真係好重要。而牛腩呢,佢唔係超"淋"嗰隻,但佢用薄切彌補左,加上逆紋切,令到好易入口。但環境就真係好似樓下街坊小店一樣,喜歡老味道的自會唔介意,若有過高期望,就恐怕要失望而回了。其實這點我之前未嚟過,但上返openrice睇,原來已有咁多人讚,佢牆身仲貼住一些介紹,特別介紹牛丸,見到其他客人有叫粉麵之餘,再加一碗牛丸,差啲令我心動叫埋一份,下次要試下先,始終咁夜,唔敢食咁多。食飽,滿足,回家去也。
食飽,滿足,回家去也。
牛腩撈,走蠔油