2015-05-18 1616 浏览
之前都未聽過日之食依間舖,但近排有fd推介話幾抵食,結果四人成團就去lu。去個時正正係深夜時段唔洗等位,可以即刻入去,真係唔錯。格局一般,同其他日式放題既格局差唔多,當然依d都並唔係重點,重點係野食。坐到埋位,即刻拿拿聲攞張紙之後就叫喇,點左d壽司,刺食同烤肉,之後先出去攞野飲同醬,野飲同醬都係自助,而且烤肉醬種類比較多種類揀,野飲種類還算可以。d肉一黎到梗係即刻燒,味道還算可以,d刺身壽司我反而覺得幾好食。最後埋單先發覺原來四人同行一人免費,感覺上價錢都幾抵,可以同fd黎下食。
燒肉放題
刺身
燒肉放題
刺身
2015-04-11 1920 浏览
有個朋友生日,就想話同佢賀一賀,佢又鐘意食日本野,又想話韓燒,見有間叫日之食,就去左試下。佢個到d刺身我覺得幾正。點解咁講?因為佢個d三文魚腩真係稱得上肥美甘甜,佢地每一舊肉都切得好厚肉,佢d魚油係表面更加顯得光滑,一睇就知係靚既三文魚腩,一食落去果然不出我所料,口感鮮味各方面都係一流。佢其他壽司其實都係唔錯,好似饅魚壽司之類其實都真係唔錯,飯少料多。仲有佢個d手卷,例如天婦羅都好多人食佢。如果係鍾意食肉之類,佢地都燒肉既質素都幾好,好似d肉脂肪咁,又唔會過肥同過瘦,當然會有一兩舊會有參差,但整體黎講算好好。所以,我覺得成間日之食,無論價錢(都係170有找),食物都係唔錯,.
有個朋友生日,就想話同佢賀一賀,
佢又鐘意食日本野,又想話韓燒,見有間叫日之食,就去左試下。

佢地每一舊肉都切得好厚肉,
佢其他壽司其實都係唔錯,
好似饅魚壽司之類其實都真係唔錯,飯少料多。
仲有佢個d手卷,例如天婦羅都好多人食佢。
2015-04-01
庆祝纪念
生日
今日忙到爆, 餐晏仔拖到成5點先食, 所以一路都唔肚餓....搞到半夜點幾鐘先搵野食本來諗住呢D時間旺角點都多野食過尖沙咀, 點知去到創興乜放題都收曬工... 正當我想放棄放題, 去食茶記之際, 比我發現左呢間開到凌晨3點既放題喎, 咁就拿拿林入去食啦其實我真係冇諗過要寫呢間野既食評, 所以冇乜點影到相, 但食左少少野之後, 就開始覺得中中地伏, 開個openrice睇睇......發現原來都幾多負評......好, 其實唔係全部野都咁差既。例如魚生, 其實都唔係超低質魚生, 食落都覺得可接受 (雖然吞拿魚未解曬凍); 又例如芥辣8爪魚壽司 (強烈懷疑係叫貨叫返黎既, 仲有D紫菜好林)。跟住到差既野:1. 樓面成班都估計係做開茶記既呀姐, 粗粗魯魯咁2. 個幾個比你自己攞既醬(咩醋, 麻醬個D) 好稀, 好似開左水咁 (定係真係開水既但係開得太多水?)3. 軟殼蟹手卷: 好地地軟殼蟹+飯+紫菜咪好囉做乜又要淋個唔知咩醬上去? 搞到難食左4. 爐: 開到好大都仲係煮得好慢...好似煨肉唔係燒肉5. 肉: 質素並不高, 不過都明既, 呢個價錢唔會比到D靚既肉你食6. 都係肉: 食得放題實會

D野食

跟住到差既野:

1. 樓面成班都估計係做開茶記既呀姐, 粗粗魯魯咁
4. 爐: 開到好大都仲係煮得好慢...好似煨肉唔係燒肉
6. 都係肉: 食得放題實會樣樣叫少少, 叫左一大堆唔左都唔知係乜又唔係好食既肉堆埋一齊, 感覺都幾差, 不如比少幾樣肉我揀算啦
7. 勁多唔准呢樣唔准個樣既告示, 又話罰錢又剩......係, 我明你唔想浪費野 (加重你既成本), 但係咁樣感覺真係好差囉

總而言之其實有好多野, 好容易就可以做好少少(例如入D好少少既紫菜, 醬唔好咁稀), 但偏偏就個少少都唔做比你, 感覺真係幾差
2015-03-08
$160 (宵夜)
2015-03-09 1883 浏览
日之食之前見佢食評唔太好,唔敢去試怕中招。但朋友話都唔錯 我地就想去試下。個度地方幾闊落, 我地坐卡位, 仲有電視睇呀 -係日之食到,你想要咩日式食物,佢都可以畀到你。但佢最好既地方係可以畀到唔同款式既醬汁可以畀你自己食。所以,佢無論係沙律定係燒肉,幾有D特色尤其作為飯前菜既沙律,除左本身既新鮮蔬菜,佢既醬汁畈酸酸甜甜, 特別開胃佢個d醬汁有燒肉汁,酸辣汁呀,各有各口味,再加埋佢地肉質又幾好當中猪腩肉同小牛排較為味美腩肉唔so , 醃料入味小牛排 , 好淋 , 仲有D 味魚生方面佢地除左刺身鮮味好甘甜,佢地肉身都cut都厚厚地三文魚幾有油香希靈魚爽口墨魚較硬佢地味道又有佢地自己特色,值得介紹一下,。

個度地方幾闊落, 我地坐卡位, 仲有電視睇呀 -

係日之食到,你想要咩日式食物,佢都可以畀到你。
但佢最好既地方係可以畀到唔同款式既醬汁可以畀你自己食。

所以,佢無論係沙律定係燒肉,幾有D特色

當中猪腩肉同小牛排較為味美
腩肉唔so , 醃料入味

小牛排 , 好淋 , 仲有D 味

魚生方面
佢地除左刺身鮮味好甘甜,佢地肉身都cut都厚厚地
三文魚幾有油香

希靈魚爽口

墨魚較硬

佢地味道又有佢地自己特色,值得介紹一下,。
2015-03-06
要寫食評的時候通常都會先去看看別人給的評價(要知道我的味覺蠻另類的xD),卻發現喊臉很多,真的有這麼差嗎?我倒不覺得,就來寫一下這次的體驗吧。跟下班時間很晚的朋友約吃飯是一件很頭痛的事情,因為很多想吃/有興趣的餐廳都關門了,於是在凌晨的1點的時份,膽子粗粗的走進這家營業至凌晨3點的放題。環境不錯,座位寬敞,坐得還算舒服,每個卡位都有小電視,另外有個半獨立隔間,一大伙人的話可以自成一角。食物選擇跟一般放題差不多。有提供芥末跟日式醬油,烤肉的醬汁則是自助的,就在進門的位置。放題當然要有刺身提供,但選擇不多,這裡是二人份,鮮度和味道尚可。另外也點了些壽司,就小小一件,比較普通。烤的食物是跟據人數上桌,大胃王可能要多下幾次單了(笑肉食類也不錯,應該還是有醃漬過,味道不會說過濃或過淡,算是ok。烤肉的爐熱度足夠,但因沒有油的關係,比較黏,烤肉時有一點影響。最後當然少不得啤酒(個人喜好),這裡有提供生力跟麒麟,需要另外收費,任飲的只有汽水那些。總的來說,這家沒有特別出采,但這樣的價錢及環境,食物質素也尚可,倒覺得給喊臉也太苛刻了xD

食物選擇跟一般放題差不多。
另外也點了些壽司,就小小一件,比較普通。
烤的食物是跟據人數上桌,大胃王可能要多下幾次單了(笑

$170 (宵夜)
2015-02-14 1757 浏览
難忘爆之二月十四情人節我地一行四人因為bk左另一間放題食九點半 等唔到甘耐所以就是但搵呢間食因為食開果d都full booking上去前有睇openrice d評分都麻麻所以都係門口諗左陣上到去d位都唔full 心諗都唔多好 但食得入口就算首先點刺生 但等左好耐都無黎 心諗係咪想我哋食燒物食飽d帶子 龍蝦睇落好似正常我都冇食過甘難食d帶子咬一啖 蒜蓉味唔係平時我食開果隻以前以為有蒜蓉一定好食 今日後 我唔會再甘講另一個極品 真係唔可以唔推介地獄刺生未解冰上台都算三文魚睇落肥美 食落口 送您兩個字中伏最後食埋d溶左冰既魚生 真係唔試唔知咩叫難食最後 送上一句 如果您想您個fd唔再食放題請帶佢黎一次挑戰
難忘爆之二月十四情人節
請帶佢黎一次挑戰
地獄刺生
  • 超爆難食刺生
2015-01-07 2288 浏览
想食烤肉,但又想食日本刺身同埋壽司,見到日之食價錢唔錯,又兩樣都可以試下,於是就去左啦。佢裡面裝修幾有日式Fell,光線充足,空間又唔可以話細,環境都算唔錯。食物方面,刺身不得不提。佢地刺身既肉好厚,成個口感變到好正,佢地刺身每一舊又唔係整到好大舊,一啖一舊,可以留肚俾我地食烤肉。而且佢地無論三文魚or吞拿魚個陣鮮味又肥美,我地個枱人係咁叫正當然,日本野唔單止刺身啦,佢地炸物真係唔錯,粉又唔會好厚,真係真正既外脆內軟。佢地d炸蕃薯,天婦羅要推薦下。當然要真正飽肚,烤肉就真係唔少得。 留意返d相,你就會見到d生肉既紋係幾靚,唔係垃圾肉。果然,食落好d肉汁好多,同埋口感一流。所以,呢間野我覺得質素都唔錯,值得推薦 。

佢地d炸蕃薯,天婦羅要推薦下。

果然,食落好d肉汁好多,同埋口感一流。

所以,呢間野我覺得質素都唔錯,值得推薦 。
2015-01-05
睇左咁多個喊臉食評個個都係得一個食評係咪真係俾人玩?大家自己用雪亮眼睛睇下啦一入去我朋友未到姊姊已經話:你朋友到先開始計啦咁既service 邊度搵?????芝士飛魚子軍艦my favourite水準good!!!紫菜脆章紅魚壽司this one is 麻麻火炙三文魚好味好好味!!!sauce so creamy!!!狂送野俾我地cheese with oyster!!!!好抵!!!!第二度放題要加錢!!!!sauce so creamyoyster quite fresh!!!魚生quite fresh有魚味其中一款有雪but the others are good!!!and fresh!!!又送一碟肥牛!!!according to my friend it is quite nice too羊肉好嫩!!!!service is ok wor!!!!
睇左咁多個喊臉食評
個個都係得一個食評
係咪真係俾人玩?
大家自己用雪亮眼睛睇下啦
一入去我朋友未到
姊姊已經話:你朋友到先開始計啦
咁既service 邊度搵?????

芝士飛魚子軍艦
my favourite
水準good!!!
紫菜脆
章紅魚壽司
this one is 麻麻

火炙三文魚
好味好好味!!!
sauce so creamy!!!

狂送野俾我地
cheese with oyster!!!!
好抵!!!!
第二度放題要加錢!!!!
sauce so creamy
oyster quite fresh!!!
魚生quite fresh
有魚味
其中一款有雪
but the others are good!!!
and fresh!!!
又送一碟肥牛!!!
羊肉好嫩!!!!
service is ok wor!!!!
2014-05-22 7042 浏览
雖然說係第二次幫襯!但感覺同第一次一樣! 啲猪肉個啲亂擺!!有小小整到無食欲! 檯面上得兩隻調味料,黑椒同鹽!肉又無預先醃製!啲醬汁見到人人都有!我就唔知邊度拎 另外刺身,建議大家都系唔好叫啦。例如(唔記得系螺片定八爪魚片)某些嘅刺身好似浸過鹽水甘。算我愚昧,唔知本身系甘整定日之食系甘整。
雖然說係第二次幫襯!但感覺同第一次一樣!

啲猪肉個啲亂擺!!有小小整到無食欲!

檯面上得兩隻調味料,黑椒同鹽!肉又無預先醃製!
啲醬汁見到人人都有!我就唔知邊度拎

2014-03-30 8196 浏览
琴日慶祝女朋友生日,佢想食燒烤,我又中意食日本野,所以就搵到呢間日之食。原本見到咁多喊樣都有D驚,但見到頭幾個食評都唔差,所以就帶住半點冒險既心態黎啦,結果食落都覺得唔差WO!第一,服務態度方面一開始個侍應就教我地點燒,就係先燒下D多脂肪既肉,再用佢地D油黎燒其他無咁多脂肪既肉,咁就唔會出現痴底既情況~仲有佢地收野都好快,見到我地食完唔洗1分鐘就收走D野~第二,食物質素方面其實食得呢D任食就唔好預食物質素會好好,呢間既刺身同壽司相比起其他放題係新鮮D,同埋夠凍。個日式燒烤都好唔差,牛肉有牛味,有口感,唔太UN,D雞都好滑,但係個豬頸肉就好UN,咬極都咬唔到!難咬過香口膠!ANYWAY最好食係個牛肋條!因為D肉好嫩!好好食!仲有個芝士腸唔係一般食既X妹牌芝士腸,而係有好多芝士同埋比較大條既腸仔!一咬落去係爆汁既!
第一,服務態度方面
仲有佢地收野都好快,見到我地食完唔洗1分鐘就收走D野~
第二,食物質素方面
其實食得呢D任食就唔好預食物質素會好好,呢間既刺身壽司相比起其他放題係新鮮D,同埋夠凍。
但係個豬頸肉就好UN,咬極都咬唔到!難咬過香口膠!
ANYWAY最好食係個牛肋條!因為D肉好嫩!好好食!

2014-03-29
庆祝纪念
生日
  • .
一向對放題都無乜期望, 呢間算係ok 啦.三文魚剌身, 帶子剌身, 鮑片剌身, 唔算得上鮮甜, 但放題黎講算唔錯.燒野類:牛舌夠腍, 夠入味;肥牛, 牛柳粒有牛味, 而且口感都幾好;豬頸肉都算爽, 但無乜味;羊肉粒, 有羊味得黎唔會太羶, 同埋d肉都幾嫩;桂花糕有少少桂花香味, 甜甜地, 幾好.
一向對放題都無乜期望, 呢間算係ok 啦.
燒野類:
牛舌夠腍, 夠入味;
肥牛, 牛柳粒有牛味, 而且口感都幾好;
豬頸肉都算爽, 但無乜味;
羊肉粒, 有羊味得黎唔會太羶, 同埋d肉都幾嫩;
桂花糕有少少桂花香味, 甜甜地, 幾好.
2014-02-09
2014-01-22 7155 浏览
想食放題又想韓燒…初初見到咁多負評都有啲驚…不過有朋友食過話ok,死就死啦!呢間算係幾經濟,平日$168兩小時,食足兩小時有突,唔會一早就叫你埋單 飲品同醬都係自助式,飲品有各式汽水同蜂蜜綠茶仲有蜜桃茶?唔記得左 醬就真係幾正,特別係黑色果隻燒肉醬!燒物都算多選擇,特別係有好多蔬菜類揀,仲有自助沙律,第一次韓燒得咁light!肉方面,牛柳粒係最好食,好易燒又JUCIY!個爐冇油提供的,不過燒燒下肉就會有油飛出黎 魚生方面就差左啲,三文魚切得好細一塊塊唔係一片片,味道還可啦。八爪魚都ok,只係魷魚未解凍就拎上枱有點過份 anyway解左凍係ok的。魚生選擇不多,都係大路既魚壽司反而幾好,火炙三文魚同鰻魚都唔錯!只係後期漏單都漏得幾多,特別是魚生,略嫌食得唔夠盡興! 不過應該間間放題都係咁168蚊加一,雖然唔係特別好食,但我覺得都幾抵食,唔明佢點解負評咁多…我覺得可以一試
想食放題又想韓燒…
初初見到咁多負評都有啲驚…
不過有朋友食過話ok,死就死啦!

醬就真係幾正,特別係黑色果隻燒肉醬!

個爐冇油提供的,不過燒燒下肉就會有油飛出黎

anyway解左凍係ok的。

魚生選擇不多,都係大路既魚

壽司反而幾好,火炙三文魚同鰻魚都唔錯!

只係後期漏單都漏得幾多,特別是魚生,略嫌食得唔夠盡興!
不過應該間間放題都係咁

2013-12-01 5347 浏览
話說約了女朋友去日之食放題館一開始搵呢間放題館都係由openrice搵,當時搵仲要係以價錢150下去搵出黎講返正題先,上到去日之食就見呢到環境好寛躺,一踏入門口看到擺設都傾向日式的感覺,座位舒適,氣氛又不算嘈吵,而館內亦有電視俾大家睇,亦吾怕為左食野而錯過劇集係好體貼既諗法剛剛坐低老闆見我地兩個都係放題初哥就好好咁教我地用爐方法尤感親切,我地點了壽司當中有玉子有螺肉等等去食壽司必點之物女仔當然比我地男仔細食,但日之食既壽司不但只迷你,一口搞掂,加上味道又不算差,搞到差d吾記得我地前面係有個爐,我地亦點左牛柳粒,漢堡pa(原諒我吾識字- -)牛柳粒大細亦考慮到女性,切得適中又吾會話太難咬,漢堡pa就吾需要講,好食是必需的,同女朋友又每人叫左個手卷,手卷做得吾會握多幾握就鬆散整體上覺得日之食有平民既價格但有中上既感受
話說約了女朋友去日之食放題
整體上覺得日之食有平民既價格但有中上既感受
2013-11-13
2013-10-16 4732 浏览
好耐冇見個FD, 不如約佢出離食野, FD話佢好耐冇吃放題,提議去旺角,佢話朋友之前去過都算多款式兩个人冇訂位,6点半到,可能閒日, 即時入座,氣氛環境有日式feel,光線柔和,空調適中,感覺良好。FD同我都喜歡吃剌身,就叫了他的至愛三文魚同帶子,當然少不了order鮑片啦,看看menu還有青芥辣尤魚條。三文魚的肥美,入口即溶,阿旦吃到再三encore; 我就特別喜歡它的帶子,肉質鮮甜,甘香; 我同阿還有那些鮑片,爽口, 不un, 比個LiKe佢, 哈哈燒肉 就OK啦 其中D牛類既肉值得一試最後忘記了叫甜品㖭侍應生都算多, 服務迅速, 落單,上菜很準, 整體都係精靈一族, 阿旦話下次要叫買佢个奄尖細路來食喎

燒肉 就OK啦 其中D牛類既肉值得一試
最後忘記了叫甜品

2013-10-15
2013-10-02 3708 浏览
首先講下服務員態度: 先介紹佢地規則(用左5秒講左大約50字),講得超快,上菜時放在枱上就走,擺到明好HEA做。食物: 牛肉真係得一塊(張紙寫幾多位的),仲要薄過張紙,一燒就縮,變得好難食。仲有肉類係無落其他調味料加工過,唉....食完一輪肉就轉去食壽司刺身,好彩都能放到入口。總結: 間野可以話差過明將

仲有肉類係無落其他調味料加工過,唉....
食完一輪肉就轉去食壽司刺身,好彩都能放到入口。

總結: 間野可以話差過明將
2013-10-01