2021-05-11 1430 浏览
十日內吃左三次佢嘅下午茶三次都係漢堡包+薯條(話下次試雞脾+沙律)但最後都係漢堡包+薯條超大個漢堡, 吃咗呢個下午茶,晚餐都5駛吃最中意佢D粗波浪薯條...兩樣熱辣辣上枱真係好正👍👍👍侍應叔叔們有禮貌收銀婆婆年紀大, 多嘢講D😆😆
十日內吃左三次佢嘅下午茶
三次都係漢堡包+薯條
(話下次試雞脾+沙律)
但最後都係漢堡包+薯條
超大個漢堡, 吃咗呢個下午茶,晚餐都5駛吃
最中意佢D粗波浪薯條...兩樣熱辣辣上枱
真係好正👍👍👍
侍應叔叔們有禮貌
收銀婆婆年紀大, 多嘢講D😆😆
1K
2021-04-29 1094 浏览
糧尾です,同事推介的窮人恩物系列-新嘉美茶餐廳,據知係甚為低調的茶記,屹立灣仔有30年以上(我而加先知佢嘅存在orz),其位置可以係灣仔與銅記之間,出名係港式漢堡,而呢個出名係好多食客推介嘅食物,(之後似乎變左店子嘅主打),都幾堅,仲要係黃店,一定支持下。茶記格局,設有卡位同有電視睇,仲要播ViuTV ,岩晒。2:30打後去到,唔太多人,見到個餐牌,下午茶相當抵食。自家制漢堡配薯條,$40。漢堡包好大個,份量十足,麵包同漢堡扒比例恰到好處,麵包外層烘得夠脆,咬落軟熟,手打漢堡扒厚身,肉質鬆軟又多汁,香口好味,有蕃茄、生菜等清新的配料,唔會太滯,充滿港式味道。波浪薯條,份量多,粗身夠熱,不俗。要了熱檸茶,嘆茶玩下手機wwww。好味又抵食,以平凡食物做出水準,價格親民,又多一個下午茶選擇。
茶記格局,設有卡位同有電視睇,仲要播ViuTV ,岩晒。
2:30打後去到,唔太多人,見到個餐牌,下午茶相當抵食。
自家制漢堡配薯條
自家制漢堡配薯條,$40。
波浪薯條,份量多,粗身夠熱,不俗。
熱檸茶
要了熱檸茶,嘆茶玩下手機wwww。

下午茶
2021-04-20 862 浏览
星期五晚,銅鑼灣,灣仔,間間黃店門口都企滿等位嘅人。行下行下,結果嚟到位置較偏僻嘅新嘉美。由於下晝食咗個非常豐富嘅午餐,一直飽到晚黑,所以雖然見到枱枱都叫餸食飯好似好正,但實在食唔落,只能叫個特色常餐。可能太晏,我嘅 comfort food 沙嗲牛肉沽清,個麵嘅餸轉嗌叉燒同炒蛋,叉燒份量好多,味道正常但略硬。多士都沽清,轉咗個脆豬畀我,有賺😆,toppings 我揀咗花生醬同牛油,阿叔都幾重手,花生醬搽得勁厚,配埋烘得微脆嘅豬仔包,好食👍。呢度價錢雖然略貴,但係服務好,地方乾淨,值得推薦。

呢度價錢雖然略貴,但係服務好,地方乾淨,值得推薦。
2021-04-11 858 浏览
一日一黃店-灣仔低調良心茶餐廳 呢間好似冇咩人提 今日記錄下啦 最近阿布泰事件真係迴響好大 支持良心店 唔係一日半日 記住要融入生活呀.係 #wolipay 見到呢間 去左買外賣試試見到門口有連豬貼紙入面都有小小文宣 同蘋果報紙每日都有唔同午餐 感覺可以日日食.⭐️椒鹽豬扒飯$50 跟湯 凍飲加$2👍🏻呢間椒鹽豬扒唔錯 有6大舊👍🏻厚身 肉質幾鬆軟 感覺唔到鬆肉粉👌🏻表面有d炸蒜 幾香口 👌🏻飯粒 ok 小醬汁🤔整體如果醬汁多啲會好啲.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_灣仔#hkfunfoodrecord黃店.#新嘉美茶餐廳 (灣仔)地址:灣仔摩理臣山道26號地下.⭐️評分:味道:3.5/5環境:3/5 懷舊冰室feel服務:3/5抵食:3.5/5
係 #wolipay 見到呢間 去左買外賣試試
🤔整體如果醬汁多啲會好啲
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_灣仔
#hkfunfoodrecord黃店
#新嘉美茶餐廳 (灣仔)
地址:灣仔摩理臣山道26號地下
⭐️評分:
味道:3.5/5
環境:3/5 懷舊冰室feel
服務:3/5
抵食:3.5/5
外卖自取
2021-04-05 603 浏览
最近香港好興食沙嗲牛肉公仔麵, 今日就嚟到呢間喺銅鑼灣好出名嘅新嘉美茶餐廳朝聖下👍🏻👍🏻早餐選擇多籮籮,價錢以同區來講唔算太貴,人流又唔算太多😨😨雙拼公仔麵餐 $36 要咗個雙拼公仔麵餐,雞扒配沙嗲牛肉沙嗲牛肉:花生味有,沙嗲味有,牛肉冧得黎又唔會有太勁鬆肉粉味,好食👍🏻👍🏻,沙嗲牛肉嘅愛好者必試👍🏻👍🏻雞扒:大大嚿,肉汁多,好味😋另外加$5可以要塊薯餅,薯餅又成個手掌咁大,外層炸到金黃,內層又充滿內涵,嚟到必試❗️❗️

早餐選擇多籮籮,價錢以同區來講唔算太貴,人流又唔算太多😨😨

雞扒沙嗲牛肉公仔麵

雙拼公仔麵餐 $36

要咗個雙拼公仔麵餐,雞扒配沙嗲牛肉

雞扒:大大嚿,肉汁多,好味😋

雞扒沙嗲牛肉公仔麵
  • 沙嗲牛肉公仔麵
  • 薯餅
2021-04-04 350 浏览
之前見蘋果有介紹 今日夜晚就黎撐下場 可能都夜黎到都只係得幾枱客 格局都有懷舊感覺地方乾淨坐得舒服 茶記黎講算係優質 今日叫左個蝦乾蒸豬肉餅 雖然人唔多但係都等左15分鐘先整好 相信係即叫即整 黎到見到啲蝦乾都多同埋大條 絕對係真材實料 肉餅好有質感同平時出邊餐記食果啲咁冇質感 同埋蝦乾真係好出色 絕對冇唸到一間茶餐廳有咁既質素 完全食到蝦乾既鮮味 好有咬口 價錢亦都好合理 連埋例湯加野飲都係八十幾👍🏻👍🏻下次會再黎試佢地個招牌漢堡包🍔
下次會再黎試佢地個招牌漢堡包🍔
2021-03-15 358 浏览
下午茶炸雞脾拼沙律:🍗雞脾炸得乾身,一啲都唔油膩,調味剛剛好,雞皮又薄又脆。好開心個沙律係細細個屋企成日整嘅薯仔、紅蘿蔔、罐頭蜜桃、粟米、菠蘿加奇妙醬沙律,沙律醬同食材比例剛剛好,唔會醬多過料,份量又多又飽肚。☕️杯奶茶就對我黎講濃咗啲,下次試茶走會唔會好啲呢。食完嗰晚都食唔落飯,兼杯茶太醒神好夜先瞓到覺
下午茶炸雞脾拼沙律:

🍗雞脾炸得乾身,一啲都唔油膩,調味剛剛好,雞皮又薄又脆

☕️杯奶茶就對我黎講濃咗啲,下次試茶走會唔會好啲呢

食完嗰晚都食唔落飯
,兼杯茶太醒神好夜先瞓到覺

炸雞脾拼沙律
2021-03-14
炸雞脾拼沙律
2021-03-11 348 浏览
傳統茶餐廳,唔起眼,見到個餐牌嘩一聲! 佢下午茶個餐牌選擇多,選擇困難既朋友真唔好去,好難搞! 見到隔離枱啲下午茶餐好大份!份量超吸引叫個西多士,即叫即整金黃色👍🏾 切開後有花生醬好正常,但切到近中間位置發現啲花生醬愈來愈多,多到漏出黎🤤 超級正呀! 所以員工年紀唔輕,但非常有禮!電視播既係viutv, 唔洗睇cctv😎

見到隔離枱啲下午茶餐好大份!份量超吸引

2020-10-25 852 浏览
睇完 Openrice 的 comments, 決定去撐佢!以茶餐廳而言,環境算十分乾淨,坐得舒服!下午茶時段,點了貴妃雞米粉 + 熱飲,$40。 貴妃雞件件都是雞髀肉,夠味又嫩滑, 仲有薑蓉配搭,正! 個湯又好味, 最重要是個湯冇味精,因本人對味精十分敏感,飲了它的湯身體亦冇異樣!👍睇到之前有comment 話收錢的婆婆態度不好,但我反而覺得她好叻!看她的年紀已不少,但她還很精靈醒目, 收錢時不停提我睇清楚個數,唔好拍錯卡(八達通); 我答,知道唔該曬!臨走時,佢仲大大聲同我講"多謝"!
以茶餐廳而言,環境算十分乾淨,坐得舒服!
2020-10-08 2026 浏览
今日放工獨食下午茶,當然要選擇良心小店。這間在公司附近的,見openrice好多大讚這間茶餐廳抵食,就今日去幫襯下入到去婆婆會叫客人量體溫,好率直的婆婆環境光猛又寬躺,可以隨便選擇座位服務員都幾多,見有同食客傾下計溝通,都幾有人情味下午茶時間:見好多客人大讚自家製漢堡配薯條,今日一定要試,喜歡佢即點即整自家製漢堡包配炸薯條真的好大個,如拳頭咁大個服務員會好貼心放下一大枝番茄醬,可以自行加多加少,好適合我這個番茄醬怪薯條是波浪型,好脆口又熱辣辣,好正份量又多,唔會好油膩,必點之選自家製漢堡包一定唔可以一口食到,好巨大喔打開是有牛油、漢堡扒、番茄、生菜絲及番茄醬漢堡份量都唔少,好飽好滿足下午茶送飲品,點了熱檸水,有4片檸檬,好足料、幫助消化
今日放工獨食下午茶,當然要選擇良心小店。

入到去婆婆會叫客人量體溫,好率直的婆婆

環境光猛又寬躺,可以隨便選擇座位
服務員都幾多,見有同食客傾下計溝通,都幾有人情味

自家製漢堡包配炸薯條
自製漢堡配薯條

真的好大個,如拳頭咁大個

自家製漢堡包
自製漢堡配薯條

一定唔可以一口食到,好巨大喔

自製漢堡配薯條

打開是有牛油、漢堡扒、番茄、生菜絲及番茄醬
自製漢堡配薯條

漢堡份量都唔少,好飽好滿足

熱檸水

下午茶送飲品,點了熱檸水,有4片檸檬,好足料、幫助消化
2020-10-07
熱檸水
2020-10-05 674 浏览
同朋友行完山之後,朋友介紹食呢間老鋪,原來有三十多年歷史了,我揀了雞脾沙律下午茶餐加凍檸茶少甜,太好了!真係有少甜到,另外雞脾一上枱時望見好大隻,急不及待咬了一口,皮又薄又脆,非常好食,配搭的沙律份量都好多!
2020-08-21 924 浏览
前幾日知道新嘉美茶餐廳在蘋果日報落了全頁的廣告,非常有義氣。因此,今天午餐就特意前來挑機!最近發現此店的E餐都必定是蒸小菜,試過幾次都覺得好好味,所以超級建議大家下次過來試E餐!雲耳蒸雞飯   50元配凍飲&蘿蔔粟米豬骨湯  4.5/5分我最喜歡就是50元全包老火湯、大碟飯和大碟送!唔夠飽仲可以免費加飯,正!所以成為好多附近工人的首選。蘿蔔粟米豬骨湯是固定的鐵膽,飲得出的老火湯,好飲!雲耳蒸雞就超正,有蔥和豉油調味,我自己本身喜歡吃爽口的雲耳,雞又相對紅肉健康,所以絕對是我的選擇,哈哈~~希望大家多多支持黃色小店,特別是工作附近的茶餐廳,略盡綿力幫幫手支持佢地,謝謝。

蘿蔔粟米豬骨湯是固定的鐵膽,飲得出的老火湯,好飲!

雲耳蒸雞飯
2020-08-21
雲耳蒸雞飯
2020-07-05 871 浏览
食了$71,我俾了剛好$71俾收銀老婆婆,我問佢啱唔啱數。佢無答我,我諗住佢年紀大計數慢,就企响度等佢。點知佢一開聲就攞住張單向著我,好唔禮貌咁凶我:「張單加埋咪$71囉!咪即係啱囉!啱囉!!」我話:「咁我都要等你確認啱數我先走得㗎,咪你唔認數話我俾少咗咁點呀?」佢見我都唔好蝦,才笑笑眼咁對著我 (戴著口罩只見到佢雙眼)。我心諗,啫係點啊?見人外表斯文就要洽人㗎嗱?
2020-07-05
2020-07-01 713 浏览
今日的午飯已是下午茶時間.....不想食得太飽.....去茶餐廳食個下午茶餐!左揀右揀.....唔想食炒粉麵飯.....最後揀了漢堡包......寫明自家製.....超吸引......等了15分鐘.....漢堡包終於上枱.....嘩.....心諗.....咁巨型既👉🏻👈🏻我只想食個包咋.....😅見到個包咁巨....都係食啲薯條....緩衝一下先......食漢堡包配薯條,應該係常識掛....薯條亦是即叫即炸.....熱辣辣....波浪粗薯條.....外脆內軟.....好味.....由於個包太大個.....一口應該唔會咬到.....壓扁都唔得.....哩有分開食啦......麵包烘得勁脆....特別係麵包面.....脆到會一路食一路跌....麵包碎呀....芝麻碎呀.....跌到一枱都係.......餡料有牛肉漢堡+生菜+蕃茄+茄汁......係呀....港式茶餐廳係加茄汁架😆牛肉漢堡超出色......有肉汁.....有咬口.....仲幾厚添.......為咗有衣食.....我好努力咁食晒.....但就超級飽囉🙈最後飲杯餐茶.....熱檸茶.....消一消.....
今日的午飯已是下午茶時間.....
不想食得太飽.....去茶餐廳食個下午茶餐!

左揀右揀.....唔想食炒粉麵飯.....
最後揀了漢堡包......
寫明自家製.....超吸引......

等了15分鐘.....漢堡包終於上枱.....

食漢堡包配薯條,應該係常識掛....
自家製漢堡包配薯條

為咗有衣食.....我好努力咁食晒.....但就超級飽囉🙈
最後飲杯餐茶.....熱檸茶.....消一消.....
熱檸茶
2020-04-18
自家製漢堡包配薯條
2020-06-24 520 浏览
良心茶餐廳可遇不可求😍✨推薦呢間茶記👍🏻嘢食水準穩穩陣陣,地方整潔,員工友善有機會大家嚟幫襯下佢地👏🏻👏🏻——————————————————————《雞扒蕃茄通粉》好食!蕃茄湯底濃味又唔會太傑🍅✨味道係羅宋湯咁。而雞扒冇雪味👍🏻哈哈 但如果切件上會更方便🙈《雞扒蛋公仔麵》正正常常,麵質煮得啱啱好😋😋《奶油豬》好好食啊!!!豬仔包裏面軟熟,薄薄嘅外皮好脆😍✨牛油搽得好平均,煉奶啱啱,熱辣辣!一個字:正!👍🏻👍🏻👍🏻✨
良心茶餐廳可遇不可求😍✨
推薦呢間茶記👍🏻
嘢食水準穩穩陣陣,地方整潔,員工友善
有機會大家嚟幫襯下佢地👏🏻👏🏻
——————————————————————
《雞扒蕃茄通粉》
好食!蕃茄湯底濃味又唔會太傑🍅✨味道係羅宋湯咁。
而雞扒冇雪味👍🏻哈哈 但如果切件上會更方便🙈
雞扒蕃茄通粉

《雞扒蛋公仔麵》
正正常常,麵質煮得啱啱好😋😋
雞扒蛋公仔麵

《奶油豬》
奶油豬
2020-06-13
$44 (早餐)
雞扒蕃茄通粉
雞扒蛋公仔麵