2024-07-04 180 浏览
今日熱辣辣見呢間餐廳有唔少人,一行四人就入去試下順便涼下冷氣🤣🤣見午餐牌有成八樣午餐可以揀, 開頭覺得唔算平喎, 仲要+1, 咁我地就揀左西班牙豬排骨配薯菜, 蒜香香辣蟶子炒意粉,一個M二黑毛和牛,同埋盲曹魚配椰菜花飯, 大家一齊share食, 一路食已經覺得廚房的用心製作, 樣樣都好好食, 至於個+1,服務員態度十分之好, 禮貌好, 有求必應,淨係食服務都已經覺得滿分, 咁我地當然唔止比+1咁少啦🤣🤣今時今日有咁嘅服務,咁優質食材咁用心煮出嚟嘅午餐, 大家都應該多多支持,一定會再去試晚餐, 有好多特別嘅食品,呢間餐廳原來唔止西餐,仲有中菜,海鮮, 向優質服務員查詢之後,知道有一些食品需要提早預留! 我一定要試佢地嘅鹽焗粟米雞同埋話梅花甲😋
2024-07-02
等候时间
5 分钟 (堂食)
2024-03-05 428 浏览
第一次來到這間Cafe,原來有fusion菜食,時令吉仔暖飲,酸甜適中的話梅冰鎮花甲,超滑的鹽焗食粟米大的粟米雞,香濃的雞油花雕蒸馬友!酥皮威靈頓素牛扒配沙律,清甜百花釀竹笙,黑松露羊菌菇燴飯,一食難忘!

2024-03-05
2023-10-23 610 浏览
與朋友的每月一聚❣️1️⃣鹽焗粟米雞一隻生平食粟米大既雞🐔皮脆肉嫩2️⃣黑毛豬叉燒正常應該係入口,即係肉質係好冧。但以碟好似瘦叉燒咁🤕 3️⃣話梅冰震花甲好大隻花甲,肉質鮮甜👍🏻4️⃣蝦多士即叫即炸🔥蝦膠好彈牙,配上脆卜卜的多士係絕配🤤5️⃣籠仔羔蟹荷葉飯每隻蟹都有飽滿的膏🤩我就撈埋飯食,好香蟹膏味~啖啖精華 好正😊6️⃣西班牙鴨腿&巴馬火腿煲仔飯中西合璧❣️味道都幾夾

與朋友的每月一聚❣️

1️⃣鹽焗粟米雞
一隻生平食粟米大既雞🐔皮脆肉嫩

2️⃣黑毛豬叉燒
正常應該係入口,即係肉質係好冧。但以碟好似瘦叉燒咁🤕

3️⃣話梅冰震花甲
好大隻花甲,肉質鮮甜👍🏻

4️⃣蝦多士
即叫即炸🔥蝦膠好彈牙,配上脆卜卜的多士係絕配🤤

5️⃣籠仔羔蟹荷葉飯

6️⃣西班牙鴨腿&巴馬火腿煲仔飯
中西合璧❣️味道都幾夾

2023-10-16 454 浏览
好特別的一間餐廳 , 看得出廚師用心的製作,特地借用此平台為這間小店加油。本來是因為近公司來吃午飯,漸漸被這間店食品的美味,質素、店員的人情味吸引下去!先說午餐,餐湯是真材實料地去煲出來,有心思的是有時候給人一些驚喜,難得見到的杏汁豬肺湯和碗仔翅,隨午餐送出! 主菜每次都平均 ,很好食,性價比很高。 每次去到都被一些海報和介紹板吸引,慢煮西班牙乳豬、蟹餅、話梅花甲、鹽焗粟米雞、雞油花雕蒸馬友,終於約了同事下班一起去試試, 不負衆望,好食👍🏻👍🏻再食完自家製的藍莓芝士蛋糕,不得不在這裏讚賞大廚的多才多藝!
午餐  龍蝦寬條麵
馬里蘭蟹餅
  • 乳豬
  • 馬利蘭蟹餅
2023-06-22 657 浏览
今日放lunch, 在灣仔行來行去,突然間發現Jlink hotel 有間新開餐廳,膽粗粗入去試吓,價錢尚可,勝在餐廳環境舒服,午餐中上級數,材料不是普通野,廚師手法有如隱世級,未點餐時見另一台點了安格斯牛扒,一件煎的手法即是要一是香煎比目魚,不出所料,酒店級數煎魚手法,另外註場咖啡師專業有創意,每件咖啡是沖咖啡是每一杯都好俾心機沖,今日午餐,竟然有幸一試ToNick Espresso,口感一流,為下午工作得到一個Super charge,唔試走寶!
香煎比目魚意粉
全日早餐
香煎比目魚意粉
全日早餐
My wife booked a surprise birthday meal for me at this hidden gem in Causeway Bay. Away from the hustle and bustle, but packing a punch for sure.Hats off to the owners who were really attentive to our dining experience and regularly conversing with us, but not intruding. Their dishes were creative and amazingly tasty leaving us eager for the next dish to come out.1 of the owners even make her own desserts! The cheesecake was to die for, and we even bought some cookies to take home Highly recomm

Highly recommend this little restaurant.

Just see the pictures, this explains all.
2023-06-14
庆祝纪念
生日
  • Steamed  Lobster  and  Rice  with  Scallions
  • Foie  Gras
  • Homemade  Blueberry  Cheesecake
2023-01-19 708 浏览
今天去了一間灣仔小店,雖然不是在人來人往的大道,地方也不大,但裝修簡約有品位,食物製作非常認真。拿手菜色有黑松露蟹肉配多士,三年陳糟鹵鵝肝,秘制西班牙毛豬叉燒,之前朋友吃過推介的。今天我吃了餐廳老闆為素食者特製的午餐D($78),個素餃子是我吃過最好的,意粉美味靱度適中,送雜菜餐湯加飲品,我選了特飲金桔話梅疏打(+$10),朋友選了帶子大蝦蕃茄意粉($108)奶蓋士多啤梨喺烏龍茶(+$10)。吃完午餐後見隔枱位男仕叫了個飛碟沙律加杯手拉花咖啡,忍不住也過去搭訕和拍張咖啡照,才知原來所有下午茶餐$48再九折,下次一定要去再試!我多口問了老闆,如果包場開party都係$8000 可自帶酒水免開瓶費!
午餐D
  • 陳糟鹵鵝肝
  • 下午茶餐
  • 黑毛豬叉燒
2022-11-18 489 浏览
下午茶時段想找個較為舒適的地方歇腳,路經此間小店,被「拾壹」這個特別的名字吸引,雖然下午茶menu選擇不多,只有A至H餐,但見內裡沒有其他顧客,亦大膽一試。選了香煎墨魚餅拼凱撒沙律配咖啡,咖啡較茶餐廳的香濃,墨魚餅應該是新鮮即造,所以須要等接近20分鐘,上枱時熱辣辣墨魚亦十分彈牙香口配上新鮮蔬菜為主的凱撒沙律,減低了油膩感以$58加一的價錢不算太便宜,但坐位比一般茶記舒適,而且環境清靜(因筆者坐至離開也沒有第二枱客人,都幾慘),但卻不失為一個傾偈的好地方
墨魚亦十分彈牙香口
配上新鮮蔬菜為主的凱撒沙律,減低了油膩感
香煎墨魚餅拼凱撒沙律
香煎墨魚餅拼凱撒沙律
2022-10-15 438 浏览
今日來買外賣返公司食,揀咗B餐 ,(西班牙黑毛豬叉燒蛋飯), 好食,叉燒好Juice,又入味。侍應話,佢地唔係用一排25隻嗰啲中國雞蛋, 係用日本雞旦,我都半信半疑…..會咁落本, 返到公司開餐見到個蛋黃顏色, 食落旦味好濃, 應該就係我平時屋企食開嗰啲貴蛋👍🏻見到佢入邊客人,食緊全日早餐, 好靚,好大份!! 已經諗定,下次再去個午餐會食乜嘢🤣🤣 個餐有我最鐘意的三文魚和薯餅, 希望到時買左食得哂🤣🤣🤣🤣
2022-10-15
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
  • 午餐
  • 黑毛豬叉燒蛋飯
2022-09-25 320 浏览
今日朋友生日邀請左我去呢間新Cafe食飯, 細細間環境唔錯,服務員位位都好Nice 食物選擇都幾豐富,我地人多,所以食咗好多款式,特別推介佢個西班牙乳豬,鵝肝,同埋第一次食嘅西班牙鴨腿巴馬火腿煲仔飯!佢嘅鵝肝製法特別一啲油都無,個乳豬皮超脆內裏Juice, 最特別係個煲仔飯,估唔到鴨腿同Parma ham做煲仔飯係咁好食😋黑松露蟹肉多士, 蝦多士,斧頭扒都好好食,最後仲送咗個大廚親手做嘅芝士蛋糕, 個蛋糕都好有驚喜👍🏻
2022-09-23
庆祝纪念