2022-03-29 789 浏览
叫三寶麵,一次比米,一次比河你叫外賣,一牛筋麵一牛肚麵,比一雲吞,一牛肚你,每次打開都有驚奇,這個年頭這樣做生意不如不做,不知是落單不識字,還是執好外賣的,這樣對客對食物的人應該即走,味道其實不錯,但周邊垃圾無用,一定無下次
叫三寶麵,一次比米,一次比河你
2022-02-11 678 浏览
2點幾都幾爆餐廳唔大只好搭枱叫左碗紫菜四寶米線都唔平但絕對唔止四寶應該有六寶如果叫飲品同菜都係要加錢額外再叫的湯底稍為淡口左啲啲但啲丸好夠味彌補返紫菜質地幾好無沙無草腥味豬肉丸貢丸魚旦都大大力讚因為每樣嘢原材料味道都好出啲丸又好大粒好彈牙有6樣寶都係幾抵不過其中一個肉卷就麻麻地皮有啲厚肉唔嫩入面啲餡都麻麻聽講呢度個麵檔24小時營業咁就唔怕夜媽媽無嘢食啦我睇隔嚟枱啲炒粉麵都唔錯下次再嚟食果陣可以叫下
2點幾都幾爆

咁就唔怕夜媽媽無嘢食啦

我睇隔嚟枱啲炒粉麵都唔錯
下次再嚟食果陣可以叫下

2021-08-15 907 浏览
天氣時暑熱,喺灣仔行完美食博覽,就嚟到地鐵站附近搵食。本身都冇乜期待,完全只係想填飽個肚,所以就求其入咗一間茶記開餐。入到去,就係一般茶餐廳嘅格局,唔好妄想有咩靚門面啦。本身入去見到冇位,諗住轉身走人,伙記就話樓上仲有位,所以我哋就上咗去啦。我哋諗住速戰速決,所以就叫咗個牛腩雲吞河,同埋牛腩鳳城水餃河,再加多杯凍檸茶。唔知係咪太耐冇食茶記,原來依家凍飲唔跟餐要加$13,真係有啲貴呀。呢碗牛腩河食落有驚喜,首先牛腩份量好多好足料!肥瘦比例適中,唔會好大舊肥膏,鳳城水餃同埋雲吞裏面嘅蝦肉都算彈牙,大大粒。一碗地道嘅牛腩河,仲要加埋辣椒油先算完美。呢度嘅辣椒油冇令我失望,唔會太辣,但又夠惹味,完全將啲碗牛腩河昇華晒!呢種就係最有特色,最有風味嘅香港味道!

呢種就係最有特色,最有風味嘅香港味道!
2021-08-04 496 浏览
今日食晏嘅時候唔係好肚餓,唔知食咩好周圍遊蕩下嘅時候,見到有間粉面鋪,平平哋就入咗去啦個餐牌除咗一般嘅潮式粉面,仲有是日午餐,午餐都係50幾蚊包嘢飲,喺灣仔來講呢個價錢都算係咁今日嘅心情係食潮式粉面,所以最後都係無試到午餐雲吞河$36份量適中,岩岩好食得曬雲吞有五粒,鮮蝦溝豬肉,豬肉唔會太多肥膏,蝦肉都算彈牙麵底叫左河粉,河粉分得開,唔會la 埋一舊,不過由於河粉吸湯,好快D湯就俾河粉索曬,俾多D湯就好吃
今日食晏嘅時候唔係好肚餓,唔知食咩好
周圍遊蕩下嘅時候,見到有間粉面鋪,平平哋就入咗去啦
今日嘅心情係食潮式粉面,所以最後都係無試到午餐
雲吞河$36
份量適中,岩岩好食得曬
雲吞有五粒,鮮蝦溝豬肉,豬肉唔會太多肥膏,蝦肉都算彈牙
2021-07-12 420 浏览
真心,呢一度嘅牛腩,無論邊一日食,邊一晚食,都keep到一樣嘅水準,再加辣椒油…永遠都係一樣嘅感覺,水準異常嘅平平無奇,但係就令到你來不來就想食一碗🤭 我而且,價錢又相當之公道!簡直不敢置信。
2021-07-12
  • 牛腩河
2021-02-06 713 浏览
以前经常这店,但一直都没有吃过他们的东西。疫情前是全天候营业,听说晚上有不少的士司机在这里吃宵夜,牛腩是他们其中一个招牌菜。周末在湾仔买完东西后,然后在这里吃午餐。两点多已经过了午饭时间,进去马上找到空位子。餐单的东西也不少,除了粉面和普通茶餐厅的食品,还有炒菜。最后点了一碗牛腩河,河粉比较厚身,粉身不够滑。主角的牛腩熬了不少时间,很腍很香,但肉内还有筋,口感一般。至于汤底,就非常普通。店的东西不贵,以价格而言算是可以的。

周末在湾仔买完东西后,然后在这里吃午餐。

两点多已经过了午饭时间,进去马上找到空位子。

餐单的东西也不少,除了粉面和普通茶餐厅的食品,还有炒菜。

牛腩河

店的东西不贵,以价格而言算是可以的。
2021-02-06
2020-09-04 887 浏览
今天一大早去吃早餐,去到這家24小時營業的茶餐廳吃早餐。早上6点鐘已經坐滿客人,這家店在香港開了接近40年算是老字號了。而且廿四小時營業的茶餐廳在灣仔並不多。所以吸引了附近很多街坊或的士佬過來吃早餐。點了早餐雪菜肉絲米,腸仔加煎蛋和咖啡。雪菜肉絲米出奇的好味,雪菜多得很誇張,湯底也香甜, 實在比我預期中好。另外腸仔是我最喜歡吃的雞肉腸, 餐包和煎蛋也不錯,配上一杯熱咖啡實在是早上最大的享受。如果這家店鋪有提供WiFi那就更加好。

2020-09-04
$31 (早餐)
2020-08-21 490 浏览
相信平時有很多打工仔返工多數帶飯盒或者到茶餐廳, 如果要開會嘅就行到邊食到邊, 今次我約了客人到灣仔開會, 見客之前食個午飯先,到位於灣仔莊士敦道149號地下的新豐記魚蛋牛什大王, 看見餐牌上寫是24小時營業的, 在灣仔的朋友食宵夜都可以考慮下。 當日想食番碗濕濕地的河粉, 就點牛腩河+ 凍咖啡$49。牛腩味道正常, 湯底加腩汁, 河粉正常份量, 凍咖啡味道一般。 整體來說算是一般茶餐廳質素, 可以食得飽味道不過不失吧!

凍咖啡

2020-08-19
新豐記魚蛋牛什大王 (灣仔) 📍灣仔莊士敦道149號地下去吾到旅行🧳就留係香港按摩💆消費,剛好按摩完搵食,去左呢間門面光猛,乾淨衛生主打潮洲食品的餐廳🍴。🦪蠔仔粥: 一上台陣陣麻油味,但出奇地食落無咩麻油味,而係熱辣辣,啖啖飽滿肥蠔仔🦪,非常新鮮,如果話係粥,反而更似湯飯,充滿肉碎芫茜香,加埋適量胡椒粉調味,令人一湯都想飲埋。💕炒麵:好夠鑊氣,脆口而不油膩,份量不少,欣賞❤️總結: 必試蠔仔🦪粥價錢合宜#灣仔#新豐記#魚蛋牛什大王#蠔🦪仔粥#脆口#夠鑊氣#價錢合宜
新豐記魚蛋牛什大王 (灣仔) 📍
灣仔莊士敦道149號地下

炒麵:好夠鑊氣,脆口而不油膩,份量不少,欣賞❤️

總結:
必試蠔仔🦪粥
價錢合宜

午夜5点的清晨来到这家店吃早餐已经人头涌涌。这家店是湾仔区附近唯一24小时营业的茶餐厅。在湾仔已经经营约30多年,算是这区的老字号了。点了西式早餐。有煎鸡扒,炒滑蛋,番茄焗豆和多士一块,配上热斋啡才40元。性价比算是不错。煎鸡扒煎得很香口,番茄豆是一般罐头货色,炒滑蛋当然不能跟旺记相比,只是普通的炒蛋而且并不滑溜。多士也只是中规中矩。整体来说不过不失。但如在午夜或清晨的时候这家店还是首选。服务来说也是可以的。店裏大都是工作多年的老侍应。当然装修不能祈求太多。

2020-06-07
$40 (早餐)
同狐狸仔經過,求其食左間呢間未試過既,OOKK咁啦,普通茶餐廳水準,西多士夠油左啲,有少少硬,甜同牛油剛好。奶茶不錯。狐狸仔就食牛河,都炒得OK,爽身,有少少膩,牛肉軟熟。可以。
西多士

同狐狸仔經過,求其食左間呢間未試過既,
奶茶不錯。

干炒牛河

狐狸仔就食牛河,都炒得OK,爽身,有少少膩,牛肉軟熟。
可以。
2019-12-25
干炒牛河
2019-11-10 715 浏览
夜麻麻九點幾十點想喺灣仔買嘢食其實都唔係咁易,,記得之前電車路近灣仔地鐵站旁邊有一間牛雜粉麵店,行到過去原來已經改咗另外一間叫新豐記茶餐廳。因為唔想再行就求其買咗個羅漢齋飯,一開見到個飯得幾條菜,豆腐已經有心理準備唔會太好食,食食吓點知仲要有粒螺絲。打電話落去同個收銀講,佢叫我落去攞返錢,佢仲叫我聽日再打電話落去搵老細,其實只係想提醒佢哋小心啲,因為都冇諗住專登落去攞返五十蚊,不過一定唔敢再去幫襯

羅漢齋飯
2019-09-26
$50 (宵夜)
2019-10-13 571 浏览
好!難!食!上至普通沙嗲牛面 魚皮餃米線 再至招牌牛腩撈都好難食! 🤢🤮👎🏻👎🏻先講牛面 啲牛肉乾到以為係牛肉乾上淋左沙嗲醬!個面又硬 油味勁重 好似人地用熱水浸焗個面就算🤮個魚皮餃係正路 但佢都係買番來 所以先好彩冇伏但個米線煮到勁林 又勁碎! 吾講 以為隔離枱食剩🤮🤢 牛腩撈 話自己招牌 仲難食過樓下求其一間茶記👎🏻👎🏻👎🏻服務差 覆單問多句 就態度好惡劣😐😐🤯衛生差就預左架啦! 去灣仔撐藍店既朋友仔都真係要小心點喔😎 吾係良心又冇 飽肚感又冇就好陰公😭
好!難!食!

個魚皮餃係正路 但佢都係買番來 所以先好彩冇伏
但個米線煮到勁林 又勁碎! 吾講 以為隔離枱食剩🤮🤢

牛腩撈 話自己招牌 仲難食過樓下求其一間茶記👎🏻👎🏻👎🏻

服務差 覆單問多句 就態度好惡劣😐😐🤯

2019-05-18 782 浏览
话说与岳母到这点午饭,问店员招牌牛三宝是啥,他说,自己看logo,我说,我在问你是什么,不是我要看什么...连最基本的问答都不行,就不要讲服务。最后,我连点餐的意思也没有了...就待外母吃完,我去另一家了。
2019-05-03 574 浏览
這天我在灣仔吃午餐,我經過這間茶餐廳,看見店內的客人很多,證明食物的質素應該有一定的保證,便決定入去試一試咖哩牛腩飯($50)牛腩十分香稔軟嫩,軟身的薯仔,配上大量微甜的咖哩汁,飯粒軟硬適中,份量十分多,價錢可以接受整體來說,食物的質素不錯,食物的選擇很多,食物的份量十分多,食物的用料新鮮,食物的定價尚算合理,店員亦有良好的服務態度和,最後我認為這間餐廳是可以再去惠顧

咖哩牛腩飯($50)

咖哩牛腩飯
2019-04-30