2020-10-22
踏入十月, 自覺係食蟹🦀既時候了, 我同幾位朋友都超鐘意食蟹, 難得夾倒大家時間, 所以由朋友帶路去左李公館. 第一次去呢間食中菜 佢比我既感覺係地方雖小但用心佈置. 佢用左翡翠綠做主題, 令我好舒適自在, 成個人放輕鬆左. 我地今晚主要點同蟹有關既菜色. 1) 大閘蟹🦀訂晒全公, 10月頭黎講, D蟹都算甜, 膏都算痴咀, 暫且解左我地小小蟹癮.🦀🤤👍🏻 2) 羗葱炒蟹🦀 (加烏冬)第一次食羗葱炒蟹加烏冬, 原來好好味, 烏冬吸收晒所有蟹肉, 蟹膏, 羗葱D鮮甜味,非常惹味,,蟹肉鮮甜, 好味呀, 我地爭住食🤤👍🏻👍2) 花彫蛋白蒸蟹🦀蟹超甜, 蛋白好滑花彫味剛好唔會太多, 好味🤤👍🏻3) 櫻花蝦豉油王炒麵👍🏻有水準, 咁先至係炒麵, 加埋櫻花蝦🦐🤤4) 甜品有好多款, 我地點左班蘭奶凍, 好香班蘭味(👍🏻), 芒果爆珠布甸 (好有心思用埋爆珠👍🏻), 法式燉蛋 (甜味剛好👍🏻), 椰汁雪耳桃膠糖水(好多桃膠好好味👍🏻)🤤非常滿足🤤👍🏻班蘭奶凍, 芒果爆珠布甸,法式燉蛋,椰汁雪耳桃膠糖水花彫蛋白蒸蟹🦀
我地今晚主要點同蟹有關既菜色.
1) 大閘蟹🦀
2) 羗葱炒蟹🦀 (加烏冬)
2) 花彫蛋白蒸蟹🦀
蟹超甜, 蛋白好滑花彫味剛好唔會太多, 好味🤤👍🏻
3) 櫻花蝦豉油王炒麵👍🏻
有水準, 咁先至係炒麵, 加埋櫻花蝦🦐🤤
非常滿足🤤👍🏻
班蘭奶凍, 芒果爆珠布甸,法式燉蛋,椰汁雪耳桃膠糖水