2019-09-20 17 浏览
路經此處,很難不被這家以懷舊機舖為主題的小食店吸引吧,皆因其門外有部巨型GameBoy,店舖裝潢還以食鬼、霓虹燈等元素設計,玩味十足,充滿童年回憶。店舖供應掃街必食的街頭小食,當中包括即炸雞髀、炸燒賣、魚蛋、腸粉、撈麵等,每款食物名稱更甚具創意。還以為在此地段售價不便宜,誰知價錢跟一般平民小食店無異,非常貼地,更重要是食物質素竟十分高,沒想過區區小食都可以如此美味如此高質。只售18元的炸戰斧雞髀即叫即炸,形狀真的有如斧頭,接近手掌般大。其外皮香脆,內裡多汁,肉質嫩滑,帶有南乳味。唐僧飛佛即是麵筋,個人高度推介此款少有的小食,其質感非常煙韌,吸滿沙嗲汁後極惹味。不得不讚這店的沙嗲汁調配得非常出色,味道很濃郁之餘還內含很多花生粒,絕對值得一試。廚師金鋼棒即是腸仔,吃得出是正宗廚師牌腸仔,炸得恰到好處,不乾不脹不縮,還能保持彈性,塗滿蜜糖後啖啖滋味!花輪同學即是撈麵,麵條軟硬度超適中,完全沒有煮到變稔,條條都很彈牙又分明,很出色,醬汁又經特別調配,帶有層次,十分惹味,從未吃過如此高質美味的撈麵!炸彈人即是白魚丸,口感彈牙,炸過後更香口。小食配可樂超級爽!有的有如在操場放小息的愉快感!

炸彈人即是白魚丸,口感彈牙,炸過後更香口。

小食配可樂超級爽!有的有如在操場放小息的愉快感!
2019-09-19 36 浏览
是日中午喺中環荷李活道做完野,經過見到門面裝修幾有特色嘅「操場小食部」,以食鬼同gameboy遊戲機做主題,營造中學懷舊回憶小店嘅選擇以各式各樣港式街頭小食為主,價錢特惠親民炸戰斧雞髀$18就有一隻炸雞髀好抵食呢!生炸雞髀熱辣辣金黃香脆,外脆內嫩,都幾厚肉,仲充滿肉汁!面上加咗椒鹽粉,美味鹹香龍珠&炸彈人龍珠即係魚蛋;炸彈人即係白魚蛋。白魚蛋比普通魚蛋更加爽口彈牙,最適合就係加配咖喱汁,美味又香辣食鬼燒賣店員建議燒賣配甜醬,估唔到又幾好食喎!燒賣都幾彈牙,帶有魚肉香,唔係得舊麵粉星際墨魚丸&爆裂牛筋丸牛筋丸同墨魚丸都可以選擇生炸的啊~每款$15有三粒,都幾大粒添架。牛筋丸結實又有牛肉香;墨魚丸都幾出色,兩者配搭沙嗲汁更加滋味呀

小店嘅選擇以各式各樣港式街頭小食為主,價錢特惠親民

炸戰斧雞髀

龍珠&炸彈人

食鬼燒賣

星際墨魚丸&爆裂牛筋丸
今日去中環大館玩,見到呢間小食店,好過癮又盞鬼!好多懷舊遊戲擺設😺吸引左我過去睇。個名仲好有童年回憶,諗起讀書時期,成日都好期待放小邊,落去操埸小食部食野醫下肚仔🤭🤭呢間小食部好多野食選擇,當然質素好過學校小食部好多啦😹全部都即叫即炸,夠哂熱辣辣,炸到夠哂脆。我地叫左幾款小食開心share!每款小食都可以自選調味醬料,多幾款口味👍👍椒鹽炸雞脾🍗邪惡又好味!炸到個皮金黃香脆,好正。夠哂入味,雞脾肉夠哂嫩滑,啖啖肉呀!滑滑腸粉 ,食落似茶樓既蝦米🦐腸咁。好香滑,加埋甜醬麻醬既完美組合,無得頂!大大粒墨魚丸,揀左椒鹽咖哩醬😋😋又幾咁彈牙又來口,咖哩醬夠哂惹味呀。由於雞脾好味道,仲想食,所以再叫左炸雞翼😋都一樣炸到咁香脆!食到大家都好滋味呀😄😄

椒鹽炸雞脾🍗邪惡又好味!
炸到個皮金黃香脆,好正。
夠哂入味,雞脾肉夠哂嫩滑,啖啖肉呀!

滑滑腸粉 ,食落似茶樓既蝦米🦐腸咁。
好香滑,加埋甜醬麻醬既完美組合,無得頂!

大大粒墨魚丸,揀左椒鹽咖哩醬😋😋
又幾咁彈牙又來口,咖哩醬夠哂惹味呀。

由於雞脾好味道,仲想食,所以再叫左炸雞翼😋
都一樣炸到咁香脆!

食到大家都好滋味呀😄😄
2019-09-16 26 浏览
位於中環荷李活道23號 金珀苑地舖的 操揚小食部,主打港式小食。小食店的裝修頗有特色,是一部大型的Game Boy。而且小食的名稱也十分有趣,價錢不會太貴,經過中環而又想吃小食的可以一試。有兩至三款丸類可以選擇炸或者蒸,個人喜歡較為香口的炸丸。小食熱騰騰的,全部都新鮮熱辣。還可以選配不同的醬汁。炸獨臂雞翼 配 椒鹽口味 - 整體味道鹹鹹香香的,這口味配單骨雞翼頗為合襯。龍珠 - 魚蛋 配麻辣汁 - 麻辣汁的味道十分濃郁,係個人最喜愛的醬汁,麻辣感十足,頗為滋味。還有一些小食Combo可以選擇,聽說這裡的炸戰斧雞脾也不錯。盛載小食的小紙袋也設計得相當精美。另外,還有 食鬼燒賣、唐僧飛佛 - 炸腐皮、炸彈人 - 白魚蛋、爆烈牛筋丸。整體小食即點即煮,夠新鮮熱辣。

盛載小食的小紙袋也設計得相當精美。

2019-09-05
2019-09-14 29 浏览
星期五Happy hour完有少少肚餓, 諗住去7仔便利店去買d小食醫下肚, 無意間比呢間小食店既大型gameboy吸引左, 原來呢間小食店係以舊式遊戲機🎮為主題,幾得意! 睇Menu個價錢仲要唔貴, 一於入去試一試!原來真係可以著Mon玩由於小店係客人落單後 即叫即整既關係 所以我同位好友都係外面等左陣炸腸仔同炸雞翼都揀左蜜糖配黎食, 仲加左d香草碎, 絕配!另外, 仲叫左炸燒賣, 炸魚蛋同炸牛筋丸, 加上椒鹽, so yummy
星期五Happy hour完有少少肚餓,
諗住去7仔便利店去買d小食醫下肚,
無意間比呢間小食店既大型gameboy吸引左,
原來呢間小食店係以舊式遊戲機🎮為主題,
幾得意! 睇Menu個價錢仲要唔貴, 一於入去試一試!

原來真係可以著Mon玩

由於小店係客人落單後 即叫即整既關係
所以我同位好友都係外面等左陣

炸腸仔同炸雞翼都揀左蜜糖配黎食,
仲加左d香草碎, 絕配!

中環新開小食店「操場小食部」,絕對是中環最搶眼,因為店前有一部超巨型古董Gameboy,這部懷舊遊戲機不是擺設,初時還以為是裝飾,但竟然可以玩一部特大【Game Boy】!機舖主題的港式小食店以懷舊童年回憶作招徠,裝潢加入Game Boy、食鬼霓虹燈、舊式遊戲機中心招牌等元素,店舖還有各款掃街必食的港式小食,如生炸雞髀、燒賣、魚蛋、腸粉、撈麵等。大家可以跟朋友一邊打機,一邊篤魚蛋,超過癮!【炸彈】其實是炸白魚蛋,爽口彈牙,可蘸上各款自家製惹味醬汁,如咖喱汁、沙嗲汁、麻辣汁、椒鹽、蜜糖。咖喱汁辣勁十足,至適合愛食辣的朋友。【炸戰斧雞髀 】小食推介,大大份兼超抵食!以鹽、糖和玫瑰露醃製,有口感肉質嫩滑。

2019-09-12
  • 【炸戰斧雞髀 】
  • 【炸彈】
2019-09-13 13 浏览
記得在小學的時候都會有小食部,經過這間小食部,衝動的走去買些東西吃,在門口有一道閘,是模仿學校的,非常懷念當年的情況。店舖外面有一部以前的GAMEBOY 遊戲機,原來買滿$50 元便可放下按金$100 借手制去玩這部機10分鐘,非常有創意。進了鋪頭後,在餐牌上的食品名稱都非常有創意,值得一提的是《花輪同學》NOODLES原來是麵,形容詞出自花輪的髮型《唐僧飛佛》TOFU SKIN是齋來《炸彈人、墨魚丸、龍珠》店鋪主打加上秘製醬汁及配料我給以100分

進了鋪頭後,在餐牌上的食品名稱都非常有創意,值得一提的是

《花輪同學》
NOODLES
原來是麵,形容詞出自花輪的髮型

《唐僧飛佛》
TOFU SKIN
是齋來

《炸彈人、墨魚丸、龍珠》店鋪主打
加上秘製醬汁及配料
我給以100分
2019-09-12 34 浏览
中環附近沒有很多的小食店,如果需要吃一些小食,通常也是去7-11。最近這裏開了一間小食店,為中環這個缺乏小食的地方帶來一點起色。我們一行幾人叫了很多不同的小食,包括叫了一個牛筋丸及他的素齋,店員給我們選擇他的醬汁當中,包括有沙嗲汁,咖哩汁。我們選擇了他的沙爹汁,沙爹汁混和在很香牛肉味的部分,再加上很吸醬汁的素齋兩個也非常之好味。另外我們亦叫了一個炸墨魚丸及他的印尼撈麵,印尼撈麵亦可以選擇醬汁,我們也是選擇了沙嗲汁,本身印尼撈麵經很好味再配上他的特製沙爹汁味道更加之正。炸墨魚丸就炸的剛剛好,內裏不會太乾身,上面會再加一點的淮鹽,帶出這個炸香了的味道。最後我們叫了一個炸雞髀,炸雞髀size不算太大,但是非常之有肉汁,炸得剛剛好,外面是脆身的。總括來說這間小食店的食物很好吃。

總括來說這間小食店的食物很好吃。
2019-09-12 11 浏览
今日去開中上環呢邊,其實明明已經食咗lunch,但見到又有啲肚餓喎,經過見到有一間造型幾特別嘅小食店,買嘅小食都係港式嘅消息,咁就口痕一於食下,如果唔係等到晚餐都可能已經餓死啦。係呢度嘅裝修係用打機做主題,牆邊仲有一部好大部嘅game boy,可以比食客玩。見到有一款小食係炸雞比,毫不猶豫咁就叫咗炸雞比啦,另外嗌左左炸彈人同爆裂牛筋丸,仲有燒賣同一條腸仔。因為今日喉嚨有啲唔舒服所以啲燒賣同埋遠都嗌咗唔讚。我覺得呢度有個好處就係可以俾你選擇帶查定係唔渣咁適合返唔同人嘅口味。另外佢仲有唔同嘅醬汁俾你陪,我就揀咗沙嗲汁。佢所有食物都係即叫即整嘅,所以要喺側邊等幾分鐘,雞髀就要等得來啲啲。個雞髀好值得一讚嘅就係外面做到好脆,特別係個皮超級脆,入邊啲肉又好嫩好入味。至於啲丸食得出啲肉質唔係啲平嘅丸,牛丸仲好彈牙添。

今日中環遊,準備行去大館之時聞到有陣炸雞脾🍗既香氣🤤,原來係呢間小食店發出既味道。嘩,一望過去一大部game boy 👾🎮,好得意,而且消費滿HKD 50 就可以玩了😍充滿童年回憶,配以食鬼👾既主題,玩味十足😃食鬼燒賣(炸): 我敢肯定佢吾係魚膠打成,真材實料,滿滿魚肉,金黃色的外表,超脆既外層,咬落「咔」「咔」聲吾簡單😃爆烈牛筋丸(炸): 嘩,好彩我咬得細啖,如果吾係會比佢入面既汁整親,牛味濃郁🤤🐂有幾粒牛筋位係入面好有咬口,超JUICY❤️加埋椒鹽係面,一流惹味🤤炸戰斧雞脾🍖: 外脆內軟,雞脾甜甜地,用左花雕酒黎浸泡,所以食起黎好夠味,熱🌶🌶新鮮炸起,不錯👍🏽口痕之選📷份量十足天氣熱最後叫包陽光☀️檸檬🍋茶,中和油膩感👍🏽📷打卡一流📍食物質素很好📷重點係係中環區黎講價位算低,一流既街頭小吃🍡🍗👾

天氣熱最後叫包陽光☀️檸檬🍋茶,中和油膩感👍🏽📷

2019-09-10
  • 炸戰斧雞脾
2019-09-05 36 浏览
去大館,未到正餐又想醫下肚,呢間小食店就岩哂。上大館時路過會見到好大部Gameboy,哇完一聲先留意到係小食店。叫左少少野食浪下胃,兩個人叫左2個套餐另加多一串魚蛋。飛天少女豬腸粉+飲品 - $20感覺較一般腸粉甜,唔知係甜醬甜,定豉油甜,夠淋身,箍牙妹就岩食喇!點左陽光檸檬茶,同Gameboy一樣懷舊下!😂炸戰斧雞髀+1串小食+飲品 - $48雞髀塊皮炸得好薄脆,箍牙妹試過咬唔到🙈,小食叫左爆裂牛筋丸,飲品叫左普通嘅玉泉忌廉汽水。炸彈人 - $15其實係白魚蛋,可炸可唔炸,口味都有幾種選擇,估唔到會有白魚蛋,箍牙妹去邊食只要見到白魚蛋,都會點,因為係安全之選。
去大館,未到正餐又想醫下肚,呢間小食店就岩哂。
叫左少少野食浪下胃,兩個人叫左2個套餐另加多一串魚蛋。

飛天少女豬腸粉+飲品 - $20

炸戰斧雞髀+1串小食+飲品 - $48

炸彈人 - $15
$40 (其他)
  • 炸戰斧雞髀
  • 炸彈人
2019-09-01 65 浏览
今日中環半日遊,行完大館,見到依間小食店充滿著姥姥既兒時回憶。佢外面放左部大Gameboy,仲有好多食鬼,所以走左入去試下。依度既小食都唔錯,個碗都有遊戲機圖案架!我地點左:炸戰斧雞脾炸得超級脆!老公一咬落去,我係旁邊己經聽到卜卜卜卜聲!咬落去滲少少雞油出黎,所以好香雞味!而且加左一種香料,咬落去有一陣香增加佢既味道層次。炸龍珠 - 白魚蛋 依個名都好懷舊,係姥姥我先時追過既動畫。白魚蛋出面好少見,佢地提供依個選擇有特色。而且白魚蛋通常爽口的。炸完既白魚蛋,更係外見內爽啦!炸食鬼燒賣加左椒鹽炸,好香好入味,炸得好脆!炸墨魚丸好爽口,而且加左椒鹽炸,好惹味。唐僧飛佛 配沙嗲汁即係齋麵根,好耐無食過勒。平時食酸齋既其中一款,原來配沙嗲汁食都幾好味~依間小食店真係食得又打得!

依度既小食都唔錯,個碗都有遊戲機圖案架!
我地點左:

炸戰斧雞脾
炸得超級脆!
老公一咬落去,我係旁邊己經聽到卜卜卜卜聲!
咬落去滲少少雞油出黎,所以好香雞味!
而且加左一種香料,咬落去有一陣香增加佢既味道層次。

炸龍珠 - 白魚蛋
依個名都好懷舊,係姥姥我先時追過既動畫。
白魚蛋出面好少見,佢地提供依個選擇有特色。
而且白魚蛋通常爽口的。
炸完既白魚蛋,更係外見內爽啦!

炸食鬼燒賣
加左椒鹽炸,好香好入味,炸得好脆!

炸墨魚丸
好爽口,而且加左椒鹽炸,好惹味。

唐僧飛佛 配沙嗲汁
即係齋麵根,好耐無食過勒。
平時食酸齋既其中一款,原來配沙嗲汁食都幾好味~

依間小食店真係食得又打得!

2019-09-01
  • 炸戰斧雞脾
  • 炸食鬼燒賣
2019-07-05 277 浏览
中環番工既我食lunch 成日經過呢間最近新開既小食部相信佢地既概念係我地中小學既時候操場小食部咁.不過作為小食部而言 價錢就相對偏貴啦今次因爲見到原本要35蚊一隻既炸雞脾依家只係賣18蚊 加兩蚊仲會有飲品 .炸脾叫完要等15分鐘先有 因為佢地係即炸既口味方面就有得揀椒鹽同蜜糖兩款炸到香脆 (唔係好厚炸皮個種👍🏻)加上蜜糖甜甜地 都幾好食咖!.而門口就仲有大型遊戲機如果唔係天氣太熱 都想玩下先走呀!不過就預左會俾人圍觀 都幾尷尬架
中環番工既我食lunch 成日經過呢間最近新開既小食部
相信佢地既概念係我地中小學既時候操場小食部咁
不過作為小食部而言 價錢就相對偏貴啦
今次因爲見到原本要35蚊一隻既炸雞
依家只係賣18蚊 加兩蚊仲會有飲品
炸脾叫完要等15分鐘先有 因為佢地係即炸既
口味方面就有得揀椒鹽同蜜糖兩款
炸到香脆 (唔係好厚炸皮個種👍🏻)
加上蜜糖甜甜地 都幾好食咖!
而門口就仲有大型遊戲機
如果唔係天氣太熱 都想玩下先走呀!
不過就預左會俾人圍觀 都幾尷尬架
2019-07-02 139 浏览
操場小食部 (English name: Cao Chang Snack Bar) is a cute looking shop that looks like a video game. It even has a "gameboy" on the side wall.As it looked so cute, I paused to take a closer look. What they sold was a take away only Hong Kong street food stand. Things like fish balls and chicken wings. Menu is in English and Chinese. It's take away only so no 10% service charge.They had a limited time promotion of a chicken leg and drink for $20! What a deal! The chicken thigh is made to order so I wai

They had a limited time promotion of a chicken leg and drink for $20! What a deal! The chicken thigh is made to order so I waited a good 15 minutes for it. Apparently, it was fresh from the freezer. It came in a cutely designed bag.

The chicken leg was not that big. I've seen bigger. It was also heavily seasoned. The only thing wrong was the chicken was fried so long, the meat was dry. It was tough and I literally had to use a lot of strength to pull at it. This is too bad as the taste was ok but dry, tough meat is unforgivable. Won't be back.

2019-06-29
15 分钟 (外卖自取)
2019-06-20 256 浏览
Previously this spot used to be some bakery for few years but now it is a Chinese snack shop.It is brightly decorated in neon colours with a video game theme.Cute paper straws:Anyway, as I was nearby I went in for some fish shaomai.Normally they are served in paper cups but here they serve them in paper bags which can be too hot to handle.Decided to try them plain without sauces and basically it is  the usual flour stuff so asked for their satay sauce and spicy sauce.The spicy one was mega spicy
Cute paper straws:
The spicy one was mega spicy but the satay one was nicer than expected because I could taste some hoisin sauce in it.