2020-06-13
晚上去左葵芳葵涌廣場發現好多間多年嘅餐廳食肆都唔見左,有d就轉左鋪位,有d就圍左板唔知會再開返咩鋪,睇黎我真係好耐冇行葵廣啦!🤗🤗這間‘新釗記’就係由一樓搬到地下,但我一次都冇食過係因為葵廣實在有太多選擇,掃街都飽左9成,咁見佢搬左就決定試下佢!‘味菜牛柳絲炆鴛鴦米’見到個名幾得意,咩野係鴛鴦米呢?米係代表米飯🍚定係米粉🍜呢?即刻開估!😂😂原來係米粉炒粉絲🧐🧐,佢係屬於濕炒個隻,味道帶甜都幾開胃,牛柳絲都唔絲下應該叫牛柳條咁至啱,不過大條係冇用嘅入口偏硬要𡁻多幾下先吞到🙁🙁‘意式焗腸仔肉醬意粉’🍝睇落賣相唔錯,但唔好比佢個樣呃到,撈勻後色水好淺、腸仔又細又少、肉醬又冇肉味、醬汁又唔多,感覺似用水溝稀左咁!同時又好乾😵😵唔好食😔😔間鋪全場都坐滿客,周邊客人都係叫小炒多,廚房不停傳出廚師落鑊炒餸聲,可能呢間真係炒菜較出色呢🤔🤔