2025-05-02 1939 浏览
米線控認證🥳 食過好多次 呢間位置超方便😚 依家人潮算少咗啲可以食多啲🌶️❣️招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線 $55我覺得個銅鍋真係可以保溫啲😛 容量好大收埋好多配料😈 我鍾意佢有好多木耳絲芽菜腐皮同米線好夾‼️酸辣湯我可以叫到中辣 呢度嘅辣幾溫和同埋唔係好油🌶️ 佢嘅酸菜都係啱啱好嘅酸 係好飲嘅湯✨佢嘅豬扒係招牌成隻碟咁大🐷 位置幾靚係近骨有少少脂肪 煎到好香😙 唔夠食仲可以額外加餸💕 之前食過蘿蔔雞肉豬大腸等都OK🫡❣️蟲草花椰子雞米線 $62可以揀唔同嘅面底 呢碗轉咗米粉~ 以及佢都有呢啲健康嘅選擇🤣 就算朋友唔食辣都可以一齊食🙂‍↕️轉雞髀加$8 佢嘅雞肉係好滑好滑 而且脂肪唔多啖啖肉🐓呢個湯就比較奶香 感覺滋補養生🕊️❣️炸脆脆蝦膠豆卜 $38@5仲可以揀三粒$25 定價好佛心😛 真係炸得靚冇油膩嘅感覺💕 入面嘅蝦膠仲要係有粒粒蝦肉 配上個泰式辣醬好惹味‼️❣️凍檸茶 +$6❣️凍檸水 +$6❣️熱奶茶 +$3嘢飲大杯冇乜挑剔✨ 奶茶比較出色🥳

❣️招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線 $55

❣️凍檸水 +$6
❣️熱奶茶 +$3
嘢飲大杯冇乜挑剔✨ 奶茶比較出色🥳

• 炸脆脆蝦膠豆卜
📍 春城銅鍋米線 (尖沙咀)尖沙咀厚福街6號地舖✨招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線💰55呢碗米線真係佢哋嘅招牌,豬扒煮得非常入味,酸酸辣辣嘅湯底好開胃,米線吸咗湯汁後,味道更佳,食落去一啖接一啖,根本停唔到口!✨炸脆脆蝦膠豆卜5粒💰38呢個小食非常好味,豆卜炸得金黃脆口,蝦膠內裡彈牙,食落去唔油膩,真係好正,配上醬汁更加好味。✨紫菜蠔仔肉碎米線 + 菜心💰62+7呢碗米線味道清新,紫菜配蠔仔肉碎,味道非常有層次,菜心又新鮮,保持住脆感,成碗米線真係唔錯。✨凍檸檬茶💰6呢杯凍檸檬茶清爽可口,酸酸甜甜,正好解膩,飲完之後好舒服,特別係天氣熱嘅時候,真係必飲!✨凍龍鳳可樂💰12呢杯凍龍鳳可樂就係經典飲品,飲落去清涼解渴,搭配任何食物都好合襯,令人心情愉快。回頭: yes,總括來講,春城銅鍋米線嘅食物真係好味又有特色,絕對值得再來!
📍 春城銅鍋米線 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街6號地舖

✨招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線💰55

✨炸脆脆蝦膠豆卜5粒💰38

✨紫菜蠔仔肉碎米線 + 菜心💰62+7

✨凍檸檬茶💰6

✨凍龍鳳可樂💰12

6天前 0 浏览
尖沙咀厚福街一向都好多美食,有一間餐廳專食米線,亦有小食、酸菜飯、湯飯等…見到隔籬枱有幾台都係用過銅鍋上,覺得好特別,我就跟住試吓😂招牌春城銅鍋米線:銅鍋令我諗起以前睇韓國電視劇在家庭煮公仔麵的一人鍋,呢個銅鍋保溫度超高,可以一邊食一邊保持熱辣辣的溫度,食晒成碗麵湯底都仲暖,如果冬天食仲正!我揀咗雞翼,瑞士汁雞翼甜甜地,又淋又入味,有樣貼心就係另外會俾個骨碟你裝骨👍🏻配料仲有木耳絲、肉碎、腐竹、咸酸菜,生菜、芽菜等…食落去好開胃,配米線食一流!  凍檸檬茶:天氣炎熱,最近夏天愛上了飲凍檸檬茶!

凍檸檬茶:天氣炎熱,最近夏天愛上了飲凍檸檬茶!

2025-08-12
2K
2025-08-10 0 浏览
上星期在這裏旁邊吃飯,看到原來春城銅安米線在這裏有分店,今日下午吃下午茶,便來到這裏。招牌春城銅鍋米線 $73,菜心、腐皮、腩肉,跟餐凍檸檬可樂。招牌春城銅鍋米線,用銅鍋承載着,熱騰騰的米線加上清湯的味道,配合得恰到好處。腩肉很像東坡肉,帶點脂肪的甘香和腩肉的香氣,如果醬油味道多一點更好。酸酸辣辣銅鍋米線 $60,菜心、雞肉,跟餐凍檸檬茶。酸酸辣辣銅鍋米線,酸度和辣度都很高,雖然是BB辣,不過辣度都很不簡單。雞肉是雞髀肉造成,雞肉很有彈性。要注意銅鍋非常之熱,小心別碰到。豬扒經過醃製之後,加上適當的烹煮時間,外脆內軟,是這裏的名物。炸脆脆蝦膠三粒$25,外表香脆,內裏蝦肉爽口彈牙。即灼生菜$20,用上上湯浸着的生菜,健康又美味。

酸酸辣辣銅鍋米線 $60,菜心、雞肉,跟餐凍檸檬茶。

炸脆脆蝦膠三粒$25,外表香脆,內裏蝦肉爽口彈牙。

即灼生菜$20,用上上湯浸着的生菜,健康又美味。
2025-08-09 0 浏览
尖沙咀最近開咗呢間新嘅米線舖,入面嘅米線真係用一個銅鍋裝住,好得意!蟲草花椰子雞米線🐔🥥 $ 62呢個椰子雞湯湯底非常濃郁,朋友都忍唔住喺我個碗度拎咗幾啖嚟飲🙈🙈,雞肉嘅份量都幾多,有五六件大大件嘅,對得住呢碗米線嘅價錢~招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線🌶️ $55佢哋嘅豬扒非常大塊,配埋呢個酸辣湯底非常惹味,難怪呢度嘅點菜姨姨極力推薦!炸脆脆蝦膠豆卜(3粒)🦐 $25呢度嘅小食比起米線更加出色,大家嚟到一定唔可以錯過🤩🤩呢個炸豆卜蝦膠嘅外皮非常之香脆,入面嘅蝦膠非常爽口彈牙,肉眼就見到蝦肉,真正真材實料!

蟲草花椰子雞米線🐔🥥 $ 62

招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線🌶️ $55

炸脆脆蝦膠豆卜(3粒)🦐 $25
2025-08-08 0 浏览
#招牌豬扒酸辣米線令人驚喜!銅鍋唔止得意可愛,仲令米線受熱均勻,每條都索滿酸辣湯底🌶️湯底酸得嚟好開胃,辣度又夠溫和,唔會嗆喉,仲有淡淡嘅香料香氣,飲多幾啖都唔會口渴~ 豬扒炸得外脆內嫩,份量十足,咬落去肉汁四溢🐷!小食 #炸脆脆蝦膠豆卜 絕對要試🦐外皮炸到金黃酥脆,咬落去蝦膠彈牙又鮮甜,豆卜吸晒湯汁超入味,點埋少少甜辣醬更加惹味! 配埋杯凍檸茶🍋,清新解辣,完美平衡酸辣滋味~成個set性價比超高,銅鍋保溫效果好,食到尾都仲係熱辣辣🔥,令人食到停唔到口!

#招牌豬扒酸辣米線
豬扒炸得外脆內嫩,份量十足,咬落去肉汁四溢🐷!

小食 #炸脆脆蝦膠豆卜 絕對要試🦐

2025-08-08 0 浏览
喺尖沙咀附近行街見肚餓,想食米線,去左春城銅鍋米線🍜。❤️炸脆脆蝦膠豆卜(5粒)外層炸得十分脆,中間蝦膠口感彈牙。點少少甜酸醬更滋味~😋❤️鹵水牛展雞翼酸菜飯 除左牛展同雞翼重有鹵蛋同菜心,幾豐富。加$6有一杯凍檸檬茶 ,嗌左少冰、少甜。❤️招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線,揀左BB辣。加$12嗌左一支豆漿。用銅鍋裝米線夠晒熱!勁多酸菜、腐竹、木耳等配菜,十分豐富👍🏻。少少辣刺激食慾不錯👍🏻!豬扒分開上,確保乾身,炸得十分香口。
喺尖沙咀附近行街見肚餓,想食米線,去左春城銅鍋米線🍜。
❤️炸脆脆蝦膠豆卜(5粒)
外層炸得十分脆,中間蝦膠口感彈牙。點少少甜酸醬更滋味~😋

❤️鹵水牛展雞翼酸菜飯
除左牛展同雞翼重有鹵蛋同菜心,幾豐富。
加$6有一杯凍檸檬茶 ,嗌左少冰、少甜。

之前屋企樓下有間好鍾意食嘅麻辣米線,佢搬咗去第二區之後已經食唔返嗰個味,一直都好失望想搵返間好食嘅麻辣米線,直到搵到春城,我覺得終於都可以放下心頭大石。喺餐牌上見到佢有蠔仔牛肉紫菜肉碎米線,我隻眼即刻發光,竟然有地方會將我鍾意食嘅嘢放晒喺一碗麻辣米線入面!叫咗少少辣,辣度啱啱好,唔會過辣搶晒啲味,但係又夠香。啲蠔仔仲要好肥美好大隻,入口勁鮮!屋企人叫咗胡椒豬肚雞髀米線,碗湯一放低已經聞到好香嘅胡椒味,我當然唔會執輸拎咗啖湯嚟飲,嘩勁好飲!雞髀仲要勁大隻,勁多肉,我當然唔客氣咁樣會夾咗一舊嚟食,配埋呢個咁香濃嘅湯,就算夏天食都出晒汗都值!不得不提嘅係入邊仲有好多豬肚,呢個價錢有咁嘅份量,真係物超所值。忍唔住,叫咗兩個小食,炸脆脆蝦膠豆卜我個人認為係必叫!佢炸得啱啱好食入口唔會好油膩,蝦膠仲要好彈牙又大粒,真係好好食。紅糖糍粑本身以為冇咩特別,點知佢真係炸到好留心,神奇嘅係就算凍咗都仲係外脆內軟繼續流心,必叫必叫!

• 爆漿紅糖糍粑
  • 胡椒豬肚雞
1K
2025-08-02 0 浏览
📍 春城銅鍋米線(尖沙咀)已經黎食第二次!喺尖沙咀竟然可以用$37最低價就已經食到一碗米線🫕真係唔夠膽想像,仲要大大碗唔會因為$37而減料🩷喺尖沙咀可以做到呢個價錢真係物超所值,性價比高!而且每日都係師傅,早上就熬製湯底🍲連湯底都係真材實料,絕對可以一次過飲晒✊飲完都唔會口渴🙋🏻‍♀️✨ 招牌海南胡椒豬肚雞米線•其實我本人都幾鍾意飲胡椒豬肚湯好養生,又可以驅寒!呢一度雖然只係簡簡單單食一碗米線🍜但係佢嘅湯係每日新鮮煲,真材實料!所以絕對可以連埋個湯一齊飲。我每次叫依個米線都一定會清埋個湯🍲湯底呈奶白色,濃郁漿口!奶香加上雞油鹹香,同時帶有淡淡胡椒味雞件份量好多,雞皮爽滑🐔嫩滑厚肉大嚿🐔豬肚厚切,彈牙又唔韌🐷米線爽彈,非常足料大碗,抵食👍👍👍✨ 香炸豬扒成塊面咁大嘅隱世炸豬扒豬扒炸得鬆脆香口,香脆惹味肉質鬆軟完全唔乾豬扒調味正常,唔會太鹹太淡入口幾香,肉嫩吾會太乾🐷🐷✨豆漿原支奉上 🥛豆味挺濃!!100ml 4g糖左右,算是低糖🥛
📍 春城銅鍋米線(尖沙咀)

已經黎食第二次!
喺尖沙咀竟然可以用$37最低價就已經食到一碗米線🫕
真係唔夠膽想像,仲要大大碗唔會因為$37而減料🩷

連湯底都係真材實料,絕對可以一次過飲晒✊
飲完都唔會口渴🙋🏻‍♀️

✨ 招牌海南胡椒豬肚雞米線•
其實我本人都幾鍾意飲胡椒豬肚湯
好養生,又可以驅寒!
呢一度雖然只係簡簡單單食一碗米線🍜
但係佢嘅湯係每日新鮮煲,真材實料!
所以絕對可以連埋個湯一齊飲。
我每次叫依個米線都一定會清埋個湯🍲

湯底呈奶白色,濃郁漿口!
奶香加上雞油鹹香,同時帶有淡淡胡椒味
雞件份量好多,雞皮爽滑🐔
嫩滑厚肉大嚿🐔
豬肚厚切,彈牙又唔韌🐷
米線爽彈,非常足料大碗,抵食👍👍👍

✨ 香炸豬扒
成塊面咁大嘅隱世炸豬扒
豬扒炸得鬆脆香口,香脆惹味
肉質鬆軟完全唔乾
豬扒調味正常,唔會太鹹太淡
入口幾香,肉嫩吾會太乾🐷🐷

✨豆漿
原支奉上 🥛豆味挺濃!!100ml 4g糖左右,算是低糖🥛

這次喺春城銅鍋米線食,真係幾正!氛圍舒服,服務員態度都好好。🦐炸脆脆蝦膠豆卜,啱啱炸好,外鬆脆非常香口,蝦膠鮮甜彈牙,口感豐富,豆卜炸得金黃香脆好正。😋🐷招牌豬扒酸辣辣銅鍋米線,🍲成個銅鍋上熱辣辣。加左秘製雞翼,🐔雞翼好入味。酸辣味道夠濃郁,米線滑爽。豬扒大大塊有份量。啖啖肉豬扒juicy多汁。卤水牛展雞翼酸菜飯🐮份量足,牛展肉質軟腍入味,鹵水香味濃郁,與酸菜夾埋食,味道層次豐富,飯煮得鬆軟,🍚好正!仲有‼️爆漿紅糖糍粑,甜度適中,口感煙韌。一咬開即刻有熱辣辣嘅紅糖漿流出嚟😋,甜而不膩,甜味同糍粑嘅口感完美配合,好值得一試!💯整體份量同質素都夠晒水準。鐘意食酸辣嘢或者熱辣辣米線嘅朋友,可以嚟試吓。🤤推薦!
招牌豬扒酸辣辣銅鍋米線

爆漿紅糖糍粑

凍檸賓
卤水牛展雞翼酸菜飯
招牌豬扒酸辣辣銅鍋米線
爆漿紅糖糍粑
凍檸賓
2025-08-01 265 浏览
喺尖沙咀鬧市人氣爆棚嘅米線店,特色銅鍋米線,打卡一流,價錢抵食,份量十足,服務親切,湯底同米線都好彈性可以客製化,實揾到一碗最啱你心水嘅米線!.🌟招牌海南胡椒豬肚雞米線胡椒豬肚湯底濃郁唔鹹,加上大件雞肉鮮味十足,豬肚爽口彈牙又入味,雞肉又多又嫩滑,湯底配米線超夾,微辣刺激開胃好正!.🌟招牌豬扒酸酸辣米線湯底轉咗麻辣,同酸菜出奇地夾,加埋米線即刻有飽肚感,餐廳嘅辣度偏勁,建議第一次去嘅朋友由微辣開始試,如果太辣餐廳可以俾清湯你㗎。豬扒炸到外皮香脆,肉質嫩滑仲keep到肉汁,必試!.🌟炸脆脆蝦膠豆卜餐廳招牌小食,喺豆卜入面加入鮮蝦同蝦膠,炸到外皮酥脆,裏面有蝦膠嘅軟滑,又有鮮蝦嘅爽口,口感豐富,點埋酸辣醬,開胃又可以清新返個口,平衡返米線嘅鹹味。
🌟招牌海南胡椒豬肚雞米線
🌟招牌豬扒酸酸辣米線
🌟炸脆脆蝦膠豆卜
招牌豬扒酸酸辣米線
招牌豬扒酸酸辣米線
2025-07-31 134 浏览
尖沙咀一向好多嘢食選擇,身為米線控嘅我哋今日嚟到位於尖沙咀厚福街呢間「春城銅鍋米線」。一直想試呢間米線,今日大約七點幾經過附近呢間舖已經滿座,聽聞呢度嘅蝦膠豆卜,銅鍋米線都係必試!果然係冇介紹錯!好味得來價錢亦都唔貴,真係性價比之選!炸脆脆蝦膠豆卜🦐 呢個蝦膠豆卜絕對係必點,炸到金黃色脆卜卜嘅豆卜外皮,包住啖啖肉爽口彈牙嘅蝦餃,一咬落去非常香脆,完全係食到停唔到口。招牌海南胡椒豬肚雞紅薯粉 + 新鮮蠔仔🍜呢度同樣都出色,煙靭得來配搭埋鮮甜嘅胡椒豬肚湯,非常開胃,另外我哋加嘅配菜蠔仔非常鮮甜。招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線🍜呢個銅鍋米線喺呢度嘅招牌菜之一 ,呢碗係用銅鍋載住米線食落真係特別有風味。呢個酸辣米線,酸味同辣味都非常之突出,令到越食越開胃,當然如果唔食得辣嘅話亦都可以揀少辣。重點係呢度塊豬扒超級巨型,容易切開得來,亦都一啲都唔會太韌~非常推薦👍🏻
炸脆脆蝦膠豆卜🦐

招牌海南胡椒豬肚雞紅薯粉 + 新鮮蠔仔🍜

招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線🍜
2025-07-28 250 浏览
天氣🫠又悶又熱, 悶到冇哂胃口🥴, 係時候去食碗酸辣米線🍜醒醒胃😜。 尖沙咀嘅厚福街係食肆界少林寺, 隱藏不少特色小店, 眼見呢間店多人排隊, 而且見佢係用銅鍋, 好型好特別, 仲要價錢好親民。🍭招牌豬🐽扒酸酸辣辣🥘銅鍋🌟米線 + 蟲草花椰子🥥雞湯飯今天嘅目的係對準呢個招牌菜🌞而嚟,到店見到塊豬扒肥瘦均勻, 外焦內嫩, 好吸引,而酸辣湯味道好出但唔過酸扎喉, 配菜量多口感好有嚼味。 另再叫咗蟲草花椰子雞湯飯, 原來米線店嘅湯飯嘅味道都唔錯, 椰子味好濃而且雞件嫩滑, 所以連湯都飲哂, 之後都冇口乾。🍭豬肉腐皮卷 + 炸脆脆蝦膠豆卜見到隔離枱食腐皮卷, 賣相好吸引, 所以追加一碟,鬆脆嘅腐皮包住滿滿嘅餡,另再叫蝦膠豆卜, 蝦肉 Q彈, 飽滿嘅蝦膠充實豆卜。

🍭招牌豬🐽扒酸酸辣辣🥘銅鍋🌟米線 + 蟲草花椰子🥥雞湯飯

🍭豬肉腐皮卷 + 炸脆脆蝦膠豆卜

2025-07-22
2025-07-23 302 浏览
在餐廳林立的尖沙咀厚和街選擇了這間春城銅鍋米線,果然是名副其實的銅鍋米線,米線使用銅鍋裝的,很有特色👍👍👍❇️招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線🥘豬扒超級大塊,米線酸酸辣辣很開胃❇️番茄泡椒肥牛金菇銅鍋米線🥘另外加了腩肉,腩肉肥瘦均勻,蕃茄湯底味道濃郁,適合重口味的朋友❇️炸脆脆蝦膠豆卜外面好少可以食到蝦膠豆卜,用豆卜包住蝦膠來炸,新鮮熱辣,金黃酥脆,蝦膠很彈牙😋😋❇️凍咸檸七喜全新口感和鹹味的結合,很適合食辣時飲

❇️招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線🥘
豬扒超級大塊,米線酸酸辣辣很開胃

❇️番茄泡椒肥牛金菇銅鍋米線🥘

❇️炸脆脆蝦膠豆卜

❇️凍咸檸七喜
全新口感和鹹味的結合,很適合食辣時飲

🥢米線控必食|厚福街美食🌟主打銅鍋特色米線, 保溫力強勁♨️🇨🇳沿用雲南古法配方的招牌酸辣湯底🥣可自選辣度🌶️及米線軟硬度, 自由度高😉另有多款養生米線/湯飯/ 飯類, 特色小吃等🔸招牌海南胡椒豬肚雞米線🥢   $68 7/10+$8 轉雞髀🍗
🐔雞件選用三黃雞, 肉質嫩滑豬肚爽口冇腥味👍🏻米線爽彈順滑🥣胡椒湯辛辣度適中, 暖胃驅寒😙🔸蟲草花椰子雞米粉🥢  $62 7/10
+$7 蘿蔔|+$9 豬潤🥢份量超多, 好大碗🤣🫨☑️配料豐富, 有蟲草花, 木耳絲, 紅棗
豬潤新鮮軟嫩, ⚪️蘿蔔清甜無渣🥥湯底椰香味濃, 滋補養生😌🔸即灼生菜🥬  $20🔸涼拌芥末魚皮🐟  $38  6/10爽脆魚皮拌微辣的芥末, 清爽消暑☀️🔸熱檸水  +$3🔸凍檸茶  +$6🍋可自選檸檬片的數量, 甜度, 幾貼心~
🥢米線控必食|厚福街美食

🌟主打銅鍋特色米線, 保溫力強勁♨️
🇨🇳沿用雲南古法配方的招牌酸辣湯底🥣
可自選辣度🌶️及米線軟硬度, 自由度高😉
另有多款養生米線/湯飯/ 飯類, 特色小吃等

🔸招牌海南胡椒豬肚雞米線🥢   $68 7/10
+$8 轉雞髀🍗
🐔雞件選用三黃雞, 肉質嫩滑
豬肚爽口冇腥味👍🏻米線爽彈順滑
🥣胡椒湯辛辣度適中, 暖胃驅寒😙

🔸蟲草花椰子雞米粉🥢  $62 7/10
+$7 蘿蔔|+$9 豬潤
🥢份量超多, 好大碗🤣🫨
☑️配料豐富, 有蟲草花, 木耳絲, 紅棗
豬潤新鮮軟嫩, ⚪️蘿蔔清甜無渣
🥥湯底椰香味濃, 滋補養生😌

🔸即灼生菜🥬  $20

🔸涼拌芥末魚皮🐟  $38  6/10
爽脆魚皮拌微辣的芥末, 清爽消暑☀️

🔸熱檸水  +$3
🔸凍檸茶  +$6
🍋可自選檸檬片的數量, 甜度, 幾貼心~