2024-06-27 310 浏览
一行五人在尖沙咀晚飯後,打算找間甜品店坐坐吃個甜品,繼續聊聊,見星十五在厚福街派傳單便去試試。我們點了一凍一熱紅豆椰皇燉鮮奶,一個熱雪燕椰皇燉鲜奶,一個熱椰皇燉鲜奶及一個合桃露配紅豆沙,基本上所有甜品都好味,而且,坐進店舖店員已即時奉上小杯的荔枝烏龍茶,幾好。但尖沙咀甜品店應該是越夜越多人,我們到達時不需要等位,但陸續有客人到,店員見我們已食完甜品,便拿張單出來對我們說【夠鐘了】,其實入座時沒有人跟我們說限時,就算限時,也不會不到20分鐘便【夠鐘了】,而且,鄰枱比我們早到也未離開。我們知道生意難做,不想阻礙店舖做多些生意,所以我們也即時離開,但【夠鐘了】實在令我們對店舖印象打了折扣,一個甜品要78元,一個午餐價錢,卻只能坐十多二十分鐘,真是有點……
2024-06-21
這是一家美味➕創新又不失地道的精品港式糖水店!好多客人一坐下來就問這裡的點心,而我是衝著糖水➕精緻點心而去的!😜1人六格格打卡之餘,玩玩新意思,可以吃糖水又可以品嚐特色點心,雙重滿足。(我們選了芝麻糊,香氣濃郁,口感豐富。還可以點三款點心,分別點了酒香糖心蛋",入口即感酒香四溢!墨魚滑春卷,春卷皮炸得好酥脆,最喜歡這裡的香脆大蝦球🍤,蝦肉碩大爽口,外層超級脆卜卜,好正!) 楊枝金露綿綿冰清涼甜美,相當解暑,順滑的綿綿冰淋上濃郁的楊枝汁,甜中帶酸的滋味讓人回味無窮。再加上碎冰的口感,清爽怡人,令人意猶未盡。PS:👍這裡服務也是很好的,有點賓至如歸的感覺!

1人六格格

楊枝金露綿綿冰

PS:👍這裡服務也是很好的,有點賓至如歸的感覺!
2024-06-20 232 浏览
尖沙咀有一間糖水店,叫做""星十五"",夜晚嚟到呢度食糖水係我最新嘅樂趣!據說店名嘅""星十五"",就係代表希望客人可以喺晚上嚟到呢度,食住糖水,欣賞星空,享受與星夜共度嘅時光!🌙 ⭐ 店鋪裡面氣氛舒適,裝修簡單, 溫馨,空氣中彌漫著甜品的誘人香氣 🏠首先必須推薦""腐竹薏米白果"",佢嘅味道甜中帶微微的苦,口感滑嫩,腐竹質地細膩,蘆薏米飽滿,白果鮮香誘人,值得一食再食!🍨同時""酒香糖心蛋"" 🥚 金黃的外皮,上面凝固的燒糖,內裡是柔軟的蛋黃,一口咬下,酒香四溢,令人一嘗難忘!🥃而且每次服務員嘅笑容都好真摯,積極有禮,讓人覺得好舒服。值得一讚!👏

最近朋友向我推薦咗間位於尖沙咀嘅糖水店,叫「星十五」。佢話晚晚都想黎試新糖水,每次試都有驚喜。我向來對甜品有特别的喜愛,同男朋友準備去試下。星十五嘅招牌就好似佢嘅名字一樣閃閃發亮,整體環境好溫馨舒適,店內擺設俾人感覺好舒適。💥龍眼冰💥首先就試咗佢哋的龍眼冰,龍眼甜甜的果香混合清涼的冰粒,甜而不膩,每一口都係欲罷不能嘅享受!😋💥腐竹薏米白果💥另一款就是腐竹薏米白果,甜度剛好,飲得出薏米嘅香味,再配合嫩滑的腐竹和清甜的白果,整個糖水好滋潤,飲得好舒服,幾適合解渴。👍🏻💥酒香糖心蛋💥最後我哋就試咗酒香糖心蛋,首先打開蛋殼就飄出一股酒香味,入口後的糖心更是驚喜,糖心流出後酒香四溢,真正的甜在心頭。星十五絕對係一間可以讓你坐低慢慢享受糖水嘅好地方,如果你係一個糖水愛好者,我大力推薦你來星十五試試,我保證你會喜歡嘅!💥👍🏻

💥龍眼冰💥
💥腐竹薏米白果💥
💥酒香糖心蛋💥
朋友早前向我推介一間位於尖沙咀的糖水舖「星十五」,為咗滿足我偶爾會湧現的甜食慾望,我就喺一日嘅下晝特意跑去試吓。店舖裝修有古色古香之韻,同時又配合現代感,氣氛舒服,令我有家的感覺。😌首先我就點咗個木瓜雪耳湯。木瓜和雪耳湯既滋補養生的最佳選擇。木瓜的甜度正好,結合了雪耳獨有的清甜,真系好解渴,又有好潤既口感。🍵😋之後,我又試咗新會遠年陳皮紅豆沙。新會陳皮係好出名,出名香,同紅豆的完美結合,帶出紅豆香醇的口感與陳皮特殊的橙香,與眾不同,味道足又不會過甜,我喜歡🧡。再嚟就係春卷(墨魚滑)。一咬落去,炸得香脆的春卷皮和柔滑的墨魚滑絕配,出奇的融洽。啲墨魚滑質感綿滑,食落去有一種特別的口感👍。最後就試下酒香糖心蛋,酒味和甜味完美結合,對於酒味有獨特追求的我來說,這款小食可謂是驚艷。糖心蛋軟滑濕潤,一入口即化,暖暖的酒香在口中散開,讓人回味無窮🥚🍷。

今日想同大家分享下我喺尖沙咀「星十五」嘅甜品之旅😁。首先,我要講下餐廳嘅氛圍。星十五嘅環境十分舒適,中式裝潢結合現代風格,創造咗一種既有傳統感又有現代氣息嘅風格😌。個環境清潔,服務好,令我有種心情好好嘅感覺。嚟講講我點嘅糖水啦!首先系合桃露,一試之下立刻令我驚艷🤩。清甜裡面充滿咗合桃嘅香滑口感,每一啖都好有層次感。甜度適中。其次是椰皇燉奶,呢個配搭真係絕配👍。甜滑嘅燉奶配上清香嘅椰皇,食落去就好似去左東南亞渡假咁!每一啖都係味道滿滿😋。最後,我食咗炸雲吞,雖然佢唔係甜品,但我必須講,星十五嘅炸雲吞真系好出色👏!豬肉同蝦肉嘅味道揸實,蝦肉爽口,豬肉又鮮甜,每一口都飽滿嘅味道,外脆內嫩,正!喺尖沙咀,星十五絕對係你消磨下晝時間嘅好選擇。如果你鍾意中式甜品,記得點嗰個合桃露同椰皇燉奶,佢哋一定唔會使你失望嘅。
今日想同大家分享下我喺尖沙咀「星十五」嘅甜品之旅😁。

各位甜品愛好者,今日我要分享嘅就係位於尖沙咀的星十五糖水店🌟。我喺繁忙嘅下午時段決定去此處享受一個甜蜜嘅閒刻,結果發現呢度真係一個適合放慢腳步,舒適享受甜品嘅好去處。佢嘅環境潔淨且有優雅氣氛,先入為主,已經引人入勝啦😍。嗰度首先要介紹嘅就係「木瓜雪耳」🥣。一入口,你會感受到木瓜與雪耳之間嘅完美結合。木瓜香甜而不膩,雪耳的口感鬆軟,配合清甜的糖水,絕對係暑熱午後嘅解渴佳品🌞😌。再有就係「椰皇燉奶」🥥🍮。係甜品界的皇者,口感柔滑,椰香四溢。嗰種自然嘅椰香同燉奶配合得天衣無縫🎶。 而「酒香糖心蛋」這款則是當中的創新之作。醇厚而濃郁的酒香。透過小火慢煮,讓蛋白和蛋黃達到適合的熟度,與糖與酒的味道完美的結合。這是一種味道苦中帶甜,讓人回味無窮嘅美食。最後,「酒香雞翼」🍗,呢款菜式呢,提供咗一種醇美嘅酒香。雞翼質地鮮嫩,同清新的酒香一碰就知,唔止係甜品,連食物都確實好味到爆。

2024-06-12 95 浏览
大家都知道糖水可以說是我們香港的傳統小吃👀。今日我就黎講講位於尖沙咀嘅星十五糖水店,呢間晚上特別受歡迎嘅糖水店,尤其喺主打中式糖水方面特別出色🙌。首先,嚟講下佢哋「龍眼冰」。食落去就如同清新嘅果汁湧向你嗰種爽快感,每一粒龍眼都保留住香甜清爽🤤。飲落去,個龍眼香味超出,清爽涼快!再嚟就係佢「椰皇燉奶」啦。椰香四溢,而且厚滑嘅燉奶,燉得恰恰剛好,真係高人一等嘅享受😁👍!至於「酒香雞翼」,媽呀!我只想講得一句就係😎「絕對絕對唔可以錯過」!雞翼咁彈牙,酒香咁濃,我食嗮一份仲想多叫嚟嗌🥺👌!店內的環境非常舒適,燈光柔和得剛剛好,無論你想跟男朋友女朋友嚟一個甜甜蜜蜜嘅夜晚,定係同三五知己講吓舊,都絕對係你嘅首選👫 🎉。

其他甜品都正常,比劣評係因為個芋圓係酸嘅,質地又奇怪。👌🏼新會遠年陳皮紅豆沙 $88紅豆沙嘅質地非常濃稠,較濃烈陳皮嘅香同澀。紅豆都煮得軟綿起沙,陳皮味甘香。相對於一個普通嘅紅豆沙,值唔值得俾多$50食呢浸陳皮味,就真係個人口味,見仁見智。我嘅體驗就係試左,但又未覺得好特別好精彩咁。👌🏼蛋白杏仁茶 $58值得讚嘅係唔甜。有一片片嘅蛋白增添口感。都有杏仁嘅香味。整體味道偏淡,係預期中嘅味道。👌🏼椰皇燉鮮奶 $78值得讚嘅係唔甜。有得食埋椰肉。整體OK,係預期中嘅味道。👌🏼合桃露 $72顏色係泥黃色,賣相唔係幾靚。味道食起嚟係較坊間嘅濃郁,不過就整得偏甜。有d 軟腍腍嘅蓮子喺入邊增加口感。芋圓 +$10勁差。加咗喺合桃露入邊,好細粒,形狀同口感都唔似食開嘅芋圓。口感腍pat pat,一啲都唔煙靭。重點係個味道係酸!勁差! 湯圓 +$10芝麻餡。個皮軟腍腍,一啲都唔煙靭。環境: ★★☆☆☆ 食物: ★★★☆☆ 推介度: ★★☆☆☆
其他甜品都正常,比劣評係因為個芋圓係酸嘅,質地又奇怪。

👌🏼新會遠年陳皮紅豆沙 $88

新會遠年陳皮紅豆沙

👌🏼蛋白杏仁茶 $58

蛋白杏仁茶

👌🏼椰皇燉鮮奶 $78

值得讚嘅係唔甜。有得食埋椰肉。整體OK,係預期中嘅味道。

椰皇燉鮮奶

👌🏼合桃露 $72

合桃露

芋圓 +$10

湯圓 +$10

芝麻餡。個皮軟腍腍,一啲都唔煙靭。

環境: ★★☆☆☆

食物: ★★★☆☆

推介度: ★★☆☆☆
蛋白杏仁茶
椰皇燉鮮奶
合桃露
👉 話時話,歎吓下個深夜既甜品既話,我覺得星十五""合桃露""實在係一款好值得介紹既甜品 🥣😍。佢既口感綿滑入口即溶,一飲落去就知道係真材實料,因為佢陣合桃香既清甜係真係源於合桃,唔係人工加,同埋佢好夠滑,第1次黎見到個價錢係覺得有少少貴,但飲完就知到係物超所值!而佢既芝麻糊,黑得發亮,細細一勺食落口,就已經好似放左好多芝麻入口咁 👍😮。嗰種濃郁既芝麻香撲鼻而來,意猶未盡!再者就係佢個炸雲吞,豬肉同蝦肉炸得酥脆,食落唔會覺得膩 😋🍤 ,佢既肉質肥美,更加配搭得切佢既炸面皮,味道豐富得好,每啖都有驚喜。
在一天繁忙的工作後,有時我就會同朋友去尖沙咀的星十五享受一下甜品的滋味。店內的環境明亮又舒適,唔知點解就會令人感到輕鬆同愉快🌈。食物🤤🤤🤤🤤🤤環境🏮🏮🏮🏮🏮服務👍👍👍👍👍我們首先點呢個星十五最出名的楊枝甘露。當我拎起匙舀嗮嗰一口之後,我已經完全愛吓呢碗甜品。柚子肉配上清甜的芒果和香滑濃郁的奶,ORZ@.@就係一個絕世好味🥭。另外,我們點咗個龍眼冰。甜甜嘅龍眼香,冰冰既口感,夏天食真係好舒服~~~~食完直情清新解熱,仲可以幫助消化🍨。黎星十五,無論你想要品嚐一些獨特的甜品,定係只係想要享受一個輕鬆的晚上,都一定會滿足你。

食物🤤🤤🤤🤤🤤
環境🏮🏮🏮🏮🏮
服務👍👍👍👍👍

哈囉大家!下午嘅時候去咗間位於尖沙咀嘅星十五糖水屋,裏面嘅糖水真系太令人驚喜啦!😉👍 糖水屋環境舒適,佈置簡潔又有風味😍😳首先要介紹嘅係呢間糖水屋特色——💠 楊枝甘露 💠,咩叫楊枝甘露呢?用新鮮嘅芒果磨成泥,再加上西米,最後澆上椰奶。芒果味鮮且香甜,搭配西米嘅口感,同埋最後嘅椰奶,真係一絕!😋👏第二款就係💠 新會遠年陳皮紅豆沙 💠,呢款糖水用新會特產遠年陳皮配埋紅豆熬嘅。我驚你唔知,遠年陳皮香氣濃郁,有清肺化痰、健脾胃嘅功效,而紅豆就有利尿減脂嘅效果。😉👍 兩樣配合在一齊,不但健康,味道又鮮而好喝。😍🥳糖水屋嘅每一種甜品都好貼心,每一款都係用心熬製,非常誠意推介!味道,顏色,氣味,口感,都令人難以忘懷。🥰👌星十五提供嘅唔單只係美味嘅甜品,同時仲可以享受到一種溫馨嘅感覺。🤗🥳我哋一定會再嚟嘅!星十五,期待下一次再見!😚💖

2024-06-03 53 浏览
😋😋 各位飲食愛好者,大家有冇試過尖沙咀嗰間名叫“星十五”嘅糖水店呢?呢度糖水款式多樣,味道真心好好食!佢嘅環境舒適,今次就同大家分享吓我嘅糖水食評啦!原來都係因為我見到網上有人推薦,加上夜晚食完飯個肚仲有少少位, 就嚟試吓星十五糖水鋪架喇!😊😊我地就叫咗「木瓜雪耳」,色澤金黃,陣陣木瓜香撲鼻而來,雪耳爽口QQ,配微甜嘅糖水!接住就食「芝麻糊」,濃香四溢,入口細緻綿滑,芝麻味十足,喺香港食到呢種做工,真係唔容易呀!😃😃再嚟就係「墨魚滑春卷」,雖然唔係糖水,但係都要特登提一提,個墨魚滑口感煙韌,春卷皮脆香。😍😍我哋食嘅每一款糖水,無論係味道、顏色、氣味定係口感,都係一流,友善嘅服務态度,舒適搭配得宜的環境,加上糖水嘅美味,真使人感叹要是每晚都能來這裡享受這種舒服的時刻該有多好!😝😝

2024-05-30 21 浏览
尖沙咀有間甜品店做到我晚晚都想去,咁就係星十五囉!我每次行過都忍唔住要入去食返碗先返屋企。🍨講起中式甜品,我首推「腐竹薏米白果糖水」。推介指數 🌟🌟🌟🌟🌟。腐竹絲滑,薏米清甜,配上爽口的白果,喝一口真係消暑又消並。😍另外,「黃金番薯薑王糖水」真係一嘗難忘。推介指數 🌟🌟🌟🌟。呢款甜品滑潤而唔黏口,濃郁嘅薑醬同融化喺口裡嘅黃金番薯絕配!🍠然後我哋嚟到重頭戲——「炸雲吞」,推介指數 🌟🌟🌟🌟🌟。外皮香脆,裏面豐滿嘅豬肉蝦肉唔止夠味,而且仲好有咬口。一個字,「正」!🍤係點評完甜品同小食後,我一定唔會漏掉最後一款美食「酒香雞翼」。推介指數 🌟🌟🌟🌟。雞翼入口肉滑鮮嫩,酒香十足,真係令人想要一試再試。🍗星十五嘅甜品同小食都好有特色,每款嘅用料都好足,服務態度又好,加上環境舒適,令我好有享受嘅感覺。如果你係甜品愛好者,又或者系想覓得一個舒適嘅地方來個深夜食宵夜,星十五一定係你嘅首選!😉

2024-05-28 49 浏览
嘩,Today我走到尖沙咀嘅一間非常有人氣嘅中式糖水店 — 𝒔𝒕𝒂𝒓𝒇𝒊𝒇𝒕𝒆𝒆𝒏(星十五)😄我喺一個炎熱嘅午後,來到呢度消磨時間,同時大大解解渴。店內嘅氣氛悠閒,裝修典雅,坐低就覺得好舒服,即刻放鬆落嚟。首先,我點了楊枝甘露。飲一口已經覺得入口即化,超滑超幼滑,味道剛剛好,柚子同芒果🥭嘅配搭令人賞心悦目。一試之下,真係好甜好涼,一個人飲得好舒暢💦稱讚完楊枝甘露之後,我又嚟到腐竹薏米白果。薏米煮到好爽口,再配上腐竹同白果,完美咁配合之餘,食落口都好療癒。糖水清甜得嚟唔飲膩口,俾人一種享受美食嘅滿足感😋飲完兩款糖水之後,我覺得已經夠滿足,今次嚟星十五飲糖水,完全滿足到我嘅甜品慾望。我對尖沙咀嘅星十五讚賞有加,無論係食物還是氣氛,都給我留下好深刻嘅印象👍