2020-09-23 23 浏览
自己都幾鍾意食古早味蛋糕知道公司附近開咗間新嘅馬來西亞古早味蛋糕~趁中午時間就去買個做早餐先🤪🤪見到有好多唔同味道~自己就揀咗鹹蛋味古早蛋糕$65😃另外見到枱上有好多好可愛的小貝~忍唔住買咗盒混合味道,有士多啤梨丶紫菜丶鹹蛋同肉鬆鹹蛋味古早蛋糕 鹹蛋餡完全爆漿 視覺上好震撼~食落去鬆軟蛋香味十足 加埋鹹蛋黃食好好食而且食唔晒仲可以擺入雪櫃 第二日食味道一樣咁好小貝裏邊有沙律醬,鬆鬆軟軟的,最喜愛肉鬆味道,肉鬆下得夠多😁作為早餐或下午茶點非常不錯呢😋
自己都幾鍾意食古早味蛋糕

見到有好多唔同味道~自己就揀咗鹹蛋味古早蛋糕$65😃
另外見到枱上有好多好可愛的小貝~

忍唔住買咗盒混合味道,有士多啤梨丶紫菜丶鹹蛋同肉鬆

鹹蛋味古早蛋糕 鹹蛋餡完全爆漿 視覺上好震撼~

食落去鬆軟蛋香味十足 加埋鹹蛋黃食好好食

而且食唔晒仲可以擺入雪櫃 第二日食味道一樣咁好

小貝裏邊有沙律醬,鬆鬆軟軟的,最喜愛肉鬆味
道,肉鬆下得夠多😁作為早餐或下午茶點非常不錯呢😋

2020-09-19 19 浏览
難得入啟德😙就買返少少嘢食先返屋企啦🏠就去咗抖蛋古早味蛋糕買古早味蛋糕😬.流心咸蛋古早味蛋糕🍰加熱之後鹹蛋呈流心😍鹹蛋香味散發晒出嚟💨蛋糕質感鬆軟濕潤☺️配埋細滑起沙嘅鹹蛋🥚濃濃嘅鹹蛋味又唔會搶走蛋味😋.雜錦口味肉鬆小貝🧁一共有蟹黃脆肉鬆🦀辣香脆肉鬆🌶士多啤梨肉鬆🍓紫菜脆肉鬆🤗4 款大同小異,肉鬆外皮包住古早原味蛋糕😉然後再包住沙律醬🤪鹹甜交替,幾好味🤤士多啤梨肉鬆小貝最特別😆肉鬆食到香甜嘅士多啤梨味
2020-09-19 26 浏览
這間抖蛋古早味蛋糕位於啓德站附近嘅店舖!以往D蛋糕係來自台灣的秘方!現在這些蛋糕,係來自馬來西亞嘅秘方!所以大大唔同!我試咗兩款蛋糕味道!.芝士味咸蛋黃味.芝士味蛋糕十分之鬆軟!味道好香蛋味!芝士味道好香濃!當蛋糕新鮮出爐香噴噴!隨即就見到芝士流出來!十分之吸引!😋😋😋.咸蛋黄蛋糕好香咸香味!食入口好重咸蛋黄嘅味道!味道十分之濃郁!又唔會好咸!味道恰恰好!蛋糕十分鬆軟!當蛋糕凍咗可以放入微波爐叮一陣!味道更加香濃!入口非常之唔錯!👍👍👍😋😋😋.如果蛋糕食唔哂還可以放入雪櫃!第二天食都可以!
芝士味
咸蛋黃味

👍👍👍😋😋😋
如果蛋糕食唔哂還可以放入雪櫃!第二天食都可以!
2020-09-18
外卖自取
$60 (其他)
2020-09-18 28 浏览
抖蛋古早蛋糕又一網紅店古早蛋糕位於啟德站附近 地理位置方便用馬來西亞方式去做蛋糕原味蛋糕師傅好貼心嘅切坑紋份量多,一啖咬似海綿一樣好鬆軟仲好重蛋香味流心芝士蛋糕
芝士控必試, 濃濃芝士鹹香味芝士有微微拉絲效果 濃但唔膩 就算叮熱再食蛋糕都依舊超鬆軟喜歡古早蛋糕嘅朋友可以試一試
2020-09-16 15 浏览
🔸經典原味古早味蛋糕🔸爆漿芝士古早味蛋糕-因為剛搬出去同男朋友一齊住,幾位好朋友們相約上來我新家house warming,帶埋抖蛋買嘅古早味蛋糕上嚟一齊開心share。一入屋就聞到好香嘅蛋香,打開紙盒更加飄香。先試經典原味,蛋糕本體非常之鬆軟綿密,暖暖哋入口好好食,就算冇饀都好有蛋香味。而爆漿芝士味就更加吸引,流出來嘅芝士漿既邪惡又引人犯罪,本身蛋糕嘅蛋香加埋芝士漿嘅咸香真係超正!一次過食唔晒,放入雪櫃再拎出嚟食都一樣咁好味,經過嘅朋友千祈唔好錯過,我下次仲想試埋榴連味啊!
🔸經典原味古早味蛋糕
🔸爆漿芝士古早味蛋糕

2020-09-16 28 浏览
經典原味古早味蛋糕🍰$50爆漿芝士古早味蛋糕🧀$60肉鬆小貝😋$45咁啱行過啟德見到有間古早蛋糕小店😉台式古早味蛋糕就食過唔少😏但馬來西亞嘅又真係未試過🙈而且全天然食材無添加👍結果就買咗兩個拎返屋企試吓😎順便試埋佢哋嘅肉鬆小貝☺️一返到屋企🏠就已經抵受唔到爆漿芝士嘅誘惑😚一打開就已經聞到陣陣濃郁嘅芝士香氣🤤芝士微暖,加上流心嘅效果 😋食落蛋糕質感好鬆軟😌結果同屋企人好快就食曬😋而原味就放咗入雪櫃等夜啲再食😇其實凍食效果都唔錯😙仲要一樣咁鬆軟👌蛋香味重,鬆軟回彈如海綿般🤓另外,我真係幾鐘意肉鬆小貝😍四種味道,有紫菜、辣香、蟹黃同士多啤梨🤪外型真係有啲似糯米糍😙但原來係脆肉鬆蛋糕😮口感鬆脆,味道香甜☺️中間放入特製嘅滋味醬🥳所以食落真係特別惹味😛抖蛋古早味蛋糕 (九龍城)九龍城沐寧街8號啟德1號2期地下11號舖
經典原味古早味蛋糕🍰$50

順便試埋佢哋嘅肉鬆小貝☺️

一返到屋企🏠
就已經抵受唔到爆漿芝士嘅誘惑😚
一打開就已經聞到陣陣濃郁嘅芝士香氣🤤

芝士微暖,加上流心嘅效果 😋
食落蛋糕質感好鬆軟😌
結果同屋企人好快就食曬😋

而原味就放咗入雪櫃等夜啲再食😇
其實凍食效果都唔錯😙
仲要一樣咁鬆軟👌
蛋香味重,鬆軟回彈如海綿般🤓

另外,我真係幾鐘意肉鬆小貝😍
四種味道,有紫菜、辣香、蟹黃同士多啤梨🤪
外型真係有啲似糯米糍😙
但原來係脆肉鬆蛋糕😮

口感鬆脆,味道香甜☺️
中間放入特製嘅滋味醬🥳
所以食落真係特別惹味😛

抖蛋古早味蛋糕 (九龍城)
九龍城沐寧街8號啟德1號2期地下11號舖
2020-09-11 43 浏览
這段時間,突愛上了古早蛋糕🙈🙈每當經過古早蛋糕店時,都不禁去湊湊熱鬧,想買古早蛋糕🤣🤣今次跟朋友去啟德站睇樓,地鐵站沒多遠就能看到抖蛋古早蛋糕店,打算買一個原味先試一下~但原來爆漿脆肉鬆小貝也很受歡迎,所以忍不住也買了~🤣原味古早蛋糕~清蛋糕,較容易吃到雞蛋的原味道,蛋糕挺鬆軟~爆漿脆肉鬆小貝~這個非常特別,外面有肉鬆及蟹黃,包裹著古早原味蛋糕,而蛋糕的中心是酸忌簾那類,酸酸地,幾好味~猜不到蛋糕也能這樣吃,而且還有紫菜,辣的及士多啤梨味~

原味古早蛋糕~清蛋糕,較容易吃到雞蛋的原味道,蛋糕挺鬆軟~

2020-09-09 26 浏览
食極都唔厭?唔使講一定係古早味蛋糕🎂食過咁多間,都覺得呢間最好食,芝士味古早蛋糕 同原味古早蛋糕,好Q彈🤩🤩原味古早蛋糕就一定要嗌,喜歡原味既蛋香味,次次去到舖頭都比種香味吸引咗,好香嘅味道飄出嚟,蛋糕大大個十分之鬆軟,試過係屋企整都整唔到,所以keep住嚟買🍰芝士味古早蛋糕口感鬆化,芝士味簡直係爆發出嚟,望到張相都知流心嘅效果好澎湃,蛋味亦十分濃郁,食落口蛋味同芝士味好出,喜歡芝士味嘅朋友一定要食,濃郁嘅芝士味配上鬆軟嘅蛋糕,成為我最好嘅下午茶🤪師傅依舊好貼心喺蛋糕面做定啲切好左嘅坑紋,順着咁切就可以分配到蛋糕啦😘食唔晒放落雪櫃,一個蛋糕兩種食法,估唔到別更加好食,蛋糕更有質感😚

2020-09-09
下午茶
2020-09-02 48 浏览
因為是工作日,晚上放工才去,所以很多好吃的口味已經被賣光了,這一次試了一下芝士和原味,還有肉鬆小貝。讓我最滿意的應該就是肉鬆小貝。因為我買的是什錦口味的四個肉鬆卷,裡面各個口味都不同,除了有原味,紫菜,辣味,還有蟹黃,讓我非常的滿足。除此之外芝士味的古早蛋糕也非常好吃,因為他的芝士放得非常的足料,放到微波爐加熱之後,還會成有流心的狀態,非常吸引。蛋糕吃起來有濃郁的淡香,如果分量再大一點,那就完美了。

2020-09-01 32 浏览
今日嚟到啟德呢邊,經過一間新開嘅古早味蛋糕🍰見到近排古早味蛋糕咁hit🤣就想入去買兩件試下🥰舖頭有幾隻口味可以揀~有原味,芝士味,榴槤芝士同埋鹹蛋黃👍🏻原味($45)好香濃嘅蛋味😋食落好鬆軟🥰好spongy嘅感覺👍🏻啱啱出爐香氣四散~隔住個盒都聞到浸香味🤣好正👍🏻芝士味($55)好濃郁嘅芝士味😍蛋糕可以見到有少少流心嘅芝士😋食落同樣鬆軟🥰蛋糕紋理分明,有層次💕仲有陣香噴噴嘅味道👍🏻

原味($45)

芝士味($55)
2020-08-31
2020-08-31 28 浏览
難得約左玩具交收地點係啟德地鐵站,終於可以試試搭沙中線嘅新站體驗,所以發掘當區美食也是常識,由D 出口出站行經地舖新店,一股新鮮出爐蛋糕芬香吸引我停步,抖蛋古早味蛋糕共有四種味道,剛好11:30 出爐經典原味及爆漿芝士,當然要兩款一齊叫哂攞返屋企慢慢嘆。紅色透氣蛋糕盒附上一對手套及膠刀,到家開餐還存留著新鮮出爐的微溫,講得係古早味就是「懷念的味道」,大片切開手攞著食就是童年的滋味,經典原味$45蛋香出色入口鬆軟的原味是首選,調味的甜度剛好不會蓋過蛋味。爆漿芝士$55呢個有驚喜,芝士咸香更吸引,如果想真爆漿就要輕輕叮/焗熱,讓芝士繼續滲入底層,兩個份量留了兩日食,份量合理,雪凍保存翻熱仍然出色。經過啟德新區值得一試。👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
難得約左玩具交收地點係啟德地鐵站,
終於可以試試搭沙中線嘅新站體驗,
所以發掘當區美食也是常識,
由D 出口出站行經地舖新店,
一股新鮮出爐蛋糕芬香吸引我停步,
抖蛋古早味蛋糕共有四種味道,
剛好11:30 出爐經典原味及爆漿芝士,
當然要兩款一齊叫哂攞返屋企慢慢嘆。

紅色透氣蛋糕盒附上一對手套及膠刀,
到家開餐還存留著新鮮出爐的微溫,
講得係古早味就是「懷念的味道」,
大片切開手攞著食就是童年的滋味,

經典原味$45
蛋香出色入口鬆軟的原味是首選,
調味的甜度剛好不會蓋過蛋味。

爆漿芝士$55
呢個有驚喜,芝士咸香更吸引,
如果想真爆漿就要輕輕叮/焗熱,
讓芝士繼續滲入底層,

兩個份量留了兩日食,
份量合理,雪凍保存翻熱仍然出色。
經過啟德新區值得一試。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2020-08-30 29 浏览
最近古蛋味蛋糕真係好Hit,成日經過都會聞到勁香蛋味🤤,今次終於忍唔住要買舊試下。-有原味、鹹蛋、榴連同芝士四款味🍰,味道視乎當時有咩味道出爐,外賣自取仲有九折,難怪都幾多人排隊等蛋糕出爐👯‍♀️。————————————————————爆漿芝士 $55新鮮熱辣食既口感軟綿綿,蛋味好濃🥚,芝士喺中間慢慢滲出🧀,令到蛋糕更香口惹味。-因為怕即日食唔哂,店員教我最多可以放入雪櫃兩日,叮半分鐘就可以返返去出爐個時既口感😋。不過我都試過凍住食,有啲似莎利蛋糕🤪!————————————————————蟹黃紫菜肉鬆小貝 $40有蟹黃肉鬆同紫菜肉鬆味🤩,每款味兩隻。灑滿肉鬆既小蛋糕🧁,質感軟熟,內裏係沙律醬,鹹鹹甜甜咁都幾好食✨。
————————————————————
爆漿芝士 $55
新鮮熱辣食既口感軟綿綿,蛋味好濃🥚,
芝士喺中間慢慢滲出🧀,令到蛋糕更香口惹味。

————————————————————
蟹黃紫菜肉鬆小貝 $40
啟德站d新樓盤開始陸續入伙,亦都有舖頭陸續開門做生意。其中一間就係馬來西亞古早蛋糕抖蛋,今次買咗兩款古早蛋糕,揀咗流心芝士古早蛋糕同埋爆漿脆肉鬆小貝。流心芝士古早蛋糕入面層流心芝士超多,有超濃厚嘅芝士味,古早蛋糕就好鬆軟而且好有雞蛋味,整得好靚絕對係打卡之選。而爆漿脆肉鬆小貝外層係肉鬆加紫菜包住一球球嘅古早蛋糕,而入邊亦都有少少白芝士 做出爆漿嘅感覺。兩款唔同設計嘅古早蛋糕我同屋企人都超鍾意,下次會再嚟試下其他味道嘅古早蛋糕。

2020-08-27 29 浏览
下午茶食乜好!!!今日去買咗抖蛋古早味蛋糕~ 而家做緊優惠,每款減$5! 一入到間舖頭已經聞到好香蛋味,蛋糕真係喺店面即焗㗎! 去到見到咁多隻味,樣樣都想食 最後決定買兩隻味試吓:原味同芝士味!兩款都蛋香味十足,口感綿密,又唔會太甜,大人細路都啱食 我自己就鍾意芝士味多啲,多咗層芝士味道豐富啲一次過買咗兩件即日食唔晒,店員話放雪櫃都ok! 芝士嗰件聽日焗一焗再食,一樣咁好味😋舖頭仲有另一樣食物叫抖蛋,又係有唔同口味,下次試吓先!
下午茶食乜好!!!

今日去買咗抖蛋古早味蛋糕~ 而家做緊優惠,每款減$5!

最後決定買兩隻味試吓:原味同芝士味!
兩款都蛋香味十足,口感綿密,又唔會太甜,大人細路都啱食
我自己就鍾意芝士味多啲,多咗層芝士味道豐富啲

舖頭仲有另一樣食物叫抖蛋,又係有唔同口味,下次試吓先!
2020-08-27
下午茶
2020-08-27 38 浏览
大家都知道近排古早味蛋糕嘅舖頭開到周圍都係,最近朋友推介左一間係佢屋企附近嘅古早味蛋糕店🤣舖頭位於啟德站附近😚其中一樣幾有特色嘅係佢哋採用左馬來西亞既方式去整蛋糕,所以就決定試吓究竟同台灣嘅有啲咩唔同🤤呢度有提供四款口味,包括有:流心咸蛋 、爆漿芝士 、霸氣榴槤 、經典原味,店舖有估定出爐時間,大家可以睇定想食邊款先至睇嗰陣時過嚟買😋-🧀 爆漿芝士 $55平時鍾意食古早味蛋糕嘅原因係因為佢好鬆軟,呢間都做到☺️蛋味都幾香濃,即日食唔曬都唔緊要😂放入雪櫃第二朝再用焗爐焗一焗都仲Keep倒水準🤤-🥯肉鬆小貝 $40呢度除咗古早味蛋糕之外仲有前排都幾Hit嘅小貝,呢度有提供四隻味,包括紫菜脆肉鬆、士多啤梨肉鬆、蟹黃脆肉鬆、辣香脆肉鬆🤤士多啤梨嗰個幾特別,甜甜地又鹹鹹地層次感幾豐富🍓_❗️抗疫優惠❗️以家買蛋糕減$5😍 外賣自取仲有九折優惠添

🧀 爆漿芝士 $55
仲Keep倒水準🤤