Love cafe -竹炭包+蒜香香草免治雞肉+磨菇+松露蛋黃醬($98)-包好有質感,咬落鬆軟,不過就唔太食到竹炭味😂,入面嘅免治雞肉打得好撈勻,口感好似食緊漢堡扒咁,但咬落更香滑,味道唔算太濃,但係有陣陣嘅香草同雞肉味,配埋比較濃味creamy嘅蛋黃醬同cheese,味道親剛好,互相配搭!另外,餐廳仲好貼心,將番茄同紫洋蔥等burger嘅餡料分開上,自己選擇😁。旁邊仲有個幾好食嘅黑醋沙律同薯條添,整體性價比好高。-特別提提佢嘅burger係自選口味、醬料、餡料架!
Love cafe
竹炭包+蒜香香草免治雞肉+磨菇+松露蛋黃醬($98)
旁邊仲有個幾好食嘅黑醋沙律同薯條添,整體性價比好高。
特別提提佢嘅burger係自選口味、醬料、餡料架!
2017-03-24 151 浏览
上星期約左位好耐無見既朋友食飯,正當我地煩惱緊食咩好既時間,上openrice search到 love cafe,就諗住試下新野,加上見到佢好近油麻地地鐵站,唔洗搵路,岩曬我地!一上到去環境都幾好,可以好好咁傾計先係重點咁見到個漢堡包都係新出,可以自選配料,所以我地兩個都叫左漢堡包黎食,我就簡左奶油澳洲和牛包,朋友就簡左好得意既竹炭雞肉包竹炭雞肉包配松露蛋黃醬我都係第一次食呢個配塔,出奇咁夾,雞肉好滑好大塊,加埋個黑色既竹炭包,成個視覺效果都好搞笑,十足十分黑白配咁個竹炭包好脆,不過本身個包就無咩味,但配埋個惹味雞肉配松露蛋黃醬,兩個加埋味道好出,好好味!澳洲和牛車打芝士奶油包牛肉配上車打芝士本身就係漢堡既絕配,不過今次食既係靚既和牛,再加燒過少少既車打芝士,佢地就好似融為一體咁,再加上個奶油包有少少甜味,超夾,真係好好食!今次既意外發現竟然有意外驚喜,可以係旺角揾到間隱世餐廳,最後我地係Love Cafe坐左3個鐘先走,哈哈!d staff都好好,係咁幫我地加水!

一上到去環境都幾好,可以好好咁傾計先係重點

竹炭雞肉包配松露蛋黃醬
竹炭雞肉配松露蛋黃醬

澳洲和牛車打芝士奶油包
澳洲和牛配車打芝士奶油包

2017-03-15
澳洲和牛配車打芝士奶油包
  • 澳洲和牛車打芝士奶油包
2017-03-22 1708 浏览
走進拉斐特Love Cafe時已感到強烈的喜悅氣氛,周圍的布置充滿浪漫情懷,剛巧旁邊舉行Wedding Party, 不知就的差點以為我們是來參加婚禮呢!餐廳裝飾當然也配合主題"Love",以浪漫紫色為主,門口還放了兩隻得意可愛的啤啤熊, 十分搶鏡。值得一讚的是餐廳還有一項貼心服務…就是為客人提供手機Free Charging,客人手機可放在透明小locker內免費叉電,真是服務週到細心!親切殷勤的服務員推介每杯原價$68,現在特價$10的Prosseco Sparkling wine給我們,嘩!真的十分超值抵飲,當然不會錯過!這意大利酒非常易入口,果味芳香,最適合配魚肉,所以即使 這裡有set dinner,我們還是散點了卡邦尼扁意粉及挪威三文魚漢堡各一客。卡邦尼扁意粉Carbonara $88 ~ 雖然是一道非常普通意粉,但要價錢公道而又煮得出色卻不容易找到。這裡完全符合要求,意粉質感輕盈軟綿,濕潤可口,增加整體的豐潤感覺!挪威三文魚漢堡$128 ~ Build your burger頗有創意,自選漢堡包,餡料,醬料及配料,配搭新鮮 。我們選了牛油果醬、蘑菇、蒜香乾番茄包,三
Carbonara
挪威三文魚漢堡$128 ~ Build your burger頗有創意,自選漢堡包,餡料,醬料及配料,配搭新鮮 。我們選了牛油果醬、蘑菇、蒜香乾番茄包,三文魚柳炸得香脆可口,配上香滑牛油果醬及特別的蒜香乾番茄包,口感非常豐富,每一口都充滿脆嫩滋味!
挪威三文魚漢堡
2017-03-20
Carbonara
挪威三文魚漢堡
2017-03-22 183 浏览
收工後和同事意外地走到這浪漫餐廳,四周環境、顏色、音樂等,感覺浪漫滿屋😍。羅宋湯香滑、濃厚洋蔥味、帶些微辣,非常醒胃!👍🏻伊比利黑毛豬伊比利黑毛豬肉質鮮嫩,煎煮後還保留濕潤肉汁,沾上自家醬料更顯鮮味。 竹炭包 @五成熟(澳洲和牛漢堡、啤酒芝士醬、車打芝士)剛剛煮的澳洲和牛漢堡,富有牛肉味,嫩滑細緻,配搭起啤酒芝士醬、車打芝士,口感新鮮,令人回味😋😋!另一食法,可加入蕃茄卷或洋蔥卷,更覺甜美好吃。是日甜品不少得的精美甜品,軟綿綿蛋糕和奶凍,給我一掃而空😂😘!意大利 Col Saliz 原價$68. 特價$10. 🤗合適味道,我們在邊喝聊天,一下子各人就喝了3杯🥂!聊天好地方,無得輸!
羅宋湯
香滑、濃厚洋蔥味、帶些微辣,非常醒胃!👍🏻
伊比利黑毛豬
竹炭包 @五成熟
(澳洲和牛漢堡、啤酒芝士醬、車打芝士)
另一食法,可加入蕃茄卷或洋蔥卷,更覺甜美好吃。
是日甜品
不少得的精美甜品,軟綿綿蛋糕和奶凍,給我一掃而空😂😘!
意大利 Col Saliz 原價$68. 特價$10. 🤗
合適味道,我們在邊喝聊天,一下子各人就喝了3杯🥂!
聊天好地方,無得輸!
2017-03-21
2017-02-14 391 浏览
7點去到食情人節晚餐,9點都未上到main dish。有冇搞錯!全晚都係一式一樣情人節餐,都可以等兩個鐘先有,都唔知搞乜搞咁耐。我催上菜,侍應仲話要順入座次序上,我全晚第二枱到,點會其他人有餐先呀
2017-01-31 1716 浏览
新春閨蜜拜年並預祝2月壽星女生日, 壽星女選了這間有摩天輪造型嘅tea一入去, 只得我地一枱散客, 不過另一邊就有人包場, 但環境頗清靜, 紫色花紋枱布,餐廳其中一角,貼滿了新人們開心的照片, 還有大型扭蛋機服務一流, 侍應生細心有禮,最初安排4人坐位, 但見我地一包二包禮物手信, 他們都主動俾櫈我地放野,後來我地點左摩天輪tea , 佢地有自動地幫我地轉大枱一班女生當然影不停, 侍應生亦自發幫我地拍照, 還不停搬個又重又大份的摩天輪架, 不停轉位置, 等我地影到不同角度的相片服務一流, 到試食物質素啦!墨西哥卷:脆口, 芝士勁多炸玫瑰雞翼:有少少辣, 雞肉彈牙,炸得鬆脆海洋酥盒:芝味濃, 偏鹹,魚肉做餡, 酥皮很鬆脆鬆餅:提子多, 不過鬆餅唔鬆化,有點黏牙😅 cream好味過藍莓醬, 雖然藍莓果醬多藍莓, 不過偏酸日本 3.6牛乳布甸:牛乳味濃, 但布甸不太滑法式焦糖燉蛋:焦糖不多, 蛋味濃, 燉蛋香滑歌劇院咖啡餅:朱古力及cream味重, 蛋糕鬆軟tiramisu : 咖啡粉多, 蛋糕鬆軟, 咖啡味重意式綠茶奶凍:綠茶味濃, 奶凍滑, 不過綠茶粉有沉底現象, 混和不夠藍莓芝士餅:

服務一流, 到試食物質素啦!

墨西哥卷:脆口, 芝士勁多

炸玫瑰雞翼:有少少辣, 雞肉彈牙,炸得鬆脆

海洋酥盒:芝味濃, 偏鹹,魚肉做餡, 酥皮很鬆脆

日本 3.6牛乳布甸:牛乳味濃, 但布甸不太滑

法式焦糖燉蛋:焦糖不多, 蛋味濃, 燉蛋香滑

歌劇院咖啡餅:朱古力及cream味重, 蛋糕鬆軟

tiramisu : 咖啡粉多, 蛋糕鬆軟, 咖啡味重

藍莓芝士餅:藍莓雲石花紋, 芝士味濃, 餅底脆

凍檸茶偏酸, 齋啡咖啡味濃香滑

總結:鹹點較好, 整體食物味道不錯
2016-12-25 1310 浏览
早前約好老公o既朋友們一共8大1細,o係尋日(24-12-2016 Sat)平安夜o黎呢o度食晚飯,我o地一早book o左位,我o地分o左三批到,呢晚只有聖誕期間o既三個分別為$328.00到$388.00不等o既set dinner供應但我o地有個5歲半o既細路女,冇可能食到一個餐,而佢爸爸IN打o黎book位時,都問定有冇散叫,佢話當時職員答有.佢個女只係要一個意粉,咁,個經理都幫手問廚房做唔做到?好彩廚房話做到.咁我o地大人就叫餐,最後原來四pair都好統一,男o既要$388.00燒美國肉眼牛扒伴鴨肝配薯條及雜菜(野菌汁),女o既要$358.00o既烤蜜汁火腿及火雞伴紅莓汁配薯蓉及雜菜.俾IN個女,好似$80.00o既卡邦尼意粉,即叫即做好出o黎,佢o地三口子食,我唔知好唔好食.我o地set dinner有意大利葡萄汽酒同意大利紅酒各一杯,食物有:1. 凱撒沙律配香脆巴馬火腿薄片巴馬火腿夠脆,菜新鮮,但個汁好鹹,件烘o左o既麵包都係好鹹.味道: 1分2. 鮮野菌忌廉湯餐包而好脆,跌到一枱都係碎.野菌忌廉湯味道都幾濃,稠杰度適中,但忌廉味少o左啲.味道: 3分3a. 燒美國肉眼牛
menu

2. 鮮野菌忌廉湯
餐包同鮮野菌忌廉湯

味道: 3分
意大利紅酒
3a. 燒美國肉眼牛扒伴鴨肝配薯條及雜菜(野菌汁)
燒美國肉眼牛扒伴鴨肝配薯條及雜菜(野菌汁)
件牛扒大大件, 薯條同雜菜份量少,牛扒外面煎到焦黑同幾乾,老公呢份係medium,但口感都幾實同o鞋,麻麻.

鴨肝就冇乜味,亦唔係入口即融.薯條冇炸過火,OK正常.

味道: 2.87分

3b.  烤蜜汁火腿及火雞伴紅莓汁配薯蓉及雜菜
烤蜜汁火腿及火雞伴紅莓汁配薯蓉及雜菜
成個份量好少,每樣o野都只得兩片,味道亦淡, 蘸紅莓汁食只係幫到少少.

味道: 2.9分

4. 聖誕紅莓布丁配干邑醬
聖誕紅莓布丁配干邑醬
造型似心太軟,先食薑餅人,原來唔係薑餅人,係肉桂人,完全冇薑味,而且腍,有冇攪錯?蘸o個個干邑醬食,干邑醬味道淡,冇酒香,似淡忌廉.

味道: 0分

聖誕紅莓布丁,佈裡啖啖紅莓乾夠濕潤,但太甜喇.

味道: 1分

5. 餐飲

我要熱檸水,冇乜問題啦.

環境:

夠寬敞夠靚,但冷氣唔多夠.

價錢:

經Openrice網上訂晚市四人以上o既枱,可獲85折.
2016-12-24
$358.05 (晚餐)
庆祝纪念
圣诞节
2016-12-15 896 浏览
地方不大,環境不錯,客人也不多,不用預約也一定有位。可選擇的食品較少,食物一般般,不過不失。有openrice discount,價錢算是合理,平均每人$150服務還可以。
地方不大,環境不錯,客人也不多,不用預約也一定有位。
服務還可以。
2016-12-11
用餐优惠
優惠券
2016-11-09 986 浏览
今日同媽媽撐枱腳搵野食! 見到一間好似婚禮公司既地方但又有下午茶食! 環境好似幾靚又靜靜地..睇到MENU好似OK喎, 唔洗等位入去TRY下!  MENU有個TEA SET叫做斐•嚐愛 afternoon tea set! 2人份量既下午茶! 同媽媽浪漫high tea一下~TEA SET 有3層~ 鹹甜都有~食最底層先~鹹點包括有巴馬火腿、煙三文魚、田螺酥皮同蝦多士。好味! 我最鐘意食係個田螺酥皮! 另外蝦多士都炸得好脆呀!  每樣2件~然後食中間果層~ 甜吅包括有朱古力慕絲~心心型既Cheese cake同埋心心型既tiramisu!        作為甜品控我覺得不錯呀!! 佢既甜品唔會做得太甜~ 味道啱啱好!     而佢既慕絲又好滑~ like呀! 跟住食最高果層~佢有英式鬆餅同埋馬卡龍! 本人係勁鐘意食鬆餅...牛油味好香~ 又鬆脆! 而佢既馬卡龍味道也算不錯~總括哩度無論場地同食物都幾好呀! tea set 2人份量又啱啱好! 值得試下~

睇到MENU好似OK喎, 唔洗等位入去TRY下!

TEA SET 有3層~
鹹甜都有~

题外话/补充资料: 10% service charge
2016-07-17
2016-11-06 624 浏览
經過拉斐特門口無數次,一直以為在這裡進出的只有結婚的人或者觀禮者,直到近日在openrice瀏覽餐廳才發現這裡別有洞天。哈,原來身邊一直有好東西,只差在有沒有發掘。餐湯配餐包。難得的是羅宋湯不辣,適合不吃辣的人。湯裡材料很足,有黃瓜粒、洋蔥粒等等。燒春雞的賣相相當漂亮。雞:有點韌了,肉質太乾,味道可以再濃一些配菜:三個切了半的玉米,吸了醬汁的味,連同本身的甜味,是幾好的配搭意粉:幼身乾爽精緻小巧的士多啤梨mousse,吃到杯底有層薄薄的果醬,酸酸甜甜的,味道清新。以這甜品作結,有很完滿的感覺。

粒、洋蔥粒等等。
燒春雞配茜籽汁
燒春雞的賣相相當漂亮。

雞:有點韌了,肉質太乾,味道可以再濃一些

配菜:三個切了半的玉米,吸了醬汁的味,連同本身的甜味
,是幾好的配搭

意粉:幼身乾爽
strawberry mousse

以這甜品作結,有很完滿的感覺。
2016-10-23
$71.5 (午餐)
strawberry mousse
  • strawberrymousse
  • strawberrymousse
2016-10-30 440 浏览
星期三晚有野做要去油麻地,選揀左去LoveCafe食晚餐!頭盤叫左個蟹肉牛油果沙律,蟹肉份量都算多,而且D牛油果好好味,但D菜又點苦。之後我同同事一個叫左牛扒,一個叫左羊扒,兩份都係五成熟。D薯條薯仔炸得脆之餘仲保存到裡面的水份,好好味。但牛扒同羊扒的熟成度就要有待改進,牛扒近全熟,但好在唔會好硬同牛味好香。面羊扒就生左點,但錯有錯著,好嫩滑,而且無羊"蘇"味。
星期三晚有野做要去油麻地,選揀左去LoveCafe食晚餐!

蟹肉牛油果沙律
之後我同同事一個叫左牛扒,一個叫左羊扒,兩份都係五成熟。
牛扒配普條
羊扒配著仔
D薯條薯仔炸得脆之餘仲保存到裡面的水份,好好味。
2016-10-26
蟹肉牛油果沙律
牛扒配普條
羊扒配著仔
3K
2016-10-27 227 浏览
傳來好消息,老友快結婚了,新娘不是我是活該的,一向太公主了,係時候檢討一下吧!性格問題不改也吧,繼續我孤獨得嚟自由生活,盡情享樂。既然老友陪陪他們去挑選結婚事宜所需,順便比比意見。行經油麻地,見有間類似搞婚宴公司,於是入內參觀,原來真的一條龍服務。八卦下又多一個參考啫。二樓還有間餐廳,晚上比較靜,還好啦!可以慢慢嘆兼可詢問下專家意見。晚上有套餐,價錢百多元至三百左右,尚算ok。餐前麵包好可愛,細細個,非常軟熟可口。頭盤法式薯蓉焗田螺,綿綿薯蓉加入了芝士,認真芝味!是日沙律絕不馬夫,蕃茄和蔬菜新鮮多汁,沙律醬汁又恰到好處不會過鹹過甜。主菜點了波士頓龍蝦配珍珠貝燴飯,龍蝦雖然細小但勝在鮮,爽口Q弾。好欣賞燴飯,creamy得嚟又不會滯喉。材料還有各色椒,磨菇和嬌小的珍珠貝,口感豐富無比。黑森林蛋糕朱古力味香濃,不甜不膩。食物水準好,相信廚師用了不少心機。真係緣份咁都找到一間不錯的餐廳啊⋯⋯!

晚上有套餐,價錢百多元至三百左右,尚算ok。

餐前麵包好可愛,細細個,非常軟熟可口。

頭盤法式薯蓉焗田螺,綿綿薯蓉加入了芝士,認真芝味!

黑森林蛋糕朱古力味香濃,不甜不膩。

2016-10-19 388 浏览
上星期六,同best fd 去左食love cafe的下午茶!入到去馬上叫左個tea set!但因為我同個fd 都超肚餓所以叫多左兩個下午茶食!件魚柳超香脆,但一d都唔油!最正係個卡邦尼意粉,香濃芝士香加上煙肉,超好味!個人最鐘意佢d洋蔥碎都煮到好香甜!最後到重頭戲,tea set! 佢個蝦多士一樣熱辣辣,入口香脆!個摩天輪d甜品雖然一樣好好食,不過有d難拎出黎!
炸魚柳配薯條
件魚柳超香脆,但一d都唔油!
卡邦尼意粉
炸魚柳配薯條
卡邦尼意粉
2016-10-12 259 浏览
拉菲特其實係一個比人搞wedding 嘅地方,除左有場地比人行禮,都有宴會廳可以比新人擺酒。真係估唔到原來有間cafe係度,顏色用上紫色為主調感覺有幾分高貴同浪漫環境唔算好大,但感覺相當舒適環境舒服,但對我來講最緊要都係野食!整體呢度d野食都唔錯,價錢合理。我同朋友每人叫一個set,再加個小食,食到好滿足。寶雲酥焗羊仔架配辣根奶油薯蓉朋友好鍾意食羊架,羊肉面層焗得相當香脆,賣相十分討好! 食落肉質鮮嫩,十分可口。我就鍾意食魚,叫左鱈魚鱈魚d皮焗得好香,估唔到食落好脆個醬幾惹味,同魚味道好夾,但又唔會蓋過魚肉鮮味! d汁如果多番d會更好食。餐包係外脆內軟食落非常軟熟個set都幾豐富,呢個係炸白菌鵝肝白菌食落幾爽口,鵝肝味道令整體感覺得以升華,外表好簡單,但食落好有驚喜!海鹽烤南瓜呢個味道好清新,感覺幾健康同唔錯嘅小食香烤鱈魚配酸豆紅椒汁法式薯蓉焗田螺薯蓉相當香滑,田螺彈牙,兩者味道好match,薯蓉加左田螺之後,味道同賣相變得無咁單調,唔錯!炸白菌鵝肝沙律十分新鮮,d粟米好甜啊!餐湯非常足料!最後到甜品啦!哇!唔覺唔覺食左好多野!呢個係桑梅朱古力蛋糕,桑梅醬嘅酸味可以平衡番整體蛋糕甜味,

真係估唔到原來有間cafe係度,

顏色用上紫色為主調

感覺有幾分高貴同浪漫

環境唔算好大,但感覺相當舒適
環境舒服,但對我來講最緊要都係野食!

整體呢度d野食都唔錯,價錢合理。

我同朋友每人叫一個set,再加個小食,食到好滿足。
寶雲酥焗羊仔架配辣根奶油薯蓉

我就鍾意食魚,叫左鱈魚

鱈魚d皮焗得好香,估唔到食落好脆

餐包係外脆內軟
食落非常軟熟
個set都幾豐富,呢個係炸白菌鵝肝

海鹽烤南瓜

呢個味道好清新,感覺幾健康同唔錯嘅小食
香烤鱈魚配酸豆紅椒汁
法式薯蓉焗田螺

炸白菌鵝肝
沙律十分新鮮,d粟米好甜啊!
餐湯非常足料!
最後到甜品啦!

哇!唔覺唔覺食左好多野!

呢個係桑梅朱古力蛋糕,桑梅醬嘅酸味可以平衡番整體蛋糕甜味,食落感覺唔太甜,朱古力蛋糕好香,好好食!

今晚真係超滿足,呢度除左適合情侶,其實都適合一大班朋友來傾計同玩下小遊戲,呢度有唔少game比人玩,有層層疊同大富翁等。
2016-07-18
差不多每個星期五來這特色餐廳,環境舒服優美,用膳感覺良好,今日聽聞轉了新廚房,試一下。一行三位,點了三個午餐。先來一個凍包,因為以前試的包都比較暖,今次的新嘗試未適應到,醋的酸味有D高。三文魚螺絲粉味道可以,三文魚肉質都不錯,螺絲粉就一般。朋友們分別點了牛扒及排骨,反應有些負面,跟上幾個星期的差別比較明顯。餐廳員工服務很好,願意與廚房配合換了一個白汁雞皇飯,不過都係需要改善。甜品方面,有心思。
一行三位,點了三個午餐。

三文魚螺絲粉味道可以,三文魚肉質都不錯,螺絲粉就一般。

朋友們分別點了牛扒及排骨,反應有些負面
,跟上幾個星期的差別比較明顯。

甜品方面,有心思。

排骨
Rib  Eye