2019-06-02 3256 浏览
前兩日去左北河街果間朗益燒味店,食左個$15蚊既燒味飯。點知今日經過開西九龍中心,對面竟然有分店,仲要比上次更多人。原來一樣係$15蚊就有個雙拼燒味飯!我又黎膽粗粗買一個,睇睇質素同前兩日有無大既分別。今次比較人多,等待既時間比上次長,但店員手腳都算快,唔算等太耐。返到去打開燒味飯,都有驚喜!我叫既係普通切雞燒肉雙拼飯,竟然有切雞肶,$15蚊有雞肶都幾好。另外燒肉皮脆,似乳豬皮,肥瘦分明,岩岩好。驚喜十足!
前兩日去左北河街果間朗益燒味店,食左個$15蚊既燒味飯。

原來一樣係$15蚊就有個雙拼燒味飯!

我又黎膽粗粗買一個,睇睇質素同前兩日有無大既分別。

返到去打開燒味飯,都有驚喜!

2019-06-02
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2019-02-25 2818 浏览
昨日同朋友中午去深水埗買野後搵地方食午餐,行到基隆街呢度,見到呢間「朗益燒味工房」門口勁多人。同朋友認為,咁多人圍住幫襯,應該都唔會差既。之後行去門口,見到一個幾奇怪現象,無咩人堂食,反而勁多人等外賣。都好,堂食無咩人,可以坐得鬆動D坐低見到個餐牌,見到價錢唔貴,最後叫左一個三寶飯。見到碟飯好大碟,有燒鴨、油雞同燒肉。因本人一向對燒鴨印象唔太好,出面好多時食既燒鴨,D肉都係好硬,成日都會有D肉留在牙縫中。但呢度既燒鴨真係超乎我預期,因為我咬落唔覺得覺得唔硬,而且食完都無咩肉留在牙縫中。油雞就正常,但呢度既薑蓉好正。蘸完薑蓉既油雞,都變得好食D。薑蓉撈飯食亦一流。最後都要講埋燒肉,又係超乎我預期。因為燒肉已經凍左,無咩期望。但估唔到咬落係勁香口、仲超脆,正。之後加多罐可樂都係加多$3,又係好平。總結,平、靚、正,性價比高的燒味店。如再去深水埗,會再去幫襯。

坐低見到個餐牌,見到價錢唔貴,最後叫左一個三寶飯。

見到碟飯好大碟,有燒鴨、油雞同燒肉。

之後加多罐可樂都係加多$3,又係好平。

總結,平、靚、正,性價比高的燒味店。

如再去深水埗,會再去幫襯。
2019-02-24
等候时间
50 分钟 (堂食)
態度惡劣都算了,$15個飯我忍你今日收工去買飯食,要叉油雞飯,明明仲有幾隻油雞掛晒係度,師傅好惡「得」我一句「無油雞喇!得切雞」咁是但啦,照要呀姐比盒飯我果陣,成盒飯連膠袋跌左落地,個呀姐扮晒無事比盒飯我我要求換,呀姐唔肯,仲喝我「快d走啦」好似當我乞衣咁,真係勁嬲都知d呀姐態度一向唔多好,佢地就係咁返去打開盒飯,所謂既切雞只係得幾塊雞皮叉燒勁乾又少、飯又得一半,到底想點?唔想做外賣不如唔好做啦?都唔係比人食既
態度惡劣都算了,$15個飯我忍你
咁是但啦,照要

我要求換,呀姐唔肯,仲喝我「快d走啦」
好似當我乞衣咁,真係勁嬲

都知d呀姐態度一向唔多好,佢地就係咁
返去打開盒飯,所謂既切雞只係得幾塊雞皮
叉燒勁乾又少、飯又得一半,到底想點?

唔想做外賣不如唔好做啦?都唔係比人食既
2018-12-03
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
用餐时段
2018-11-17 1268 浏览
單 /双併燒臘飯 $15 眼下平通港九切雞飯 燒鴨飯 义燒飯 都份量足有時有驚喜 仲有脾位白飯用米靚 有飯香 夠腍 軟 滑 伴菜心1條 有心白灼冇落味夠晒清燒肉飯 燒肉冇皮!?燒肉好味道 但最近幾次買都很差之前買2盒 都係"燒肉冇皮" 全部係咸肉今次好啲 有2塊皮 其他係咸肉 ……滷水鴨下巴(鴨脷) $20 有8件 份量多滷水唔香 濃甜味但又很咸
單 /双併燒臘飯 $15 眼下平通港九

切雞飯 燒鴨飯 义燒飯 都份量足

有時有驚喜 仲有脾位

白飯用米靚 有飯香 夠腍 軟 滑

伴菜心1條 有心
白灼冇落味夠晒清

燒鴨飯

燒肉飯 燒肉冇皮!?
燒肉好味道 但最近幾次買都很差

之前買2盒 都係"燒肉冇皮" 全部係咸肉
今次好啲 有2塊皮 其他係咸肉 ……

燒肉飯

滷水鴨下巴(鴨脷) $20 有8件 份量多

滷水唔香 濃甜味但又很咸

滷水鴨下巴

2018-11-17
等候时间
5 分钟 (堂食)
燒鴨飯
2018-11-13 894 浏览
朗益D燒味飯真係平到笑,$15元一盒仲可以單雙拼,而且我近兩日去睇過,仲有腊味飯供應,全部又係唔過$20元,真係好抵食呀,+$3元仲可以配例湯添喎,燒味份量相當足夠,呢度嘅叉燒同燒肉係最好食
  • 叉燒飯
2018-11-06 1171 浏览
收工想買個飯盒返屋企填飽個肚就算,平平地睇落都0k,去同大媽叫飯,佢已經玩野 我"一個油雞飯呀吾該"。大媽"油鴨飯"。我"係油雞飯"大媽":油雞幾多個?"我"係一個油雞飯"我望住張寫住我個no.同個"由"字既紙黏喺飯盒入面,但我離遠見到阿哥好似切左D白切雞放入去。大媽叫我no.時,我再問一次,係咪油雞,大媽"係!"。我拎個飯行開人群,一打開,真係白切雞。我走反去見另一個阿姐企喺度,我"我叫油雞你地比左切雞我"。大媽一副不屑的樣子,好似係我有錯咁。阿哥撘咀"油雞要等喎"我"你地冇同我講喎"。吾洗半分鐘,個油雞飯已經比左我。我以為食omakase?你切咩我就要食??成排油雞排响度都吾切,借D意整個幾舊有骨冇肉既切雞,合埋個蓋就當人地吾知?我也是有消費吾係食免費午餐!永遠都冇下次
我"一個油雞飯呀吾該"。
大媽"油鴨飯"。
我"係油雞飯"
大媽":油雞幾多個?"
我"係一個油雞飯"

阿哥撘咀"油雞要等喎"
我"你地冇同我講喎"。
吾洗半分鐘,個油雞飯已經比左我。
我也是有消費吾係食免費午餐!
永遠都冇下次
2018-10-05 837 浏览
食,在我来説一般有兩個目的, 一是為享受, 二是為飽肚. 食15元的飯盒享受應談不上,為飽肚而已。在這一點上他們做到了。飯很多也算粒粒分明。餸也算多。义燒,燒肉,切雞的質只可説能入口能做到飽肚目的. 也一提,門口幫忙外賣的大嬸有著壯男般的口氣. 15元嘛,那會包括禮貌呢?
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2018-09-10 985 浏览
早聽過這店賣的燒味飯十分便宜,今天就慕名而來見識一下。去到門口已見十個八個顧客持號碼卡等取飯,前來購買外賣燒味飯的顧客可用絡繹不絕四個字來形容。抬頭看看價目表,單雙併飯價錢都是15元,以現今物價水平來看簡直令人難以置信。付錢買了三盒,約等了十多分鐘就聽到職工阿姐叫我的號碼,取飯後就回家細嘗。開盒一看,燒味和飯的份量非常充足,而令我最欣賞的是每盒飯都附有菜心,這點相信很多燒味飯店都未必能做得到。三盒飯的燒味製作頗認真,食落感覺肉質鮮而不韌,調味恰到好處,加添落飯的豉油份量亦適中,而飯的軟硬度亦控製得宜。總括來說,該店的出品完全達到其他燒味店的水平,但價錢祇是其他燒味店的一半甚至更低。或許該店是採取薄利多銷的政策,對消費者而言確是具備相當大的吸引力。

燒肉燒鴨飯

叉鷄飯

燒肉紅腸飯

2018-09-07 571 浏览
深水埗朗益燒味。今日又行過,當然俾個主打$15一盒雙拼再次吸引到,大盒得嚟,質量亦都高😎最有趣既係,我盒飯D燒肉,肉就切開晒😂但塊皮就無切開到,大大塊燒肉皮直接食,果然有另一番風味🤤
深水埗朗益燒味。
外卖自取
2018-08-31 558 浏览
燒鴨鹵水蛋瀨粉😎$10 (下午茶,只限堂食)🤩深水埗朗益燒味工房👍早幾日,經過見到,可惜個日趕時間😢好彩今日咁啱經過,又遇啱時間,唯有就親身試下啦😋燒鴨好新鮮,雖然唔係靚嘅部位,但絕非隔夜貨😂而且仲有半粒鹵水蛋同埋蘿蔔添😉呢個價錢,不能要求太多,所以係絕對絕對絕對超抵食👍
燒鴨鹵水蛋瀨粉😎
$10 (下午茶,只限堂食)🤩
深水埗朗益燒味工房👍

早幾日,經過見到,可惜個日趕時間😢
好彩今日咁啱經過,又遇啱時間,唯有就親身試下啦😋
燒鴨好新鮮,雖然唔係靚嘅部位,但絕非隔夜貨😂
而且仲有半粒鹵水蛋同埋蘿蔔添😉
呢個價錢,不能要求太多,所以係絕對絕對絕對超抵食👍
2018-07-24 567 浏览
本身想去西九龍食飯,但途經哩間燒味鋪,大大隻字寫住單雙拼都係15蚊,就被吸引住,其實門外好多人排隊,好奇心都會望下咩事,之後買左叉燒油雞,15蚊只限外賣,簡直係良心食肆。
2018-02-21 760 浏览
真係咁抵 一齊嚟睇……燒臘店前人山人海 人龍原來係等外賣飯有人排隊就好奇…… 有咁著數 點都要試吓年初一至初四係20元 都底食15元燒味飯 單雙併都得 可講埋要汁 要薑茸 重有2條菜心講真…… 打開飯盒有驚喜 燒味份量多蜜汁义燒 肉軟淋 有蜜香味燒肉 係沙梨篤 大大件肉 有啲干 皮脆卜卜 燒鴨 肉香 脆皮帶油香 上脾白飯1盒 軟熟 啲飯係咬得開嘅 食飯冇胃痛 正米例湯 $3元唔貴 但買過2次都唔得 第1次 青紅蘿蔔湯 味非常淡 當然比水好多第2次 年藕甘荀湯 就咸味重 似加水煲過 仲有微酸諗住打電話通知店鋪 等下一位顧客唔使賴嘢但電話長打冇人聽 已盡力了 問心冇愧呢間嘅燒骨腩 $148 寫明要搭嘢燒鴨 每只 $120切雞 每只 $100比較起北河街明哥就貴少少($20)不過“朗益”好味啲
真係咁抵 一齊嚟睇……

燒臘店前人山人海 人龍原來係等外賣飯

但電話長打冇人聽 已盡力了 問心冇愧

呢間嘅燒骨腩 $148 寫明要搭嘢
燒鴨 每只 $120
切雞 每只 $100
比較起北河街明哥就貴少少($20)

不過“朗益”好味啲
2018-02-21
  • 燒鴨
  • 蜜汁义燒飯
聽講呢間燒味呢期紅到爆,所以特登黎試一試。$15蚊呢個價錢已經物超所值,因為個飯盒份量十足🤤🤤🤤味道都都ok!但係,唯一美中不足就係點解無啦啦有兩件肥燒肉有毛嘅🙄🙄🙄。
聽講呢間燒味呢期紅到爆,所以特登黎試一試。
但係,唯一美中不足就係點解無啦啦有兩件肥燒肉有毛嘅🙄🙄🙄。
外卖自取
2017-11-03 1108 浏览
深水埗有一間良心飯店,非常多人光顧,大排長龍,在所難免🤷🏿‍♀️,多給一點耐性吧。本身點了個叉雞飯,但是見斬料師傅,跟收錢阿姐,你一句我一句🗣,又說叉燒賣光了,又說不要賣票。其實我都不知道究竟我拿走的飯盒,是叉雞還是燒肉雞飯,但是沒所謂,反正都是豬肉,就當作是出奇蛋一樣,打來有驚喜💥,更加特別。以往在元朗工作,也經常光顧一間燒味舖,號稱$18燒味雙拼飯,我覺得那時是那間燒味店(利興),質素也不算太差。竟然有人表示$18的飯盒是不是死雞死鴨?我不敢心底吭聲了一下,難道你吃的燒味飯是鮮雞刺身丶生鴨😆來的?現在這一家深水埗的燒味店,報道報稱也是良心食店,還可能允許熟客賒數😯,孰是孰非,無從稽考。幫襯當日是紅色假期,看到餐牌右邊寫着單雙拼均$15,於是排隊,點樣一個叉雞飯。只是十多元的一個燒味飯,但是叉燒質素也不錯,當日不要期望是半肥瘦、或是什麼拖地叉燒、或是充滿麥牙糖香甜醬汁的半肥瘦叉燒。但是叉燒四五片,也不算太瘦,不會太乾,至少比起稻香酒樓、甚至乎有陣時太興所給你的叉燒更加出色🤘🏿。雞普普通通,但是最少沒有雞毛,肉不算太多,但其實,的確跟稻香的飯盒沒有什麼分別。最大的分別就是,稻香的雙拼,還
,就當作是出奇蛋一樣,打來有驚喜💥,更加特別。
,難道你吃的燒味飯是鮮雞刺身丶生鴨😆來的?

只是十多元的一個燒味飯,但是
叉燒四五片,也不算太瘦

雞普普通通,但是最少沒有雞毛,肉不算太多,但其實,的確跟稻香的飯盒沒有什麼分別。最大的分別就是,稻香的雙拼,還是三寶飯,索價三四十元。這亦只是$15的飯盒,也算夫復何求。

袋子確可看見有個元朗地址,可能真有關聯。
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2017-10-14 842 浏览
我自認是一名平凡的人物,跟大多數生活在地球的平民一般,每天努力工作,讓生活能夠更美好。幸運的是我現今的工作也是我的興趣,所以不像其他打工仔那般行屍走肉的過著。再富裕的人也不可能每天大魚大肉,毫無節制的吃,就算肚皮受得了,健康也會出現問題。深水埗很多人都生活在水平下,搬來這一區生活,我這個外國人才真正體驗到香港人是如何生活的。香港無疑有許多有錢人,但那畢竟跟窮人比起來還是小巫見大巫。香港不但物價高,房價也貴得嚇死人!我不怕跟人説我喜歡到處找平價食物吃。無論我去到哪個國家,都會喜歡融入當地人的社區去生活。我不是想說我是有多麼與眾不同,反而我覺得自己跟大眾是一體的,沒有貴賤之分。朗益燒味工房的出現無疑是我們小人物的佳音。我沒想過香港還有食店會售賣$15的燒味飯盒。經過店面外頭,衹能用 mountain people, mountain sea 來形容。開始我還有些懷疑,覺得$15的飯盒一定是又少又無料。我前後幇襯過四次,所以大概知道叫甚麼燒味最好。So far, 叉燒是最讓我失望的,因為太肥了!所以記得不要 order 啊!其他如,燒鴨、燒肉、油雞白斬雞和燒雞,都不錯食。從我附上的照片中,你
從我附上的照片中,你們可以清楚的看到我買回家的飯盒是長甚麼樣子的。至於抵無抵食,你們自己判斷。我很幸運,每次 order 油雞拼燒鴨飯,拿到的都是鴨腿。我必須強調我完全跟這家店沒有任何關係,我祇不過是一個 passer-by 吃著一份 humble meal。
有機會經過深水埗,不妨買一份試試。好吃的話可以推薦,不好吃就當不見了$15,沒甚麼大不了的。

2017-10-14
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 油雞燒鴨飯