2023-03-19 184 浏览
喺餐廳半滿狀態之下,30分鐘都未出到一個公仔麵實在好難接受,未見過有一間咁慢嘅茶餐廳。趕時間千祈唔好食,要當自己去高級餐廳,同職員講佢只係叫你等吓,完全唔喺做生意!
昨晚屋企附近爆水管搞到幾條村都冇食水🚰,所以今日冇帶飯食自己😐😐,咁就搵埋🤴🏻一齊食晚飯先😛😛急問咗同事敏華有咩好食😋😋,同事就建議食蔥油豬🐖扒飯!好!試佢!😁😁~~~蔥油鴛鴦🐖🐥扒飯~~~鴛鴦扒係豬🐖扒同雞🐥扒,但相差好遠,雞🐥扒得豬🐖扒一半份量😗😗,雞🐥味幾好雞皮有煎香味😙😙豬🐖扒果然如同事介紹一樣十分鬆軟,好香豬🐖肉味,同埋冇乜豬骨🙂🙂P.S唔使全部蔥油都拌飯如果唔係會好鹹😝😝~~~雞🐥湯三色雜菜~~~跟扒飯嘅菜湯,裏有滿滿嘅蘿蔔、西蘭花🥦、椰菜,雞🐥湯雖然唔係好濃味但飲落幾舒服☺️☺️~~~敏華黯然銷魂飯🍚~~~招牌之一,先有流心煎雙蛋🍳,篤穿後橙色嘅蛋🥚液可以用嚟撈飯但可惜蛋🥚味一般唔夠濃😅😅。有幾塊大大嚿嘅叉燒,睇落乾乾地但咬落肥瘦適中仲會有肉汁添🤭🤭~~~自家頭抽時蔬~~~冇乜特別嘅蔬菜😐😐

~~~蔥油鴛鴦🐖🐥扒飯~~~
P.S唔使全部蔥油都拌飯如果唔係會好鹹😝😝

~~~雞🐥湯三色雜菜~~~

~~~敏華黯然銷魂飯🍚~~~

~~~自家頭抽時蔬~~~
冇乜特別嘅蔬菜😐😐
2023-03-05
2023-01-02 246 浏览
近排搬屋在附近住,看見敏華有人排隊食早餐,我都排隊入坐食早餐,手機入單食物好快有,早餐好食過一般茶餐廳,員工好有禮貌。第二天買外賣早餐3個套餐,買咗行去7-11買D東西才回去取早餐,買出單到取餐就要等半小時,今日買外賣早餐1個套餐,等等吓25分鐘,問收銀員工,只答等多陣,再吹收銀員,才去跟進。我在這一邊等一邊看處理外賣員工包裝食品,真係好慢,看到廚房出食物都慢,外賣員工包得又慢,咁真係唔會再買外賣。

今日買外賣早餐1個套餐,等等吓25分鐘,
收銀員工,只答等多陣,再吹收銀員
才去跟進。

外卖自取
2022-12-17 223 浏览
今晚,我去左敏華食古法枝竹炆鴨煲個鴨煲真心難食又多骨,又好鞋我仲以為食緊湯渣咁都要$68,仲冇野飲不如唔好叫「古法枝竹炆鴨煲」,改叫「古法枝竹煲鴨」啦!反正啲鴨煲完湯咁
今晚,我去左敏華食古法枝竹炆鴨煲
個鴨煲真心難食
又多骨,又好鞋
我仲以為食緊湯渣

咁都要$68,仲冇野飲

不如唔好叫「古法枝竹炆鴨煲」,改叫「古法枝竹煲鴨」啦!
反正啲鴨煲完湯咁
古法枝竹炆鴨煲
2022-12-17
喺荃灣搵早餐食,點知大商場唔係好多餐廳開咗,於是揀咗有名氣嘅敏華冰廳。🔴炒滑蛋雙腸拼歐式軟多士$33滑蛋真心口感幾好,腸仔係西式雞肉腸,軟多士厚切得來焊面質地軟熟,行高檔路線嘅茶餐廳的確喺細節位做得唔錯。🔴沙茶牛肉公仔麵拼炒滑蛋歐式軟多士 $37沙茶醬唔會夾硬用生粉整杰,牛肉厚薄適中一啲筋都冇。唯獨麵就真係腍左啲。順帶一提,咖啡同奶茶都有水準。🏠敏華冰廳 (荃灣)📍荃灣大河道98號如心廣場二期1樓109號舖

🔴炒滑蛋雙腸拼歐式軟多士$33

🔴沙茶牛肉公仔麵拼炒滑蛋歐式軟多士 $37

🏠敏華冰廳 (荃灣)
📍荃灣大河道98號如心廣場二期1樓109號舖
今早一家到如心敏華食早餐,伙記要求自己用QR code落單,落完單睇返枱面餐牌,發現原來跟早餐code (例如C)落單,會變咗單點再另外加錢加蛋同飲品(仲要無左多士)。最值得留意嘅係,連個價錢同餐牌都唔一樣。個人覺得極之誤導,甚至有涉嫌違反商品說明條例之嫌。大家留意!
2022-08-23
$38 (早餐)
2022-07-06 186 浏览
今早諗住嘆番個早餐去行超市 叫左個濃湯雞湯火腿通胡椒粉塞晒 倒唔到出黎 我咪搵姐姐拎 點知被個阿姐話我 咁無禮貌嫁 我黎食野 唔係受氣嫁 另外叫左杯熱嘅好立克甜到飛起 飲完一啖 已經飲唔到第二啖
今早諗住嘆番個早餐去行超市
甜到飛起
飲完一啖 已經飲唔到第二啖
2022-07-06
2022-05-20 236 浏览
今天外賣早餐自取,有時電話落單,電話打唔通,打通後要超快講要咩餐,如果唔係姐姐唔高興,另外今日杯凍奶茶的杯比平時的唔同左,細杯左好多,佢哋無用自己logo既杯,感到敏華服務和食物質素甚至包裝都有所退步,希望佢哋可以改善下啦!
2021-12-14 514 浏览
食過朗豪坊敏華覺得唔錯,所以經過如心呢間就入去食喇,第一次幫襯已經漏單成半個鐘,最後冇食激氣走左。今日男友話想去食又再試多次啦,點知都係漏單,追啲侍應淨係嗌你等多陣,唔會去幫你跟,懶懶閑咁既態度,過左半個鐘都仲未有得食,再次追啲侍應既時候佢竟然答我塊豬扒要煎!其實睇返呢度既食評已經有好多都話服務態度差,平時我從來都唔會特登去寫食評,但今次真係好嬲,入面啲員工真係要培訓下點樣對待客人,經過兩次唔愉快既經歷,唔會再次幫襯敏華呢間野!!
2021-09-17 425 浏览
如心廣場二期分店收銀阿姐12點前有兩三台吉位唔叫人入,12點5分先叫入,就話早餐無咗。又唔一早出聲,由得客人白等。真心體貼,優質服務!之前見有曱甴出沒都算,快脆食完走人。今次唔贊唔得。
2021-09-12
早餐
2021-07-15 405 浏览
去食早餐,問阿姐拎杯水一句話「等陣丫」,然後用力放喺桌上,好彩我同朋友都俾作出準備,否則彈到成身係。差不多食完嘢 ,餐飲品仲未到,同另一阿姐講,又係一句「等陣丫」。好聲好氣問你,你咁回應,講真一早就咁態度對待別人,不如辭職唔好撈早日俾自己解脫啦。食物唔係特別出色,但咁嘅服務我真係唔會再幫襯喇,行多幾步去紅茶幫襯好過,食物同服務都好過呢間!睇番其他嘅comment,原來職員態度差都並非我一個人嘅想法。
2021-06-02 338 浏览
入到去阿姐有少少惡....😅通常去到敏華都會食佢嘅茶餐....好少會叫其他野...今日有少少想食飯...咁就叫一個茶記日常——芙蓉蛋飯黎試吓啦...買相就中規中矩... 即叫即做係好夠熱嘅... 鑊氣十足....食落入邊呢就係勁多芽菜同洋蔥🧅....反而叉燒同埋火腿就少咗少少啦🥲... 飯嘅份量算係叫足..! 我只係食得落大半個.....我重揀咗好多洋蔥出嚟😅49蚊... 一個快食午餐.. 叫做簡簡單單..
入到去阿姐有少少惡....😅

通常去到敏華都會食佢嘅茶餐....

好少會叫其他野...

今日有少少想食飯...

咁就叫一個茶記日常——芙蓉蛋飯黎試吓啦...

買相就中規中矩...

即叫即做係好夠熱嘅...

鑊氣十足....

食落入邊呢就係勁多芽菜同洋蔥🧅....

反而叉燒同埋火腿就少咗少少啦🥲...

飯嘅份量算係叫足..!

我只係食得落大半個.....

我重揀咗好多洋蔥出嚟😅

49蚊... 一個快食午餐.. 叫做簡簡單單..

2021-05-14
2021-05-26 270 浏览
去到荃灣 求其搵間餐廳食 跟住見到哩間敏華一入到去 想揀餐 問多2問 個職員態度又差勁吾耐煩 又吾多想答你 導致成個餐都已經吾覺得好食 好老實 我第一次寫食評 一間公司員工態度決定間公司質素 我以後都吾會再黎
去到荃灣 求其搵間餐廳食 跟住見到哩間敏華
一間公司員工態度決定間公司質素 我以後都吾會再黎
2021-02-13 1055 浏览
當我第一次租住荃灣如心酒店,好姊妹聽見住酒店一晚送一晚優惠,有見及此!她也租住一間!實行拍住隔離一齊住! 她住兩日便回家!在第三日的晚上,知己好友約我食晚飯!他專登就我,由鰂魚涌過來荃灣,所以我請他食飯吧!原先,我們打算去海之戀的海底撈食火鍋,可惜要等一小時! 我們放棄了!便在附近找餐廳食飯,由於,他走到荃灣站落車,我由荃灣西站行到荃灣站那邊接他,行返荃灣西站,來回我要一個鐘,還要穿上高踭鞋,行得快,我都有點攰啊!我們一起走到酒店附近的荃灣如心廣場二期茶餐廳 <敏華冰廳> 食晚飯! 若非他告知,我也不知道敏華冰廳是太興集團!星期六晚上 8:00 入座,未入座時,店員已跟我們講明,豬潤及叉燒已售罄!眼見附近多間餐廳門外也有人排隊等位,意想不到!豪宅區茶餐廳反而少人幫襯!熱杏仁霜 $17 跟餐不用加錢香濃奶滑!超大雞扒飯 $60雞扒超大塊, 看起來比我好友塊面更大塊呢!肉質柔軟又入味!蔥油豬扒煎雙蛋飯 $60豬扒亦超大塊,肉質柔軟入味!蔥油令口味提升不少呢!
她住兩日便回家!

原先,我們打算去海之戀的海底撈食火鍋,可惜要等一小時!

若非他告知,我也不知道敏華冰廳是太興集團!

熱杏仁霜 $17 跟餐不用加錢
香濃奶滑!

熱杏仁霜
超大雞扒飯 $60
雞扒超大塊,
看起來比我好友塊面更大塊呢!肉質柔軟又入味!

超大雞扒飯
蔥油豬扒煎雙蛋飯 $60
豬扒亦超大塊,肉質柔軟入味!蔥油令口味提升不少呢!

蔥油豬扒煎雙蛋飯
2020-05-02
$61.5 (晚餐)
超大雞扒飯
蔥油豬扒煎雙蛋飯
2021-01-24 480 浏览
今日order左一個早餐B10沙嗲牛肉麵轉通粉炒蛋加多士。我有一排無來,今日再食返真係令人失望。一上菜我見到呢碗野,啲泡泡好似係食物殘渣再加洗潔精跟住阿姐見到我黑面,仲特登走過來問我有冇咩問題我就問佢呢碗係咪沙嗲牛肉通?佢答話係呀!不過啲罐頭未溶咋嘛。我唔明白點解咁樣都可以拎出嚟俾人覺得冇問題,既然係連鎖店,公司更要多培訓下員工公司既standard 最後我就好勉強咁樣我諗食晒佢就走人但係我諗我以後都唔會再嚟。
一上菜我見到呢碗野,啲泡泡好似係食物殘渣再加洗潔精
跟住阿姐見到我黑面,仲特登走過來問我有冇咩問題
我就問佢呢碗係咪沙嗲牛肉通?
佢答話係呀!不過啲罐頭未溶咋嘛。
2021-01-22
$50 (早餐)