2022-08-09 621 浏览
有一次在九龍塘工程之後,等候到樂富晚間活動,想不到等了那麼久😴幸好之前的舊同事贈送了這張星巴克的卡,否則都沒有想到可以去星巴克拿一杯外賣咖啡。新蒲崗以往屬最土炮地區之一,現在多了些cafe或文青店,這邊又多了mikiki大商場。拿了杯starbucks flat white,行來行去,喝着Flat white咖啡,味道不太濃,奶味味道香濃,相當不錯。☕️不過,不知道為何港人在早上上班前,或外出工作,都喜歡拿着一杯咖啡好像要耀武揚威一般,我只是拿了半小時至1小時,手腕都已經頂唔順,又累又要維持同一個姿勢,其實有什麼好?
外賣咖啡。
Flat white咖啡,味道不太濃,
奶味味道香濃,相當不錯。☕️

,又累又要維持同一個姿勢,其實有什麼好?
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
2022-07-28 221 浏览
今日下午去新蒲崗mikiki食午飯, 由於近期想食得健康啲, 所以今日就揀咗食星巴克Starbucks。 .🍚慢煮雞胸肉凱撒沙律呢度嘅沙律一份份,已經預先準備好,醬汁亦都好貼心咁分開,等食客想食幾多就加幾多。開頭見到呢一份沙律份量唔多,有少少擔心會唔夠食,點知食落原來都夠飽,特別要讚嘅係雞胸用咗慢煮方法嚟嘅烹調,肉質非常軟熟,而雞蛋亦都煮得半生熟,蛋黃液加埋沙律菜,雞胸一齊食非常惹味。.總括然而,健康又夠飽嘅沙律,價錢$58,如果要加咖啡就大概$78。
🍚慢煮雞胸肉凱撒沙律
2021-05-30 357 浏览
今天在地鐵站看到星巴克廣告:一杯三層顏色的飲料。已經想試試。然後,中午吃了一頓坐得不舒服的午餐……就想起,倒不如到starbucks 坐一坐,舒服地喝杯咖啡。我就叫了今早看到的廣告的那杯:特濃咖啡鮮奶抹茶 $47好大杯!三層顏色和廣告相片一樣。攪拌後,咖啡和抹茶味互相不搶去各自的味道,好夾!竟然有點點似茶餐廳凍鴛鴦的味道。不過,綠茶好甘香。坐得舒服,咖啡透心涼,好好飲!
今天在地鐵站看到星巴克廣告:
一杯三層顏色的飲料。
已經想試試。

我就叫了今早看到的廣告的那杯:
特濃咖啡鮮奶抹茶 $47
好大杯!
三層顏色和廣告相片一樣。
攪拌後,咖啡和抹茶味互相不搶去各自的味道,好夾!
竟然有點點似茶餐廳凍鴛鴦的味道。
不過,綠茶好甘香。

坐得舒服,咖啡透心涼,好好飲!
2021-05-30
好快就到農曆新年啦!我最近就試咗Starbucks嘅精選甜點禮盒。Starbucks嘅精選甜點禮盒,我覺得很有驚喜!甜點禮盒入面一共有4款精美甜點,包括海鹽焦糖蛋卷、焦糖咖啡杏仁條、特濃咖啡果仁曲奇及抹茶朱古力曲奇。第一次試食Starbucks蛋卷,海鹽焦糖味適中,唔會偏鹹或者偏甜,口感很鬆脆!焦糖咖啡杏仁條嘅杏仁片足夠,食落有層次脆身,咖啡味濃。特濃咖啡果仁曲奇亦夠香,咖啡味亦重,好食!最後的抹茶朱古力曲奇則略嫌偏苦。但整體上,呢款精選甜點禮盒都值得推介比大家選擇。
好快就到農曆新年啦!

我最近就試咗Starbucks嘅精選甜點禮盒。

焦糖咖啡杏仁條
用餐优惠
優惠券
焦糖咖啡杏仁條
2020-06-05 274 浏览
昨日下午茶去了買杯野飲,星巴克啦!買咗杯新出嘅草苺味星冰樂!同個同事一齊落去買,佢有買一送一優惠!要叫同size 先有!佢叫咗espresso 星冰樂!我杯新出的草苺星冰樂幾好飲,夠凍不會太甜!不過同抹茶味比,我會選抹茶!🤣
2019-12-19 301 浏览
這間Starbucks的職員向來醒目,所以試聖誕限量飲品食品也是來這一間分店。飢腸轆轆,一口氣試齊紅絲絨聖誕草莓蛋糕、聖誕馴鹿楓糖碧根果仁芝士蛋糕及雪人特濃朱古力咖啡。很漂亮吧!老實說,聖誕版紅絲絨蛋糕和聖誕版芝士蛋糕,與平時的紅絲絨蛋糕和芝士蛋糕分店不大,好像只是多了聖誕裝飾,但聖誕版造型確是可愛,和宣傳海布比較也沒有大差別,讚哦!雪人特濃朱古力咖啡的賣相重點不是雪人頭(其實和紅絲絨蛋糕那個一樣),而是繽紛糖碎,嗯,有點仙氣(笑)!我先吃芝士蛋糕,吃完已飽了大半,加上朱古力咖啡真的有點滯,還好紅絲絨蛋糕酸甜,將士多啤梨留在吃完蛋糕喝完咖啡後吃,清一清味蕾。純粹從相機食先角度出發,也可以來試試哦!

很漂亮吧!

純粹從相機食先角度出發,也可以來試試哦!
2019-09-26 258 浏览
我今日去starbuck 點餐向個後生仔點左杯「抹茶忌廉」要Tall size既,咁佢問我係咪熱既,我話要凍既跟著佢回覆多次我叫既野,「ice matcha latte」我點頭示意Yes啦點知沖左出黎,冇cream 既?我之前黎左既間starbuck好多次每次都係叫星冰樂都有cream既,就係今次竟然連cream都冇既?於是我都調沖飲品個後生妹講我要cream啊?跟住佢同我講要ice cream 要加錢,正當佢想拎走個飲品時我就話算啦其實我都嬲嬲地架啦,跟住見到杯野冰多過抹茶,而且冇cream ,唔洗10分鐘即刻飲曬,我真係非常之嬲,而且仲要收我$36,真係一文都唔值囉🥵🥵🤬🤬🤬依家starbuck 都請d咁冇經驗既後生仔?我明明都講左要「抹茶忌廉」啦,佢竟然聽左「抹茶鮮奶」,我下次唔會再黎呢間starbuck 啦🖕🏻🖕🏻🖕🏻

2019-09-20
2018-09-21 401 浏览
終於捱過了「山竹襲港」後第一個工作週,很疲累哦!Honey約我去飲咖啡,我們就到了譽港灣的星巴克。Honey一定飲榛子咖啡的。而我,看到有新產品:「薰衣草意大利鮮奶咖啡」, 未試過,所以試試。薰衣草味不濃,與一般鮮奶咖啡無異……應該說,薰衣草味有點怪怪的!與我曾經在日本吃過的薰衣草咖啡、薰衣草蛋糕、薰衣草雪糕…的味道,都不同。總括而言,如果不知道是「薰衣草」,我根本嚐不到薰衣草的味道。另外,Honey叫了咖啡朱古力撻,這個就不錯!看樣子,以為很濃厚。但吃下去,不太rich,很滑,很好味!有時要試試新產品,否則怎知有沒有新發現呢。
終於捱過了「山竹襲港」後第一個工作週,很疲累哦!
Honey約我去飲咖啡,我們就到了譽港灣的星巴克。
Honey一定飲榛子咖啡的。

薰衣草味不濃,與一般鮮奶咖啡無異……
應該說,薰衣草味有點怪怪的!

另外,Honey叫了咖啡朱古力撻,這個就不錯!
看樣子,以為很濃厚。
但吃下去,不太rich,很滑,很好味!

有時要試試新產品,否則怎知有沒有新發現呢。
2018-09-21
2018-09-10 175 浏览
雖然天氣就好熱,但喺office做野既我都係飲熱既野比較暖心,唔會俾冷氣吹到似雪條~🤣🤣🤣 今日朝早勁眼訓,所以搭車前衝左去買starbucks飲,呢間starbucks都幾多人下,等左一陣先order到,我叫左mocha, 因為本身飲唔得太多咖啡,有啲朱古力係好啲!仲要係熱既好好多~ 適合office有冷氣飲✌🏻等左10分鐘就有得拎啦😍 味道好好,冇冰既味道濃好多~ 因為感覺好足料,仲提神啲添!👍🏻👍🏻

等左10分鐘就有得拎啦😍

外卖自取
2017-10-02 342 浏览
每次Starbuck出新口味都會去試🤣今次TEAVANA系列又出左2杯新飲品然後我又滿心期待去試下1️⃣石榴凝珠洛神花星冰茶Hibiscus Tea with Pomegranate Pearls🌺依杯洛神花星冰茶完全係近來既伏中之最😂好淡‼️飲飲下已經唔係好想飲落去平時係涼茶舖買果d洛神花茶好飲好多😑2️⃣巨峰提子蘆薈甘菊花星冰茶Chamomile Tea with Kyoho Grape and Aloe🍇依杯竟然好唔錯喎😦味道較清新,加埋幾粒巨峰提子同蘆薈增加口感👍🏻真心幾好飲 可以一試
每次Starbuck出新口味都會去試🤣

平時係涼茶舖買果d洛神花茶好飲好多😑

2️⃣巨峰提子蘆薈甘菊花星冰茶

巨峰提子蘆薈甘菊花星冰茶

依杯竟然好唔錯喎😦

味道較清新,加埋幾粒巨峰提子同蘆薈增加口感👍🏻

真心幾好飲 可以一試
2017-09-22
$45 (宵夜)
巨峰提子蘆薈甘菊花星冰茶
2016-11-21 467 浏览
Mikiki的Starbucks一向環境寧靜,唔會好多人,大部分人都係靚靚地做自己野,氣氛非常好。今日試左個$22嘅檸檬撻檸檬味突出,酸酸甜甜咁,非常清新。檸檬層下面有杏仁片,下面再有鬆脆撻底,好食
今日試左個$22嘅檸檬撻
檸檬撻
檸檬撻
2016-10-11 449 浏览
將世界看得簡單一點,生活總是漂亮。。明知是集團下出品不要要太求會有驚喜,至少水準有保証、Starbucks而言就是這樣,除了7-11外,要數離不開生活圈可算它,不論咖啡、蛋糕、yogurt、沙律等都招呼到我, 有時還可在學生手上逃出一張櫈來沒有加一又坐得舒服其實還要求乜? 在云云中這間位於譽港灣mikiki商場內分店由員工禮貌以至坐位我都很欣賞~~看到這件雪芳蛋糕已好幾日,不過無瑕入座、不是滿滿餸便是趕著上班,(時間的重要性其實真的好可貴),Earl grey chiffon cake伯爵茶雪芳蛋糕HK$34.感覺如同台式戚風蛋糕沒有分別只不過叫法而言~~不要硏究雪芳叫法,入口鬆軟得叫人又愛又喜,伯爵茶味道本身很強、喜歡會沉醉這濃郁茶香間,不愛者可能會連第二啖不想再飮,味道上真有點兒獨特~~不過放心感覺上餅師已將伯爵茶調較得很低,淡淡而清優沒有過重感應、絕對遷就上大眾化味蕾,Cream面亦加上伯爵茶所以味道上一併同吃略略調升茶香味回到心動原位, 試意推推推介~星期天我都可搵上位子外,碰上禮貌員工亦是一值表揚。
將世界看得簡單一點,生活總是漂亮。。

(時間的重要性其實真的好可貴),

不愛者可能會連第二啖不想再飮,味道上真有點兒獨特~~

回到心動原位, 試意推推推介~
伯爵茶雪芳蛋糕
星期天我都可搵上位子外,碰上禮貌員工亦是一值表揚。
2016-10-09
伯爵茶雪芳蛋糕
2016-06-22 326 浏览
每逢經過看見星巴克有新飲品都會樂意一試。自兩個星期前看到的lime pie frappuccino後,今個星又看到有新的chocolate black tea with earl grey jelly frappuccino上場 我在星巴克比較少叫茶,今次算是第一次,還要是tea frappuccino,很特別。近幾年叫飲料,店員總會問要不要走cream,可能是港人越來越著重健康吧!但多糖分的frappuccino重點已和健康扯不上關係,想想當年還要在國外要求extra cream,cream在關杯蓋時還會溢出時,興奮不已 這次的black tea frappuccino一喝下去味道尚算不錯,不會太甜,還會有幽幽的茶味after taste,惟個人不太喜歡冰沙中有著很多粗粗細細的朱古力粒,不太順口。伯爵啫喱口感軟軟的,不時能夠從飲管中喝到,十分不錯。新蒲崗分店打的frappuccino有待改善,喝到底有不少的大冰粒,強差人意

外卖自取
2014-05-11 716 浏览
五月到來, 夏日的感覺隨之而來, 可惜連日來的大雨郤把夏日遮蓋!黃昏時份, 雨過天晴, 路經MIKIKI 星巴克, 看到推廣的夏季特飲 - 紅豆抹茶星冰樂和三重焦糖脆趣星冰樂, 愛好抹茶的我, 選了”宇治金時”為雨後的假期充一充電!試過不同種類的紅豆抹茶飲品, 星巴克的這杯, 抹茶與紅豆的比例剛剛好, 個人比較喜歡淋的紅豆(有些店的紅豆煮的時間比較短, 所以咬落比較硬, 像未熟般), 這杯的紅豆軟硬適中, 甜而不膩, 配合抹茶的甘香及綿綿的碎冰, 可以說是天衣無逢. 雖然這杯飲品的抹茶並不是太香濃, 但整體上出來的感覺郤是另人意不到的!一邊品嚐一邊享受這個夏天, 可謂一樂事也! 這抹茶的味道又另我回想起上個月在大阪吉野山的櫻花樹下品嘗的紅豆抹茶呢! (當然日本的抹茶比較香濃, 濃厚而且有回甘, 不竟日本人對食物有份完美的執著喔)

2014-05-10
5 分钟 (外卖自取)
2014-01-13 178 浏览
Starbucks is always a brunch spot for us as it looks like an oasis in the noisy city. As stated in the previous sharing, I enjoy sitting in Starbucks during the weekends and late morning is always the best time to goThere's not much better in Starbucks than a yummy sausage roll. Freshly baked in the morning, they are made from fresh meat and wrapped in layers of crisp, golden puff pastry:Besides I am not an avid coffee drinker, so I carefully evaluate the drinks menu and picked Caramel Frappucci

Sausage Roll
Besides I am not an avid coffee drinker, so I carefully evaluate the drinks menu and picked Caramel Frappuccino finally. However, I was quite upset as it is similar to a cup of caramel syrup only:
Caramel Frappuccino
Sure, food and drinks are not the most important in Starbucks but you should enjoy the leisure time overthere
2014-01-11
Sausage Roll