2020-07-19 126 浏览
這間店位於元朗舊b仔附近,近住大坑渠!提提大家,如果想食甜品的,係3:30之後可以排隊,但記得不要太晏去,如果四點去,卷蛋都可能已經賣晒了!店內溫馨的動作,有時排隊等候的時候非常之熱,門外會提供傘子給客人借用,大家記得歸還哦🤣今次點了黃豆粉葛餅:非常煙䑒,大家可以食一塊原味試下,然後第二塊可以點黑糖漿來吃,非常之好食!抹茶卷蛋:中間有流心出來,開頭以為好似心太軟嗰種熱漿,但入面是凍的,食落去有另外一種感覺,都幾特別!軟熟的蛋糕,濃烈的抹茶香味,簡直是下午茶最佳的甜點,如果配一杯香濃的綠茶更加好😍今次評分給好評,希望更多人知道這間店舖去試👍🏻👍🏻
今次評分給好評,希望更多人知道這間店舖去試👍🏻👍🏻
葛餅和卷蛋
2020-07-19
葛餅和卷蛋
2020-07-16 68 浏览
今日專誠黎到元朗食好西素聞知道旮旯經常大爆食完個lunch 就拿拿聲走去食甜品1330 到先發覺原來甜品係由1530 先開始供應咁無辦法就轉個頭先再過黎啦1540 黎到既時候已經滿座等左大約10 分鐘就有位坐底左就拿拿聲叫野食叫左卷蛋同糍餅(雙拼黃豆粉同抹茶粉)仲有杯抹茶拿鐵叫野食果陣佢就話今日個卷蛋變變地形問我地o 唔ok 咁我地又無所謂都係志在食落肚整體黎講好好食糍餅同卷蛋既綠茶味好濃跟住回甘黃豆粉就淡淡既甜味唔會滯口野飲一樣綠茶味好出比平時街飲果d 濃好多
今日專誠黎到元朗食好西

唔會滯口

野飲一樣綠茶味好出
比平時街飲果d 濃好多
2020-07-15
放假得閒嚟住試下新嘢,於是近近地去左元朗試最近好受歡迎嘅小店旮旯🤤因為甜品只係喺3點後先供應,所以我地食完lunch行左一陣,大概14:45先去到,點知已經大排長龍😑•因為舖面唔大,座位唔多,我地喺高溫底下等左45分鐘先入到去🥵而且每款甜品限量供應,遲啲嚟真係未必食到🙈我地分別叫左葛餅、茶餅同抹茶卷蛋🍵三抺甜品個人覺得卷蛋最出色👍🏻蛋糕質感鬆軟濕潤,唔會乾,配埋入面嘅抹茶cream整體抹茶味道好濃💚而茶餅我就第一次試,皮好厚之餘口感仲好煙靭,味道甘苦😋豆沙內餡甜度適中,整體配搭不錯😚葛餅我就點左混合版本,包括黃豆粉同抹茶味。坦白講,葛餅係三款甜品之中最普通嘅一款,口感偏軟,味道偏清淡,無太大驚喜🤔其他時間旮旯都會有主食定食提供,唔好甜品嘅朋友都可以嚟試下㗎💛💪🏻

既然咁多人話好食 今日突登入元朗去試下啦但一開始已經令人失望,其實唔係個個都老顧客,亦都唔會做晒資料搜集先入黎食既,排完一大輪先話3:30後先有甜品供應,咁點解餐廳唔貼係門口提醒大家呢?個個waiter都好清楚知道好多人為甜品而黎,咁點解見多人排隊既時候又唔講呢?要有位入座先同人講冇甜品,前面total 8個人排完曬完熱到流晒汗先知冇甜品,白排!咁我覺得既然排左咁耐,試下lunch set都ok既。咁就叫左個E餐名太子意粉,朋友叫F餐墨汁長通粉加杯極光。1. 餐湯唔好意思呢碗係熱蔥水!非常難飲,仲要隻木匙係發霉,有3達綠色霉菌,餐廳仲要自己帶走用過既紙巾,所以通通用黎抹發霉既紙巾我都要自己帶走!?2.極光姐係桃茶加lemon,味道正正常常,甜甜地帶酸,lemon juice係根自己喜好落多或小既,但個杯已經極細,仲要有3分2隻杯都係冰跟餐要+$18, 唔值3.主菜明太子意粉$88除左個名有「明太子」呢3隻字,成碟意粉係冇明太子味既墨汁長通粉$78如果唔係有蟹籽,成碟意粉會好甜,應該適合愛甜人士食,但我地食得墨汁都係偏咸味,覺得一般。4.抹茶餅我自己中意偏澀抹茶,但佢隻抹茶餅係青青大草原
既然咁多人話好食
今日突登入元朗去試下啦

咁我覺得既然排左咁耐,試下lunch set都ok既。
咁就叫左個E餐名太子意粉,朋友叫F餐墨汁長通粉加杯極光。

1. 餐湯

2.極光
跟餐要+$18, 唔值

3.主菜
明太子意粉$88
除左個名有「明太子」呢3隻字,成碟意粉係冇明太子味既

墨汁長通粉$78

4.抹茶餅
我自己中意偏澀抹茶,但佢隻抹茶餅係青青大草原既味道

最後比左$184埋單,但要去第2間餐廳再醫肚,因為每樣野都擺唔落口!

2020-07-05
2020-06-27 3423 浏览
📌 旮旯~元朗抹茶控二訪旮旯(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)抹茶卷蛋係我喺烈日當空下排三十分鐘嘅動力🥵限聚令底下令小店更加少座位 覺得比起上次嚟更加狹窄裝修係走和風嘅路線 店員服務態度依舊很有禮貌👍🏻店內貼有大量文宣 仲有得自取單張💛再次提醒大家 甜品係要3:30後才開始發售而且數量有限 賣晒就冇㗎啦😫開店時間有點飄忽偶然或會遇上休店所以大家記得打電話去問下有冇開同有冇你想要嘅甜品‼️1️⃣ 抹茶卷蛋 $35 (9/10)今次本身嚟係想試其他口味上一次到訪嘅時候見到有伯爵茶味同番薯味但係今次剩係得抹茶味道嘅卷蛋有得揀😣卷蛋依然非常之濕潤鬆軟😋質素並沒有下滑😍 抹茶味好濃烈🍵唔會太甜忌廉都唔會話好膩 帶有回甘嘅味道🤤食完之後回味無窮 好好味呀😭💯2️⃣ 抹茶/芝麻麥糍 $32 (7/10)上次試咗葛餅 今次就諗住試吓麥糍🤩今次揀咗抹茶同芝麻口味各半覺得芝麻味幾香濃 反而好味過抹茶味🤣軟滑柔韌啲糯米糍包住一粒麥提沙糯米糍嘅皮唔會話太厚 幾煙韌🤓食落軟綿綿加上麥提沙脆脆嘅口感但係有幾粒麥提沙喺入邊都淋左 口感食落有啲奇怪🤭所以覺得都係葛餅好食啲🤪3️⃣ 抹茶鮮奶 $42 (7/10)喺出邊排咗咁耐隊梗係要嗌番
📌 旮旯~元朗

抹茶控二訪旮旯(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
抹茶卷蛋係我喺烈日當空下排三十分鐘嘅動力🥵
限聚令底下令小店更加少座位 覺得比起上次嚟更加狹窄
裝修係走和風嘅路線 店員服務態度依舊很有禮貌👍🏻
店內貼有大量文宣 仲有得自取單張💛
再次提醒大家 甜品係要3:30後才開始發售
而且數量有限 賣晒就冇㗎啦😫
開店時間有點飄忽偶然或會遇上休店
所以大家記得打電話去問下有冇開同有冇你想要嘅甜品‼️

1️⃣ 抹茶卷蛋 $35 (9/10)
今次本身嚟係想試其他口味
上一次到訪嘅時候見到有伯爵茶味同番薯味
但係今次剩係得抹茶味道嘅卷蛋有得揀😣
卷蛋依然非常之濕潤鬆軟😋質素並沒有下滑😍
抹茶味好濃烈🍵唔會太甜
忌廉都唔會話好膩 帶有回甘嘅味道🤤
食完之後回味無窮 好好味呀😭💯

2️⃣ 抹茶/芝麻麥糍 $32 (7/10)
上次試咗葛餅 今次就諗住試吓麥糍🤩
今次揀咗抹茶同芝麻口味各半
覺得芝麻味幾香濃 反而好味過抹茶味🤣
軟滑柔韌啲糯米糍包住一粒麥提沙
糯米糍嘅皮唔會話太厚 幾煙韌🤓
食落軟綿綿加上麥提沙脆脆嘅口感
但係有幾粒麥提沙喺入邊都淋左 口感食落有啲奇怪🤭
所以覺得都係葛餅好食啲🤪

3️⃣ 抹茶鮮奶 $42 (7/10)
喺出邊排咗咁耐隊梗係要嗌番杯凍嘅飲品解一解渴🥵

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: 旮旯
📍: 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下16號舖
🔍: 13:00-21:00 (Tue-Sat); 13:00-18:00 (Sun)
*MON OFF*

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie元朗
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie日式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodie甜品
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodiecafe

• 抹茶卷蛋
2020-06-26 152 浏览
上一次放假,諗住試下食,5點度去到話關店,上網睇吓,假期真係會收早。今次平日去多次,又呢5點呢個時間去,店員同我講得翻外賣,冇堂食,但側邊仲有人食緊,都算,叫既野食賣曬??咁唔好話平日收9點啦!係唔係黃店都唔幫襯你,曬晒我啲時間!!
係唔係黃店都唔幫襯你,曬晒我啲時間!!
2020-06-25 114 浏览
下午5時去到竟說因為要準備晚市 不讓堂食 只能外賣但這個好像沒有在網頁公佈(?!)無法啦 黃店係巴閉啲🙈唯有外賣.1) 抹茶蛋卷 $35其實之前試過 覺得抹茶味不太夠濃但因為想吃的芝士蛋糕沒有了一場來到又想買點什麼回去便再給它多一次機會味道是正常的但外賣竟然就只用一個紙袋放回家後發覺中間的抹茶都融掉了還漏了出來 弄污了我的環保袋.另外要了杯凍乜乜朱古力問店員乜乜朱古力即是怎樣得來的答案竟是「即係好好味既朱古力囉」洗唔洗咁寸呀😒😒😒試完覺得也沒什麼特別 覺得奶味有點太濃了而且凍飲竟然用最小那款熱飲紙杯來盛戴$38來說也太小杯了吧.員工的處事方式 態度 和食物 都頗讓人失望的應該不用再來了
下午5時去到
竟說因為要準備晚市 不讓堂食 只能外賣
但這個好像沒有在網頁公佈(?!)
無法啦 黃店係巴閉啲🙈
回家後發覺中間的抹茶都融掉了
還漏了出來 弄污了我的環保袋

另外要了杯凍乜乜朱古力
問店員乜乜朱古力即是怎樣
得來的答案竟是「即係好好味既朱古力囉」
洗唔洗咁寸呀😒😒😒
試完覺得也沒什麼特別 覺得奶味有點太濃了
而且凍飲竟然用最小那款熱飲紙杯來盛戴
$38來說也太小杯了吧
員工的處事方式 態度 和食物 都頗讓人失望的
應該不用再來了
2020-06-25 88 浏览
一直遺憾上年到大阪沒有食蕨餅,今日特意揸車入元朗食甜點,鋪名叫旮旯已經夠特別,仲要睇你好唔好彩鋪頭有冇開,甜點只限3:30~5:00,鋪頭位於西斜位置,記得帶定把遮排隊啦!等左15分鐘終可入座,和系裝修,木枱木櫈,大約有10個坐位。葛餅 $28/6粒~入口煙靭,黃豆粉果件沾上焦糖煉奶更好食綠茶卷蛋 $35~蛋糕鬆軟,中間綠茶醬甘甜不膩黑芝麻茶餅 $32~黑芝麻外皮好香,內裡是紅豆蓉,但仍保留粒粒紅豆 整體食物質素好好,價錢合理,有時間又想碰運氣,一試無防
葛餅 $28/6粒~入口煙靭,黃豆粉果件沾上焦糖煉奶更好食
綠茶卷蛋 $35~蛋糕鬆軟,中間綠茶醬甘甜不膩
整體食物質素好好,價錢合理,有時間又想碰運氣,一試無防

2020-06-22 96 浏览
因為成日賣晒蛋捲/蕨餅, 結果幫襯左芝麻麥糍...外皮都幾煙煙韌韌不過好細粒, 糯米糍裡面有原粒麥提莎,味道唔係差但口感奇怪,好軟同好硬完全唔夾...價錢略貴,試過就算。
2020-06-07
外卖自取
2020-06-11 2817 浏览
一入到舖頭,即刻有種遠離塵囂既感覺,牆上掛住乾花,播住悠悠既音樂,完全係慢活既感覺☺️。-有4個set dinner menus,如果唔想食set,可以散叫,不過散叫都包左餐湯同甜品,最後揀左鯖魚同劍魚腩set🐟🐟🐟,所有食物都係即叫即整,所以大家都要預返3,4個字先會有得食,要耐心等待啊⌛️。-首先黎到既係跟餐飲品,叫做極光,超級靚,係有漸變架😍😍😍!其實就係用蝶豆花製成既飲品,另外會附上青檸糖漿,建議落少少就好,唔係就會好甜架喇🤭🤭。-等到肚都扁埋,主菜終於到喇,佢地既排盤超靚,冇諗過份量係咁多😳😳😳。講左個劍魚腩set先,包左3樣小食,明太子忌廉意粉🍝,同埋燒到好香既劍魚腩🤤!望到都口水流哂出黎,意粉夠creamy,仲有比目魚碎灑左係面,意粉口感轉硬適中,係會令人食唔停口😆😆!劍魚腩燒得岩岩好,咬落會有油脂流出,細心既係魚下面舖滿左蔬菜🥬,完全可以中和油膩感!-另外既鯖魚都係一樣,煎得好香口,鯖魚又夠肥美😍,啖啖肉!墨汁意粉味道濃郁,記得食完要抹乾淨個嘴呀😏🤭!小食放面,超級欣賞佢個玉子卷!!!😍😍😍蛋味濃,又夠厚實,下次一定要散叫一份自私食😆!-隨機附送既甜品係抹茶千層糕🍵,抹茶好

隨機附送既甜品係抹茶千層糕🍵,抹茶好濃,抹茶控一定會鐘意!聽講佢地既甜品都好好食,不過好快就會sold out,下次一定要試下😤😤!店舖唔大,而且多人排隊,記得bk位喇😉。
  • 玉子燒
2020-06-11 1904 浏览
 跟好友甜魔媽媽和清麗村姑已經5個月沒見但一見便停不了,相隔兩天加上Oli相約在旮旯之地相聚整個下午,坦白講是近半年最我覺得最快樂的午後時光! 到下午茶時間4個女人仔便走到旮旯吃甜品下午茶,下午4時多到來也要等位不過約10分鐘便已可入座! 店子內裡得16個座位加上限聚令就變得更少位了!Oli上次來吃不到甜品好傷心唔緊要今次吃過夠為止!可惜小店可愛之處就是有那樣賣那樣!大家最想吃的卷蛋今天也沒得吃喔!但一場來到也沒關係吧旨在傾傾計聚首一番! 我們各自點了喜歡的飲品另外選上三款甜點,實行我們一向分甘同味的精神! 我跟甜魔媽媽同選了紫醉金迷的極光$30(跟甜品可以$28配飲),由蝶豆花、綠茶混成一杯層次感豐富的冰爽飲品,加入青檸汁後更會變成美美的粉紫色!我這個紫色控又怎能不喜歡呢!事實上味道亦清香爽神又不甜很合夏天享用! 這兒的咖啡也有美美的拉花視覺十分吸引,可惜我近年喝不了有奶的咖啡失了不少趣味! 抹茶麥稵$32是軟滑柔韌的抹茶糯米冰包裹著麥提沙,吃下口感軟綿綿中有富脆脆口感,而抹茶的甘香加上甜美的朱古力麥香亦相當合拍味道認真不錯喔! 葛餅$28可選黃豆粉、抹茶或相

葛餅$28可選黃豆粉、抹茶或相拼也可!此甜點非常適合在夏天享用嚐起來與寒天或果凍是截然不同的口感,我試了一顆黃豆粉葛餅咬開呈半透明狀態,吃下口感柔軟我連黑糖蜜亦沒沾也覺得口感和味道也一絕。

最後還有Off Menu是今年非常流行的甜品巴克斯芝士蛋糕,原個蛋糕表面凹陷燒焦賣相不太討好,但吃下口感軟滑吃到表面的焦糖味道而且冷熱皆宜,尤其對芝士迷味道十分吸引當然亦都異常邪惡吧!

真的很久沒有一同相聚了太美妙了!這些日子可能不在所以每次也要好好珍惜喔!
2020-06-03
下午茶
2020-06-10 311 浏览
見到雜誌推介呢間小店,入開元朗就去試下,等咗10分鐘位就入得。可能因為唔夠人手啦,所以都隔咗少少耐先點到餐。嘢食上到嚟嗰陣都有啲嚇親,份量比想像中細,但擺盤好靚。杯嘢飲「極光」打卡一流,但飲落偏甜,個人嚟講唔太鍾意,抵讚嘅係佢用咗環保飲管。至於麥磁我哋嗌咗芝麻同抹茶味,講真可能期望太高,所以有點失望,麥提莎同兩隻味都唔太夾,抹茶嗰隻都起碼重茶味,但芝麻味就太粘了。至於卷蛋就不過不失,冇想像中咁鬆化。
2020-06-09
1K
旮旯 #元朗 #黃店 💛💛💛❗️歷久不衰人龍甜店 有緣才能吃到❗️已經開業數年,但依然人龍不斷🔥由深水埗開到而家元朗,曾經到訪兩次都失望而回,今次終於托朋友買到,品嚐到佢哋著名嘅甜品!開店時間不定🙈大致上午市係13:00-14:30,甜品係15:30至17:00,而晚市就係6:30至8:30。食物非常搶手,售完即止‼️而且有時會唔開舖,所以記住留意住佢哋嘅IG。相信有唔少人都係為咗佢哋嘅甜品而去,除咗今次食嘅葛餅之外,仲有招牌卷蛋、麥提糍、糯米糍、茶餅等等✨另外午晚市仲有啲日式丼飯,小食。抹茶葛餅🍡$30黃豆粉葛餅🍢$30原先想食佢哋嘅招牌卷蛋,但朋友下晝三點四十分左右去到已經賣晒🥺好在仲有葛餅!難得買到,梗係要一次過試晒佢兩隻味道。一盒大約有10粒左右,不過大小有啲不一。葛餅其實係用葛根整成葛粉製作,繼而加水加糖凝固,呈透明狀,軟淋淋,滑脫脫。唔會好似麻薯咁煙靭,反而係一咬就斷,但係又軟綿綿咁。本身係無咩味,點上抹茶或者黃豆粉,增添少少味道😆抹茶回甘唔會太苦,黃豆粉就同大部份嘅一樣,想香濃少少嘅抹茶會更適合。另外,一定要配上黑糖食先夠美味😆呢度仲有煉奶選擇,撈埋一齊甜甜睇透心涼,夏天食啱晒
旮旯 #元朗 #黃店 💛💛💛
❗️歷久不衰人龍甜店 有緣才能吃到❗️

抹茶葛餅🍡$30
黃豆粉葛餅🍢$30

本身係無咩味,點上抹茶或者黃豆粉,增添少少味道😆抹茶回甘唔會太苦,黃豆粉就同大部份嘅一樣,想香濃少少嘅抹茶會更適合。另外,一定要配上黑糖食先夠美味😆呢度仲有煉奶選擇,撈埋一齊甜甜睇透心涼,夏天食啱晒,都幾唔錯!

味道: 4/5
性價比: 4/5

嘗試咗嘅款式唔算太多,難以給予整體嘅評論🙈不過試完呢個蕨餅之後的確會想試埋佢其他甜品🥰希望下次去到會買得到。
抹茶葛餅
黃豆粉葛餅
抹茶葛餅
黃豆粉葛餅
2020-05-31 210 浏览
第一次去,又無開門,鐘意就開門,算,第二次同朋友山長水遠入黎元朗,諗住食卷蛋,已經係15:45等,等到就話賣哂,但都係開15:30啦喎,你話個產量係幾少,黃店,真係想幫襯都無機會,希望出多啲量。
2020-05-25 263 浏览
排隊排左好耐而且嗰個位烈日當空職員指示一定要企喺嗰度排隊實在有啲排得辛苦但係山長水遠嚟到都係想試吓我哋一行三人嗌左三款甜品加三杯飲品有厥餅,卷蛋,同埋店員推介嘅芝士蛋糕厥餅同卷蛋我都覺得還好有做到有水準嘅有佢應有嘅味道反而最出色係個芝士蛋糕不過如果可以再說硬啲就會更加好好香濃嘅芝士味卷蛋入邊就包左紅豆餡唔會太甜都可以厥餅就不過不失,綠茶味好濃黃豆粉就唔係好夠不過略嫌黑糖漿唔夠多,食到最後都唔夠點了
排隊排左好耐
而且嗰個位烈日當空
職員指示一定要企喺嗰度排隊
實在有啲排得辛苦
但係山長水遠嚟到都係想試吓
我哋一行三人嗌左三款甜品加三杯飲品
有厥餅,卷蛋,同埋店員推介嘅芝士蛋糕
厥餅同卷蛋我都覺得還好有做到有水準嘅有佢應有嘅味道
反而最出色係個芝士蛋糕
不過如果可以再說硬啲就會更加好
好香濃嘅芝士味
卷蛋入邊就包左紅豆餡唔會太甜都可以
厥餅就不過不失,綠茶味好濃黃豆粉就唔係好夠
不過略嫌黑糖漿唔夠多,食到最後都唔夠點了