2023-09-08
好耐冇偽麻甩聚會, 今晚出旺角打冷、飲啤酒, 明記潮館開左好耐, 印象中好多年前都跟朋友黎食過。傳統潮州打冷店, 除咗鹵水鵝、鹵水食物、蠔仔粥及煎蠔餅外, 還有潮州打冷名物....凍蟹、凍烏頭等等。抵食孖寶系列新口味, cheers 🍻鹵水鵝 ($168/例)鹵水鵝件顏色都幾靚仔, 肥瘦適中, 微微的鹵水香, 又唔會過鹹, 鹵水鵝件還是比鹵水鵝片吸引, 特別係鵝骨附近的嫩肉, 特別香口。鹵水鵝底的豆腐從來都是吸汁能手, 充滿鹵水香的弄豆腐結實有豆香, 炒品。鹵水拼盤 (滿$300 加$8)$8都份量及誠意十足, 材料種類也絕不欺場; 有我至愛的油香入味鹵水大腸、爽口鵝腸、彈牙墨魚片、肥美五花腩肉及脆豬耳, 食味口感各有不同, $8超值抵食價。鵝腸好爽蠔仔粥 ($80)潮州菜不可缺的食物, 鮮甜的蠔仔配柴魚及冬菜煲的潮州粥, 上湯連飯入口, 鹹鮮飽肚。水煮魚片 ($138)紅通通的辣椒香辣油底下, 除了爽滑魚片外, 還有大量吸滿麻辣湯汁的滑溜暑粉、爽口豆芽及雲耳等, 麻香得黎其實佢個水煮汁唔算好辣, 亦冇越食越鹹的弊病。
抵食孖寶系列
新口味, cheers 🍻
鹵水鵝 ($168/例)
鹵水拼盤 (滿$300 加$8)
鵝腸好爽
蠔仔粥 ($80)
水煮魚片 ($138)