2025-05-02
探店嚟自北京三里屯嘅米芝蓮一星食府 ─ 新京熹老北京涮肉🔥想體驗高檔火鍋嘅朋友,真係唔可以錯過呢間由北京直送香港嘅名店!佢哋以自清朝康熙年間千叟宴用過嘅「暖鍋」為靈感,配合選用錫林郭勒盟草飼180日羔羊肉,真係食材同歷史文化嘅完美結合!💯🎭 餐廳嘅另一大賣點係-京劇表演!晚飯時段有幸睇到現場表演兩次,唱功同妝容都一絲不苟,為食客帶嚟濃厚嘅文化氣息,食飯都感覺自己融入咗歷史場景入面!👏🍲 今次試咗招牌一人一鍋嘅玩法,清湯鍋同番茄鍋底都好出色~配上薄切嘅<草飼180日羔羊肉>,粉嫩細滑,秘製麻醬仲令人食到停唔到口!仲有鮮嫩嘅羊梅花肉條狀切片,羊肉味更突出,真係羊肉控天堂!✨大片爽脆嘅脆毛肚(煮8-10秒啱啱好)🍄 蔬菜拼盤亦都係亮點,雲耳、菌類、粉絲、豆腐樣樣新鮮,特別係菌類香味撲鼻~最後當然唔少得甜品<老北京糖油餅>,外脆內鬆,微甜口感令人回味,似港式牛脷酥,perfect ending!🥰
大片爽脆嘅脆毛肚(煮8-10秒啱啱好)