2023-07-22 500 浏览
開關之後都未得閒坐飛機去台灣,今次行過上環見到呢一間由台灣人主理嘅台式小店,諗都冇諗得入去食過肉燥飯。仲叫左個芝士蛋餅,係會拉絲㗎!!!!!!!!!超有誠意配埋肉鬆,喺入面,味道一定冇得輸!建議一定要趁熱食太肚餓嘅關係,肉燥飯唔記得咗影相呀, 味道唔錯,半肥瘦, 加埋個滷蛋路,整得幾入味份量都幾大,啱晒返工人士,唔會下晝四點已經想食下午茶。見到佢仲有鹽酥雞呀,珍珠奶茶,不過今日得一個人叫唔到咁多,下次要快啲再嚟試吓
仲叫左個芝士蛋餅,係會拉絲㗎!!!!!!!!!
超有誠意

配埋肉鬆,喺入面,味道一定冇得輸!
建議一定要趁熱食

份量都幾大,啱晒返工人士,唔會下晝四點已經想食下午茶。

2023-07-14 358 浏览
帶完小朋友係文娛中心上堂想搵個位食個下午茶發現左這間台式外賣店!Logo好可愛 小朋友好仲意 見有少許坐位~決定一試!有午市套餐 蛋餅 同野飲下午茶就叫左個🟡火腿芝士蛋餅同黑糖珍珠烏龍奶茶🟡價錢係上環泥講吾算貴,好有驚喜!!蛋餅皮本身有葱芝士超級拉絲!! 火腿亦煎得好香口好脆!真係好正!奶茶亦好飲!起初見吾係主打剩奶茶店仲怕會伏但完全吾會!茶味夠濃 珍珠岩岩好 杯仲有佢地logo 小朋友真係食得好開心!後未睇故事牆老闆台灣人吾怪得好正宗!會再光顧!!
帶完小朋友係文娛中心上堂
想搵個位食個下午茶
發現左這間台式外賣店!
Logo好可愛 小朋友好仲意
見有少許坐位~決定一試!

有午市套餐 蛋餅 同野飲
下午茶就叫左個
🟡火腿芝士蛋餅同黑糖珍珠烏龍奶茶🟡
價錢係上環泥講吾算貴,
好有驚喜!!
蛋餅皮本身有葱
芝士超級拉絲!! 火腿亦煎得好香口好脆!
真係好正!
奶茶亦好飲!起初見吾係主打剩奶茶店
仲怕會伏
但完全吾會!
茶味夠濃 珍珠岩岩好 杯仲有佢地logo
小朋友真係食得好開心!
後未睇故事牆
老闆台灣人吾怪得好正宗!
會再光顧!!
外卖自取
2023-06-10 480 浏览
之前去飲過佢嘅黑糖珍珠奶茶,覺得唔錯,幾抵飲👍,所以今次就去encore試下啲嘢食~整體黎講幾好,味道唔錯😋,重點係價錢相宜!💗芋泥肉鬆芝士蛋餅($38)料好足,蛋餅個皮幾特別,脆脆地,同埋份量都啱啱好。自己一個人食得曬,唔會好滯,但又夠飽肚。💗黑糖仙草($30 <- 真係好抵食🤣)可以自己揀配料,印象中可以揀三款。我好少見芋圓會配紫米,所以就試試佢。點知有驚喜~ 冇諗過紫米同黑糖仙草芋圓會咁夾,幾得意~ 下次會想試下配埋椰果🥥。自己本身好鍾意食台灣嘢,去台灣旅行每朝都會去食早餐店🥰。呢間小店真係有種好地道嘅台灣早餐店感覺,好親切~ 但係除咗早餐之外,佢啲lunch set,同埋甜品、飲品都幾吸引,下次去開上環嗰頭都一定會想再去試其他嘢食🤩!
整體黎講幾好,味道唔錯😋,重點係價錢相宜!

💗芋泥肉鬆芝士蛋餅($38)

💗黑糖仙草($30 <- 真係好抵食🤣)

2023-06-04 455 浏览
呢排經過上環,見到呢間白色木色裝修嘅小店,眼前一亮!又咁啱,睇到關於店主兩公婆嘅訪問,原來呢間小店嘅誕生,喺源自於一個台灣男仔同香港女仔嘅異地戀。之後兩個人結咗婚,兩人就好sweet咁攜手經營呢檔小生意。所以決定一定要黎支持下😁滷肉飯 - 半肥半瘦,夠重口味 我鐘意👍🏻鹹酥雞 - 炸得香脆,有九層塔🌿嘅味道。喺香港比較少見,但印象中喺台灣食過類似嘅味道。蛋餅 - 足料、會拉絲。味道同喺台灣食嘅蛋餅店差唔多,應該好正宗👍🏻紫米奶茶- 烏龍底 出奇地同紫米夾 又唔會太甜黑糖珍珠金萱奶茶 - 茶有奶香味 珍珠煙韌有咬感食完呢一餐,暫時安慰咗我在台灣美食嘅思念。但係我都決定要盡快飛一次台灣每日都食食食食食🥰

滷肉飯 - 半肥半瘦,夠重口味 我鐘意👍🏻

紫米奶茶- 烏龍底 出奇地同紫米夾 又唔會太甜

黑糖珍珠金萱奶茶 - 茶有奶香味 珍珠煙韌有咬感

2023-06-03
見到依間裝修嘅時候,覺得佢裝修好得意,滿心期待試過幾次經過,唔知係未開定係閂咗門,都未有機會試到今日終於試咗可能新開張,職員未上手,準備得唔好都要等咗一陣先至攞得有啲客人等咗一陣,最後都放棄走咗唔order味道就好失望我叫咗吞拿魚芝士蛋餅,鹽酥雞,雞扒滷肉飯係我食過最唔好食嘅蛋餅其實個蛋餅係冇味,係得個鹹字個皮係un, 但唔係煙韌un個鹽酥雞鹹到爆仲要係淋哂個雞扒無味嘅,又鞋唯一正常係個滷肉飯不過都唔會再幫襯
見到依間裝修嘅時候,覺得佢裝修好得意,滿心期待

試過幾次經過,唔知係未開定係閂咗門,都未有機會試到

今日終於試咗

可能新開張,職員未上手,準備得唔好
都要等咗一陣先至攞得
有啲客人等咗一陣,最後都放棄走咗唔order

味道就好失望
我叫咗吞拿魚芝士蛋餅,鹽酥雞,雞扒滷肉飯

係我食過最唔好食嘅蛋餅
其實個蛋餅係冇味,係得個鹹字
個皮係un, 但唔係煙韌un

個鹽酥雞鹹到爆
仲要係淋哂

個雞扒無味嘅,又鞋

唯一正常係個滷肉飯

不過都唔會再幫襯
2023-05-31
25 分钟 (外卖自取)
2023-05-23 371 浏览
落雨諗唔到食乜, 又唔想食炒蛋, 就想試下啲新野, 揾揾下就揾到尼間’早哦’ 單係個名已經好有親切感, 雖然店內環境唔算大, 但入到去有種舒服既感覺, 裝潢主要以日式為主, 有數張高凳可以堂食入正提, 今日叫左佢既午市套餐$58 , 滷肉飯配炸豬排, 再以跟餐價加$16 叫左個微温微甜的金萱奶茶, 午市套餐連野飲盛惠$74滷肉飯配炸豬排 ($58)正常台式滷肉飯味, 而炸豬排炸得幾香口金萱奶茶-微甜 (跟餐價加$16)尼個反而有驚喜, 飲落有啲似某大茗茶的913奶茶味, 岩我口味
落雨諗唔到食乜, 又唔想食炒蛋,

滷肉飯配炸豬排 ($58)
正常台式滷肉飯味, 而炸豬排炸得幾香口

金萱奶茶-微甜 (跟餐價加$16)
  • 金萱奶茶
2023-05-19 331 浏览
喺公司附近開左間新嘅台式料理,坐低快快手食個飯鋪仔細細,但裝修幾靚可以打下卡👍🏻叫左個鹽酥雞配雞肉飯味道好地道😋😋炸雞,外脆內嫩。仲有蛋餅同滷肉飯值得得下次再去一試。
喺公司附近開左間新嘅台式料理,
坐低快快手食個飯
鋪仔細細,但裝修幾靚
可以打下卡👍🏻
叫左個鹽酥雞配雞肉飯
味道好地道😋😋
炸雞,外脆內嫩。

仲有蛋餅同滷肉飯
值得得下次再去一試。

2023-04-26 545 浏览
最近要跑去上環開會難得一次早結束到處走走想不到發現一家新店看了餐單發現是吃台灣料理的正好愁吃什麼現在直接有了方向🤣店Logo是一個雞蛋在打瞌睡的造型簡單又可愛名字也挺有意思的「早哦」👉🏻Good morning 一種很普遍的台灣打招呼可能新開店吧老闆都有在店裡親力親為還吃到了老闆親手煎的蛋餅🤤店裡不算特別大但也有一個L型的堂食位置牆身貼著老闆和老闆娘的小故事有時候看看別人的異地戀修成正果也是一種幸福1️⃣芋泥肉鬆芝士蛋餅本來覺得蛋餅吃甜口有點奇怪但見到有推薦圖標抱著試一試的心態去點餐到手聞到香噴噴的味道蛋餅餡料挺足的尺寸大概一個手掌大小切成6小塊方便進食淡淡的芋泥甜勾出肉鬆的絲絲鹹香加上拉出絲的芝士無疑從口感到視覺都得到滿足唯一不足之處就是醬料鹹了一點🤣2️⃣金萱青茶+椰果很少喝到這款茶底難得見到肯定要試試呀加了椰果後就覺得500cc不夠喝就改了700cc剛入口會嚐到一絲絲茶澀味慢慢就有淡淡的奶香味飄出來半糖少冰再加上椰果的甜又是不錯喝的一杯手搖飲料🫶🏻小店還有飯餐提供當中午餐set比較划算不過因為有分時間供應所以有機會再試一試可能會吃到不一樣的台灣味道吧
最近要跑去上環開會

可能會吃到不一樣的台灣味道吧
2023-04-18
  • 芋泥肉鬆芝士蛋餅
2023-04-25 365 浏览
經常搵台灣食店的我。今次搵到一間4月中旬才開的小店。一早WhatsApp 落定單,好方便。見到餐廳好用心,連外賣袋都自家設計。今次點台式滷肉飯加我最愛的鹹酥雞⋯等一下,原來不是鹽酥雞,難怪感覺不一樣但都不錯。滷肉飯的肉碎比其他店多,基本上雞粒下面的都是肉碎喔!唯一可惜的是沒有熱飲。會再光顧的餐廳👍
台灣滷肉飯配招牌鹹酥雞+苿香奶綠
外卖自取
台灣滷肉飯配招牌鹹酥雞+苿香奶綠
2023-04-22 352 浏览
返工經過附近見到新開左間台式小店 俾佢可愛招牌吸引咗😆雖然舖仔細細 但都有幾個位可以坐低食 打下卡🙈叫左午市套餐 台式滷肉飯配台式雞扒跟餐+$20加咗杯抹茶紅豆😋份量好足👍滷肉好好味 肥瘦適中又入味🤤雞扒都大大件,啖啖肉好正🤤野飲黎講 抹茶同紅豆真係好夾 好香😍重點係香港人口味👉🏻唔太甜😆依個價錢黎講咁大份足料 性價比高呀👍睇餐牌仲有其他野食都好吸引!蛋餅都超多口味選擇 可惜一個人食唔晒無叫 下次一定會試埋🤤🤤

台式滷肉飯配台式雞扒

依個價錢黎講咁大份足料 性價比高呀👍